Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
To ze ma niekto vystudovane ucitelstvo vobec nie je prekazkou v budovani si kariery ci uz v sukromnej alebo akademickej sfere podstatne je chcenie a snaha cloveka na sebe pracovat a vediet byt prinosom pre tim co zvykne byt kamenom urazu pre ludi ktori boli pridlho v skolstve kde je ten system prace odlisny od sukromnej sfery najma v oblasti IT
@ostorha Je v tom nejaky problem napisat do temy az za niekolko dni, nie od zaciatku? precitala som si poslednych par stran. neprispievam vela, ale neda mi nereagovat na notoricku mentorku - vdaka nej sa prakticky cele tema zvrhla uplne zlym smerom
@jajka257 ty to uz tiez dost prehanas, nemas ten pocit? poslednych 5 stran je najma o tebe
@jajka257 pozri, nechcela som sa zapajat, ale nerozumiem ti, ano nikto nekracal v tvojich slapajach, ale tiez nechapem v com
@dskjhfdlkdjhl zavadza, podla mna popisala presny postup, ako sa vacsinou postupuje , ked chce absolvent studia VS pokracovat v doktorandskom studiu a byt asistentom na VS, ja mam vela spoluziakov, ktori na VS vyucuju a teda nemyslim si, ze v tom boli obalky, boli to sikovni studenti, ktori mali taketo ambície, ja som tiez nikdy nepocula o konkrétnom akreditovanom studiu vysokoskolskej pedagogiky, ale vlastne nevylucujem, ze nieco take mohlo existovat, a teda je pre teba primarne dolezite, ze si mala ucit na VS a nie na ZS ci SS? tak do toho, pre mna boli komentáre od
@dskjhfdlkdjhl konstruktivne a mali zmysel
@loginexistuje vasa firma ma na starosti aj edicny portal?Ak ano, vedela by si mi odpovedst na jednu otazku?
@jajka257 ano jasne v pohode pytaj sa.
@loginexistuje uz tyzden sa marne snazim objednat knihy pre deti a kazdy den volam bud ja alebo riaditel. Vzdy povedia, ze zajtra a stale nejde. Je tam nejaky problem? Ako objavi sa mi kosik, aj knihy , ale ked dam cislo, odkliknem pridat, kosik ostane prazdny. Uz som z toho nestastna a prvakom chybaju ucebnice. Nemalo ich byt tolko, len bol zaujem a boli zo spadovej oblasti. Kedy bude fungovat?
@robin_claire Nie samozrejme ze to nie je ziaden problem.Pozri ja dlho neprispievam mam sice registraciu od 2015 roku neviem asi som chcela nieco drahsie predat cez bazar inak som MK pozornost nevenovala vôbec mozno jednu temu za 2 roky co som si precitala ,prispievat som zacala az toho roku,niektore nicky su tu registrovane dlhe roky,Ja sa snazim pozorne citat prispevky a poviem niekedy su pre mna prinosom,lebo mi davaju iny uhol pohladu na vec,ale su aj take ktore sa mi vôbec nepacia nekoresponduju s mojim rebrickom hodnot atd...Bytostne nenavidim konflikty uzila som si ich dost v rodine aj v prvom vaznom vztahu.Ak prispejem snazim sa vzdy brat ohlad aj na druhu stranu,lebo pravda sa da povedat aj laskavo ale aj vulgarne a zranujuco a casto a hojne sa to na anonymnzch forach vyuziva.Ako uz bolo vela krat spomenute keby sme sedeli v realite orpoti sebe ,ktorakolvek z nas by sa chovala myslim ze ovela kultivovanejsie a priatelskejsie.Ja si pamatam asi mesiac dozadu tu prispelo mlade dievca,bola invalidna mala vaznu psychiatricku diagnozu a si aj trosku znizneny intelekt a mnohe sa na jej ucet zacali niekolko stran zabavat a len sliedili a snazili sa z nej vymamit co jej je ,pna chuda asi ani nechapala ze si z nej robia prdel a bola by im to povedala vtedy sa mi pacilo ze jej Mandala 77 povedala nech im svoju diagnozu neprezradza a nech jej daju pokoj .Ja som to pochopila tak ze ju chranila,lebo pod tlakom fakt clovek niekedy povie co spatne lutuje Ja pravdu povediac nechapem o com sa tu s tou Vs natahovali nie je to moj svet a comu nerozumiem nebudem komentovat.A s tym mentorovanim a presadzovanim si svojej pravdy povedzme si uprimne kto to nerobi a zacina sa ti u partnera,deti ,kolegov a konci tu na fore len niekto to podava hrubozrne a niekto s eleganciou,Ja som za eleganciu moja babka ktora mala v sebe prirodzenu vrodenu mudrost ,bohabojny clovek ,ktory cely zivot velmi tazko pracoval a porodila 12 deti mi vzdy prizvukovala ze laskave teliatko dve kravicky cicia...
@ostorha Prave preto ju malo poznas, nebudem ti to vysvetlovat, ak sem nechodis, to je zbytocne.
Ja mam na nu svoj nazor, pre mna je to teatralna herecka, rozhodne jej nezeriem to, ze niekoho obranuje, pretoze som nie raz zazila, ze sa toci ako jej to vyhovuje.
On si vzdy najde daku "obe", ktoru obranuje pred ostatnymi, ale nie kvoli tej osobe, ale kvoli svojej zakomplexovanosti a nizkemu egu. Tu napriklad uplne bez problemov niekoho obvinila, ze klame, v inej teme zase obvini osobu, ako si moze tvrdit, ze niekto klame. Pre mna neuprimna, falosna, ide jej len o vlastnu sebaprezentaciu, ale mnohi ju tu uz prekukli
Obet opravujem.
@jajka257 dnes bol vypadok na UPVS (neohlásený) ale pokiaľ sa toto deje opakovane tak tam bude skôr problém s nastavením konta. (nemáš správne práva naviazané na rolu) Napíšem ti ešte do IP potom aj prípadne ti dám kontakt, my priamo toto neriešime ak by si bola z niektorej z 2100 zapojených obcí a máš problém s DCOM tak to ti dám vyriešiť hneď.
@loginexistuje super, dakujem. Lebo ked sme volali, tak kontrolovali aj vselico a vraj su hlasene vypadky a pracuju na tom.
@loginexistuje ja som to skusala aj z riaditeloveho konta, ako riaditel a nepustilo ma. Figurovala som pod jeho riam kontom.
Debata sa asi zvrhla inde ale k tomu rozpoctu ...cele je to o prioritach. Ja mam pocit ze zijem v dobe prehnaneho materialneho chtica, chceme velke domy, velke zahrady, luxusne dovolenky, znackove oblecenie...
Nie nezarabame zle, spolu prijem nieco cez 1400, 2 dospely dieta a velky pes.... Nas rozpocet ale pride niekomu smiesny....
Strava (vcetne psa) ... 150 eur mesacne..ano, mame zahradu, ano varime vegansky. Spravim fazulovu natierku namiesto masla, chleba viem piect....
Oblecenie...milujem second handy, ano oplieskam tam aj niekedy 20 - 30 mesacne, proste mam rada znackove originalne kusky... Nove kupujem topanky, kludne aj za 100 e, lebo viem ze mi vydrzia roky
Kozmetika minimalne, domace mydlo, sampon, bambusove maslo namiesto kremu...
Kupelnu umyvam octom a jarou, dom sme prerobili len spodok (65 m2) nepotrebujeme xxx miestnosti. Do prace chodime na bicykli, mobily firemne (a hlavne moc netelefonujeme) Nabytok aj elektronika z bazaru, recyklujeme, stolik na ktorom mam PC je prerobeny zachraneny od smetaka. ... Nefajcime, alkohol velmi, veelmi prilezitostne.
Ale zas oplieskame vela na cestovanie.. Velmi vela, casto, mame to radi. Juznu Ameriku, Balkan, Afriku, Europu... Mam rada muzea a pecene ryby na plazi, preco nie... Zivot je otazkou priorit, clovek dokaze zit velmi skromne ked chce ale aj velmi rozhadzovat. Dat peniaze na to co povazujeme za pozitok...
Neviem, novy kriklavy 150 m2 bungalov v satelite, golfovy travnicek, bazen a tuje ci najnovsi mobil s pausalom za 50 niesu zarukou stastia... Alebo aspon nie pre vsetkych
my sme z BA, obaja cca tisicka v cistom, planujeme hypo do 350€, poistky 50€, 2x MHD spolu 40€ mesacne, dan z nehnutelnosti mesacne vychadza nejake 3€ mozno aj menej, RTVS 4,64€, poistka za byt cca 7,5€, mobily vo 4ke cca 20€, internet pocitam zhruba 15€ mesacne, najomne a energie cca 200€, toto je vsetko viac menej fixne, zvysok uz je len hruby odhad, na stravu pocitam 300€, hygiena oblecenie po 50-100€ tazko povedat, zabava mesacne (kino vylety a pod) zhruba do 50€ tiez
je potrebne si uvedomit, ze pes alebo auto je ako dalsi clen domacnosti a rocna elektricenka v BA je naozaj lacna v porovnani s autom a clovek sa nou dostane takmer vsade (za milion minut ale dostane), niekde na dedine mimo mesto sa bez auta neda existovat pre mladu rodinu je to nevyhnutnost ale zase nehnutelnosti su nasobne lacnejsie. Mame to nastavene tak aby sme vysli z jedneho platu ked jeden z nas pojde na rodicovsku alebo pride o pracu.
Rozpoctom vie zamavat aj alkohol ci cigarety. Peniaze si treba v prvom rade uzit a mat k nim pozitivny vztah, minimalne raz rocne prepocitat a prehodnotit nejake veci, nebat sa zmenit niektore sluzby, na ktore davame vela penazi len preto, ze sa na tom kvôli nasej pohodlnosti nechce menit, napríklad telefony, internet, ucet v banke...naozaj staci raz rocne preklikat konkurenciu ci nema vyhodnejsiu ponuku.
@ema234 ake su este pravidelne mesacne vydaje, ktore su nepredvidatelne? To je nejaky oxymoron? Na nepredvidatelne veci mame rezervu predsa. Je to uplne normalna hypoteka na Bratislavu, mame vlastne zdroje, neberieme 100% hodnoty nehnutelnosti. 2000 na dvoch mi v BA pride uplne normalne, statisticky ma viac iba zhruba 15% pracujúcich v meste, neviem odkial tu tahate tie bludy ze tu vsetci maju viac ako 1500 v hrubom. Je to len velmi uzka mensina.
A to ani nepocitam nase odmeny, tych 2000 je len zaklad. Mesacne setrime 800-1000€. Myslim ze mame dostatocne velku rezervu na prezitie prvých 3 rokov dietata.
@southbay tak hygiena/ oblecenie - do 100 euro, zabava 50 ( to je pre rodinu 1 kino za mesiac...) su dost podhodnotene veci...
asi tu zeny narazaju nato ze ak kazdy zarabate rovnako a 1 prijem vypadne tak ti na fix zostane 1000 euro a vydavky sa znacne zvysia ( plienky, oblecenie, pripadna strava ak sa nezadari kojit, nove zariadenie etc. ) - detto preprava sa skomplikuje s detmi, teraz pises ze fix mas nad 1000 euro v cistom pre 2och...
vyzera to ze vy nezariadujete, nechodite na dovolenky etc - to su tie mimoriadne vydavky ktore su tu opat spominane, nechodite do restauracii, sem tam do divadla, ci na koncert, nedokupujete, neopravujete veci...
co sa zarobkov tyka - no... asi 10% celoslovensky zaraba okolo 1000 euro v cistom, myslim ze v ba urcite viac ako 15% - pripadne aky mas zdroj na Ba? lebo ja som nic take nenasla...
@ema234 ale sak prvy polrok je materska a to je vysia suma ako rodicovsky prispevok, a dalej maju rezervu, plus moze sa vratit do prace skor ako po 3 rokov, takze az na take zivorenie by som to nevidela, skor by som povedala, ze je malo takych, co maju rezervu na obdobie po narodeni dietata.
@ema234 2000 na blavu na dvoch ludi je malo?? to pocujem prvykrat a zijem v BA, a som aj na rodicaku s dietatom a aj hypo mame...trebars taky leasing konkretne je cista hovadina a pozierac penazi. A ked clovek zije v BA a aj pracuje v BA tak zas tolko neprecestuje. Asi zavisi, co kto povazuje za "standard". Ci potrebuje nove auto, sukromne skolky a denne jest v restikach. Vtedy je to malo, ano.
@vespertine hm... ten leasing asi prestanes pokladat za blbost v ba ak budes mat viac deti a uz nebudes len doma - ale pracovat, deti v skolke/ skole, poobede kruzky😉 uz to vidim ako to obiehas mhd-eckou😉 netvrdim ze sa to neda, ale zabijes tym pol dna😉
@dai My auto mame. Ale nie na leasing.

@jajka257 ano je, teraz. Bolo obdobie, ked sa to presuvalo na VS, za tie styri roky mojho studia sa niekolkokrat zmenili podmienky. Viem, ze napr. povodne som mala robit este skusku z rustiny, potom sa to zmenilo a takychto zmien bolo naozaj hodne. Ale v podstate to boli take okrajove zmeny, aspon pre mna. Dolezite bolo, ze som cely cas mala toho isteho skolitela a mohla som sa venovat tomu, co ma bavilo a bavi (a zivi) doteraz😉
Vies, tocis sa tu ako pes okolo chvosta a to len preto, lebo sme Ta nepolutovali, ze sa Ti nesplnil sen. Vinnikov si nasla niekolko, ale to je v podstate zbytocne. Faktom je, ze aj absolvent studia ucitelstva pre 5 az 12 moze ucit na VS, ak si urobi phd. Rozpravky o obalkach si nechaj pre tych, ktori tomu uveria. Najlepsie bude, ak sa pozries pravde do oci a ak na VS ucit chces, tak preto urob maximum a nehladaj dovody, preco sa to neda, ale sposoby, ako sa to bude dat.