Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@negymama a aby som nezabudla... ano, aj ten jednoduchy manualne zrucny sa moze rozhodnut alkohol vs jogurty. Predpokladam, ze je to zarabajuci, pracujuci clovek. V tom pripade sa nema musiet rozhodovat a ma si kupit flasu chlastu (ked mu po tom dusa pisti) a zaroven jogurty pre deti. Presne tak isto ako si to moze dovolit manualne nezrucny iteckar.
@moni73 súhlasím s Tebou čo sa týka možnosti voľby. Ľuda tiež opomínajú podmienenosť, gény, výchovu a to všetko formuje človeka. A je ilúziou veriť, že ak niekto vyrastal v rodine, kde normou boli cigarety a lacné maslá, že on sa rozhodne a bude kupovať inak. A prečo jedného napadne myšlienka kúpiť cigarety a iného nie? Veď my tie myšlienky si do hláv nedávame. Ale právo posudzovať takých ľudí áno. Veď nikto z nás nemôže za to, do akej rodiny sa narodil a aká ho formovala.
Je taká doba, že silnejší vyhráva, že úspech je najviac a treba sa snažiť. Ja som to už v tejto diskusii spomínala, jedna česká novinárka Saša Uhlová, je to v Čechách taký bum teraz, inkognito pracovala v najslabšie platených pozíciách, kde poukazuje na to, že ľudia, ktorí robia a tvrdo robia, si zarobia ledva na to, aby prežili. Nezarobia si na dôstojný život. A na to niekto, kto si slušne žije, povie, že má možnosť voľby. Pre mňa ten človek nemá jednoducho pochopenie a dostatok vnímavosti alebo znalosti vecí.
@negymama možno málo ľudí robí, čo si písala, ale poznám dosť ľudí, čo to tak robí. Či už stavajú slamené domy, hlinené, pestujú permakultúrne, aj tu na koníku poznám veľa báb, čo sa snažia žiť bez odpadu a pod. V Slovenskom rozhlase bol týždeň o zero waste a aj relácia o zdieľaní automobilov. Takže sa o tom už dosť hovorí - o alternatívach. Býva v lete Drienok, taký festival, tam toľko ľudí chodí. Napríklad minule baby v jednej skupine na koníku hodili link na Curaprox, ako z použitých kefiek idú niečo vyrábať.
@moni73 nema, musi, nemusi...skoro si ma doplietla, kym som rozlustila vetu.
no ale zrucny nezrucny, IT neITi ,,, zaklad v takomto rozhodnuti kupit flasu a nie jogurty, nie je vyske zarobku. ale v uvazovani "vies kolko chlastu by som mal za tie jogurty?" Proste taky primitivny iclovek uvazuje, /uvazovanie je asi eufemizmus v tomto pripade ale budiz/ ze je na jogurty, kruzky pre deti, bla bla hocico zdrave ci rozvijajuce je dat peniaze SKODA.
proste na to neda, ci zaraba ci nezaraba, na chlast peniaze nie je skoda.
@mandala77 " Nezarobia si na dôstojný život. A na to niekto, kto si slušne žije, povie, že má možnosť voľby. Pre mňa ten človek nemá jednoducho pochopenie a dostatok vnímavosti alebo znalosti vecí."
tak toto ja napriklad netvrdim, .. o volbe som pisala, ze nase volby mozu byt z nejakych dovodov obmedzene. aj mne slusne zijucemu cloveku nechyba vnimavost a je mi jasne, ze niekto ma tie obmedzenia volby vacsie... ak sa narodis postihnuty, mas nizsie iq, primitivnu rodinu, geneticke povahove a psychicke zataze...tak je jasne, ze tvoj priestor volby je maly. Maly ale je.
vziat cloveku moznost volby, moznost rozhodovania, znamena ho polozit na uroven veci kymacajucej sa vo vetre. chudobny, ci primitiv, ci slusny, ci bohaty, ci bohaty primit, ci postihnuty...proste si to skombinujme variacie permutacie..kazdy ma moznost volby vo svojom leveli , vo svojom priestore, v ramci tych moznosti. ktore neovplyvnil a nemoze za nich.
@negymama v akom svojom leveli? Cistit hajzle alebo vysypat kontajnery? Za 300 alebo 350 (cisto ilustracne prace aj mzda)? To je mi volba. A ked sa vratim k tomu manualne zrucnemu a pracujucemu predpokladam, ze z tychto ludi si 90%, ok mozno 80% vyberie tie jogurty. Ale ja mu doprajem aj ten alkohol. On ma zit standard. A najsmutnejsie je to, ze volba flasa/jogurty je skor volba 2jogurty/2 banany.
Ten co si vyberie skor flasu moze byt sice manualne zrucny ale tipla by som, ze vo vacsine nepracujuci. A tomu treba pomoct.
@mandala77 Prvé reportáže z toho projektu som videla. Bolo mi smutno. Na svete by to naozaj malo byť tak, že kto vykonáva dobre prácu prospešnú a potrebnú pre iných, zaslúži si možnosť zabezpečiť dôstojné životné podmienky - aspoň bezpečné bývanie, výživnú stravu, zdravotnú starostlivosť (vrátane optika, zubára), priestor na svoj rozvoj - čas ísť aspoň do toho parku, lesa, do knižnice, na mestskú plaváreň. Lebo kým sú tieto práce potrebné, a mnoho z nich roboty tak skoro nenahradia (opatrovanie starých ľudí napr.), tak môžeme tým ľuďom rozprávať, že sa mali lepšie učiť - keď sa naučia aj všetci programovať, nastúpia na ich miesto ďalší - možno Rumuni, možno Rómovia a tí si dôstojný život zaslúžia tiež. Podľa mňa je bezpečný domov, výživná strava, zdravotná starostlivosť a časový priestor na rozvoj a výchovu základ, preto, aby vôbec mohlo prísť k nejakej motivácii pracovať na sebe, aby bolo niekedy (už keď nie u rodičov, tak neskôr u ich detí) aj na cestovanie, aj na finančne náročnejšie záujmy, či vzdelanie.
Bohužiaľ, svet nie je fér, ani spravodlivý. Takmer nikde na svete, všetci, čo poctivo pracujú, ten dôstojný základ nemajú. Drvivá väčšina sveta je na tom horšie ako my. A pokiaľ chceme dostihnúť tú menšinu, tak najosvedčenejšia cesta potvrdená históriou je ten nenávidený kapitalizmus. Stane sa tak len ak zbohatne celá krajina. Pokiaľ sa iba radikálne zvýši prerozdeľovanie, tak časom tí, ktorých zdroje sa prerozdeľujú, prestanú tie zdroje vytvárať. Tí najbohatší ich presunú, stredná vrstva radšej začne chalupárčiť, ako za socíku. Nemusí sa nám to páčiť, ale tak to je, je to v ľudskej povahe. Neznamená, že má byť "ranný" a bez pravidiel. Ale tie rozdiely a nenaplnené túžby sú motorom, ktorým ťahá celú spoločnosť. Problémom je, že je to ekologicky neudržateľné. Recept na to nikto nenašiel. Tie najbohatšie krajiny sa niekedy tvária, že áno, ale to sú riešenia aplikované u nich.
Nepoznám systémové riešenie, ktorému by som verila. Nejaké nastavenie systému zhora. Jediné, čo viem, tak upraviť vlastný život. Nie som záhradníčka, máme nejaké bobuľky zdravé a rajčiny, ale nemám k tomu vzťah. Som vnútorný nomád a pripútanie k pôde ma desí. Hoci si nemyslím, že cesta, že si každý dopestuje, čo zje, je cesta, čo niekam vedie (jednoducho tu nie je toľko pôdy a nie je tak rozložená), obdivujem ľudí, ktorí po nej idú. My sa snažíme kupovať sezónne, čo najmenej prevážané veci (maďarské a české produkty mi vôbec nevadia), u nás sa za rok vyhodí úplné minimum potravín. Čo sa týka zábavy, vyhýbam sa pasívnej zábave, pre seba aj pre deti, kde je rovnica minimálny osobný vklad + peňažný vklad = zážitok. Mám pocit, že to dlhodobo kazí vnútornú motiváciu hlavne u detí (lebo u nás je vklad aj tie peniaze, čo sme si odmakali). Preto radšej výzva v podobe náročného lezenia na skaly, zlaňovania, než nejaký "bandžidžamping". Mám v sebe taký iracionálny vzťah z vojny a katastrofy vo forme zlyhania systému (elektrina, voda, plyn), preto vediem svoje deti, aby vedeli prežiť v lese, v horách. Tam sa cítim najbezpečnejšie. Moje deti sú schopné prejsť 25 km so záťažou (okrem najmenšej), orientovať sa v teréne, postaviť si stan, prístrešok, založiť oheň aj v mokre, udržať si veci v suchu a seba v teple, vedia akú voda sa dá piť s menším rizikom, než iná. Čo všetko v lese sa dá zjesť a málokto o tom tuší. Používajú nože a sekerky a nebránim im v tom. Vedia loziť po stromoch. Zapájam ich aj do domácich prác, aj keď šiť a vyšívať ich bude musieť naučiť asi babka 🙂.
Možnosti voľby máme hlavne kým sme zdraví a nemáme zodpovednosť za niekoho chorého. Keď to tak byť prestane, stačí, že nám ťažko ochorie rodič a chceme sa postarať o jeho dôstojné dožitie, sa nám narodí postihnuté dieťa, tak sa nám voľby akosi zcvrknú na jugurt/ banán, jogurt/ chľast.
@moni73
cistit hajzle alebo vysypat kontajnery? tak neviem ci je toto zrovna priklad tych najhorsich volieb, nas sused vysypa smeti, teda je sofer na smetiarskom aute, a ma 800-900 cisteho plat, o tu pracu je zaujem, firma si vybera na pohovore tych najlepsich vodicov, lebo operovat v malom priestore s velkym kolosom nie je sranda. Takisto som stretla pani, slusna stredoskolacka , bola na dvojfazovom pohovore na upratovacku, zo 70 zaujemcov vybrali 5,
samozrejme mne je velmi luto a aj v ramci moznosti prispejem rodinam co maju postihnuteho clena rodiny a maju financne problemy nie svojou vinou. su velke nepomery a nespravodlivosti aj v socialnom systeme statu, Su ludia co si "vybavia" invalidne dochodky pritom su relativne v pohode, este pracuju, a niektory rodic nedostane invalidny alebo len polovicny na dospele dieta ci rodica uplne priputaneho na lozku, co potrebuje nonstop opateru. korupcia prerasta aj tam.
@rutie s tymto tvojim poslednym prispevkom viac menej do pismena suhlasim... okrem asi toho posledneho odseku - dlhodobo mam postihnutych v svojom okoli a rodicov o ktorych sa trebalo/ treba starat - ono aj toto sa da zvladnut - opat to zial vyzaduje velku snahu, obetovanie svojho osobneho casu a v urcitom zmysle zmenu nadstavenia myslenia - ja casto prehadzujem kalendar , aktualne som odmietla 2 pracovne ponuky financne omnoho lepsie ale neposkytujuce mi flexibilitu ktoru potrebujem... je moja volba obmedzena? tazko povedat - ja to tak nevnimam - je to len volba - kludne som sa mohla rozhodnut pre tie peniaze - spravilo by ma to spokojnejsou? nie - kvoli tomu padla volba tak ako padla - cize som uprednostnila prioritu v danom case a priestore - o tomto ale volby su ( nikto ti dopredu nepovie ktora cesta je ta spravna a kam ta nakoniec povedie - prijmes rozhodnutie a nesies nasledky...)
Neznamena to ale ze volbu nemas z mojho uhla pohladu...
@southbay ok, aj v Bratislave nemusis zit draho, ale viem,kedze mam kolegov CPckarov ako pises,radsej mnohe veci idu kupit do rodneho mesta a napr.zuby si dat spravit tiez. Zrovna sme napr.tie zuby riesili s kolegynou.. Plus ceny bytov su omnoho vyssie i najomne. Takze v niecom mas,v niecom nemas pravdu.
Skolky? Ako niekto pisal-zobudis sa,ked budes mat dieta.. Ale mozno dovtedy to zazrakom nejakym vyriesia.
My nie sme CP,sme domaci uz x-ta generacia a predstav si! Dieta nam do skolky nevzali! Zobrali prave CPckarom! Aj tym,co boli na RD s dalsim dietatom..nastastie som bola doma tiez.. A o rok nam ho opat ledva zobrali.. O pol roka nastupovalo mladsie. Museli ist do sukromnej na par mesiacov. Do statnej sa nedostalo. A jedni cezpolni uz 2x umiestnili dieta uprostred roka! Ale to nezazlievam im,lez tej osobe,ktora o tom rozhoduje..
Musim sem prekopcit z jednej diskusie... ten clovek napisal presne to, co sa tu snazim celu dobu povedat. Ja tomu casovy horizont dat neviem a tipla by som, ze neskor...
dnes 08:10 | |
+0 -0
Komunizmus je prirodzenou budúcnosťou ľudstva, napriek tomu, že existujú komunisti. V komunizme nebudú žiadne politické systémy a teda ani komunisti. Vychovávať ľudí chcela RKC aj komunisti - nepodarilo sa. Najprv sa musia totiž zmeniť podmienky a potom sa zmení aj spoločenské vedomie nie naopak. Komunizmus nemôže existovať v nejakej izolovanej spoločnosti - musí existovať v celej ľudskej spoločnosti. Koniec kapitalizmu nastane príchodom Technologickej singularity na ktorej sám nechtiac pracuje (teda materiálnej nezávislosti - každému podľa potrieb. Stane sa to nástupom Umelej inteligencie a proces začne najneskôr v roku 2045.
Všichni tady zemřeeeeeem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
🤒 😂
@matote osobne si myslím že ľudia/rodiny sa vedia prispôsobiť resp. nastaviť adekvátne svojmu príjmu...a to aj čo sa týka uskromnenia tak aj vyšších nárokov.
Ja keby som napísala aké máme príjmy a výdavky tak ma tu zožeriete ako rozhadzujeme a čo všetko si zbytočne dovoľujeme a ako by ste z toho už mali našetrené na dva domy či dovolenku 5x do roka a ešte aj tučnú rezervu v banke.
Ale človek sa jednoducho prispôsobí, muž mi minule čítal nejaké štúdie že nezáleží na príjme aj tak každý človek/rodina dá určité % na výdavky, ktoré by nemuseli byť (zábava, luxus, pohodlie, nadštandard...) tú výšku % si nepamätám. A je jedno či zarobí 500€ či 5000€...v okolí plačú nad drahotou aj takí čo tých 5000€ reálne majú....plačú nad drahou poistkou za miliónové auto, nad zdražením členského v golfovom klube, nad školným v súkromnej škole, a že aj biopotraviny sú drahé, a more si môžu dovoliť už len 3x do roka...proste žijú vo svojom leveli a chceli by mať aspoň 2x taký príjem. A keby ho mali tak znova sa nastavia na vyšší level komfortu a luxusu a zas len tak-tak vyžijú.
Takže záver...dá sa dnes vyžiť aj z 500€ keď sa musí...ja som 20r. dozadu mala tesne po VŠ obdobie, že v obchode som kupovala len to bez čoho som nevydržala do druhého dňa, na viac som nemala. Chodila som len na akcie kde bol vstup zadarmo, knižky z knižnice, chodila som behať...žiadne iné zábavky som nemala....Ale dalo sa to zvládnuť. A tiež to bolo o určitom stupni komfortu, luxusu...chcela som bývať sama, mimo rodičovského domu. Plat som mala 2750 korún z toho 1300 som si platila garsónku. Mohla som bývať doma vcelku zadarmo ale nechcela som. Rodičia mi núkali fin.pomoc ale chcela som skúsiť uživiť sa sama.
@siska53 skolka je zalezitostou aj volby kde chces zit a v akom case si ziadost podavas (a v akom pocte), skolky si stanovuju aj dalsie okolnosti prijatia dietata mimo zakonom stanovených situacii (tie su myslim 2), tiez je tu moznost sa angazovat v miestnom politickom diani, chcem vidiet starostu, ktory odignoruje svojich volicov a uprednostni CPckarov miesto rezidentov - volicov, skolky v mojej mestskej casti prijimaju aj uprostred roka decka, ktore prisli kdesi z Pakistanu s rodicmi, kupili si tu byt, zahlasili trvaly pobyt a hned ich zobrali. Do 20 minut s MHD mam 19 skolok. Chcem vidiet tu situaciu kedy ma ako rezidenta odmietne 19 skolok. A skola ta zobrat musi v spadovej oblasti. Stale akosi nevidim relevanciu k tvrdeniu, ze nam to s prijmom nevyda. Tiez som doteraz nevidel ziadne ine konkretne argumenty ohladom tych sluzieb. Ja stale cakam. Skolku som ochotny akceptovat pri preukazani, ze sa prihlaska podala v cas na aspon 10 skolok a s preukazanim trvalého pobytu (kazdy vie nariekat ked poda len jednu najblizsiu skolku...). Inak je to zase len jalovy argument.
@tykat to je ten klasicky vtip so zenskou, ktora muzovi vytyka, ze keby nefajcil mohol ju vozit vo Ferrari a on sa jej spyta kde ma ona to Ferrari ked nefajci.
@southbay si dostal uz milion prikladov na sluzby🙂 ty nevies citat? skus trosku pozriet aj tych 19 skolok v tvojom okoli ake maju otvaracie hodiny - ci v pohode pojdes ty/zena do prace ked budes mat dieta do 16tej v skolke🙂( a to uz nehovorim o tom ze clovek ked sa stane rodicom tak ma uz aj nejake poziadavky na tu skolku - nesupne decko do prvej cez cestu ked vie ze je otrasna )
pozri - s tebou o tomto pisat vobec nema vyznam lebo si tu situaciu nikdy nezazil - raz sa vrat ked tu skusenost mat budes a pokecame😉
@southbay nemusia ti dieta prijat a neboli sme jedini,ktorym sa to stalo! Pokial nezamastis,bud sa spolahnes na stastie,alebo mas smolu!
Jedini,kto v BA zabezpeci prijatie vsetkcyh deti,bol 3.obvod.. Inde sme to platali ako sa dalo.
A o prijati rozhoduje cisto riaditelka MS.. Riesili sme to s MU onoho casu a ich vyajadrenie bolo v tol zneni,ze je to v plnej kompetencii riaditelov MS.. Takze netrep,ked nemas osobnu skusenost. My zial ano..
@moni73 ľudia, ktorí sa o politiku zaujímajú len povrchne, majú pred slovom komunizmus buď hrôzu, alebo k tomu systému cítia nekritický obdiv založený na spomienkovom optimizme a osobnej skúsenosti, ktorá je pozitívnejšia, ako to, čo ponúka dnešný systém v zmysle, že sa akosi ľahšie prežilo aj bez väčšej námahy a dalo sa aj celkom pekne zašívať a aj tak bolo čo do úst. To ale nebol komunizmus. Nenaplnil dokopy nič z definície komunizmu. Momentálne existuje viac alternatív ku kapitalizmu, ktoré sú celkom reálne a nie sú také radikálne v pohľade na vlastníctvo (súkromné, alebo verejné/spoločné), ale sú založené na podpore komunít a riadení zdola smerom hore.
@libka1 dobrý večer, chcela by som sa Vás opýtať ohľadom vzdelania, my teraz riešime strednú školu pre dcéru .
Chce ísť na IT, ale ja sa v tom vôbec neviem orientovať, na akú školu by mala ísť aby potom mohla pokračovať na VŠ .
Učí sa dobre, ale aj dvojky mala, no , ona sa ani neučí, je to čistá pubertiačka ktorej patrí svet.Jazyky jej idu, tak fakt neviem čo s ňou.
Bývame v Čadci, tak ten vyber nije veľký.
Pekne ďakujem.

@negymama boze, ved zo mna nerob blba...