icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

negymama
21. sep 2017

@alaguema ono ta predstava ako hmotna chudoba zuslachtuje, uci skromnosti a kreativite... nooo, ako u koho. Poviem to tak, plati to azda u tych ktori sa pre to rozhodli viac menej dobrovolne. Dobrovolne sa stiahli, melu svoj zivot na mensich kolieskach, mensi prijem, mensia spotreba...a na ukor toho zase ziskaju ten najdolezitejsi produkt v zivote, a to CAS.

Bohuzial ja v tejto dobe viac vidim konzum, snahu o prezentovanie statusu, akozesmebohati...prave u tych prijmovo chudobnejsich. Oni su chudobni, ale nemaju schopnosti ci snahu dosiahnut viac. A tak casto svoje chabe prijmy zarobene v "otrokarnach", pardon v priemyselnych parkoch, minaju na prezentaciu statusu, deti v znackovych ci fakeznackovych veciach, mobily, koly a cipsy v ruke, ojazdene znackove auta.

Proste je chudoba a chudoba, bohatstvo a bohatstvo...na tom sa zhodneme, ze oboje nevylucuje chudobu ci bohatstvo ducha v roznych kombinaciach.

negymama
21. sep 2017

@dai k tomu moralnemu upadku, neviem ci to suvisi, ale ludia stracaju vztah k pode, k pestovaniu. zijem na dedine 4,5 roka, pred tym som cely zivot zila iba v meste.

co ma tu sokovalo, ze ocakavala som, ze ludia s mensimi prijmami, budu pestovat viac, aby si doplnili prijem naturaliami, ale presne opak je pravdou, Najkrajsie, najobrobenejsie zahrady, najvacsiu urodu /sme vo velmi urodnej oblasti/ maju prave ti majetnejsi, ti chudobnejsi maju puste zaburinene zahradky, cele dni su bud v praci, tahaju smeny, robia za male peniaze v satelitnych tovarnach, zvysok casu co pridu domov stravia na telke ci pri cigarete, alkohole.

zahrade sa venuju ti, co to ani nemaju financne zapotreby, ale prave z dovodu zaluby, bonusu v podobe zdravych potravin, ti chudobnejsi radsej postuduju katalogy obch. retazcov, kde kupit lacnejsie maslo a maso.

ostorha
21. sep 2017

@negymama To co popisujes tu akozebohatost myslim ze tym je postihnuty hlavne vychodny blok kde bol socik.Aspon ja som toto okrem Albancov v Swiss nepostrehla to prezentovanie akoze na to mame a kupujem nezdrave potraviny,fake oblecnie a topánky a Mercedes z ktoreho sa vyvali namiesto benzinu riedidlo..Tam nejko bohatsi ludia extra nevicinievaju z radu no dobre tu ,,smotanku,, si vsimnes podla najnovsiaho modelu Porsche dobre padnuceho oblecenia a topánok,ale celkovo aj ked je tam hojnosti az nadbytok neprezentuju to nejako extra na vonok a pritom taky majitel 5 hektarovej vinice dostane po vinobrani na ruku 250.000 eur rocne a to v cistom,lebo robotnikov a naklady si vyplati zo statnych dotacii plus vela sedlakov tam ma ako bonus k ich platu aj povybavovane invalidky na chrbatiky.... a nenadru sa oni zvacsa len organizuju a traktorikom chodia manualne roboty su pre vychodny blok,portugalcov,talianov a spanielov farebni zvacsa na socialkach,ale nie vsetci neda sa pausalizovat samozrejme aby som nekrivdila.,

alaguema
21. sep 2017

@dai ok...ty ideš dookola to svoje. Fakt nemám náladu ďalej to s tebou pitvať. Ty si rozdelená na bohatí versus chudobní, moja pointa je niekde úplne inde, zjavne to nechápeš, nikoho nepodceňujem a čokoľvek napíšem, ty máš minimálne dva príklady z tvojho osobného života, ktoré svedčia o opaku a nejaké všeobecné trendy sú ti ukradnuté...napr. prečo asi na západe muži volajú aj na banálne opravy inštalatérov a majstrov? Nie preto, že nemajú čas, lebo mnohokrát sa jedná o pol hodinové záležitosti, ale preto, že buď nemajú potrebnú zručnosť, alebo sú leniví. Mne nemusíš nič vysvetľovať, ja som tam roky žila a videla to na vlastné oči...ale nevadí 🙂

alaguema
21. sep 2017

@negymama bože dobrý...nikde nepíšem, že chudoba zušľachťuje. Nemohli by ste čítať s porozumením? Písala som o ťažších podmienkach. To predsa neznamená chudobu, ale podmienky, ktoré stimulujú človeka k tomu, že sa musí hýbať, alebo hýbať rozumom. Boli sme pred 20-timi rokmi chudobní? Nie. Len nebolo všetko dostať, neboli napráskané obchody, ľudia menej žrali (s prepáčením), viac sa robilo vonku, ľudia si kadečo zmajstrovali sami. Aby si to zas niekto nevysvetlil zle - nie, nechcem sa vrátiť ani o sto rokov do zadu, ani do socíku. Je to len konštatovanie pozorovania, že blahobyt nie je práve hybnou silou pokroku.

negymama
21. sep 2017

@ostorha ano a my sme tu vychod vychodu😉 Paradoxne ja ked stojim na zastavke, presne podla toho identifikujem tu chudobu ..podla deti v adidas obleceni uz od nemluvnata, kriklave perletove "IN" elestaky , tenisky...ako vsetko moderne, co sa teraz nosi, len s nadychom tej cinskej lacnoty. to je ich vec. chcu nieco prezentovat, radobybohatstvo, ale nechtiac prezentuju opak.

ono aj tu to je pomaly tak, ze ti skutocne zamozni maju kvalitne trvanlive veci, ale nekrici to, nie je to napadne, blystave,

negymama
21. sep 2017

@alaguema
ale ja ta chapem, nemusis sa rozculovat, bohuzial cesty spat niet,
tych co spominas, ze predtym zili bez blahobytneho konzumu a boli spokojni, a trebars mnohych to ucilo vynajst sa a ucit sa nove veci.... toto je prec.

Dnes mame blahobyt vsetci, niektori realne a mnohi ako nenasytenu tuzbu, tak ci tak je pritomny v nasich mysliach a tazko sa od toho oslobodit.

A potom je tu nieco co aspon ja vnimam, ...dakto to vola system, matrix, nieco co nas chce riadit, mozno to blbo vyjadrujem, nemam na to slova ...ale proste su sily v spoločnosti , ktore si nepraju mat ludi vsestranne umnych, vsekutilov, tych co si vyrabaju veci sami, ci nedajboh obmedzuju spotrebu, to by znamenalo vacsiu osobnu slobodu, nekotrolovatelnost .... cim uzsia specializacia, tym vacsia efektivita a nepouzitelnost mimo uzkeho odboru a tym vyssia kontrolovatelnost vsetkych pracovnych tokov..

negymama
21. sep 2017

@alaguema inak k tej nesikovnosti muzov na zapade...aj k nam ide ta vlna, este nasi muzi, otcovia so svojimi otcami, dedkami majstrovali, pilili , srubovali,...dnes chlapci tablety , mobily, naradie to nevidelo cest vynimkam. Ked vyrastu na chlapov, tiez budu na vsetko volat odbornikov.

alaguema
21. sep 2017

@negymama áno, ten sytsém sa vola kapitalizmus 😉 a je to veľmi absurdný systém, o ktorom je už jasné, že zlyháva na plnej čiare. A jeho hlavnou nevýhodou ani nie je to, že nie je fér, ale to, že nie je trvalo udržateľný. Predstav si toho robotníka, ktorý sa vrátil od pásu, kde makal 8-9 hodín unavený domov a žena mu od PC kričí, že jej obľúbená make up guru youtuberka práve dostala miliónty klik a zarobila 500.000 dolars (za čo? Že sa namachlila do kamery??). No, chlap si dá pivo, lebo inak by asi zahrdúsil ženu, youtuberku, alebo seba. Rozhodne to asi nikoho nemotivuje, aby išiel okopávať zemiaky. Je tu obrovská nerovnováha, ale zároveň systém umožňuje aj tomu chudáčikovi z fabriky, aby aj on mohol nakupovať. Máme pôžičky, máme kreditky, máme všetko, aby sme aspoň trošička tej youtuberke vyrovnali. Tak sa vytvára ilúzia hojnosti, ktorá nie je hojnosťou, ale kompenzáciou a odmenou za frustráciu z každodenného života. Preto sú tu fejky, preto sú obchody plné hnusných produktov, lacných a nezdravých. Aby aj plebs mal pocit, že je dobre. Preto už nemusia obrábať záhradku, veď v kaufe je akcia na zemiaky z nemecka.

negymama
21. sep 2017

@alaguema dobre a co myslis , co sa da s tym robit? lebo ak len podudreme, je to taka ista nespokojna stagnacia, ako ti co lahnu s pivom k telke...len akoze na vyssom intelektualnom leveli /no aka utecha/

dai
21. sep 2017

@alaguema vidis... ako ty mas pocit ze ja si idem dokola svoje tak aj ty si ides to svoje dokola - davam ti tu konkretne priklady, dalsie ti dala negymama dokonca z vychodu a uplne odlisneho prostredia v akom zijem ja ale aj tak mas svoje vseobecne teorie - budis v niecom spravne...
predchvilou si pisala ze nedostatok vedie ku kreativite, teraz ze vlastne nedostatok v kapitalizme neexistuje lebo aj ten co ho ma ma nejaku zastupnu kreditku a to ho nuti byt lenivym:-/
ja nezijem na zapade ale cast svojho zivota som prezila v Nemecku, cast v Grecku - a skor mam tendenciu sa priklanat k nazoru negymamy a neviem preco zase ty toto nechces pochopit - ja verim ze ak ty si sa rozhodla odhodit konzum vdaka dajme tomu tvojmu dusevnemu rozvoju a dospeniu k poznaniu ze to nie je spravna cesta - a toto ta zaroven rozvija, vedie ku kreativite a zmene hodnot - je to hlavne tvoja cesta - neznamena ze je spravna pre vsetkych ani ze je jedina dobra...je obrovsky rozdiel dospiet ku skromnosti pricom vlastne ale nemas v hlave ten tlak z nedostatku ako v realnom nedostatku zit ( lebo to naozaj vedie velakrat k tej frustracii a nie kreativite ako si pisala )... Ten priklad frustracie co si uviedla - tak to zial moze byt len vysledok nedostatocneho vzdelavania - lebo ak nejaka blbka sedi na youtube a pozoruje malovanie a jej chlap maka za pasom a nasledne chodi z frustracie na pivo - kto ma za tento par prevziat zodpovednost? zato aky oni dvaja su moze akoze system? nie skor ich rodicia, vychova? nie skor ich pohodlnost, neschopnost pristupit k zmene?
akurat tu pocuvam relaciu o zazraku ludskeho tela, ako super funguje ludsky organizmus a ako ten nas mozog vsetko riadi - davaju priklady kde clovek prekonal normalne ocakavania len vdaka svojej voli... a uz ti tu nebudem davat priklady lebo normalne mi robis vycitky ze zijem medzi ludmi ktori ma inspiruju🙂 ale zazila som to aj v svojom okoli ako vola cloveka dokaze zmenit zivot cloveka - ak chces tych svojich ludi ospravedlnovat systemom - nech sa paci - to je mozno najvacsi rozdiel v nasom vnimani - ja tiez nepokladam kapitalizmus za ideal system, detto ale nie komunizmus ci socializmus...ale proste okolo seba snazim motivovat ludi aby prevzali zodpovednost za svoje ciny, rozhodnutia, ked chcu nieco so zivotom robit nech robia - nie ze zoberu kreditku a pojdu si frustraciu vybijat kupovanim zemiakov z nemecka☹ lebo ved kapitalizmus je zly a ja som vlastn len obet☹

dai
21. sep 2017

@negymama deti robia co vidia u rodicov - staci aby sme zacali od seba a kazdy jeden z nas detom ukazal nejaku tu domacu pracu, potom ta zrucnost nevymizne... jasne ale ze ak dieta nevidi svojho rodica inak ako len s mobilom v ruke, ci pred tv, tak ine asi tiez len tazko bude☹

tarvika
21. sep 2017

baby uplne super diskusia 🙂 uz to tu dlhsie sledujem. to len tak nech tu nie som inkognito 🙂

dai
21. sep 2017

inak dievcata - viem ze je to uplne odveci ale niekde presne k tomu o com sa snazim cely cas pisat tak to tu uvediem😀 v tej relacii prave davali 2och chlapov - dali ich do chladnicky ze ako dlho vydrzia - 1 trenovany na zimu, druhy normalny... sedeli tam hodinu a pol a ten normalny sa zacal triast a hovorit ze konci, ze to nevydrzi...ten trenovany ze je v pohode a vobec mu nie je zima - jeho telo nemalo husiu kozu, netriaslo sa - zmerali teplotu ich tela termokamerou a zistili ze maju uplne rovnaku teplotu🙂 bola to len otazka ovladania, vole, odhodlania 🙂 nic viac... ziadne specialne schopnosti, ziaden zazrak, ziaden talent🙂 prepac alaguema🙂 dalsi priklad , len vies - presne toto si ja myslim - ze kazdy to mame len v sebe a akonahle prevezmeme zodpovednost za svoj zivot tak mozme zmenit cokolvek, spravit cokolvek, zit akokolvek😉

sisaka
21. sep 2017

Ja úplne chápem, čo @alaguema píše, akurát sa všetci v tomto vlaku vezieme, aj ti, čo sa tvária, že nie. Tých pár ľudí, čo z neho vyskocilo z globálneho hľadiska nestojí za reč ...

tarvika
21. sep 2017

suhlasim ze to je o rozhodnuti. ale vacsina ludi si ani neuvedomuje ze ma nejaku moznost volby, ze maju moznost ovladat svoj zivot a zmenit ho ak chcu. jednoducho sa len nechaju ovladat okolnostami. a tu frustraciu z tej vnimanej neslobody si musia nejako potlacit a tak nakupuju, pozeraju v telke nezmysly , zeru obrovske mnozstva nezdraveho jedla atd, proste konzum.

ostorha
21. sep 2017

@negymama Len mna desi to ze na to aby prezentovali akozebohatstvo su schopni nabrat plno uverov a poziciek ,nerozmyslaju co bude potom momentalne chcu vsetko co vidia v mediach a nedokazu odolat .Dcera je na sobotu pozvana k spoluziakovi na narodky.Je to chudobnejsia rodina ziju z jedneho platu a dedovho dochodku su 6-ti v domacnosti tak sme mysleli ze lego potesi ale ten chlapec ma vsetko ma mobil,tablet, ps3 a vsetky tie technicke nezmysly,ale co som si vsimla narodil sa s chorou chrbticou a chodi v otrasnych topánkach od cinana,dcera vravela ze na desiatu ma stale chleba so salamou a ked bol u nas tak vyjedol cely tanier morcacieho na prirodno s kuskusom do posledného zrnka,lebo jeho mama velmi nevari skor polotovary,pastety a pod.Tak najradsej od srdca by som mu kupila kvalitnu obuv ale mi to pride blbe na dacek ,tak sme vymysleli kolobezku..Inac chlapec velmi nezny,vnimavy chodi roznasat letaky a z toho co si naspori tak dcere kupuje bonboniery,prstienky aj kyticu tulipanov fialových umelých dostala,kresli jej obrazky, pise zamilovane odkazy,posiluje lebo chce ju ochranit no strasne zlaty je.On za to nemoze kde zije ,skoda ho. To som dala ale jeden priklad zial na Slovensku je strasne vela rodin co su hodnotovo nejako pomiesani.

alaguema
21. sep 2017

@negymama ja za seba robím nasledovné - snažím sa podporovať lokálnych výrobcov namiesto nadnárodných korporácií a spotrebovať len toľko, koľko naozaj potrebujeme. Nemám problém nakupovať v sekáčoch, posúvať aj prijímať oblečenie v sieti kamarátov a známych, nevytvárať viac odpadu, než je nevyhnutné, nemusím mať nevyhnutne najnovšiu elektroniku, donedávna som mala tlačítkový mobil, ale kvôli práci som bola nútená prejsť na smart. Neviem...asi je to len kvapka v mori, ale predsa aspoň niečo.

@dai necítim sa ako obeť ale že ani náhodou, som veľmi vďačná za všetko. To neznamená, že som slepá, hluchá k tomu, čo sa deje okolo. Ty proste nechceš, alebo nevieš pochopiť, čo píšem a ja opakujem - nevadí. Všetko je v pohode, nemusí si každý porozumieť s každým, nechaj tak 😉

0silvia0
21. sep 2017

@dai s tými zručnosťami je to fakt zaujímavé... ľudia nemajú potrebu cibriť svoje zručnosti nakoľko ich už nepotrebujú... napríklad ja som dieťa sedemdesiatych rokov kedy mamy šili, vyšívali, plietli, háčkovali z dôvodu, že v obchodoch nebolo dokopy nič a keď už niečo bolo tak mala polovica triedy rovnaké handry, rovnaké topánky a bolo treba sa odlíšiť z uniformity. Ako pätnásťročná som už vedela šiť na šijacom stroji, plietla som zložité vzory, svetre, pulóvre, vymakané do detailov a rada som to nosila. Dnes sú plné obchody handier, sekáče, internetové obchody, oblečenie je v prepočte oveľa lacnejšie ako kedysi. Neviem načo by som kupovala vlnu za 20-30 euro, dva mesiace po večeroch sa hrbila pri lampe (áno aj toľko trvá po večeroch uštrikovanie poriadneho svetra) keď podobný sveter kúpim v sekáči v akcii aj za 2 eurá alebo v normálnom obchode len za cenu vlny. A toto sa dá aplikovať aj na iné veci... A keď som chcela dcéru naučiť štrikovať, skúsila, nebavilo ju to, hodila ihlice a vlnu do kúta a koniec. Nevidela v tom zmysel, my sme v tom zmysel kedysi videli.
Takže hodnota vecí sa zmenila, ľudia sa zmenili, pomaly taká všeobecná zručnosť sa takto nenápadne vytráca. Tak isto práca v záhrade. Dnes je počasie globálnym oteplením také zblbnuté, že na jar, keď rastliny potrebujú najviac vlahy je sucho a človek ak nemá vlastnú studňu sa mu nič ani neoplatí finančne pestovať. Ak má platiť vodu, ktorou zavlažuje, to si rovno môže to ovocie a zeleninu kúpiť. Mám záhradu a posledné roky je to katastrofa, na jar sucho a teraz vkuse prší. Orechy hnijú na stromoch, vegetačné obdobie sa zrýchľuje a ľuďom prestáva aj to dopestovávanie dávať zmysel. Nechcela som byť pesimistická, ale tak mi to nejako vyšlo, len som chcela dať pohľad na nerozvíjanie zručností 😕

negymama
21. sep 2017

@alaguema to vsetko co si spominala , robime aj my, dokonca i dalsie veci, postavili sme dom z recyklovatelneho materialu /konope/, chovame hydinu, vela pestujeme, mame svoju studnu, takisto kolujeme oblecenie, ja dokonca este i vesele zaplatky na nohavice a teplaky sijem, zo zvyskov latky robim vianocne ozdoby. deti vychovavame ekologicky ale nie fanaticky, tecyklujeme triedime odpad, pestujeme na komposte, deti vedia trhat burinu, okopavat, rezat, vyrabame vlastne vino a must, celkove vela stravy mame vlastnorucne vypestovane. Jo a tlacitkovy mobil mam stale.
Nieco robime pre potrebu aby sme mali nizsie naklady, to priznavam , nieco kvoli ekologii, nieco pre zdravie a nieco doslova z pasie, ze nas to bavi, bez ocakavania extra vyhodneho fin. efektu.

tu to ale robi malo ludi.

negymama
21. sep 2017

@ostorha raz som si urobila u nasej predavacky v dedine taky maly spotrebitelsky prieskum,,, presne ako ty pises. ked som pytala plnotucne mlieko, smotanove jogurty a kvalitnejsiu drahsiu kavu "take neobjednavam, tu mi to nikto nekupi" ludia kupia alkohol cigarety a dietatu vedla nich pytajuce cokoladu, povedia, ze niet penazi, par mesacnym dojcatam kupuju nizkotucne trvanlive mlieko, o starsich detoch ani nehovoriac, je problem kupit bezny chleba, predavacka objedna len par kusov...lebo najviac idu biele rozky a biely krajany sendvicovy chlieb. Ludom ponuka z miestnej pekarnicky vyborne pecivo ako domace - vianocky, tvarohove, makove orechove kolace, ...kolkokrat ostanu odmietnu kupit, ze to je drahe. Ale cipsy kupia.

susedove deti ako 10,8 rocne u nas prvy x v zivote jedli normalne maslo, poznali len rastlinne, dzgali do seba ten chlieb s maslom akoby 3 dni nejedli, ze "teta, ake mate vyborne maslo" ...no ale to nic, ze obaja ich rodicia fajcia, cigarety viac treba. atd atd. mohla by som vypravat.

ostorha
21. sep 2017

@alaguema Ja robim uplne to iste co ty a moja dcera nosi domov pecene buchty,kysnute kolace ked maju sladky den v skole a je to takej pevnej konzistenice tak ona to poberie samozrejme nenacate domov aj od iných deti ktore nechcu je zhrozena ked vidi deti vyhadzovat jedlo, kucharky ju maju radi lebo ich pochvali ked jej chuti a za jedlo vzdy dakuje.Ked sa to aj tak nezje tak to ide automaticky vsetko na chalupu tam mi to dedinske macky a psy vsetko pojedia takze mam dobry pocit ze to neslo nazmar do smetnika.Mam velmi rada aj vymenny obchod co taktiez na chalupe praktikujeme priklad muz pomoze susedovi vymenit suciastku v aute a za sluzbu dostane drevo.Ja nosim oblecenie a topánky,knizky a hracky mensim detom a dostanem vajicka,tvaroh,mlieko,orechy.Na chalupe je elektrina aj tecuca voda,dokonca vana ale tu sme tam nedali my ta tam uz bola.ALE elekrina sa nepouziva nedopustim tam ziadnu techniku lebo to co vidim u iných chaluparov satelit,televizor brrrrrr toto ja tam nechcem nikdy mat.Tak isto bojler som vytiahla kabel zamerne pred dcérou,voda sa nahrieva na peci na zakladnu hygienu,kuri sa drevom.Mala spi aj v zime hola pod perinou je tak zvyknuta od mala velmi dobre znasa chlad vlastne cela rodina sme taki severania.Mozno si ludia povedia ta matka je sibnuta alebo je tak lakoma ze nechce platit ze teplu vodu,elektricke kurenie nie je tomu tak.Robim to vedomo a zamerne aby dieta poznalo aj iny zivot ako zivot v byte a pohodli, chceme aby z nej vyrastla zena aj do koca aj do voza a zaroven aspon trocha setrime ekologiu.Zaujimave vsak este je ze v byte nevieme co by sme uz od rozkose jedli tam su pre nas delikatesa aj zemiaky pecene v pahrebe a potrete maslom.V drevarni sme si urobili take dupe vecer si posadame k stolu kde hori velka sviecka a pozerame si obrazky z atlasu hub a liecivych bylin a ked sa zotmie teraz pocut od lesa rucat jelene tak len tak sedime popijame caj z materinej dusky a pocuvame ako zije priroda,srnka mi stala minule ked bol spln a druhej rano pod oknom to su tie male zivotne radosti a su uplne zadarmo ale kedy sme tam zaviedli technicke vymozenosti tak mame po romantike...

ostorha
21. sep 2017

@negymama Moje zlate,ze teta ake mate dobre maslo...Ano zial je to tak ako pises.

negymama
21. sep 2017

@alaguema inak s tymi majtrovskymi zrucnostami ma napadla jedna humorna prihoda, boli sme pracovne pred 12 rokm v Belgicku, tam na obed jedli suche sendvice a tepla vecere doma. Vypatrala som nejaky polsky obchodik a kupila nekrajany chlieb skoro ako nas. Muzovi som odvalila po nasom riadne krajce a to doniesol do prace. Muz mi vecer vyprava, ze "tvoj chlieb zozal uspech, kolegovia sa pytali , kde som kupil tak fajne hrubo nakrajany chlieb."

normalne sme sa smiali na tom, ze ich ani nenapadla myslienka, ze by si niekto sam rucne krajal chlieb. No a ty by si nejake kutilstvo od nich chcela...

moni73
21. sep 2017

@negymama citam viac dozadu, tak postupne tu cinu a lacnotu tam vidis ty, ja a asi aj oni. Deti na to pozeraju inak: bud sa im to zda viacmenej rovnake alebo je to blystavejsie krajsie😉. Takze za mna ano - kvoli dietatu.
@tarvika uz prestante prosim s tou moznostou volby... Niekedy fakt nie je a nie je z objektivnych pricin! Alebo ok, nasla som moznost aj na priklade co ma napadol: slobodna mamicka s postihnutym dietatom (uz tu mala moznost volby - nebyt slobodna a nemat dieta...) zvolila zle a ma ho. Teraz druha volba: dieta do ustavu a budovat karieru alebo sa starat a zivorit. Ale mate pravdu mohla si vybrat. Co clovek s tazko poslabsim iq a manualne nezrucny. Co si mal vybrat tento? To je ten kapitalizmus, to je zakon dzungle. Budu zozrati a co? Lebo my ostatni sme mali to stastie, ze sme sa narodili priemerni/nadpriemerni (cim sme si to zasluzili?) a este k tomu aj spravna volba v spravny cas. A nikto nemysli na tych, ktori to stastie pri narodeni nemali, neciti vdaku ze on to stastie mal a nema nijaku potrebu im to vynahradit. Pre mna zvery, toto spravanie postrada akukolvek ludskost.
@alaguema ja s tebou viacmenej suhlasim. Nepaci sa mi len zrucnost... Zijeme v tomto systeme (pre mna bohuzial) takze ja som iteckar s platom 2500 a zaroven malualne zrucny a bude nas takych vacsina (drobne veci by snad kazdy zvladol), co by robili ti, ktori su len manualne zrucni? Tym, ze si spravim vacsinu zoberiem tomu druhemu pracu.

negymama
21. sep 2017

@tarvika k tvojmu prispevku o rozhodovani a moznosti volby ma napadol citat od jedneho spisovatela , bolo to k sice k moralke ale da sa to prevziat aj vseobecne na hodnoty v zivote.

"Problem nie je v tom, aby si ludia zvolili dobro, ale problem je aby si zvolili chcenie /chcenie tej volby/.

Cize tak to je, pre mnohych ludi je narocne vobec pokrocit k tomu, aby rozmyslali ze mozu a dokazu si zvolit nejaku lepsiu alternativu zivota. Ziju v presvedceni, ze volby niet.

alaguema
21. sep 2017

@ostorha @negymama tak super, teším sa...Aj my pestujeme, aj kompostujeme atď. nespomínala som všetko, u mňa to patrí k znižovaniu ekologickej záťaže, nepodporovanie monokultúr. Aj bartrujeme, aj služby za služby vymieňame, je tomu fakt verím a aj keď je to z globálneho hľadiska len málo, je to veľa ak k tomu vychovávame deti.

@negymama ručne krájaný chlieb??? Veď by si mohli prsty ufakliť 😉

negymama
21. sep 2017

@moni73 vela veci nase volby obmedzuje, ale kazdy clovek ma co ako maly priestor, kde sa rozhodovat moze. Aj ten jednoduchy manualne zrucny rodic sa moze rozhodnut, kupim si flasku alkoholu alebo jogurty pre deti.
narodenie postihnute dietata nie je o zlej volbe, ona sa rozhodla mat dieta, nie mat postihnute dieta. rozhodnutia vychadzaju z pritomnosti, nik to nerefresuje dozadu, to by sa x veci nestalo, keby sme vedeli nasledky.

ostorha
21. sep 2017

@alaguema Je tu na MK jedna pod nickom rawmanka je velmi inspirativna ma velmi ekologicky zivotny styl a ma veeelakontaktov na lokalnich pestovatelov aj oni sami maju tusim nejaky ten hektar pody, maju tusim aj vcely velmi sympaticka zienka.

negymama
21. sep 2017

@alaguema len sa chcem spytat ako sa da nepodporit monokultury? nekupis muku, chlieb? lebo obilniny sa pestuju ako monokultury, kukurica, slnecnica, repka olejna..skoro vsetko...