Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@dai tak problem moze byt aj v tone, ktory si z pisaneho textu moze kazdy clovek vybrat iny. Jednoducho, keby sme sedeli v kaviarni, tak by sme mozno mali za sebou prijemnu debatku. Nie som prave jemnocitna, ale z mnohych Tvojich prispevkov som vycitila doslova nastvanost (ale moze byt x ludi, ktori by tu nastvanost tam nenasli), teda najma z tych, v ktorych si pisala niekomu, kto nezdielal Tvoj nazor. Znovu opakujem, nestojim o ziadne hadky, navyse sa mozem mylit, ale ja mam jednu taku blbu vlastnost-neviem drzat hubu😀 Ked som si precitala ten Tvoj prispevok o pravopise, tak som jednoducho nemohla mlcat. Neviem, ci mi rozumies, dufam, ze som to vysvetlila dost zrozumitelne.
@dskjhfdlkdjhl tak ten moj prispevok napr. Aj nejaku tu emociu v sebe mal🙂 ale v inych nebola... tie pravopisne ma vytacaju - dovod som uz pisala ...
Suhlasim s tebou ze aj ja neviem v internetovych diskusiach rozoznat ton, niekedy nepostrehnem ironiu a potom text pochopim inak ako bol mysleny... detto si myslim ze nasa diskusia pri kave by mohla byt prijemna... tak ako vela inych veci ked sa deju face to face a nie anonymne cez net...
Mam jednu znamu. Vykupovala urcity jeden typ veci (nechcem konkretne) a po kratkom v podstate nic nestojacom "liftingu" tieto predavala dalej. Samozrejme so ziskom - slusnym. Co si o tom myslite? Je to sikovnost?
Pre mna neprijatelne. Vsetkemu vo mne sa to prieci.
A prezradim na seba: chvilku, fakt chvilku som predavala v draciku na postovej. Este tam bol pult. Bolo to pred vianocami a veru viacerym detom som prispela na jeziska. Tak skoncila moja kratka era predajcu🤑
@moni73 na toto je tazka odpoved, lebo mne chyba upresnenie toho liftingu. Ja si napr. cenim napad a niekto moze povedat, ze ten je zadarmo. Chapem, ze niekto napr. nevie sit, ale vie vysivat, alebo malovat na textil. Tak to moze vyriesit tak, ze nakupi tricka a vylepsi ich. Alebo ten lifting spocival v tom, ze na hotovej sukni vystrihla dieru?😀 Tazko povedat, ked nevieme presnejsie informacie😉
Ľudia kde si hľadáte tak platené zamestnania? Ja mám vysokú školu robím v špeciálnej škole ako asistentka a vychovávateľka zarobím 530€ to isté zarobí môj muž v elektro výrobe. Odložíme si tak 150mesacne 170 hypotéka zvyšok sa mi nechce rozpisovať,deti nemáme ale niekedy melieme z posledného...
@veriiik106 obycajne ak neides cez znamosti tak sa musis vypracovat - zaklad je zamestnat sa tam kde ta moznost vypracovat sa je ...
@moni73 tazko povedat - zadarmo je vela veci - ako tu uz zeny pisali - ak dama napr. Nieco pekne vysila alebo vymyslela a ludia su ochotni za ten napad zaplatit... potom to asi o sikovnosti je
Podotykam že pracujem v súkromnej škole, bolo niekde vyššie spomínané ( asi nejaká pani učiteľka ) že skúsi nejaký súkromný sektor . Ani neskúšajte už som v druhom a plat roavnaky ako všade....
@veriiik106 tam v tom prispevku nebola ale myslena sukromna skola, ale zmena profesie uplne. Z ucitela jazykov na prekladatela napriklad a podobne. Kde teda su rapidne ine prijmy uz ako ked uci jazyk na skole. Ja mam spoluziakov co by mali byt ucitelia a pracuju aj v uplne inych sferach ako vystudovali. Napr. IT a dari sa im.
@veriiik106 ja som myslela definitivny odchod zo skolstva. Len este neviem, cakam. Uvidim ako sa rozhodnem. Ja viem, ze v sukromnom skolstve je to rovnake ako v statnom, mozno niekde aj horsie.
@libka1 ja viem horšie je, že mňa táto práca veľmi baví ale je to veľmi nedocenené. Aj keď viem že ľudia zarábajú aj oveľa menej.....
@veriiik106 pozície asistentov a vychovávateliek sú v školstve slabo platené. Ani učitelia nemajú na začiatok vysoký plat a to čo píše @dai , vypracovať sa, to sa v školstve veľmi nedá, hoci plat učiteľom rastie s počtom rokov odbornej praxe a tiež ak si urobia atestačné skúšky, nazbierajú kredity, prípadne vedú krúžky (neviem, či sa toto u vás dá, aj u nás je to charita, 2,50 na hodinu, horšie ako študent-brigádnik).
Prípadne to môžeš dotiahnuť na pozíciu zástupcu či riaditeľa školy, no oproti iným manažerským pozíciám je tu tiež plat smiešny.
Životný štandard u nás zabezpečuje manžel ... ale my pracujeme asi už dlhšie ako ty s manželom, mne sa zvýšil plat oproti nástupnému skoro 4-násobne, manžel skúšal všeličo, kym sa u podarilo zamestnať sa so slušným platom (aj podnikal, aj ho oklamali, rekvalifikoval sa, robil za skoro minimálku, aj pol roka úplne bez práce, ešte aj odvody si platil ako SZČO...). Chvíľu to trvá zvyčajne... Je aj pár ľudí, ktorí majú hneď super nástupný plat - IT-čkári napríkla....
Tiež si občas vravím, že ludia zarobia aj horšie a majú aj horšie práce ... no na druhej strane, sú aj ľudia bez vzdelania, ani sa v práci nenarobia, presedia pol smeny v kancelárii a majú lepší plat, ako ja... Táto doba vôbec nie je fér, žiadna doba v tomto ohľade nebola a nebude fér.
Pokial sa nemylim, tak teraz sa tu stretli 3 ucitelky. Plat ako vsetci vieme na zaplakanie. Ked nad tym rozmyslam, tak byt ucitel je jedna z detskych tuzob. Tak ako lekar, zmrzlinar a dnes aj youtuber. Asi to bude fakt poslanie.
To, ze ucitelia nemaju na svk ani mnou spominany standard... Nezasluzia si? Slovencinarky? @dai (som si musela rypnut😊). A spajam moje 2 oblubene temy. Ucit teda moze len ten, kto na to ma (nie mentalne ale financne).
Stale to nevidite? Nestazujete sa na skolstvo? Davate deti do sukromnych skol... Nebolo by lepsie pre vsetkych, zabezpecit vsetkych? Aby ucili ludia, ktorych to bavi (verim, ze takych par je aj dnes. Ale fakt, ze ja som stretla len par) a nie ti, ktori si to mozu dovolit? Aby operovali a liecili ludia, ktori po tom tuzia, a nie taki, ktori za tym vidia peniaze? Aby upratovali zeny, ktore to bavi (jednu taku mam v rodine, vzdelanie samozrejme vyssie, lebo ved kto by chcel byt upratovacka)?
@veriiik106 no to je realita slovenskeho skolstva. A preto prave ti najlepsi z neho utekaju alebo uz utiekli. 🙄 Ako tu uz bolo napisane, ti sikovni ucitelia by radi mali system podla toho aku pracu odvedu a aj by si to zasluzili. Ale je tam aj vela takych co sa len zasiva. Tym to zas naopak vyhovuje, aj ked tiez chcu samozrejme vyssie platy. Ale ulievaci su vsade... No a tragedia najvacsia, aj ked by to tak nemalo byt je ked to niekoho naozaj bavi a vidi ze ta jeho snaha je uplne nedocenena. Podla mna to naozaj casom vedie len k tomu ze bud rezignuje alebo vyhori...
Este k teme chcem... moj muz hovori, ze nie je dolezite kolko mas /financii/ ale kolko ti zostane.
na SK je dost podstatne akym sposobom ma rodina zabezpecene byvanie, to je podstatna ciastka rozpoctu, byvat u rodicov v dome bez hypo s malymi nakladmi na prerobenie alebo investovat vo velkom meste do noveho draheho apartmanu moze robit rozdiel aj 1000 eur i viac vo vydavkoch.
To co tu kazdy nazyva "vyssi standart! ci "nadstandart" je vlastne to co zostane po zaplateni beznych vydavkov /byvanie, strava, doprava, vydavky na deti atd./ a ten volny priestor, to co ti umozni volne dychat, v pokoji bez stresu si kupit to co potrebujes i to co sa ti paci, vybrat si dovolenku, relax, sport, hry...
bohuzial nie kazdy ma tento volny priestor, alebo ho ma velmi maly, z prijmov ostane malo, ludia ziju ako v krci, ci budu mat na neocakavane vydavky, kazde pridanie na prijme okamzite zaplnia dalsie a dalsie nutne potreby, deti rastu, zvysuju sa naroky. Pochodujeme v kolese ako skrecky...
je to aj o prioritách, niekomu stačí bývať pri rodičoch v ich dome v dvoch izbách+kuchyňa a WC,sprcháč, zarábať 500e v čistom, nechodiť k moru každý rok,pestovať si svoje na záhradke, možno tak každý 5ty rok ísť k moru alebo vôbec, stačí keď deti majú vzdelanie napr. maturitu či výučný list a nenaliehajú aby stoj čo stoj chodili na neaký krúžok...niekto však hobužiaľ nechce tak žiť, tak skromne a má vyššie ambície a preto si berie pôžičky, kupuje autá, dáva deti na krúžky a to všetko stojí prachy a podotýkam, je to len naše slobodné rozhodnutie, nik vás nenúti zadĺžiť sa do 60tky...a nechytajte ma za slovíčka, viem, že je 100 ľudí a 100prípadov a ja som uviedla len 2...🙏
@jajka257
@veriiik106
tiež si neviem predstaviť, keby sa všetkým učiteľkám zachcelo zarábať väčšie peniaze a odišli by zo školstva, kto by učil naše deti? Už teraz je nedostatok učiteľov, akýchkoľvek, v posledných rokoch v škole mojich detí nahrádzali chýbajíce učiteľky nie že učiteľkami na dôchodku, ale vyslovene babkami na dôchodku... tie decká sa na tie babky-učiteľky už ani nedokážu naladiť a ani ony na dnešné deti.
Áno, môžu učiteľky popri svojej práci ešte doučovať a čo-to si privirobiť, ale aj tie učiteľky majú svoje rodiny, svoje deti, tiež potrebujú psychohygienu a tiež nemajú navždy tridsať rokov, ale roky pribúdajú každému...
@bale1rinka Ano, a ked niekto nema moznost byvat u rodicov? 🙂
(aj) K ostatnym: velmi vela ludi preferuje zit skromnejsie, pestovat, neorientuju sa na handry a neziju konzumom, to je fantasticke. Ale to, ze si platim drahu hypoteku, to ja osobne povazujem za investiciu, najma s dnesnymi nizkymi urokami, aj kedy sa casom zvysili, aj tak su peniaze investovane v nehnutelnosti (kvalitnej, nie papierovy dom) a v zlate tou najbezpecnejsou cestou. Aj keby som nic ine neodkladala, ak splatim dom za povedzme 100 000 eur, na dochodok si kupim nieco mensie a zo zvysku budem zit. Je to tazke, prezit kazdy mesiac, ale kym sme zdravi a nesmrdi nam robota, vsetko ide. Niektori ludia si hypo nevezmu, lebo na to nejdnoducho nemaju odvahu. Radsej ziju v dome aj 3 generacie a vznikaju z toho trenice a hadky. Cize to je tiez rozdiel
Inak, zasnem, kolko zien tu na MK vcera vyprevadilo deti do skoly / skolky a stazuju sa, ze je doma ticho a nemaju co robit. Akoze vazne? Ked si predstavim, kolko zien V NAPR v. BA kraji urgentne potrebuju nastupit do prace a deti im jednoducho nevezmu, lebo maju 2 roky a 364 dni, je mi do placu.
@lillinka01 s tym investovanim do nehnutelnosti dobre uvazujes. miesta v skolkach bohuzial zavisia od regionu, v BA je ich nedostatok a mozno dopytom pribudaju skolky ale hlavne sukromne a to si nemoze kazdy dovolit ani v bratislave. Celkove mam zo zvysku slovenska pocit, akoby si mysleli ze v BA uz len pecene holuby ludom same do huby padaju, a vsetci su tam prachaci...
@negymama Zase to len zavisi od zakladu od rodicov. Ak v BA zdedis hoc len pidi byt po babke, a mas len ten priemerny plat, zijes si skvele. Aj s detmi. Pravda je taka ze vacsina ludi su tam priselci, s hypotekou a leasingom, mozno aj student. pozickou este. Lebo ti, ktori maju dobre zazemie v inych regionoch, tam aj zostanu. Ano, su aj ludia, ktori idu tiez z nuly a su z nich spickovi odbornici, ktori tu hypo splatia za 10 rokov, ale ja tvrdim ze aj to je dar do vienka od rodicov, ktori ich podporovali uz od gympla a tahali do studii. (Vynimky - komu cest, tomu cest.), lebo aj intelektualna uroven je dedicstvo velke.
potom mnohi ludia nemaju takmer ziadnu financnu gramotnost, schopnost hospodarit, schopnost sa uskromnit aby do buducna bolo lepsie. Tym sa samozrejme nechcem dotknut nikoho kto ma zo zivotnej situacie nizky prijem a hospodarit vie, len jaksi niet z coho...
uvediem priklad... o par domov zije jedna rodina, rovnaky pocet clenov ako my, a na prekvapenie par desiatok eur hore dole aj podobny prijem. Oni sa vsak povazuju za "chudobnych" a my sme vraj ti "bohatsi:
my sme z toho isteho prijmu ako oni postavili dom, splacame uver, oni ziju u rodicov, nekupovali pozemok, nestavali, len mensie prerabky,..
z ich prijmu ale vela ide na take ako alkohol, cigarety /fajcia 3 clenovia rodiny/, na to minu aj viac ako 200e mesacne. Nic nesetria, stale nove a nove mobily, tablety pre deti /joooj, rozbila po 2 mesiacoch tak sme kupili novy, deti maju za 2 roky uz 6 novych mobilov/ aj ked su na dedine nepestuju, vraj nemaju cas, minaju na sladke vody, cipsy, decka vela vreckoveho vynosia po cukrarnach, kamaratkach, kolotococh...
samozrejme je to kazdeho vec kde svoje peniaze minie, ale potom sa stazuje ako nema na tabor pre deti alebo na kruzok, lebo je to drahe, ked poviem prestan fajcit a mas na 4 tabory pre obe deti...ooo tak to nie.
@0silvia0 no ja by som si rada privyrobila aj privyrabam ale už idem dolu hubou. Ráno vstávam o 5:20 aby som stihla na 7 prísť. Robím do pol 4 a kým prídem domov je pol 5 až 5. Takže doučovanie nehrozí. To ešte varím popr žehlim a podobne počas víkendov si privyrabam ako predavačka....
@negymama " ked poviem prestan fajcit" na toto sa este vacsiou urazia taketo typy :D
@moni73 Ohladom platov ucitelov svokra ucila romske deti posledne roky pred dochodkom mala v hrubom 900 euro ale to mala odrobene viac ako 35 rokov .Mala aj invalidku polovicnu lebo ma vrodenu vadu bedrovych klbov,,tazke migreny,problem so srdcom.. no a este vestila ale ona taxu nema kto kolko da nechava to na rozhodnuti ludi tak ona mala velmi slusnu zivotnu uroven dovolenky k moru 2 krat do roka boli samozrejmostou.Ale kebyze nema tu ID a nevesti tak zije od vyplaty k vyplate.zaplati nevyhnutne platby a o vyletoch,restauraciach a dovolenkách by sa jej mohlo len snivat..Takze zasa sme pri tom istom ze len z ucitelskeho platu sa neda zit tolko krat v tejto teme spominany zivotny standart.Manzelov otec nezili nikdy so svokrou v spolocnej domacnosti on mal svojou rodinou , ale okrem toho ze bol profesorom na SUPKE tak tiez si zarabal aj malovanim obrazov po nociach.A to som nevedela ked som robila prijmacky ze tam muzov otec uci no a skocila som prva pod ciarov,ale kebyze sa s muzom poznam nejaky ten rocik skor a poviem mu pocuvaj povedz tatkovi ze idem na prijamcky a fakt chcem studovat umenie tak verim tomu ze to miesto pod ciarou by patrilo tomu dievcatu tesne na do mnou,ale to len tak filozofujem vsetko je tak ako ma byt a na taky sposob zivota nie som usposobena nemam v sebe choru ctiziadost ani schopnost dosahovat svoje ciele na ukor iných,ale dalo by sa to bolo by to tak jednoduche robilo sa to,robi sa to a vzdy sa to robit bude pokial bude ludstvo ludstvom. AJ je toto jeden zo sposobov ako si ludia plnia svoje sny a dosahuju svoje malicherne uspechy,,,,,lebo inovatorov,vizionarov,ultra makacov,a nadpriemerne nadaných ludi je oproti priemernej mase zanedbatelne mnozstvo.Vela krat ma pchali ludia nech skusim sutaze miss ked som bola mlada a nechapali preco tu sancu nechcem vyuzit,krstna mama ma natlacila do modelingu normalne na drzovku za mna vyjednala s modnou navrharkou ze pre nu budem robit prehliadky ... kamaratky nechapali preco si miesto pravnika zo zbohatlickej rodiny vyberiem radsej môjho muza a chodim s nim makat na vinicu do Swiss kde som si privodila 2 bolestive ortopedicke diagnozy .. aka je odpoved sama neviem na to presne odpovedat pocuvam svoju intuiciu,instinkty a srdce a chyba mi nie ze zivotaschopnost tej mam nad mieru, ale te ctiziadostivost a sutazivost tak nejak by som to nazvala.Lebo si myslim ze prave ta sutazivost a ctiziadost u ludi ktori ju v sebe prirodzene maju vrodenu ich zenie na vysoke nadstandartne platene miesta.Ale vsak chvala bohu ze je na svete taka roznorodost...neviem si predstavit svet zlozeny len z manazerov ,alebo len z upratovaciek,vsetko je tak ako ma byt kazdy potrebuje kazdeho aj ked si to v svojej uzkoprsosti nepripusta..
@veriiik106 no veď o tom píšem... väčšina učiteliek žije rodinným životom a má svoje deti, manžela, domácnosť.
@simca06022011 tak ta osoba urazliva nie je, len proste oni to tak beru "a co uz si ani tu cigaretu nedam? a co uz si ani nevypijem?"
no sak nech piju , fajcia...mne co po tom. ako tu niekto pisal, je to o prioritach, ak mas prioritu okamzite uspokojenie jednoduchych potrieb a obmedzeny prijem, nevyhnutne musis obmedzit tie "vyssie" potreby ako vylety, vzdelanie deti.,,
Len oni to nechapu, beru to ako "nespravodlivost" , nevidia ze ini si odopru tieto "potreby" a preto si mozu dovolit ine.

@matote myslím, že svojim úvodným príspevkom si vystihol pomery veľmi veľa rodín na Slovensku. Skús pozrieť nejakú prednášku alebo články od sociologičky Zuzy Kusej. Mne rezonuje v hlave pojem pracujúca chudoba ako čítam diskusiu.