icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

mircalla
3. sep 2017

@tilly no v podstate by som nepovedala, ze s tebou nesuhlasim, je to mozne, ja som spomenula vo svojom prispevku, ze ano, aj je macher. Manualne prace idu do popredia, co je dobre, ja som tomu rada, ak je niekto odbornik a robi pracu kvalitne, preco nie

@iwesska info o 1300 euro je z google (priemerny plat vosebocne). Banky platia velmi velmi malo, pokial nejde o zahranicnu banku ako napr. ING ci Citibank. Ja pracujem v IT firme a bezne nastupny plat cca 1200 na menej narocnu (uz vobec nie IT poziciu), takych firiem je tu kopec. Vacsinou staci jeden jazyk, z ak je supportovany region, kde treba lokalny jazyk tak 2. Podla mna pre absolventa 1200 euro nie je zly plat. O Plate 800 euro pri 2 jazykoch a co ja viem co vsetkom som zatial nepocula a to pracujem uz daky ten piatok.

mircalla
3. sep 2017

@juliet86 mam teraz kolegu, ma 24 rokov, brutalne dobry, ma fakt genialnu hlavu. sme na tom istom oddeleni, ja mam 45. Kolega je developer, ja som system business admin. tipujem, ze ma uz teraz lepsi plat (hoci svoju pracu povazujem za dost tazku) a musim povedat, ze mi to vobec nevadi, lebo si to totalne zasluzi

delideli
Autor odpoveď zmazal
momoqui
3. sep 2017

@hettinka aj ja nakupujem rozumne. Snazim sa vyuzit akcie kde sa da a tiez kupujem Ecco a ine znacky ked je na nich akcia, vtedy je ta cena ako tak normalnejsia. Jasne ze ked nieco potrebujeme urgentne (zimna bunda/zimne topanky) tak necakam na akciu. A nie vzdy ma clovek stastie v outlete alebo ked je vypredaj ale ja prioritne oblecenie kupujem takto kedze nic nepotrebujeme na rychlo a tym padom usetrime, ajked teda kupujem znackove veci, ktore su drahsie aj vo vypredaju, ale to je uz o inom 😀
Ale vseobecne si myslim ze ludia na slovensku sa maju dobre a velakrat lepsie ako to vyzeraju, mnohi vzdychaju a nadavaju ale maju nasetrene tisice Eur, dalsi su moc skupi a nic si nekupia ajked na to nemaju a potom je tu skupina ludi (asi ako vy) ze sa maju dobre a vedia hospodarit s peniazmi takze maju "vsetko" myslim tym vsetko po com tuzia a prave takyto ludia su mozno ti nadpriemerni v ociach inych. Mne vadi ako ludia na Slovensku nadavaju pritom len nevedia rozumne vyuzit ich peniaze alebo su prilis lakomi na niektore veci. Poznam xy rodin ktori nikdy nejdu na dovolenku kupuju najlacnejsie jedlo nic si nedopraju ale velkoryso financuju dospele deti (zaabajuce) ktore si vyhadzuju z kopytka a minaju s kamosmi po baroch. Potom takyto ludia nadavaju na system a nakoniec ked sa opytas aky maju prijem tak odpadavas lebo maju 2krat viac ako bezna rodina ktora chodi na dovolenky a tesi sa zo zivota.
Asi som odbocila od temy ale tak to sa stava 🙂

momoqui
3. sep 2017

@libka1 verim ze su aj lacnejsie varianty. Staci ist do inej krajiny alebo natrafit na akciu a kupis za 1/3 ceny. Ale mna nik nepresvedci ze topanka z Lidl splni taku istu finlciu ako nejaka sportova obuv. Myslim tym pre dieta ktore vrcholovo sportuje. Oblecenie mozno este ujde aj to funkcne (nemam odskusane ale mozno je fakt kvalitne ajked si neviem predstavit kupovat vrcholovemu sportovcovi oblecenie na trening v Lidl ale ok) ale na topankah tu kvalitu naozaj citit. Mnoho ludi ma menej citlive nohy ale urcite citit rozdiel na topanke z Ecco, Geox a na topanke z Lidl 🙂

cervenaruza123
3. sep 2017

@matote Clovek casto minie to, co ma k dispozicii. Dnes je vela moznosti, kde a na co sa daju minut peniaze a preco by si to nedovolil, preco si neuzit zivot, nedopriat sebe alebo detom. Ja sa snazim v poslednej dobe uvazovat pred nakupmi, ze co by som kupila pred 50 rokmi. A snazim sa nekupovat to, co by sa vtedy kupit nedalo. Lebo viem, ze zit sa da aj jednoduchsie. A usetrene peniazky neskor minut rozumnejsie. Nezabudnem ako kedysi moje zname nadavali, aka je dnes hrozna doba a ako za komunizmu socializmu a neviem este akeho izmu bolo lepsie. Podporili to nastvanym tvrdenim o tom, ako si kedysi mandarinky mohli kupit len na Vianoce a nie cely rok a ze im tak mandarinky pripominali Vianoce. A ake je to dnes strasne, ze to tak nie je. Tak som len na nich pozrela, ze ja si kupujem mandarinky len na Vianoce, takze mi stale pripominaju Vianoce. Nemusim mat predsa vsetko len preto, ze sa to da. Vela veci je o tom, ako sa k nim postavime. Zivot este nikdy nebol jednoduchy, v ziadnej dobe. A kazda ma svoje vyhody ai nevyhody, ale je len na nas ako sa k tomu postavime a ci si budeme vsimat to pozitivne ci negativne.

maciatkolulu
3. sep 2017

@libka1 ty si ich aspon videla prichadzat, dnesne deti v lepsom pripade otcov vidia minimalne, ked chcu mat, dom, auta, dovolenky a zit si, v horsom pripade nevidia riadne ani matku.... To je realita dnesneho zivota mladej rodiny, otec v kuse v praci a este si aj domov berie....

momoqui
3. sep 2017

@hettinka k tym platom este. Sikovna kadernicka (mozno nemusi ani byt extra sikovna) zarobi 5-6000 eur. Povedala mi to sama kadernicka ked ma strihala. Nepytala som sa jej 🙂 ono si to aj sama vies vyratat, kolko asi tak vie kadernicka zarobit. Tak isto aj robotnici elektrikari atd...urcite su slabsie a silnejsie mesiace ale tak primer je takyto.
Mnoho mladych ludi ma 2000 eur brutto a to nemusia mat ani realne manazerske pozicie, poznam viac takych.

maciatkolulu
3. sep 2017

@17alisha klobuk dole, mlada rodina, mlada zena a super nazor a este k tomu ste ostali doma a pritom si viete zarobit na pekny zivot, drzim vam palce...👏

mijo53
3. sep 2017

@juliet86 naozaj záleží kto čo vie? taký učiteľ absolvent prírodných vied, ktorý naučil doktorika chémiu, fyzicku ma neporovnateľne nižší plat ako p. doktor a to nie je celkom spravodlivé, doktorík by učený z neba nespadol, keby nie učiteľ

dai
3. sep 2017

@maciatkolulu takto extremne to nie je... moja skusenost je ze toto sa deje skor pri tych horsie zarabajucich pracach ako pri kvalifikovanych... to kolko je matka ci otec s detmi je celakrat otazka priorit... poznam z dediny takych co ich tiez deti nevidia - niezeby tolko robili ale po pracu s prazdnou hlavou do krcmy ci hobby su prednejsie... detto vela ludi co ide robit za hranice podradne prace by nemuseli keby si na slovensku doplnili vzdelanie - je kopu normalnej dobre platenej prace len treba trosku na sebe popracovat a nieco sa naucit...
@mijo53 ach... toto ale dufam ze neides realne porovnavat - ten lekar okrem mozno vseobecnych musi mat top vzdelanie, mnoho ucitelov zije cely zivot z toho co sa naucili na skole... ja som teda velky fanusik ucitrlov ale toto porovnanie mi pride pritiahnute poriadne za vlasy... netvrdim - su aj top ucitelia ale v slovenskom skolstve ich zas az tolko nie je ( vid vysledky sr deti v porovnavajucich testoch...)

ema234
3. sep 2017

@matote moj muz maka od rana do vecera, poistky mame urcite vyssie, strava cca 500 eur, hypoteka, inkaso, leasing a kopu inych veci,plus dovolenky, bez pomoci rodicov , je to tazke, ale aspon cez leto si doprajeme.

maciatkolulu
3. sep 2017

@dai tak ja neviem, u nas v rodine extra zarabajuca hlava rodiny a deti ho videli neskoro v noci po vacsine. Profesia architekt

kingab
3. sep 2017

@dai 3-4000€ je standard? 😱 sice teraz nezijem na SK, ale este pred 1,5 rokom sme tu zili. Na nas bezny standard sme potrebovali max 2500 (2dospely+dieta+pes, hypoteka za 3i novostavbu). Bezne som nakupovala v Bille/rakusku bez toho, aby som sledovala cenovky, kupovala len znackove veci a na dovolenky sme chodili min 2x do roka... nie nizkonakladovkou. Keby som aspon trochu setrila, nad 2000€ by som sa urcite nedostala. Tych 3-4000 mimo BA je dobry luxus a nie bezny standard 😏

juliet86
3. sep 2017

@mijo53 nas pravdu. Kto co vie som nemyslela v zmysle vedomosti. Skor kto co vie si zariadit zabezpecit vybavit atd....
Samozrejme ze akademicka obec vseobecne je co sa tyka pomer vedomisti nedocenena absolutne. Clovek so ss moze mat vyssi plat ako clovek s vs. Ide o to kto sa do coho a v akej kvalite pusti

dai
3. sep 2017

@kingab ja som pisala zw clovek mimo ba s platom 2000 euro zije asi taky standart ako clovek v ba s platom 4000 euro😉 osobne tolko my potrebujeme na nas standart - dovod su ale hlavne skoly deti kde idu dost velke sumy - skolne plus kruzky - to u nas robi okolo tych 1500 - 2000 euro mesacne - keby sme toto ozeleli ( co teda nechceme pokial by nas nedonutili okolnosti ) tak jasne ze okolo tych 2000 euro na zakladne vydavky by mi stacilo ( hypo, poistky, naklady na auta, mobily ... mozno aj potraviny by sa tam zmestili ....)

dai
3. sep 2017

@kingab my sme inak 2 dospely + 2 deti a dalsie na ceste... to 1 dieta ti spravi jasne ze dalsie vydavky😉

dai
3. sep 2017

@maciatkolulu tak moj muz ma vlastnu kancelariu - robi si dlhe a kratke dni - snaxime sa to prestriedavat - cas si vie planovat lepsie ako ja - zamestnanec... cize deti niekedy zoberie skor ako ja koncim... my sme si to nadstavili doma tak ze vela robime potom ako idu deti spat, prip. Ked maju deti svoje povinnosti - snaxime sa aby sa tiez ucili ze kazdy ma nejake povinnosti a jasne ze potom je aj zabava...

anita6666
3. sep 2017

@dai ty mas nadštandardný príjem a začo? Veď nevladas ani základy gramatiky.smuTNe

evinag
3. sep 2017

Žasnem nad niektorými komentármi 😲 Šak jasne ten kto má prachy tomu sa žije super, každy jeden človek či ma vysoke školy alebo iba učňovku si zaslúži slušný život. Je jasne že nejaký lekár alebo riaditeľ banky zarobia viac ale aby boli takéto rozdiely medzi ľuďmi to je chore. Jedna rodina ma rozpočet 1000 a druha 4000 aj viac eur. Akože taka predavačka čo pracuje za 500 eur sa vobec v tej svojej praci nenarobí a vobec si nezaslúži ona a jej deti lyžovačky, dovolenky kvalitne handry? Všetky povolania su potrebne. A najlepšie je keď niekto extremne bohatne na tom že svojím zamestnancom platí minímálne mzdy 😂

gondyo
3. sep 2017

500 eur je pre predavačku nadštandard,presne tak to je,že majú minimálne mzdy a to nemajú len učňovku,ale aj vš...niektorí ľudia nemajú šajnu,koľko sa kde zarába

hettinka
3. sep 2017

@momoqui manžel je remeselník (má v živnosti výrobu stavieb + má kvalifikáciu na prácu elektrikára) a teda nezarobil 5000 ani omylom, ani na týždnovkách. Reálne sme mali menej, ako teraz, ked je zamestnanec a vypracoval sa na taký stredný manažment.
Kaderníčka síce môže zarobiť 5000, ale či je to po odrátaní všetkých nákladov (nájom, voda, elektrina, kúrenie, odvody, dane, obnova zariadenia, prípadné splátky za zariadenie salónu, vedenie účtovnítva, všeliaké výmysly našej vlády - každú chvílku nejaká nova pokladňa, nový poplatok...), alebo "v hrubom".
Moj názor je, že pokiaľ človek ako živnostník nezarobí mesačne aspon 4000 v hrubom, neoplatí sa vôbec podnikať. Ak chce vybudovať firmu, mať vykryté aj dni dovolenky, odkladá na dôchodok a obdobie choroby (živnostníci si platia odvody zvyčajne z mimima a potom aj dostanú minimum...), tak je to najnižšia hranica, kedy sa oplatí podnikať. Inak to nie je živnostníčenie, ale živorenie od výplaty do výplaty s nulovými sociálnymi istotami.

@maciatkolulu pre mňa je dôležité,a by sme si deti aj užili a oni nás ... preto radšej beriem učiteľský plat (ktorý v našom regióne nie je zasa až taký malý v pomere k iným profesiám, v BA by bol nízky) a mám čas na svoje deti. Ak by som učila okrem školy aj po firmách a brala preklady, prípadne si našla prácu v úplne inom odbore, mala by som možno raz tolko, ale deti by som ani nevidela.
@dai súkromné školy môžeš platiť aj mimo BA, nielen v BA. Súkromka u nás vychádza 100€ mesačne a krúžky velmi neviem, kedže deti chodia na krúžky podporované mestom alebo štátom (štátna ZUŠ, krúžok pod štátnym CVČ, mestským športovým klubom a krúžky v škole vedené učiteľmi,a lebo rodičmi), no súkromná jazykovka stojí 300 polročne napríklad... osobne si však neviem predstaviť dať 2000 za školu a krúžky mesačne. To je aká škola? Medzinárodná? Neprestrelila si predsa len tú sumu? Respektíve, čo všetko si do toho započítala? Aj výbavu na krúžky?

hettinka
3. sep 2017

@juliet86 lenže ty hovoríš o platoch v IT sektore a o bratislavkých platoch v medzinárodných veľkých firmách ... vo zvyšku Slovenska sa zarába o polovicu menej. Toto je tých 15-20% vysokopríjmových ľudí.
Robotnícke profesie, predavačky 400-500€, rovnako úradníčky, ženy na pošte... veľmi veľa ľudí robí za minimálku a ak požiadajú o viac peňazí, vyhodia ich a radšej vezmú z úradu práce, alebo cez agentúru. Aj muži-robotníci za strojom majú 600-700 v čistom s príplatkami za nočné, sviatky. V dobrých firmách mimo BA možno do 1000, to už je super plat.
Ja mam učiteľský plat a fakt drvivá väčšina kamošiek zarába menej ako ja. Dokonca veľa mužov zarába menej ako ja.

mijo53
3. sep 2017

@dai ja uznávam lekárov, ktorí sú veľkí odborníci, keď tu čítam, tak väčšina hovorí, že aká práca, taká pláca, u učiteľov to platí opačne, aká pláca, taká práca. Sú aj učitelia, ktorí sa vzdelávajú celý život, ale plat stále rovnaký.

mijo53
3. sep 2017

@hettinka to by aj mňa zaujímalo, čo sú to za školy a krúžky, ale môže byť, lebo montessori škôlka, vraj stojí na 1 dieťa 800 EUR a + myslím, že k tomu strava a sú aj takí, ktorí majú aj 3 deti v takejto škôlke

libka1
3. sep 2017

@maciatkolulu my to tak nemame. Sme s detmi ovela viac ako som bola ja so svojimi rodicmi. Nevymenim rodinnu pohodu za luxusne dovolenky. Kazdeho volba. Horsie je ked ide o prezitie. Ale zas bezny standard na Slovensku. Zena roky na materskej a muz zoder sa. To je tiez len volba.

libka1
3. sep 2017

@momoqui topanky som v lidli v zivote nekupila a 100 za topanky tiez v zivote nedala. Kupujem len kvalitne topanky uz len kvoli sportu.

mijo53
3. sep 2017

@ema234 a ako sú na tom rodičia, tiež si doprajú? neprovokujem, len ma to zaujíma, lebo veľa rodičov dá deťom a rodičia sa uskromnia

libka1
3. sep 2017

@anita6666 asi nerobi v slovenskom jazykovednom ustave 🙂 zeby zavist? su firmy kde po slovensky ani neprehovoris pocas svojho pracovneho dna...

libka1
3. sep 2017

@delideli presne si to vystihla. Do bodky!