Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@southbay Nicoho sa nebojte ,podla stylu pisania si zodpovedny a nenarocny clovek.My sme ked sa narodila dcera zili z 1000 eur a nic nam nechybalo aj na obcasny vylet zvysilo,je pravda ze sme nemali hypoteku a taktiez sme mali usporene na ucte ale aj tak je to len na urcitu dobu a ako uz aj negymama spominala babatku je jedno ci sa batoli na Havaji ci pri Dunaji a na to co skutocne potrebujete mat budete,nenechaj sa ovplyvnit ludmi co ziju asi v inom svete,lebo ja tiez len oci pucim ,co vsetko mi vlastne k zivotu chyba a aka nestastna z toho mam byt.Kazdy clovek je taky spokojny alebo nespokojny po materialnej stranke aky standart si sam nadhodi a tak sa nevedomky stava otrokom svojich vlastnych materiálnych potrieb a tuzob,lebo plati stare zname ze z jedlom rastie chut..
@moni73 Ale keby ti ta 1000 chybala, tak asi nepovies detom, ze radsej som vas nemala mat, lebo by ste nesli na kolotoce, do FAmily parku, kupat sa len na mestske kupko a do ZOO len do BA a cez Bratislava zadarmo 🙂
My mame dohodu, ze ked sa ide za vysvecko do Family parku, cely rok nedavame ani vydru za ziadny kolotoc. Mozu ist za svoje 🙂
Vsak jasne, da sa minut aj 10 000 eur a vsetko to budu vyborne zazitky. Ale da sa ist kupat na bicykli do Senca na jazera. My mame kino doma - mam zadarmo vyradenu premietacku z roboty - manzel ju opravil a premietame doma na bielu stenu, ked zlozime obraz. Deti zavolaju normalne kamosov, narobim tonu pukancov a kukame v pizamkach, niekedy nas je aj 10-12 ludi - taky mensi filmovy klub 🙂. Ked sme mali viac casu, robili sme si aj tematicke vecery. Raz za cas idu decka so spoluziakmi, u nas je za 4 eura kino, snazim sa aby to bolo za odmenu, nech nemaju vsetko ako samozrejmost.
Nehovorim, ze my mynieme na vylety 50 eur mesacne. Niekedy viac, vo februari ani tolko nie 🙂 Ale keby som mala na ne presne tolko, tak nam urobim vyborny program aj za 50 eciek.
ze "mynieme" ... No to som sa "viznamenala" 🙂
tak ono tie vylety, dovolenky, zabava nie je uplne zivotna nutnost, je to len nice to have nie must to have, ak rodine ostane po zaplateni vsetkeho nutneho este aj na zabavu, je to dobre, a ci je to 50 eciek ci 500, kazdy vyskakuje tolko co moze.
my sme napr. teraz boli na 3dnovom vylete u znamych na chate, stalo nas to doslova len cestovne na aute a strava, ktoru by sme zjedli aj doma, dobre mozno o nieco viac, lebo sak vylet. A nase deti povedali, ze v zivote na takom dobrom vylete neboli, krasne ciste prostredie severovychod slovenska, doslova panenska turizmom nenacata priroda, hry na zahrade, v lese krmenie zvierat, zbieranie hub, spustanie z kopca na karach vyrobenych zo starych kociarov, trampolina, hojdacky, opekacka, vyborne jedlo ..pirohy, srnci gulas, brusnice...
V zime zase korculujeme , co je ovela lacnejsie ako lyzovanie, mame 4 deti, len lyziarska vybava by stala majland, nehovoriac vleky, ubytovanie atd.
Klzisko je 1e na osobu na 2 hodiny, alebo vyuzivame jazero 15min peso z domu, minuly rok co boli tie tuhe mrazy sme boli cele zimne prazdniny na lade, hokejky, puk a zabava na cely den, deti vystipane vysportovane... je to ovela lepsie jak kruzit v krdli na klzisku.
@rutie len vies - ten tlak nerozumiem preco niekto citi ak je spokojny ako ty pises 🙂 mne tie prispevky co pises pridu tak komercne lubive a ver ze keby tu hladam liky tak presne v tomto duchu pisem🙂 vo vela suhlasim akurat ze ja vnutorne chcem trosku viac ako ty asi🙂
Osobne si myslim ze slobodny clovek bude slobodny vzdy - treba k tomu vnutorne nadstavenie a akceptaciu svojho zivota .. ak ja vytvaram v inych pocit ze su o nieco ochudobneni tak potom su asi velmi slabo presvedceni o svojom zivote - ja sem pisem len svoje nazory, albumy mam prisne sukromne - nikoho neprovokujem fotkami z dovoleniek ako to robi polka konika🙂 ak niekto nedokaze uz celit ani inemu nazoru a citi sa pod tlakom kvoli nemu potom uz neviem ...
Ja som tiez prezilo detstvo v taboroch a bolo fajn, u babiek detto, nemali sme auto, telefon, pri mori prvykrat az po totalite... mala som krasne detstvo...
Fakt je ze nastastie mam ja teraz ine moznosti a tie rada mojim detom sprostredkujem - dovolenky vyberame spolu s detmi, nevidim zmysel v dovolenke kde sa pol osadenstva nudi, zaroven ale vdaka cestovaniu moje deti neriesia ciganov ani cernochov co pravidelne vidim u skromnych ludi na konovi - lebo maju medzi nimi kamaratov a vedia ze su to rovnaki ludia ako bieli - aj dobri aj zli..., neriesia homosexualov, neodsudzuju moslimov - opat vdaka tomu ze ich poznaju lebo dostali moznost ich spoznat... hovoria cudzimi recami a nenutim ich k uceniu lebo vdaka cestovaniu si uz v rannom veku potrebu ucenia uvedomuju etc. ...
Beriem ze aj my dospely mame ine priority , preto s tebou neidem polemizovat - ja poznam kopu ludi radovo bohatsich od nas, nikdy som sa ale necitila pod tlakom ich standardu ani sa im netuzim vyrovnat - mam stastne manzelstvo a zdrave deti a chapem ze nie vsetko je zlato co sa blysti - a teda dufam ze tak ako ja vidim svoju pravdu ju vidis aj ty a kazdy ostatny kto sem pise - tym padom je vlastne jeho pravda nenapadnutelna😉
Pekny den a prajem aj tebe uprimne len to najlepsie - ako som pisala vo vela veciach s tebou suhlasim - pre mna to co pises je akysi zaklad spokojnosti - len asi teda fakt mam tie ocakavania trosku vyssie nadstavene co asi vyplyva z mojej povahy😉
@dai na svete je vela detí čo nerešia cigánov ani černochov, homosexuálov a moslimov. To nie je tým či cestujú, to je výchovou. Myslíš, že ak by si nemala peniaze na cestovanie, vychovala by si zo svojich detí rasistov? Toto je vec výchovy, nie penazí na dovolenky.Je vela ludí čo majú na drahé dovolenky a aj tak odsuzujú černých, homo... atd. To nemá s tým čo píšeš,nič spoločné.
@mateson asi mas pravdu, v kazdom pripade cestovanie u nas doma patri k dolezitym veciam - chapem ze u inych nemusi... ja si myslim ze mozno uz mna a mojho muza cestovanie ovplyvnilo - ja som vyrastala v meste s velmi velkou a velmi neprisposobivou ciganskou castou - smerom k ciganom boli tym padom rasisti asi vsetci u nas🙂 cernocha sme mali v meste len 1🙂 velkeho v bielom obleku z kuby🙂 vsetci si na neho ukazovali prstom a nam detom hovorili ze sa ho mame bat lebo cernosi toto a hento🙂 preto si myslim ze vdaka cestovaniu a poznavaniu zo mna a mojho muza nie je xenofob🙂 a ano, nase deti uz su poznacene nasou vychovou ktora je velmi silno protirasisticky zamerana...ta osobna skusenost, ktoru oni dostavaju vlastne zadarmo je len nasa forma daru pre nich😉
@rutie ano ja som spokojna s nasim standardom a dufam ze aj ty 🙂 vedela by som zit aj v nizsom standarde a neodsudzujem nikoho kto ho nizsi ma.
Mne zatial nikto netvrdil ze Volvo je to najlepsie auto. Asi by som moc nesuhlasila, ale to je vytrhnutw z kontextu, mozno islo o porovnanie secondhand auta a novym ... co sa tyka tych skol, je to viacmenej pravda, nase skolstvo je o nicom, moze za to system. Treba uznat ze tie skoly su dobre a neznamena ze ak tam ty nemas tvoje deti hned ich musis odsudzovat (nemyslim tym konkretne teba). Ja napriklad tvrdim ze tu mame velmi nekvalitne potraviny, ovocie a zelenina je jedna velka katastrofa a to je jedno ci ides do Billy Lidl a bohuzial aj Yemme ma nizku kvalitu a taktiez rakuske ovocie sa nam vobec neosvedcilo. Je to nazor a teraz ma tu ukamenuju pretoze mnohym ta kvalita vyhovuje. Slovaci by mali mat trosku vyssie naroky aby sme sa casom posunuli vpred ale ked 3/4 rodinam staci lowcost jedlo vylety tak potom je tu ta stagnacia...
@momoqui presne. Ako som tu uz spominala par stran dalej, nemozme sa "uspokojit". V momente, ked sa clovek "uspokoji" prestane "rast". Sranda, vo vzdelani sa zda ) chceme posuvat, teda aspon v tom zmysle, ze ucnovka a maturita uz pomaly nikomu nestaci... vsetci potrebuju vš. Ale to, ze nas plat je daleko za eu, no co uz... ved sa da vyletovat aj za 50 a prestravovat za 300. Ze si pozriem holidaypirates a ceny dovoleniek su zhruba 50% toho co u nas... a co, ved dam podhajsku. Ze tyzden v tatralandii je taky drahy ako tyzden v turecku... a tak. So vsetkym sme spokojni a este budeme tu spokojnost a skromnost stavat na piedestal. Nie je to ok, je to rezignacia.
@moni73 A mne sa prave paci pristup, ze clovek je spokojny a stastny vzdy s tym co ma. Je mi to sympatickejsie ako sa cely zivot nahanat za niecim a cakat, ze ked to dosiahnem budem konecne spokojna, ci stastna. Zivot si treba vediet uzit s tym, co mame, ale nie je to o tom, ze nemozme mat viac. Nemyslim si, ze je to rezignacia, predsa sa nebudem cely zivot zozierat len preto, ze niekto ma pocit, ze mam niecoho malo, ci mam horsie auto, ci male naroky na dovolenku.
@stella333 ale to by sme zili este v jaskyni bez ohna. Ja nie som karierista ani ziadny bezec za nedostihnutelnym stastim. Povedala by som, ze som vdacna za to, co mam a viem si predstavit skromny zivot. Ja ho v podstate zijem. A problem v tom co pises je slovo zozierat. Urcite sa nemas zozierat, mas bojovat. Dokonca sa zozierat pocitom niekoho ineho, ktory si mysli, ze mas menej. Teraz bolo spominanane, ze odbory eu su za rovnaky plat v nadnarodnych, ze vo v4 je to okolo 25%, realne pri cenach je to 42%. Mozno ani bojovat nie je to spravne slovo, mozno len cenit si sam seba. Ja sa uz skratka pod cenu nepredam a nekupim tu predrazenu vec. Keby to spravila vacsina, muselo by sa nieco zmenit. Stastie je cesta.😇
@stella333 a uz len... ty mozes byt spokojna, spokojni mozete byt ako par (hladas si cloveka s podobnym hodnotovym rebrickom), ale to dieta nebude nikdy (teda aspon cele detstvo) spokojne s ako to nazvem... asketickym zivotom. Je do toho nutene, nie je to jeho volba zivotneho stylu.
@mateson ja mam silny pocit ze ludia co pisu "v BA je draho" alebo "XY plat je na BA malo" su bud neskutocne rozozrati na spotrebu alebo v BA nebyvaju
ja neviem o akých drahsich sluzbach tito ludia hovoria, jedlo stoji vsade viac menej rovnako (sluzba v zmysle beznych obchodov), oblecenie tu mas taky brutalny vyber ze vo výpredajoch si nakupis lepsie ako v malom meste/na dedine, ako mimo tohto ake sluzby? MHD je lacnejsia a nasobne dostupnejsia ako inde na Slovensku, neviem ake ine sluzby este tak clovek vyuziva...lekarov mas vsade rovnako drahych, uz na orave zaplatis u zubara viac nez v Bratislave. Financne sluzby su dnes prevazne online a vsade rovnake. Jedine co tu moze byt vyrazne drahsie su rozne manualne profesie ako elektrikar ci murar, ale to nepotrebujes kazdy mesiac, skor 1-2x za zivot. Ja uz fakt neviem o akých sluzbach je rec, stravovanie v restauraciach je dost velky luxus kdekolvek na Slovensku, ako aj kavickovanie. To je len par pipiniek v nakupnych centrach, to nie je realny zivot. Do kina mozes ist do lumiera, kde mas nove slovenske (nie len) filmy za 4,5€. Mne to celkovo pride ako skupina prispievajucich, ktori sa uz nevedia zabavit inak nez minanim penazi, pri com raz rocne mas v Bratislave skoro vsetko zadarmo (co je krasne vidiet na plnke v zoo) a polovica mestských casti je priamo pri lese. Viedensku Zoo daju dvaja v pohode do 50€ na celodenny vylet z Bratislavy. V lete kupalisko stoji nejake 4€ vstup.
Na dedine musis mat auto, v Bratislave nie, realne ho nepotrebujes, obchody mas vsade (aj viacere na malom uzemi tak nie si odkazany na jeden kaufik/lidl v blizkosti), k lekarovi sa dostanes v pohode ak si nekupis byt kdesi v satelite. (zase pre vyryvacov, ktori by napisali ze s deckom to bude ine...nie nebude, cele detstvo sme nemali auto a nikdy nebol problem). Eshopy ti dnes dodaju ostatne veci co potrebujes (a skor mas dopravu zdarma v Bratislave ako v iných castiach republiky, nehovoriac o zasielkovniach na kazdom rohu). Drahsiu mozes mat akurát tak pizzu v centre mesta (ale tych 5-6€ vysolis uz azda kdekolvek nech robis co robis) alebo kadernicku (aj to je ale cela paleta konkurencnych prevadzok po celom meste + zlavomaty).
Ked na to ides logicky tak ti vyjde ze tu ludia pisu bludy (vid "skolku/skolu musia ludia v BA riesit sukromne = cisty bullshit a neznalost veci, s trvalym pobytom musis dostat skolku aj skolu prednostne podla obvodu a aj to tak realne funguje, furt nariekaju len CPckari bez trvalého pobytu). A to som ani nenacal varenie doma a krabickovanie do prace, co sme schopni s priatelkou navarit vyse 6 porcii za 5-6€ bez problemov, aj to asi plytvame na nejakých surovinách. To su 3 obedy pre dvoch. Nie sme teda fajnovi, moji surodenci su vsak fajnovejsi, hovoria mi ako vyhadzuju jedlo lebo navarit menej nie je az tak uplne easy a oni nieco 2x po sebe jest nebudu. Tiez fnukaju ze nemaju peniaze (zarabaju viac nez my) a vraj nam to nemoze vychadzat. Potom sa priznaju ze s polovickami prefajcia krabicku denne a dopraju si lepsie vinko za takých 7-8€ kazdy piatok ked pridu z prace. 80€ zafucalo len tak. Vyvazaju sa do prace autom takmer identickou cestou ako ja chodim MHDckou, v ich vnimani je to auto nutnost, lebo klimatizacia, lebo pohodlie. Vcera som si v Tescu kupil nohavice za 9,90€ vo vypredaji, predtým stali tusim 30€. Vacsina ludi realne nevie na co vsetko mina a je velmi tazke si odopriet nieco co naozaj clovek nepotrebuje (vid kofolka na prechadzke s deckom na hradzi), a este tazsie je si realne priznat kolko clovek mina na spolocensky neprijemne veci (cigarety ci alkohol). My ani kablovku nemame, naco, dnes uz stiahnes a pozries co chces z netu zadarmo, staci fakt len ten internet do 15 ecok. Asi je to o nastaveni mysle.
@ostorha ale jasne, ved tu zijem cely zivot a vidim aj ludi okolo seba, na co vsetko kolko penazi minaju...vsetci moji kolegovia maju iphony, okrem jedneho ale ten je vseobecne taky cudnejsi...k tomu maju samozrejme vyhodny pausalik za 50€. Ja mam miesto toho 2x vykonnejsi "cinsky smejd" za tretinovu cenu a mesacne platim za operatora 7,5€. A to nemame ani ziadne vikendove vyzieracky u babicky, ktora nam nabali este aj domov na dva dni a k tomu milion zavaranin ako to maju ostatni (k comu sa ani nepriznaju). Kolegyna zaraba tak ako ja a furt jej to nevychadza ani z 2 tisicok mesacne s priatelom, a to z nej posledne vypadlo, ze jej babky posielaju cash mesacne, okrem toho co ich samozrejme chodi vyzierat kazdy vikend. Ale vies to hned identifikovat kam to tecie, ma dvoch velkych psov a obaja maju auto, ktorym chodia do prace (kam by sa dostali elektrickou zhruba za rovnaky cas...).
@southbay za chvilu sa budu ludia prepravovat busom teda ak aj tie nezrusia ako vsetky naftove a benzinove auta.som zvedava ako to bude v skutocnosti vyzerat za par rokov.ale zas ta uspora za benzin a naftu sa to cloveku vrati spet ked bude to vozenie na elektrinu lacne.len nie vsetci si budu moct dovolit take auta.
@dai cestovanie rozširuje obzory, o tom nepochybujem, ale nie som si istá, či pod tento pojem patria klasické rodinné dovolenky. Aj tie majú pre deti mnoho pozitív, ale podľa mňa ich výchovný efekt značne preceňuješ. Je to obohatenie, relax, vystúpenie zo stereotypu, ale nič viac. Na to, aby tvoje deti pochopili inú kultúru, by ste museli v tej krajine prežiť určitú dobu a spoznávať ľudí aj v rámci iných, ako klasicky dovolenkových situácií. Preto sa mladí ľudia vydávajú dobrovolníčiť a ostávajú v jednej krajine aspoň zopár mesiacov. Čo sa týka tolerancie a znášanlivosti, tam tiež cez dovolenky veľa neporiešiš. Černocha aj moslima videla dnes asi väčšina detí na Slovensku, krajiny, kde sa dajú vidieť, sú úplne bežné destinácie a nezdá sa mi, že by ľudia v tomto smere urobili nejaký pokrok od revolúcie, keď sa otvorili hranice. Skôr naopak - rasovej, náboženskej a politickej neznášanlivosti je stále viac, bohužiaľ. Naozaj si nemyslím, že by dovolenky boli nevyhnutné k tomu, aby sa dieťa naučilo tolerancii. Učí sa to v akomkoľvek prostredí pozorovaním rodičov, alebo iných dospelých vzorov.
@momoqui kto by ťa kameňoval? Je to všeobecne známe, že bývalý východný blok je smetiskom západu. Najprv sme si nechali zruinovať celé poľnohospodárstvo a potravinársku sebestačnosť, nechali sme si sem zaviesť lidle, billy a v nich tovar tretej kategórie. Mne osobne to teda nestačí a kupujem od lokálnych producentov a tá kvalita (minimálne chuťová), je úplne inde. Áno, je to drahšie. Low cost výlety nie sú národným záujom, tak, ako ním nie sú luxusné dovolenky. Dnes naozaj nepotrebujem agentúru, ani žiadneho iné sprostredkovateľa, aby som s rodinkou zaletela do JAR na zimnú teplú dovolenku a urobím si to na mieru a nikoho do toho nič nie je, rovnako ako nikoho nie je nič do toho, ak niekto cestuje len po slovensku. Podstatné je, aby sa v službách a tovaroch žiadala primeraná kvalita na všetkých cenových úrovniach.
@southbay jemine... tieto tvoje prispevky - ako vidim ze schytavas liky od ludi co kazdy takyto prispevok budu likovat... prepac ale znovu - popisujes zivot 2och slobodnych ludi bez zavazkov, nie rodiny s detmi...
dufam ze rozdiel medzi sluzbami a vecami dennej spotreby poznas - to co ty popisujes su veci dennej spotreby a nie sluzby! pipky chodia kavickovat a do restauracii? 🙂 zaujimave ze su tam hlavne rodiny... ze dostanes skolku ked mas trvaly pobyt? skaredo sa zobudis ked budes mat deti🙂 rifle pre dospeleho z tesca? ako v pohode, ja si radsej kupim take co vydrzia ako take co mam rozpadnute, plus urcite zamestnania vyzaduju urcity dress code - u nas su napr. rifle zakazane... To ze zubar v hornej dolnej je lacnejsi ako v BA - kedy si naposledy bol?🙂 vyhodnost mhd tiez trosku prehodnotis ked cestou do prace budes musiet este deti vyhodit na 2-3och roznych miestach, nasledne ich na kruzky niekde rozviest a najlepsie spravit cestou domov aj nakup - potom tiez skus napisat ( aj ked mozno toto bude riesit hlavne tvoja zena a nie ty😉 )
@alaguema ono zalezi asi od toho na ake dovolenky chodis - jasne ze aj klasicke rezortove su fajn, ale napr. my s deckami chodime pozerat hlavne mesta pricom zvykneme byvat u znamych ktori tam ziju, detto ked cestujeme do zahranicia tak to spajame so stretavanim sa so znamymi z danej krajiny etc. ... Urcite - mozes ist do egypta, zavriet sa do rezortu a odist ... ale netvrdim ze aj taketo dovolenky nerobime ( teda nie do egypta...) - ale vacsina u nas je skor o cestovani realnom... A ako som uz vyssie priznala - ano, je to asi viac o vychove ako o cestovani, co nic nemeni na tom ze je pre nas cestovanie dolezite a patri to do veci kde mimo vzdelavania asi miname najviac...
@southbay a este dodam - zila som bez deti velmi podobne ako ty... ale to co mi napr. aj v potravinach nevadilo pri mne mi pri detoch vadit zacalo, ako som sa nepozerala na vyrobcu a kvalitu oblecenia pri mne tak pri detoch sa pozeram etc. ...
a nespochybnujem - da sa zit ako ty pises - osobne by ma to nebavilo a uz mi to trosku pripomina az drzglosstvo...
@dai musim sa trochu smiat, lebo rovnako som dala like Tebe a aj @southbay
Obaja ste mi totiz v niecom blizki a neda sa lajknut len cast prispevku, ale lajky nie su podstatne🙂 Zivotny styl Tvojej rodiny, tak ako ho opisujes, je mi dost blizky, blizsi ako ten, co opisuje @southbay, myslim, ze my dve sa v mnohom zhodneme, ale max. suhlasim s tym, ze vsetko je to o nastaveni mysle. A jednoducho urcite aj v tom, kto si co moze dovolit, rep. napr. aj v tom, ze co si kto musi dovolit, lebo nie kazdy ma napr. v praci dress code a podobne. Ja napr. velmi nemam rada, ked sa s niekym stretnem a ten hned zacne chrlit, ako sa ma zle, a nadava, ze napr. nemaju prachy. A musim povedat, ze toto robia mnohi Slovaci. A pritom ta matematika nepusti-prikryvam sa len takou perinou na aku mam a ak nie som s nou spokojna, tak sa snazim najst lepsiu. A pravda je aj taka, ze mnohi vyhadzju prachy, ako keby ich dostali zadarmo. Ja sice nemusim v obchode premyslat, ci si kupim, to, alebo to, napriek tomu na somariny nevyhadzujem. Ale tolko je ludi, co ziju od vyplaty k vyplate a take kraviny kupuju, ze nechapem.
@moni73 porovnávaš život v jaskyni bez ohňa s možnostou chodit na exotické dovolenky, drahé autá? Mať strechu nad hlavou a teplo je v živote nutnost, chodit po dovolenkách iba zábava. Nerobte tu z toho niečo, čo je nutné k životu. Poznám dosť ludí, ktorý na to majú a nechodia nikam. Jednoducho ich to nebaví, či uprednostnujú iný druh využitia volna. Spokojnost dietata fakt nezávisí od počtu dovoleniek a návštevnosti kín. To kedy sa človek "uspokojí" je u každého iné. Spokojnost si každý predstavuje inak.
Pomoooooooooooooc tu sa uz kontroluju a cenzuruju aj lajky a este sa za nich niekto ma potrebu ospravednovat...... a ze socik uz je viac ako 25 rokov za nami.....
@ostorha ja som nemala potrebu sa ospravedlnit, ak teda narazas na moj prispevok. Mna to pobavilo, tak som to priamo napisala, zaroven tam vsak pisem, ze o lajky nejde, takze toto bola len taka vsuvka na pobavenie. Chcela som tym prispevkom povedat nieco ine😉 A aby bolo jasne, tymto sa Ti neospravedlnujem, ani omylom😀
@dai Teraz nechapem ze Rutie pise komercne lubive prispevky ,lebo keby si ty chcela lajky tak tak isto pises.Rutie nepotrebuje lajky ona zije skutocny zivot je to mudra zena podla toho ako pise a zmysla ,kreativna vie sa vynajst,vie sa tesit v zivote z malickosti o tom to cele bolo nie o nahanani lajkov...Ludia jej davali lajky lebo citia CLOVECINU....
@ostorha kazdy clovek je iny, tak aj ta clovecina je kazda ina a kazdemu ina lepsie vonia.

@rutie ja texa musim suhlasit s @dai - vylety za 50 mesacne si neviem predstavit... len obycajne sidliskove hody s par kolotocmi mi za max 2 hodky zhltnu pre 2 deti cca 70€. Kino nam asi raz za mesiac vychadza. Maerchen park zhruba 2x rocne 2x stovka. V senci v aquaparku necham padika za den (a neratam toto leto zlomene jednotky na tobogane, spravene za stovku😝). Schlosshof, vieden zoo, nasa zoo, malkia atd atd. V lete padne 1000 urcite len na taketo jednodnovky.😢