Rodičovská dovolenka a daňové priznanie
Ahojte baby založila som tuto diskusiu,lebo asi veľa z nas nevie či je potrebne podavat danove priznanie ak sme na rodicovskej dovolenke.
Ahoj, ja by som chcela poprosiť o radu... cely rok som robila, no zmenila som zamestnavatela a ešte poberam aj rodičovsky prispevok. Priznanie si budem robiť sama a prosím o radu kam sa v daňovom priznaní vpisuje rodičovsky prispevok?.. pripočítava sa do celkoveho príjmu? ďakujem.
Aj ja by som rada poprosila o radu. Poberam rodicovsky a mam prijem z prenajmu bytu. Mam narok na uplatnenie nejakeho nezdanitelneho zakladu dane (minuly rok ma opravili, ze mam narok, lebo som par mesiacov pracovala)? Alebo jednoducho zaplatim tych 19% z cisteho prijmu z prenajmu?
na príjem z prenájmu sa nedá uplatniť odpočítateľná položka, ale prvých 500 Eur je oslobodených od dane
Ani nezdanitelne minimum?
Baby a ja sa chcem spytat ze ci som si mala podat danove ked som brala rodicovsky prispevok s rakuska!
môžem poprosiť pomoc,môj manžel je SZČO a ja som celý rok 2015 bola na rodičovskej dovolenke.Aká je prosím odpočítatelná položka na manželku?Ďakujem za pomoc
@janicka83 môžem poprosiť o radu aj ja ? Ja som bola na rodičovskej dovolenke.do 24.9.2016 ale od 07.01.2016 som už pracovala,ako to budem teraz ja riešiť? Manžel si už na mňa zrejme nemôže uplatniť nič,ci ?
Zdravim a ako to je ked beriem RP a popri tom aj robim?
Prosim vas, vie mi niekto poradit? Drobec mal v septembri 3r., bola som teda vacsinu r. 2016 na rodicovskej dovolenke a odvtedy som na starostlivosti o dieta do 6r., cize som doma bez rodicaku, len za mna stat odvadza zdrav. poistenie a dochodkove. Zamestnana nie som. Pocas roka som mala par prac, a teda aj nejaky prijem. Je nejaka suma, z ktorej sa dan neplati (nejaka nezdanitelna cast) alebo si musim zdanit cely prijem? Ako je to s danovym bonusom, ten sa odpocita od tej dane? A ak je bonus vyssi ako dan, to mi vyplatia, ci ako?
@zitaje Nezdanitelna cast ZD je vo vyske 3803,33Eur. Narok na DB mas len v pripade ak tvoj prijem za rok 2016 dosiahol minimalne okolo 2430Eur. Do DP sa uvadzaju mena deti,rodne cisla. Dalej su zvlast kolonky kde si uplatnis narok na DB. No a po vypisani DP a zdaneni-ak ti vyjde dan tak ta sa odpocita od naroku na DB a rozdiel ti vyplatia-ak to bude preplatok.
Ahojte. Chcem sa spytat ked som poberala rodicovsky a v auguste som dostala posledny a od augusta som bola na urade prace a od 14.septembea robim ako mam to danove spravit a a ake papiere potrebujem ? Dakujem za odpoved.
Dievcata som hotova...mam dvojicky takze moja materska bola od polky januara az do 4.11. takze takmer cely rok. Predtym som mala pn takze to zdanitelny prijem nebol. Potom som zacala poberat rodicovsky prispevok. Ako mam ratat matersku? Ma si vlastne podat na mna muz to uplatnenie danoveho bonusu. Som z toho jelen.
@kika441985 materská je tvoj príjem takže si môže uplatniť iba ten čas v ktorý si bola na rodičovskom...
@martinkaf dakujem volala som kamoske a uviedla ma do obrazu...😀..ze som sa tak strasne pocas roka obohatila prijmom z materskej ze uz nemam narok na vratenie dane😂ale dakujem😉
@kika441985 Môže si za teba uplatniť celú nezdaniteľnú čiastku - ale príjem za PN a MD sa od NČZD odpočítava - čiže ak bol tento príjem vyšší ako 3803,33Eur tak si nemá čo uplatniť.
@martinkaf
@evittam ano bol vyssi...dakujem😀
Ahojte, prosím Vás . Muž pracuje.Ja som na rodičovskej predlzenej+ zamestnaná +som bola 2 mesiacePN. Máme si teraz obaja dávať DP zvlášť? Či stačí keď dám mužovi papiere ako po minulé roky.? Ja som z toho jeleň.
@bambibam danove priznanie podavas aj ty aj manzel samostatne!
@marika3678 Ďakujem.Takze muž si žiada vo svojej práci a ja si ho musím urobiť sama. Stačí priložiť tlačivo z práce potvrdenie o príjme, tlačivo o poberaní RP,a treba aj zo soc.poistovne o PN ke? Je tam šanca na vrátenie pár drobných?
@bambibam aj manzel aj ty mozete poziadat kazdy svojho zamestnavatela. Ci vznikne preplatok zalezi od vela faktorov. Ak manzel robil cely rok a ty si mala prijem viac ako 3803,33€ (nemoze si na teba uplatnit odpocitatelnu polozku, v tomto pripade sa za tvoj prijem povazuje: prijem zo zamestnania +PN), tak by mu to malo vyjst priblizne na 0 + - nieco. Ty ak si nepracovala cely rok (pises PN 2 mesiace), tak v tvojom pripade by ten preplatok mal vyjst.
@marika3678 môžem sa opýtať aj ja ;)
Ak som pracovala od 8.1.2016 (aj pracuje )a do 24.9.2016 som bola na RD manžel si nemôže požiadať na mňa tu vratku dane,ci? Ja som v praci podala Danove,kolegina mi vravela žeby mi mali nieco vrátiť keďže som bola na RD je to pravda ?

@david93 v tomto prípade ale môžeš dať výdavky len do výšky príjmov.. strata pri paušále vzniknúť nemôže..