icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

rutie
19. sep 2017

@momoqui Každý výletuje inak. Napríklad úžasný výlet vláčikom Záhoráčikom do Plaveckého Pdhradia a do Karpát pre 6 člennú rodinu: cena spiatočného lístka pre dospelých cca 7 EUR, deti zadarmo, odtiaľ pekne pešo na zrúcaninu Plaveckého hradu, odtiaľ pešo na Amonovú lúku, tam poopekať slaninku, zeleninku, na cestu domáci kysnuté buchty, odtiaľ na Klokoč pokukať vzácne Divozely, odtiaľ na Vápennú, odtiaľ späť do P. Podhradia. V miestnej krčme po kofole a džúsiku (6 eur) a šup naspäť domov. Skvelý výlet do 15 EUR, cenu opekačky nerátam, lebo aj doma predsa ješ. A máš tam všetko - pohyb, históriu, botaniku, dobrodružstvo, krásne výhľady aj rodinný teambuilding. Za 50 EUR sa dá vybaviť aj predĺžený víkend pre 6 ľudí, pokiaľ vlastníš kapitál vo forme kampingovej výbavy.

ema234
19. sep 2017

@vespertine tak kazdy nema stastie mat auto kupene v hotovosti,

vespertine
19. sep 2017

@ema234 Kazdy nema potrebu mat najdrahsie a najnovsie a neviem ake. Mame auto funkcne, spolahlive, z bazaru, za rozumnu cenu.

dai
19. sep 2017

@vespertine tak nie kazdy je taky bohaty aby si ho kupoval bez leasingu🙂 ale teda uznavas ze mat auto je v ba fajn... a otazku ci kupit auto stare a pchat do neho kopu penazi na opravy a spotrebu, alebo nove je asi skor otazkou preferencii - niekto usetri na tom leasingu , zaplati inde, druhy zas investuje do leasingu a ma bezpecne auto bez dalsich vydavkov ( kedze je tam obycajne uz aj servis na nejaku dobu ...) Okrem toho pre podnikatela je leasing kvazi investicia kedze si ho vie odpisovat po dobu 3och rokov myslim...

southbay
19. sep 2017

@momoqui na kolibu sa dostanes zadarmo napríklad, na hradzu bikom sa dostanes zadarmo...to tu vazne niekto chodi kazdy mesiac niekam na vylet? jednu stvrtinu vikendov v roku na vylete? Trochu luxus nie? Kino ideme mozno 3-4x do roka.

@ema234 jo, do Egypta letecky s 1 rocnym deckom kazdy mesiac? Na dovolenku je rezerva, ktora ak vies pocitat je dost velka z kazdej vyplaty. Nie je nepredpokladana ale ani ju neplatis fixne kazdy mesiac a ani ju nevyhnutne nemusis absolvovat. A ani stare socikovske interierove dvere nepotrebujeme menit za nove mahagonove.

@negymama no na nejaky rodinny komfort to chce cca 1500, do coho chyba 300 mesacne, zhruba 10 000 na tie tri roky a aj z toho vela ostane...a to mame.

dai
19. sep 2017

@rutie mas vylety a vylety - fajn je mat take vylety ako ty popisujes a zaroven spoznavat aj svet, nielen sediet doma - spoznat cudzie kultury je rovnako dolezite ako rodny kraj... ale asi je to tiez otazkou priorit...

ema234
19. sep 2017

@southbay tak do egypta by som nesla ani zadarmo 🙂 a nie s 1 rocnym dietatom chudatko. 🙂

vespertine
19. sep 2017

@dai Pre podnikatela asi ano. Preto som pisala o tom, ze kazdy ma ten "standard" niekde inde. Potom su aj ine naroky na financie, a aj 2000 je pre niekoho malo. Zavisi od cloveka, ale to neznamena, ze ked mas menej tak zobracis. Lebo to tak nie je.

ema234
19. sep 2017

@southbay a to ze niekto chodi kazdy mesiac na vylet je standart a dovolenka je tiez standart.

dai
19. sep 2017

@southbay no...drzim palce🙂 podla mna si to velmi ruzovo predstavujes... ale tak ty vies lepsie😉

dai
19. sep 2017

@vespertine o zobraceni myslim ze nikto nepisal - postrehla som tu prispevok ze clovek zije od vyplaty do vyplaty pri normalnom standarde ( cize aj s tymi vyletami a sem tam dovolenkou - co beriem, nie kazdy za standard poklada) - vyzera ze southbay zije len v ba a necestuje, plus neinvestuje do byvania - viac menej popisal vydavky na zivot mimo pre mna normalnych nakupov - t.j. nakupy do domacnosti, sem tam kvety do vazy, pestovanie v zahradke/ na terase... dokonca ani ten bike ktorym chodi na vylety na kolibu do vydavkov nezaratal... tak neviem...

negymama
19. sep 2017

@southbay tak dolezite je, ze ako mladi VOBEC planujete a tvorite rezervy, Uz samotne detaily rozpoctu sa mozu casom menit, nieco po case zistis ze si nadodnotil ci podhodnotil , takisto castom prirodzene pribudaju vydavky aj naroky ako deti prichadzaju a rastu. Ale zase nik nevravi ze nemoze rast aj prijem, zeano.

najhorsie je zavret oci, ze dajak bude, a potom zahoruca s dietatom, detmi, riesit byvanie, ci ine veci, poziciavat si spotrebaky, ci nedajboze aj pytat financnu pomoc...

mateson
19. sep 2017

Ja chápem, že v BA sú najdrahšie nehnutelnosti takže je logické, že aj hypotéky tu majú ludia vačšie. A čo iné prosím vás, je tu drahšie oproti inde na SK. Čo máte stále s tým "na BA je to málo". To ako ak si kupim auto, tak v BA platím vačší lízing ako inde na to isté auto? Plienky, chlieb, mlieko? Veď ju tu najviac hypetmarketov, práve v malých obchodoch na dedinách sú potraviny drahšie.Nepredvýdané výdavky snáď majú ludia všade, nie iba v BA? Áno 50€ je jedno kino do mesiaca na rodinu. A kolkokrát do mesiaca treba ísť do kina? Na dvoch je 2000 aj na BA v pohode. S dietatom, hypo, zariadovaním bytu či domu to nie je vela nikde. Aj keď vela ludí na SK by bolo štastných, keď by ich malo☹

rutie
19. sep 2017

@dai
Ale však jasné, nik nehovorí, že výlet do PAríža fúj a MAle Divy sú aj tak škaredé a na jachte je nuda. Ale niekto tu tvrdí, že za 50 EUR sa nedá za mesiac výborne povýletovať. Jasne, že sa dá. Deti nie sú šťastnejšie, ani múdrejšie, ani nie je o ne lepšie postarané preto, že boli v Dubaji, ani preto, že boli stanovať na lúke za mestom. Podstatné je, že zažili niečo mimo stereotyp a zažili to spolu s rodinou. A písať tu niekomu, nech si to pomaly rozmyslí z rodinou, lebo 50 EUR na výlety to je málo...

ema234
19. sep 2017

@mateson Sluzby su drahe v blave a nehnutelnosti.

momoqui
19. sep 2017

@southbay nie je vylet ako vylet. Je oravda ze na kolibu bikom alebo na hradzu sa da dostAt a das si kofolu za euro 🙂 no rodina s malymi detmi taketo vylety moc neabsolvuje aspon my nie teraz kedze mala je mala a teda na bike ju nenosime a ja som tehotna takze nebucyklujem 🙂 Ale aj bike a korcule spadaju do vydavkov sice 1razovych. Cena kina je okolo 10 eur na osobu, verim ze si kupite aj dake obcerstevie, netvrdim ze pukance a kolu 🙂 a to je hned cca 30 eur za 1 vecer. Viem aj ze su nekomercne kina trochu lacnejsie atd...ale sj tak 50 eur na vylety a kulturu v ba je nerealnych. Ibaak tie vylety su fakt koliba hradza a gratis eventy 🙂
2 dospele osoby z 2000 vyziju uplne fajn standardne tak na doraz ale s detmi uz nie.

dai
19. sep 2017

@mateson tak neviem - ja zakladny rozdiel vidim naozaj v tej hypo - je rozdiel platit mesacne 500 euro hypo plus 150 najom za garzonku, ked inde mas za taku sumu rodinny dom s pozemkom kde mozes pestovat - to je trosku rozdiel aj v kvalite byvania a jasne ze ten v tom 2izbaku sa snazi svoju situaciu prichodom deti menit...
je rozdiel mat prijem 2000 euro v cistom pri dvoch a z toho tych 650 platit a pri prijme 1000-1200 ked zena zostane na rodicaku...
druha vec je kolko v ba precestujes - to co uviedol ten southbay je minimum ked chodis mhd, ak mas zivit auto tak je to jasne ze viac - od poistiek po nadrz, opravy etc. ...( pripadne leasing ked uz o nom hovorime 🙂 ) - opat sumy ktore idu do fixu... myslim ze o miestach v skole, kde v ba asi zial najviac ludi musi riesit sukromne - co je dajme tomu mesacne od tych 300 euro vyssie... cize uz sme na fixe cez 1000 euro mesacne , pricom na dedine, kde chodim pesi, mam skolku statnu a hypo 200 euro - no, sme bez 1neho kupeneho rozku na rozdiely v mesacnych fixnych vydavkoch pomaly na tom plate 1 cloveka...
kazdy kto v ba byva a ma rodinu mimo, zaroven vie aky je rozdiel v cenach - mam kamosky co doteraz chodia k zubarovi, kozmeticke ci kadernicke do hornej dolnej, lebo v ba to nedavaju...
@rutie tak ja som konkretne napisala ze 50 euro na zabavu na rodinu je podhodnotene🙂 a stale si to myslim - a jasne, nemusis robit absolutne nic, len sa prechadzat po lese - aj tak sa da travit cas... ci su deti stastnejsie alebo nie vies posudit ked im jedno aj druhe ponuknes - za mna, su to rozne aktivity, jasne ze deti si uziju obe - zas ten kvalitny stan kupit, campingove veci a pod. tiez nie je zadarmo🙂 ist karavanom niekde stoji pomaly rovnako ako letecky a opat - myslim ze je dobre ked maju deti oba typy zazitkov - uz len preto aby z nich nevyrastali taki xenoofoby akych je na Slovensku zial kopu☹

ostorha
19. sep 2017

@vespertine Suhlas auto nemusi byt nove na leasing aby bolo spolahlive a bezpecne.My kupujeme vsetko cash takze sme oslobodeni od leasingov a hypotek.Ak ideme kupovat napriklad auto tak budem mesiac sediet na inzeratoch a z ponuky vyberiem to najlespie co sa da.Prve auto co sme s manzelom pred 17 rokmi kupovali bola velka limuzina v kompletnej vybave s kozenym interiérom bola to mazda xedos.Novu dostala pani nejakého zbohatlíka z Blavi a stala ju cez 40.000 euro mala to auto necele 2 roky.Predala ho jednemu panovi ten mal auto 5 rokov ale obaja davali servisovat do Mazdy no apo 7 rokoch bol manzel po nho v Blave a dal za nho okolo 8,000 euro takze zlomok ceny a auto spolahlive,bezpecne,pohodlne aj dizajnovo pekne-elegantne a servisovali sme ho ako kazde ine ziadne velke opravy ,skryte vady a podobne ,treba vediet vlastnikov ako bolo auto servisovene atd to vela napovie...Teraz pred rokom sme kupili toyotu corollu tak isto na inzerat pani veterinarna doktorka jazdila vacsinou po dialniciach ,servisovane v Toyote dala za nho cez 18,000 eur a my sme ho po necelych 5 rokoch kupili za 7000 euro ale manzel isiel aj so svojim mechanikom na nho pozriet no a ked mechanik videl motor tak povedal to je vyborna ponuka berte to , to je akurát len zajazdene auto malo najazdene len 70,000 km takze da sa kupovat aj dobre a lacno len treba vediet ako na to.Akurat tam nie je zarucny servis ale pri zlomkovzch cenach neriesim.

mateson
19. sep 2017

@dai no po tej dedine možeš chodit peši, ale ak tam stoja dva autobusy za deň a vlak tam nie je vobec, tak vačšina tých ludí sa musí za prácou nejako dopravit. Takže tak isto potrebujú autá, poistky, údržbu, lízing.

dai
19. sep 2017

@mateson tak neviem -tu citam nieco ine🙂 tak daj auto prec, aj tak to byvanie plus sluzby plus zabezpecenie pre dieta je neporovnatelna suma mesacne ( keby islo o vynimocne vydavky tak ti napisem budis... ale tu naozaj ide o fix - ci mas pracu, ci nemas, ci si na rodicovskej , materskej a pod. ... tieto zial neobides...)

rutie
19. sep 2017

@dai Ale to tak na to môžeš pozerať do nekonečna. Že ani ty nedávaš svojim deťom na výber, lebo nevideli ľadovce v Grónsku a nezažili Safari (možno sa mýlim). Ja som bola s mamou pri mori v Bulharsku, môj brat nebol, sestra bola v Chorvátsku. Sme nexenofóbni rovnako 🙂. Do Osvienčimu nás mama odviezla hneď prvý víkend, čo som zo školy priniesla hnusný "koncentrákový" vtip. Otec nám prečítal 15 Verneho románov po večeroch, vedela som o svete možno viac, ako dnešné deti, čo lietajú po All inclusive letoviskách. Necítim sa ochudobnená, že som ako dieťa trávievala letá na skautských táboroch. Dalo mi to veľmi veľa, pocestovala som si neskôr veľa a za vlastné.

Mne strašne vadí, keď sa niekto podľa seba snaží nastaviť druhým štandard. Tí druhí sa potom cítia chudobní, spochybňujú sami seba, či sú dobrí rodičia, keď nezabezpečia deťom to, čo je podľa druhých "štandard". Deti sa tiež nezslúžene cítia chudobné a vylúčené, kvôli falošným "štandardom". Štandardom má byť výživná strava, bezpečné bývanie, dostatok podnetov na sebarozvoj, isotota v tom, kam patrím. To všetko osatné sú osobné preferencie, ktoré pokiaľ sú predkladané ako štandard, tak zbytočne vytvárajú tlak na konzum, stres a spotrebu. To je to, prečo sa s tebou už roky naťahujem 🙂
Dúfam, že sa osobne máš dobre, že je všetko v poriadku, že sa dobre cítiš. Všetko dobré..

mateson
19. sep 2017

@rutie 😍 za tento tvoj komentár ťa navrhnem na Nobelovku. Nič tak dobré, hlavne rozumné a s gráciou podané som tu tuším ešte neprečítala.

0silvia0
19. sep 2017

@rutie pri tomto tvojom príspevku mi napadol paradox v rodine mojej sestry. Oni sú tak nadštandardne nastavení, že už od roka veku ich detí letné dovolenky v all inclusiv rezortoch minimálne 2x za leto, lyžovačky v Alpách minimálne 1x v zime. Náš štandard je podstatne inde. Majú 3 deti a z toho 2 z nich majú z týchto dovoleniek už hnus a samé to odmietajú. Už všade boli, všetko videli, všetko jedli. Napriek tomu že rodičia spolu s jedným z detí sú takto nastavení (žiadne poznávačky, dobrodružstvá, len čisté leňošenie a prechádzky, výletíky loďkami), musia toto absolvovať aj tie deti, ktoré majú iné preferencie. Ich jedinou túžbou je nikam neísť, byť u babky a dedka na záhrade, motať sa pri zvieratách a len tak leňošiť. Takže fakt je to individuálne a žiadne pravidlo na správne trávenie dovoleniek neexistuje. Každý z nás je inak nastavený a automaticky tak vedieme svoje deti...

momoqui
19. sep 2017

@rutie podla mna ona nespochybnuje ani nenastavujr inym standard. Jasne ze kazdy za standard povazuje nieco ine a zalezi aj od preferencii. Iba tvrdi ze tie sumy su dost nizke a to je pravda to tvrdim aj ja. Ak niekto vyhlasi ze vyzije z 1000 eur pre dve osoby a ma vsetko tak tiez usudim ze ten standard je vlastne uz pre niekoho podstandard 🤔 Neporovnala by som vylety a dovolenky ake sme zazili pred 20 rokmi s tym co mozu deti zazit teraz, su uplne ine moznosti, takze tiez to co bol kedysi nadstandard je dnes uz velakrat uplne bezna zalezitost

mateson
19. sep 2017

@momoqui podla mna si vobec, ale že VOBEC nepochopila čo tým chcela
@rutie povedať.

rutie
19. sep 2017

@0silvia0 Si mi pripomenula jedného môjho spolužiaka bývalého, syna najznámejšieho slovenského zbohatlíka. Mal 17 rokov a citujem: "Tato, keď budem mat dvojku len z matiky, nemusim ist v lete na Bahamy, ale mozem ist s XY (frajerkou) na Stom zivota.?"

0silvia0
19. sep 2017

@rutie dobrééé 😎 No to je niekedy tak keď rodičia majú predstavy, ktoré sa nezhodujú s predstavami detí... alebo rodičia chcú pre deti zaručene to najlepšie, a pritom to najlepšie pre rodiča je pre dieťa hrozná otrava a nuda...

negymama
19. sep 2017

@momoqui ale z akych 1000 eur? ved plat 1000 eur rodica co nie je na materskej, plus materska dovolenka pol roka, neskor rodicak 200 eur, plus rezerva cca 300 eur mesacne ...ak som dobre pochopila spominana mlada rodina ma nasporene cez 10tisic eur , ktore chce pouzit po dobu do 3 rokov dietata. cize ak beriem po polroku je to min. 1500 mesacne.. 1000+200+300 , co uz je v pohode na vyzitie s jednym malym dietatom, ktore este nema velke naroky, ak neratame plienky a mlieko .

a okrem toho nic proti vyletom a dovolenkam, mame to radi, ale to male babo na zaciatku ma sumafuk kde sa batoli, ci je to na deke pri rieke ci na havaji.

rutie
19. sep 2017

@momoqui Predpokladam, ze si so svojim "standardom" spokojna a stastna. A teraz si predstav, ze ti niekto, nie v zlom, ale jednoducho preto, ze on zije v inej bubline povie, ze on by svoje dieta do ineho auta ako Volva neposadil, lebo Volvo je najbezpecnejsie. A ze na slovensku su tri skoly, ktore zabezpecuju nejake normalne, standardne vzdelanie - Forel, British International school a este jedna s podobnym skolnym. A ze deti by predsa mali vidiet Cinsky mur, to patri ku kulturnemu rozhladu...

Preco by sme nemohli podudzovat kriteria spokojneho detstva nasim detstvom? Zakladne veci a emocie sa nemenia. Kym sa zmeny prostredia prejavia na genofonde trva tisicky rokov, nie generaciu. Za tu generaciu sa stalo len to, ze niekto prestavil tym druhym standardy. A urobil z potencionalne spokojnych a stastnych rodin potencialne nestastasne.

sisaka
19. sep 2017

@lujza123 klobúk dole, z príjmu 1400 prežiť a ešte cestovať po celom svete... nechceš sa podelí o know-how? ja sa pod $5000 pre troch nedostanem ani keby som bola super flexibilná. Letenky do Ria $ 4500 pre 3 a to som ešte nejedla, nemám ubytko..., môj rozpočet býva tak okolo 8000 dolárov a to nebookujem žiaden luxus a jedavame v normálnych restikach ....