Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
My nemáme úver,hypoteku.. máme vlastný byt- 3 izbak, bývame v meste veľkom..29000 obyvateľov, na stravu minieme s našou dcérou 350-400 e mesačne, nájom 175e,v tej strave je už benzín, muž cestuje do práce každý deň,ja chodím peši do práce, ďalej elektrina 28 e,net 10 e, raz za rok poistka na auto 150 e( poistenie pre dieťa 220 e....telefony máme firemné...obcas kúpim dieťaťu viac oblecka,ale neprekrocime to ako som písala na začiatku že sa so stravou vopchame do 400,a to je tam aj prášok,hyg.potreby, prášok mám na 7 mesiacov...napr...myslím, že výborne žijeme tak ako chceme, občas výlet občas niekde za zábavou... je to o prioritách,viac nepotrebuješ..ak by sme aj mali úver tak by sme nasporili
@moni73 suhlas. A k tej dovolenke. Nieje pre mna dovolenka to, ked musim varit upratovat atd.. To budem radsej doma je to to iste. Dovolenka je od slova dovolit si . Vstat, najest sa , utriet usta a venovat sa len rodine. To je mozne 2-3 tyzdne v roku. Len na dovci v lete a v zime. To je standard pre mna ✌️
@evinag poznám predavačky, ktoré mali vyšší príjem ako ja s vs vzdelaním v kancli. Tak isto poznám veľa učiteliek, ktoré si zarábajú aj po škole doučovaním a majú dokopy krásne peniaze. Aj lekárka mi vysvetlila, že vie zarobiť nadštandard. Len všetko chce snahu.
Poznám aj pár lenivych ľudí a tí nemajú nič dokopy, len silné reči o tom, ako sa nedá a čo nie je dobré...
@anita6666 a naco mi je slovenska gramatika? Inak pisem na mobile tak sorry za preklepy - v praci hovorim 3mi jazykmi, slovensky minimalne😉 verim ze tebe slovenska gramatika v praci pomaha😉
@hettinka neprestrelila - a ano, chodia do medzinarodnej skoly, ucia sa v inom jazyku ako slovenskom ...
@mijo53 su aj taky ucitelia.. ja sama som pedagog aj ked si to zial nemozem dovolit robit - ale vs pedagogicka a dovzdelavanie sa sa neda porovnavat s vs medicinou a vzdelavanim sa tam... a tych ucitelov co by si naozaj zasluzili omnoho viac nie je az tak vela - ja som v mnohych temach pisala ze ti top si zasluzia podla mna daleko nad 2000 euro, zial mnohi ani tych 600 ci kolko zarobia - co ja poznam aj mojich byvalych spoluziakkv tsk ich nazor na reformy a zasluznost v skolstve sa tiez lisi - sikovnejsi su za zasluhovost, nesikovny za standart...
@evinag cize pre teba je jedno ako sa clovek v zivote snazi, kolko investuje do studia... robotnik co kladie tehlu vedla tehly ma mat rovnaky standart ako lekar co operuje srdce a po nociach sa uci nove poznatky😉 gratulujem - to je spravodlivost na komunisticky sposob... niekto to tu uz napisal - moze lekar robit upratovacku? Predavacku? S velkou pravdepodobnostou ano... das si decko operovat upratovacke ci predavacke? Prepac ale ja urcite nie a budem hladat prave toho top odbornika - preto si jeho pracu aj dana nemocnica ci ludia viac vazia - to je fakt nix viac... pracu predavacky aj tak za par rokov bahradia samoobsluzne pokladne tak isto ako.mnohe ine jednoduchsie prace... preco teda ked clovek chce nejaky standart tak neobetuje trochu zo svojho pohodlia a neide si za svojim? A urcite je v poriadku ak k standartu vela nepotrebuje - poznam aj upratovacky ktpre su spokojnejsie ako velky bohaty majitelia firiem co su vacsinu roka na dovolenkach...
@moni73
@evinag Baby velmi vystizne pripevky budem porovnavat platy v Svajciarsku ale ku koncu sa dostaneme k pointe.Tak zacnem minimalkou niekolko rokov sme za nu s manzelom pracovali ako vignerons-vinari a cinila 3.200 frankov na osobu mesacne obaja s manzelom mame sice iba maturitne vzdelanie a tiez sme mohli povedat ze toto robit nebudeme lebo takto platenu a tazku manualnu pracu robia vacsinou ludia zo zakladnym vzdelanim,robotnik za pasom,v stavebnictve atd..okolo 4000-4.500 frankov to sme robili neskor, ucitel nas kamarat takze info z prvej ruky na zakladnej skole 6000 frankov druhy na univerzite okolo 8000,ale aj cez to vsetko tie rozdiely ak robia obaja manzelia tam nie su ani zdaleka tak obludne rozdielne v prijmoch ako na Slovensku a preto tam nie je medzi ludmi tolko zloby,zavisti a nenavisti ,frustracie,ludia vedia kde je ich miesto,kazdy kto pracuje si moze dovolit slusny zivotny standart,co sa o slovensku neda povedat.A nech si hovori kto co chce pravdou je ze vela podnikatelov si uziva svoj nadherny zivot len vdaka podrazom na kamaratoch,okradaniu zamestancov atd..Kedysi sa tomu hovorilo zlodej dnes sa tomu hovori ,,sikovny podnikatel,, takze o tej sikovnosti podnikatelov si myslim svoje Taky miniaturny stanocek s bagetami v Kosiciach v blizkosti internatov kde sa samozrejme takato strava predava najcastejsie manzel sa rozpraval s majitelkou a obycajny smrtelnik ktori nema znamosti v kalnych vodach si ani nepachne a to je taka banalita ze stanok s bagetami o lukrativnejsich miestach ani nehovoriac.Takze ostava fakt iba to vyssie vzdelanie kde sa clovek moze dostat k slusnej vyplate alebo potom extra sikovni a kreativni remeselnici zvysok slovenska je o uplne iných mzdách ci uz su to ucitelia,vojsko,policia mali zivnostnici,papierove roboty,robotnicka trieda,socialni pracovnici,zdravotnici atd atd,,
Ale súhlasím, že nie každý má šancu. Sú ľudia, ktorí nemôžu cestovať za prácou alebo robiť od nevidím do nevidím, lebo sa musia napr starať o rodičov.
Niektorí o prácu prídu.
Rozvedene kočky to majú brutálne. Aj keď majú výborný príjem, ťahať všetko sa nedá.
Alebo keď je človek dlhodobo PN, ťažké choroby s náročnou liečbou sú všade.
@tilly a mohla by si aj konkretizovať kde tak užasne tie predavačky zarábajú? Takže ľudia ktorý zarábajú minimálne mzdy sú lenivý? 😲 Toto môže povedať len človek ktorý v takej situácií nikdy nebol. A ja poznám ľudí s vš ako oberali jablka v Taliansku lebo doma si nemohli nájsť adekvátne zamestnanie a manuálnou prácou zarobili viac ako doma. Áno ešte nebolo na svete tak dobre ako teraz toľko užastných vecí je na trhu možeš precestovať celý svet, ale všetko je to len pre tých ktorý na to majú. Tým je na tomto svete raj, že sa im ani umrieť nechce. Nikdy by som nepodceňovala pani ktorá drhne záchody v nákupnom centre a nepovedala o nej že zaraba preto málo lebo je lenivá.
@dai ja som nikde nenapísala že robotník ma zarobiť toľko ako lekár čo dlhé roky študoval samozrejme že ten lekár ma právo na vyžšiu mzdu ale zas povedzme si úprimne nemá každý hlavu na učenie aby bol lekár a treba všetky povolania aj toho robotníka čo kladie tie tehly, a ten robotník pracuje v lete na slnku, v zime, v daždi tiež si zato zaslúži mať zaplatené nie? alebo zato že neštudoval a nevzdelával sa by mal zarobiť minimum?
@evinag Inac s nami jednu sezonu oberal jablka riaditel opery v Kyjeve a nie preto aby zobral svoju rodinu na dovolenku k moru ale len preto aby pokryl tie najzakladnejsie potreby svojej rodiny ,ked rozpraval ako tam ludia ziju to je nieco strasne to pocuvat a pritom zivotaschopni,vzdelani,nadani ludia....
ja neviem kde ste za toho socializmu žili, keď ste nemali telefon, auto apod. Myslím, že som tu jedna z najstarších, ale tam kde som žila ja /vesnice na jižní moravě/ mal toto takmer každý. Plus 99% ludí vlastný dom, pozemek od obce ... , já jsem byla na táboře fakt každý rok, mamka dělala v JZD a tam děti všech zaměstnanců jezdili každý rok + v zimě na hory. Já si právě myslím, že ta doba byla sociálně rovnější a né, že jenom pro někoho. Dnes na tábor leckdo nemá, tenkrát deti dojiček jezdili normálně.
@moni73 ja pisem o tom ze ten rozdiel je nizky - minimalny pkat je okolo 500 euro, tych top 5% nech zaraba tych 3000 euro... rozdiel teda 2500 pricom ani ten ta nepravnuje nejak vyskakovat ak zijes napr. V tej ba... ked zoberiem nemecko napr. ... min nech je 1000 euro, ludia s mojou poziciou v nasej firme zarobia ale okolo 8000 euro - a ja som stale len ten stredny manazer - cize tam je uz ten rozdiel omnoho markantnejsi... v svajciarku bude este vyssi - neviem kolko je tam minimum , kolegyna ma ale cez 12 000 frankov ... robi to iste co ja na slovensku pricom ja mam omnoho viac podriadenych ako ona... u nas je blbe ze to minimum je nizke - proste zit z 500 euro je naozaj o hubu, z tych 1000 sa zije uz lahsie ( napriek tomu ten nemec s 1000 eurami je rovnako nespokojny ako slovak s 500...)
@evinag nema hlavu na ucenie☹ no nema... zato na flakanie, bary, chodenie poza skolu ma kazdy☹ prepac ale poznam takych co hlavu nemali ale usilim to dotiahli dalej ako ti co hlavu nato mali, vacsina zial nato kaslala ... tu pravu murara, upratovacky, predavacky etc. ... zial prave tieto budu postupne nahradzovane strojmi - aj ked verim ze ten top upratovac ci murar si vzdy najde niekoho kto ho dobre zaplati len aby mu to spravil hand made a kvalitne, nie standartne strojovo... preco jedna upratovacka upratuje lepsie ako druha? Lebo ta druha nato nema hlavu?
@hettinka ano..su skoly, kde sa plati 1800€ mesacne
@ostorha len tvoje prispevky uz smeruju k zachrane celeho sveta - podme porovnat Afriku a Europu - ako to chces riesit? Tiez zijes vo Svajci a nie v sr🙂 preco sa maju tam ludia lepsie? Jedna vec je nejaka historia, druha zial aj ludia samotni... stale rozmyslam nad tym ako je mozne ze Slovak prekroci hranice Rakuska a zrazu vie nekradnut a neuplacat- doma to ale poklada za standart - detto poriadok na verejnych priestranstvach ci starostlivost o veci spolocne...
@mateson zato deti vzdelanych ci nestrannikov ci byvalych majitelov niecoho mali velku figu🙂 ale decko dojicky ano🙂 ano tiez si pamatam😉
@moni73 rozdiely medzi vzdelanymi a nevzdelanymi byt musia, tak ako rozdiely medzi ludmi, ktori paracuju 8hodin denne a tymi, ktori pracuju 15-20 hodin...nemizes ocakavat, ze vsetci budu na tom rovnako...upratovacka nize mat predsa taky isty standard ako riaditel napr. bory mall
@bale1rinka ptepac, ale mesto s 29000 obyvatelmi nie je velke, ved v ba su sidliska aj so 40000 obyvatelmi..konkretne ide o dubravku a to nehovorim o ruzinove a petrzalke
@erikavesela o tom hovorim. Nie su rozne standardy. Upratovacka ma mat standard (opisala som ho v predchadzajucom prispevku), riaditel borov nech si ma svoj tazky nadstandard. Len nie na ukor standardu upratovacky. Snad je to uz zrozumitelne.
@auberggine zdaleka nie vsetko je vecou volby
@mijo53 aj ked porovnam neviem ake vydavky tak tie noznice zostanu nasobne viackrat otvorene vo Svajciarsku ako na Slovensku...co robim so svojimi peniazmi je hadam moja vec🙂 charita pre mna prestava byt charitou v momente ked ju zacnes preflakavat vsade kde ides - to uz sorry ale nie je charita ale sprosta reklama ...

@evinag tragedia. Nechapem...
Vyssi a nizsi standard? To co je? Snad by mal byt standard, pre kazdeho, ktory pracuje. Ak 2 pracuju, maju mat tolko, aby mali byvanie, auto, zimnu a letnu dovolenku (bez nakladania masa do poharov a byvania pri mori v apartmane, kde na neho nevidis). Mali by byt schopni platit poistku na byt, na auto (aj havarijku), poistku/stavebko detom. Nemali by pozerat na ceny potravin a oblecenia (v medziach normy, klasika obchody). Mobil, tablet, pc je dnes samozrejmost - standard. Mali by mat peniaze na opravu, resp.kupu noveho spotrebica, ked sa stary pokazi. Toto je pre mna standard a zasluzi si ho kazda rodina.
A kecy o sikovnosti...