Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@ostorha mne sa komenty rutie tiež páčili, páči sa mi každý, kto sa preladil v tejto dobe, keď sa uctieva nie Boh, ale zboží, na hodnoty nemateriálne. Aj ja si myslím, že deti apriori k šťastiu zahraničné ani žiadne luxusné dovolenky nepotrebujú, napriek tomu na ne chodíme (myslím zahraničné, nie luxusné) a som presvedčená, že zakaždým, im to (a nám samozrejme tiež) niečo dá. Nie je to o pozorovaní černoška a objavení "ameriky" v zmysle...mamí, veď on je ako my, aj keď je čierny (a v pozadí hrá dojímavá hudba 🙂), ale rôzne malé veci, ktoré nám pomáhajú posúvať si hranice (ďaleko od turistických rezortov)...Aj to je skutočný život. Každopádne ale nesúhlasím s tým, že by to bolo nejak významné pre vývoj dieťaťa. Skôr verím tomu, že je cestovanie dôležité pre mladých ľudí, aby získali skúsenosti a nadhľad. Archetypálne je to vyjadrené v rozprávkach, kde ide mladý hrdina na skusy do sveta a vráti sa s nejakým poznaním.
@dai Mozno ma niekedy vnimas ako tu lisku z bajky o hrozne na ktore nedociahla, ze: "Su kysle". Ale to tak fakt nie je. Ja si myslim, ze je velmi vela ciest ako prezit naplneny zivot. Aj vela ciest ako spoznavat svet. Niekto ide do sirky, potrebuje stale rozsirovat svoje obzory a vidiet nieco nove. Ja som tiez taka, mam tulave topanky a pokial sa za mesiac nedostatem na nejake miesto, kde som este nebola tak trpim. Ale su ludia, ktori maju vnimanie obratene dovnutra. Oni chodia cely zivot na tu istu prechadzku, na ten isty kopec, tym istym lesom a vnimaju tu cestu do posledneho detailu. Vsimaju si listy, hmyz, zmenu svetla, tienov. Je to iny a rovnako velky svet aky mne ostane nevazdy nepoznany. Emanuel Kant bol podla mojho nazoru jeden s najmudrejsich ludi historie, a cely zivot takmer nevystrcil ani patu z Kaliningradu. Zil taky zivot, ze cele mesto si podla jeho ritualov nastavovalo hodinky. Jeho myslienkove obzory boli vsak take, ze nam sa iba sniva.
Jedna vec je, ze si je niekto svojim zivotnym stylom isty a je s nim spokojny. Ja si velmi dobre uvedomujem, ze za kazde dalsie euro by sme platili casom, slobodou, stresom alebo vzdanim sa nieco ineho, na com nam zalezi. Druha vec su deti. Tie si svoj myslienkovy svet buduju a nemyslim si, ze ich slobode vyberu prospieva ten obrovsky tlak na konzum, spotrebu ktorej su vystavovane. My to asi ustojime, ale kopa inych rodin nemusi.
Mam jednoducho dojem, ze pre mnoho ludi to obrovske mnozstvo volieb, prilezitosti a moznosti neznamena vacsiu slobodu. Lebo odvsadial sa im podsuva, ze to nie je ponuka, ale satndard a samozrejmost. A pokial to nenaplnia, tak nie su dostatocne plnohodnotni ludia a dobri rodicia. Ta strana "vonkajsich" a "hmotnych" statkov tu ma cele obrovske marketingove timy, v ktorych pracuju nesmierne sikovni ludia. Tak ja so svojim skromnym casovym rozpoctom sa snazim postavit na tomto fore na tu druhu stranu. Na tu stranu, ktora je viac "donutra", ktora hlada riesenia a podnety skor v sebe, vo vlastnych zdrojoch.
Tym nijako nepovazujem ten "tvoj" svet za zly, povrchny a prazdny. Som obklopena mudrymi a bohatymi ludmi, ktore svoje zdroje vyuzivaju na pozdvihnutie seba a aj inych. Nemyslim si, ze peniaze fuuuj. Vela veci mame podobne. Len si nemysli, ze tato stranka potrebuje reklamu, tej je vsade dost. Len objektivne nemozu byt vsetci zamestnani v korporatoch a podnikat. Niekto musi ucit na statnych skolach, niekto musi osetrovat starych ludi, niekto musi upratovat v nemocniciach a kosit travniky, soferovat trolejbus. Ani keby sme sa vsetci super vzdelali a naucili 3 jazyky, aj tak niekto bude musiet urobit. A aj ti ludia mozu zit naplneny, bohaty zivot. Len tie moznosti, vhodne pre nich, nemaju marketingove timy, ktore by ich propagovali. A odradzat tych ludi aby mali deti, lebo im to z 1200 eur nevyjde? To sa mame pravo rozmnozovat len ta prava polovica prijmovej gaussovky? Lebo ta prava tej lavej nastavuje "standard"?
Mozno je v tom mojom postoji trochu "socializmu", mozno som uz len unavena tym vsetkym konzumnym humbukom okolo. Mne naozaj naviac osobneho, vnutorneho stastia prinesie, ked si mozem zbalit do batoha par svestiek a zopar dni len tak ist, hocikam, kde je pekne. A v zime stravit cely den v perinach s knihou. Mozno je to tymi detmi a, ale mna uz vsetko, co sa plati peniazmi unavuje. Viem ze za to platim casom, ktorym nie som s detmi.
kazda sme ina a to bude to hlavne, preco ma kazda z nas na to iny pohlad.. @rutie viem o com vravis, niekomu ako tebe staci malickost k radosti a to je fajn, no nie sme vsetky rovnake. ide tu hlavne o tom, ze mlade rodiny to maju v tejto dobe tazsie, ako to bolo kedysi a podla mna na tom nik nic nezmeni..
@alaguema Suhlasim s tym ze ked chcem poznat inu rasu ci kulturu tak tam treba nejaky cas v tom ich prostredi odzit,na to nestacia len poznavacie zajazdy a 2 tyzdnove dovolenky.Cestovanie je fajn my sme sa ako mladi dost nacestovali,ale aj teraz ak ideme k moru tak tam ja vidim aj to zdravotne hladisko,more pomaha na vela chorob ,ale nemusim tam byt kazdy rok,neberiem to ako samozrejmost ale ako prijemny bonus k zivotu.V tej to diskusii sa akoby nerata s tym ze su ludia,ktori na to maju a predsa neholduju luxusu lebo ich to vnutorne nenaplna ci uz na to maju eticke,ekologicke alebo bars ake ine dovody.Dnes uz je vela zdrojov a videi na you tube kde mladi,atraktivni ,dobre zarabajuci ludia predstavuju rozne ine alternativy ako klasicky kapitalisticky model konzumnéhozivota.Rada sa inspirujem ludmi ,ktroi su tvorivi vedia si vela veci zrecyklovat,dochovat,dopestovat,eliminovat odpad a podobne .Lebo boh vie co bude za par rokov ..
@moni73 No ja toto velmi neviem pochopit, my sme ako deti zili velmi skromne. Nikdy mi to nevadilo, nikdy som nepozerala co maju iny a netuzila po tom. Manzela mam uplne opacneho, on je zastanca prave toho pristupu, ze sa netreba uspokojovat a stale chciet viac, ze to cloveka zenie dopredu. Nie som typ, co nevyuzije prilezitost, ktora sa ponuka, nesedim a necakam, ze mi nieco padne z neba. Vsetko co mame sme si museli vybojovat a zarobit na to. Skor je to o tom, ze nemam depku ked to nemam, uzivam si co mam. Napr. chcem ist na dovolenku, ale v podstate je mi jedno, ci to bude Chorvatsko alebo Maledivy alebo chalupa, niekde na Slovensku, ide skor o to aby sme boli spolu a uzili si spolocny cas. Ano ked su peniaze, rada pojdem aj na luxusnejsiu dovolenku, ale moje pocity stastia a spokojnosti nebudu vacsie ako na tej chalupe. Tak je to aj s autom, oblecenim, atd.
@southbay nečítala som celú diskusiu, neviem či sa bavíte iba o službách v BA, ale myslím, že v BA je draho, nie kvôli službám, ale hlavne kvôli bývaniu. Keď chceš kúpiť byt v BA tak je aj trojnásobne drahší ako napríklad tu u nás. To znamená aj trojnasobna hypotéka... Znova opakujem a zároveň sa ospravedlňujem keď je môj príspevok úplne od veci.
@dskjhfdlkdjhl Vsak ano, kazdemu taka clovecina vonia s akou sa co najviac vie identifikovat a s ktorou najviac suladi a harmonizuje. To je so vsetkym tak nie len s ludmi aj s vonami,chutami atd...A k tebe bola smerovana len druha polka komentu ak som sa ta nespravodlivo dotkla tak sa ti ospravedlnujem.
@southbay pozri... myslim ze pre mna tadialto cesta dalej nevedie... ak si myslis ze BA je pomaly lacnejsia ako ine mesta🙂 ja som polku svojho zivota prezila v malom meste a polku v BA, cize neporovnavam nieco co nepoznam... a teda cast zivota v BA som prezila ako slobodna, bezdetna, chvilo velmi nizko prijmova a chvilu pred detmi niekde kde si ty teraz... a hej, asi by som pisala podobne prispevky ako ty ( hlavne som nemala este hypo a vlastne z intraku zvyknuta na minimalny standart zivota a prezivanie na parkach a lece...)
Sluzby teda len par prikladov🙂 ci ich vyuzivas pravidelne alebo nie je uz jedno, len pre porovnanie - tie restauracie s cenami co ty spominas nie su restauracie ale vyvarovne alebo kantiny - v normalnej restauracii mimo talianskej sa pizza ani nepodava, takze neviem z kade tam mas tie ceny pizz ( jasne ze v baroch a vyvarovnach ano, ako aj hranolky so syrom a podobne jedla ala Slovensko🙂 ) - ja som z hornej nitry - neviem ci poznas restauraciu v cerenanoch - jedna z top na Slovensku - jedlo v nej dostanes za cenu porovnatelnu z priemernou cenou BA restauracii - porovnavame pritom top kvalitu so silnym priemerom... ked chcem v BA top kvalitu tak musim ceny v tych Cerenanoch vynasobit aspon tromi😉
kozmetika, kadernictvo - ja mam dlhe vlasy - v BA sa pod 100 za ostrihanie a nejaku tu kuru nedostanem, v mojom rodnom meste v pohode do 30 euro... nechty - v BA v priemer salone 20 euro plus, v mojom meste od 10 pripadne aj pod sukromne;) kozmetika - opat priemer ceny asi 2-3x vyssie ..., lekary - u nas som mala statneho cize ma nestal nic, tu v ba kedze chcem stihat prehliadky, a mam obmedzeny cas na cakanie u lekarov tak mam vsetko sukromnych lekarov - rozdiely si pozri v ponukach na nete, nebudem vypisovat... o skolkach som ti pisala - pozri si len tu temy na konovi aby si trosku zrealnil pohlad na situaciu v ba - ja mam uz dlho trvaly pobyt, pre deti som ale vyhovujucu skolku kde by som bola zaroven schopna aj pracovat a stihala zavazat, vyzdvihovat nenasla... to ze dany rok bol pretlak v statnych som vedela od znamych - ako pisem, pre mna zial ani do uvahy neprichadzali z pohladu casovych moznosti...
a ano, vela z toho sa viaze na deti 3+ - verim ale tomu ze sa nechystas len na 1 dieta, cize zial pri druhom budu vydavky na to dieta 3+ plus obmedzeny prijem - ak teda nebudete rodit retazovo😉
@rutie dnes som rozmyslala rano v aute nad tvojimi prispevkami - a opat suhlasim viac menej so vsetkym co pises... tiez mam za sebou obdobie hladania sa , fascinaciu Sidhartom a Kafkom a pod. ... na druhej strane som sa naucila byt k sebe a svojim potrebam aj uprimna a neospravedlnovat sa za vsetko co sa vacsine nemusi zdat lubive... Vies, rozmyslala som nad tym co moni so stellou pisali - ze je super ked je clovek spokojny s akoukolvek situaciou co pride - a rozmyslala som nad ludmi ktorych poznam... a zial mi vyslo ze vela ludi sa uspokoji vnutorne so stavom svojim - so svojou vlastnou stagnaciou, nie su ochotni sa uz ucit, lebo ved v ich veku je to uz tazke a naco... ale takych realne spokojnych aj s dosledkami tohto rozhodnutia uz poznam velmi malo. Vlastne len jedneho🙂 a tomu uprimne niekde tu spokojnost aj zavidim... ja som clovek hladajuci tu spokojnost🙂 a asi ju budem hladat cely zivot - a ano, to hladanie ma zenie dalej - spoznavat viac, ucit sa nove , rozsirovat obzory - a hej, ked to robis tak automaticky pritom spoznavas ludi, ziskavas prilezitosti etc. ... Ako par sme sa s muzom asi taky nasli, vyhovuje nam nase tempo zivota, nasa snaha hladat nieco dalej... popritom automaticky ti svet prinasa udalosti kde si nielen teoreticky ( ako na mk🙂 ) v situaciach kde sa musis obratit smerom do vnutra, ale musis tie situacie aj smerom do vnutra zit - toto napr. ja pokladam za nieco ale tak intimne ze na mk sa mi o tom pisat nechce - urcite keby sa osobne stretneme tak na tuto temu ak by si mala zaujem predebatujeme hodiny 🙂 ale tu mi to pride ako odhalovanie niecoho velmi osobneho - pisat o materii je pre mna lahke, lebo to za osobne veci nepokladam🙂
inak moja skusenost s tym casom je, ze cim som vyssie v kariere, tym si viem svoj cas lepsie manazovat a viac casu venovat veciam ktore ma bavia, viac casu rodine etc. ... najmenej casu som mala asi ked som robila uplne najmenej kvalifikovane prace a potom zakladne manazerske pozicie...
@dai Ja si nemyslim, ze clovek musi stagnovat, ked je spokojny so svojim zivotom. Ja sa ucim stale a stale objavujem mozstvo veci a naberam vedomosti, nie je to sice financne ohodnotene, ale ma to pre nasu rodinu a pre mna benefity (zdravotne, pocitove). Nie je predsa mozne zivot merat len financnym uspechom a postavenim v spolocnosti.
Inak ja, kedze mam manzela uplne opacneho razenia, stale s tym bojujem, co odvzdat detom, byt statnym a spokojnym aj s mala (ako ich to naucit) alebo mat v sebe to nahananie sa za uspechom, peniazmi, konzumom a vdaka tomu si dopriat to co chcem a co ma ma urobit stastnym. Len tam ja vnimam rizika, ze to nikdy nedosiahnu, alebo to dosiahnu a nebudu statnymi, lebo sa vlastne spokojnymi a stastnymi nikdy nenaucia byt (vdaka tej tuzbe mat stale viac, resp byt stale uspesnejsi).
@stella333 ja netvrdim ze nie su ludia ako ty, len som pisala ze ja poznam len 1 kus, ostatni su naozaj ti stagnujuci spokojni sice sami so sebou ale hundrajuci na stat, ludi, vsetko okolo nich...
osobne si nemyslim ze pocit stastia suvisi s pocitom spokojnosti - ja by som tu nespokojnost skor popisala ako akusi hnaciu silu co mam v sebe, ani by som to vlastne nenazyvala nespokojnostou, lebo ja som spokojna s tym co mam, co som mala, co dostavam od zivota🙂 teda skor je to taky vnutorny nepokoj, hladanie pravdy neviem ako to popisat - je to to co ta nuti vecer si otvorit knihu a vzdelavat sa, co ta zenie navstevovat kulturne pamiatky, spoznavat historiu, ludi etc. ...
ja sa napr. za konzumom nenahanam, detto moj muz nie - skor naozaj je to nahananie sa za zvysovanim vlastnej kvalifikacie/ vzdelania/poznania ( co automaticky potom prinasa vyssie ohodnotenie ) otvaranim si novych moznosti, je to sposobene aj tym ze ja v hlave nemam bariery, nepamatam si kedy mi napadlo ze nieco sa neda ( to len v kritickych zivotnych situaciach kedy vidis ze nevies vsetko ovplyvnit )- ale v takom normalnom zivote mam pocit ze mam na vyber z milion dveri - vsetky otvorene... ak sa niektore zavru tak je to len moje vlastne rozhodnutie🙂 a opat - neznamena to ze ma napr. nebavi vysivat a netesim sa z doma ustrikovaneho svetra pre moje dieta🙂
pocit stastia jasne ze nema nic spolocne s materiou, podobne ako pocit slobody - ale zase sa tvarit ze tie peniaze su fuj a nic pekne sa s nimi robit neda, pripadne automaticky kazdy clovek co ich ma je zly a nemoze deti naucit hodnotam, pripadne ze k vychove deti ich vobec nepotrebujes...
@dai Vies co mam niekedy pocit z mojho okolia, ze ludia zaplatia detom drahe skoly, doucovania, jazyky, kruzky, na kazdy problem najdu hned odbornika, ale na tych detoch to nie je vidno. Nijako a v nicom nevynikaju, skor naopak, najma potom, ked uz stratia dohlad a ochranu rodicov.
@stella333 moze byt, ja tiez neviem co z mojich deti vyrastie - snazim sa ich pocuvat, nenutit do veci kde vidim ze nemaju k tomu vztah etc. ... na druhej strane vidim dolezitost urcitych veci kde oni tu dolezitost este nevidia - ako napr. hra na hudobny nastroj etc. ...
co z deti bude je v konecnom dosledku na nich samich - ja som to uz viackrat pisala, ja sa snazim rozvijat hlavne niektore ich vlastnosti - cez hry, niekedy aj kruzky etc. ... co sa skoly tyka - tam sme vybrali podla nasich ocakavani, s vysledkami sme spokojni - ci deti nasledne tie veci v realnom zivote vyuziju je opat ich vec , to uz ja az tak neovplyvnim😉
@dai ved to dopredu ani nik nemoze vediet, co z deti nakoniec bude, ale podstatne je, aby sa rodicia snazili vo vychove urobit co najmenej chyb. Ja vzdy vravim mojej starsej kolegyni, ze nic jej nezavidim, len to, ze ona uz vie, ze svoje (davno dospele) deti dobre vychovala-to je to najviac, co si rodic moze priat. Ale dopredu by som sa ani odhadnut neodvazila😉
@stella333 co ti poviem... zda sa mi, ze hovorime obidve zhruba o tom istom, len inou recou😊. Tiez som zila ako dieta skromne (teda ako vacsina deciek okolo) a keby som mala hovorit o dnesku, tak som mozno najchudobnejsia mamicka na mk. Nevlastnim ani byt ani auto a na ucte mam velke nic.
Netuzim po byte v centre, ani po dome na strmych vrskoch a ani po bavoraku. Tuzim po tom, aby bolo moje dieta stastne.
Chcem ist podnikat a uz teraz rozmyslam ako pripadny zisk vratit spat.
Chcem zit a uzivat si kazdu chvilku. To co pise @southbay je pre mna absurdne. Zijem len raz a zijem teraz, aby som si mohla "uzivat" a zaroven mat dom a auto, tolko mat nikdy nebudem, takze minam. Neviem, ci je to zrozumitelne. Ale napr.potesila ma zrovna teraz sprava, ze ryan otvara nove linky: malta, burgas, paphos a tesim sa na leto a mozno dam vsetky tri buduce leto. A som spokojna. Nevylucuje to ale to, ze raz uvidim aj tie maledivy a dieta bude moct studovat v zahranici.
A skoly. Platila by som drahu sukromnu skolu, pretoze nie som stotoznena s nasim skolskym systemom - tot jediny moj dovod.
@mateson kde som toto napisala? Hovorim o pokroku. Bolo to myslene obrazne a snad sa to tak dalo aj pochopit. Ked bol uz ohen, naco elektrina? Ked bol kon, naco auto, ked bola jaskyna naco dom?... Clovek vyuziva k beznemu zivotu milion zbytocnosti. A moze sa bez nich zaobist: mikrovlnka, umyvacka, auto, pracka a vlastne aj postel, stol, stolicka, pribor... Ale chceme ist smerom spat? Vacsina, ktora si vyberie tento navrat k prirode boli predmtym nadstandardne zijuci ludia vytrhnuti z reality, ktori si to jedneho dna uvedomili. Vacsina nas tu je predpokladam normalna a tak nepotrebuje 1x do roka maledivy ako ani zivot bez pracky. Skratka uvazuje triezvo.
baby ja ako vas citam, inak velmi pekna diskusia, tak asi najhorsie su na tom ludia, kombinacia nespokojnosti a stagnacie. vecni stazovatelia dudrosi, co ale nic nespravia pre zmenu.
ti co maju vpred pohanajuci nepokoj, nutiaci hladat stale nove ciele i ti co spokojne zakorenia a povazuju to za pokoj a nie za rezignaciu, su stastni.
a otazky kolko ma mat penazi nejaka mlada rodina, mi pripadaju ako zo sudku, "Kolko ma , vazit 6 rocne dieta? " vsak kolko ...ked ma jedno na ten vek 100cm a druhe 130 , tak vaha bude i dvojnasobna este zohladnenim postavy a stravovania...
a to iste s rodinou...hore dole sa tu mozu hadzat sumy, a i tak to vlastne o nicom nevypoveda, jedna rodina s 1000 eur moze mat podobny standart ako ta co ma 2500. je to o desiatkach individualnych faktoroch. lokalita, pocet deti, sposob byvania a jeho financovania, pomoc rodiny, dopravna situacia, zdravotne poziaze... atd atd
@negymama Mas uplnu pravdu. Len nie som uplne stotoznena s tym, ze sa tu v diskusii dava rovnitko medzi tym, ze clovek citi potrebu na sebe pracovat, zlepsovat sa a posuvat a medzi vysokymi narkmi na zivotny standard. Existuje mnozstvo ludi, ktori su chronicki "posuvaci", ale pracuju v nizsie platenych profesiach alebo v tretom sektore, v slovenskej vede. V ramci toho priestoru sa neustale posuvaju, dosahuju dalsie a dalsie mety, akurat sa ich dosahovanie nijako neprejavi na ich zvysenom zivotnom standarde. Uspokojenie im prinasa ta praca samotna.
Akurat dnes vysiel v dennikuN rozhovor s jednym slovenskym vedcom, mimochodom autorom uzasnych knih pre deti a mladez.
https://dennikn.sk/883535/vedec-sa-vratil-po-16...
Trochu toho pana poznam. Nemoze zobrat svoju rodinu na all inclusive dovolenku, ani 2 x do roka do Family Parku a leta netravia v aquaparkoch a British international school by asi nedal. Ale napisal svojmu synovi knihu basni 🙂.
Uplne mi to delenie nesedi. Ja mam pocit, ze najhorsie su na tom ti, co pozeraju neustale na to, co maju druhi a alebo sa za tym zenu za kazdu cenu a obetuju tomu naozaj dolezite veci alebo su frustrovani z toho, ked to nedosiahnu. Ze sa nesustredia na vlastne tuzby. Ak niekto naozaj tuzi hrat golf ci potapat sa v Karibiku a robi co sa da, aby na to mal, tak je to uplne OK a nemali by sme mu vtlkat do hlavy ze je mamonar. Ak niekto tuzi mat cas na knihy, hory, splavy, ci cundre s kamosmi, ci zdokonalovanie vlastnej zahradky do dokonalosti a staci mu na to 1000 E mesacne, tiez uplne OK a nepresviedcajme ho, ze to mu predsa stacit nemoze a ze jeho deti su chudata, lebo chodia na vylety len do lesa a splavovat Hron.
Najhoršie sú podľa mňa na tom tí, čo si každý večer sadajú k telke, či otvárajú Nový čas preto, aby žili životy iných. Životy "celebrít" z bulváru, účastníkov tých všetkých reality show, moderátoriek, rosničiek. Dokonca sa s kamarátkami na káve nebavia o vlastných životoch a plánoch, o svojich blízkych, ale o úplne cudzích ľuďoch. Tí ľudia sú chudobní, bez ohľadu na to, či "Uhádni môj vek" pozerajú na x palcovej obrazovke, alebo na starej čiernobielej Tesle.
Aby som sa niekoho nedotkla, nemyslím tým nejakkú konkrétnu reláciu, ktorú si sem tam niekto kukne. Hovorím o tom fenoméne žitia cudzích životov.
@rutie ani ta kniha nie je zadarmo... vydavali sme teraz knihu otcovi na narodky. Nie kazdy konzument musi byt zakonite plytky clovek. Ale nie o tom som chcela. Ja tu cely cas tvrdim len jedno - pracujuci clovek ma byt ohodnoteny sposobom, ze ma zabezpeceny standard (v ktorom v sucasnosti musi byt zahranicna dovolenka a musi tam byt auto a aquapark...). To, ze ty nakoniec uprednostnis liptovsku maru pred tureckom bude len a len tvoja volba (si slobodna v otazke financii). A samozrejme je to ok. Alebo hradzu na bicykli pred pratrom rychlolodou. A neminute (schvalne nie usetrene) peniaze rozdelis predajcom nota bene. Takto je to v poriadku a takto to ma podla mna byt. Tot vsjo.
@dai inak mi napadlo aj v suvislosti s rutie, ked spominala nieco v zmysle, ze kazda praca je potrebna (co tu tvrdim od zaciatku), ty si pisala, ze tieto jednoduchsie prace za chvilu zastane stroj. Aby sme o desat rokov neboli prekvapeni umelou inteligenciou a vsetci budeme len statisti🙄
@moni73 toto zial ani ja ani ty neovplyvnime🙂 ak sa nechame pohltit UI tak to tak asi ma byt🙂 vies ja nas ludi zdaleka nepokladam za dokonalych , je fajn ze sme kde sme ale8 ked sledujem ako znovu a znovu opakujeme v historii tie iste chyby, tak rozmyslam ze niekde k tej sebadestrukcii nutne spejeme... zaroven verim v obrodzujucu silu prirody/ boha - dopln si co chces... ze nakoniec to lepsie zvitazi🙂
Vraciac sa k tym zamestnaniam - uz my dnes vidime silnu robotizaciu, vo vela sektoroch len umelo udrzovanu zamestnanost, preto sa mnozia diskusie a zakladnom plate a vznikaju nove ekonomicke teorie... stale je omnoho vacsia pravdepodobnost ze robotizacia pohlti nizko kvalifikovane miesta ako miesta vysokokvalifikovane🙂
@moni73 na margo rastu a stagnácie. Dostatok zdrojov viedlo k zušľachťovaniu len v časoch, kým sa človek nevzdialil príliš od prírody a od toho, odkiaľ tie zdroje pochádzajú. Viď príklad šľachta, ktorá v minulosti jednak disponovala zdrojmi a zároveň sa vzdelávala a civilizovala. Ich zdroje boli prirodzené. Chovali, pestovali. S príchodom manufaktúr a neskôr industrializácie, sa veci menili, aj ľudia jednoduchého pôvodu získali prístup k vzdelaniu, ale dnes, keď je vzdelanie de facto dostupné všetkým a takmer zadarmo (a nemám teraz na mysli peniaze), je jeho úroveň mizerná. Aký paradox, že? Alebo možno ani nie. Dnes tu máme ľudí, ktorí vykonávajú za peniaze nejakú činnosť na určitej úrovni v nejakej korporácii a vlastne ani celkom presne nevedia, k akému cieľu svojou prácou prispievajú, ovládajú len ten svoj úsek a proste robia, čo sa od nich očakáva bez toho, aby nad tým príliš rozmýšľali. V podstate im ich činnosť nedáva žiadny zmysel, čo je pre človeka dosť deštruktívna záležitosť, aj keď si to v podstate neuvedomuje. Ale podvedome sa "odmeňuje" výmenou svojich zdrojov, za pôžitky. Toto nevedie k zušľachťovaniu, ale ku stagnácii. Človek sa vyvíja, keď má pozitívne a konštruktívne podnety a to bez ohľadu na zdroje, ktorými disponuje. Preto ľudia, ktorí majú menej priaznivé životné podmienky a dostatočnú motiváciu prežiť, budú kreatívnejší, aby vymysleli, ako si život uľahčiť a zlepšiť. Pohodlie, prebytok jedla a pitia a dva krát do roka vyhnívanie niekde v letovisku naozaj nie je nič, čo by človeka zušľachťovalo a hnalo dopredu. Dekadentná západná kultúra nastúpila svoje cestu smerom dole. To je holý fakt.
@rutie TV uz vobec nemame, roky. Naposledy som telku pozerala v Roku 2008. Kompletne sme zrusili - nemame skratka providera. Musim povedat, ze mi to nechyba. Radsej si vecer pricitam knihu ci pozriem dvd, deckam obcas pustim daco na USB. Cely TV hnoj som uz davno odfiltrovala. Priznam sa, ze ked vidim aj tu na MK nieco v zmysle - pozerali sme posledny diel zameny manzeliek mam dost problem nebyt ironicka, ale snazim sa.
Stale pevne dufam, ze moja dcera ked bude mat 15 bude normalna baba, nebude vylgarna, obliekat sa ako na party, robit si selfie s naspulenymi ustami, neprirodzene sa smiat a jedine v hlave, ze spoluziacka ma lepsi smart phone.
@alaguema s tou dekadenciou suhlasim - ano, zial spolocnost ako taka, a absolutne by som to neobmedzovala na zapadnu, ci bohatu, nastupuje cestu dekadencie - vid co dole spomina mircalla - uroven tv a aku velku sledovanost to ma - a ver ze tu sledovanost vacsinou netvoria intelektualy etc., velakrat co tu vidim na mk su to prave tie skromne z mala zijuce☹ ... ( z pohladu historie je to ale normalny fakt - kazda spolocnost kde zial bohatstvo predbehlo dusevny rozvoj ludstva - a doteraz to teda bola kazda velka spolocnost🙂 konci upadkom, po ktorej ale nastupuje ciastocne znovuobnova ( zial ciastocne aj diktatura, kedze ludia v nej vidia zmysel - to tiez uz vidime aj dnes na Slovensku☹ )
kde si dovolim trochu polemizovat je tvoj pohlad na pracu v korporate - vidim to tu casto a beriem ze ked to robis len pre peniaze, prip. tam chodis s nenavistou v ociach lebo korporat ( je takych kopu ) tak si to uplne vystihla... Ja ale napr. vidim aj ludi ktorym to dava zmysel, pripadne lepsie povedane dokazu najst zmysel v svojej konkretnej praci - a myslim ze prave o to ide pri raste o ktorom sme sa bavili - ja napr. pracujem s ludmi - administrativu, strategie a pod. ... tam si nenahovaram ze nieco dokazem vo velkom z mojej pozicie ovplyvnit - toto prostredie ma skor len uci flexibilite, otvorenosti voci zmenam, neustalemu uceniu sa etc. ... ale ja pre seba som si svoju pracu zadefinovala ako pracu s ludmi a tak k nej aj pristupujem - okrem hard skills ktore samozrejme ze ludia potrebuju s mojimi ludmi rozvijam hlavne soft skilly - tie ktore moze vyuzit doma aby napr. lepsie porozumeli svojim detom, pripadne aby sa dokazal konstruktivne hadat s partnerom etc.😀 tak ako sa snazim ja pre seba vyuzivat moznosti korporatu na moj osobnostny rast ( tie firmy totiz poskytuju zadarmo treningy na zrucnosti xy druhu, za ktore sa inde tvrdo plati - vidim to u mojho muza kolko musi zaplatit ak chce nejaky pre svojich ludi☹ ), tak s kazdym jednym mojim clovekom pracujem hlavne na veciach tohto druhu... O moznostiach pomoci mestu, charity etc. ( ano, mozno si tym korporacie kupuju ciste svedomie, ludia pre ne pracujuci to ale robia nezistne, zadarmo lebo chcu pomahat ) uz ani nepisem...
Ja som robila aj pre malu slovensku firmu ked som zacinala a vidim v malom aj podnikanie v rodine - ale teda ten korporat, ak sa nim nenechas zozrat a mas stastie na ludskeho manazera tak ti moze vela dat, pripadne ty si mozes vela zobrat🙂
v tom prispevku podla mna ides dost z extremu do extremu - na jednej strane bohati ludia bezcielne bludiaci zivotom, hnijuci na dovolenkach, na druhej super krasni kreativni ledva ledva prezivajuci ale vnutorne sa super rozvijajuci a vidiaci zmysel.... takto to podla mna nefunguje:-/ svet nie je ciernobiely - to ze ty si nasla svoju cestu cez uskromnovanie je fajn, to ze niekto ju moze najst inym sposobom je ale tiez normalne...
@mircalla drzim silno palce - u nas to uz pomaly zacina🙂 ale zatial je mala rozumna, nema na druhej strane ale este 15🙂
@dai ale ja som ani slovom nespomenula bohatých ľudí. Vysvetlila si si to po svojom. Na dovolenky predsa chodí kde kto, nie je to žiadna výsada bohatých. Aj po obchodných centrách blúdi kade kto...Písala som primárne o ľuďoch, ktorí nenachádzajú zmysel v tom, čo robia, čo ich živí. Kompenzujú si to potom práve nákupmi, konzumovaním či už tovarov, služieb, alebo programov v tej spomínanej telke, lebo v sebe majú prázdno, nie je naplnená jedna z ich základných potrieb - robiť veci, ktoré im dávajú zmysel. Ja nemám potrebu polarizovať a deliť ľudí na chudobných a teda zákonite dobrých a tých zlých bohatých...ako by som aj mohla. My chudobní nie sme ani zďaleka. Nič zlé nie je na hojnosti. Naopak. Ale hojnosť sa nerovná konzumizmu. Aj bohatí ľudia, môžu byť múdri, kreatívni a môžu mať úplne zdravý vzťah k veciam. A to, že ľudia sú kreatívnejší v praktickom zlepšovaní svojich životných podmienok vyplýva z nášho prirodzeného nastavenia. Úplné pohodlie a pečené holuby do huby predchádza pádu. Je to povedané obrazne, samozrejme. Prečo myslíš, že na oboch pologuliach zeme, je sever viac rozvinutý ako juh? V ťažších životných podmienkach (chlad, menej zdrojov potravy) ľudia museli vyvinúť viac úsilia a kreativity, ako ich súčastníci na juhu, kde bol život ľahší. Každá táto informácia sa zapisuje do génov. A prečo myslíš, že je spoločnosť, ktorá dosiahne svoj vrchol tesne pred pádom (čo si aj sama uznala)? Lebo ľudia už nie sú nútení využívať veľkú časť svojho potenciálu. Prestávajú byť kreatívni, nevedia reagovať v akejkoľvek situácii mimo svojho bežného prostredia, spohodlneli a zleniveli, stratili spojenie s prírodou a s tým, čo je etické. Ako som tu nedávno písala - kedysi ľudia vedeli urobiť x rôznych vecí, dnes si vedia urobiť svoju prácu (v tom lepšom prípade), ale keď dáš nejakému top managerovi v UK do ruky šrubovák, pravdepodobne si ním ublíži (nadsadené samozrejme) 😉
@alaguema vychadzala som z tejto vety: Pohodlie, prebytok jedla a pitia a dva krát do roka vyhnívanie niekde v letovisku naozaj nie je nič, čo by človeka zušľachťovalo - obycajne ten prebytok je prave u ludi co maju viac, ti co su chudobnejsi prebytok jedla ani pohodlie az tak nezazivaju...
neviem, to porovnanie juh / sever - tam vela robi pocasie ktore vplyva na celkovy metabolizmus ludi, ako funguju, ake maju navyky a pod. ... nie kazda krajina blizsie k rovniku ma lepsie podmienky na zivot a predsa sa nevyvinula vo vyspelu krajinu, ani ludia nie su kreativnejsi☹ zial len chudobnejsi...
Este aby som si rypla - poznam par top managerov v UK jasne ze viac tu v sr - ale teda by si sa cudovala comu vsetkemu sa ti ludia venuju... ako som uz pisala - mam pocit ze najviac prace fyzickej maju prave ludia na tych najnizsich poziciach a potom taky ten prvoliniovy manazement ktori schytava zhora aj zdola... ale ked uz ides vyssie tak mas aj cas, aj peniaze a vacsinou aj schopnosti na ine veci - moj sef napr. vyraba nabytok, moj muz miluje skladat radia a podobne veci, ja za seba nepoznam vacsi relax ako vrtat sa v zahrade, ci doma vysivat - uplna ocista hlavy... takze by som zas az tak ludi nepodcenovala...
ta dekadencia skor podla mna suvisi s moralnym upadkom - ludia odburavaju prirodzene hranice ktore chrania rodinu napr., nevidia zmysel v tych zakladnych bunkach spolocnosti a niekde akoby stracali pud sebazachovy potrebny na prezitie...

@dai no sorry ale ty nemas ani sajnu co my kupujeme a nekupujeme, ja mam aj 5 znackovych oblekov z coho kazdy stal 200 €, no proste bola akcia pre "zlatych" clenov danej predajne, dress code nemame v praci (jedine nenosit spinave a otrhane veci), a to je jeden z renomovanejsich zamestnavatelov. Ja za rok zoderiem aj znackove nohavice za 80€, takze v tom nevidim rozdiel. Ved daj nejake sluzby, len mlatis prazdnu slamu, nic konkretne. Daj nejake sluzby, ktore pravidelne vyuzivas a su v Bratislave vyznamne drahsie ako inde. Kaviaren, restika, doprava, lekar, posta, banka...vsetko sluzby. Iba jedlo v obchode mas tovar, to mas maloobchod (co su tiez sluzby). Kadernicka, kultura, zabava a relax. Vsetko sluzby. A preco by vsetko mala riesit moja zena? Uz teraz 70% jedla varim ja, robim minimalne polovicu nákupov...ako zase len skusame triafat nieco osobne, o com nemame sajnu, len preto, ze nevieme dat ziaden konkretny argument? Vsak pod, daj nejake sluzby, ktore som nemenoval a ktore vyuzivas na mesacnej baze a ktore su drahsie ako mimo BA. Lebo ja uz fakt neviem ake sluzby, na nepredvidatelne veci typu pokazena pracka ma predsa sluzit rezerva, na ktoru sa nesaha.
Btw nikde som nepisal ze zubar v hornej dolnej je lacnejsi ako v BA. Posledne som bol na orave u kolegovej manzelky asi 3 mesiace dozadu ked som tam bol na sluzobke s nim, cennik mala drahsi ako moja zubarka, ktoru mam od bytu dve zastavky MHD, alebo 15 minut peso (spolu s celym zdravotnym strediskom). Inak vsetky veci s detmi, ktore spominas, sa viazu na vek 3+ rokov, kedy budeme mat opat vyse 2 tisicovy prijem, z ktorého uz teraz vieme bez problemov mesacne usetrit minimalne 800€. + Komukolvek sa nieco stane nastupuje poistenie.