Rodičovský dôchodok - uvedenie platu
Mám odbornú prácu, technické vysokoškolské vzdelanie ale plat dosť podpriemerný. Hanbím sa za to tak, že nechcem aby niekto vedel koľko, nikto z rodiny netuší koľko zarábam ani rodičia či súrodenci. Vždy keď je okolo toho téma mám stres lebo si myslia že beriem neviem aké peniaze. Súrodenci s menejkvalifikovanou prácou a menšou praxou majú výrazne viac. Mám pocit že keby to vedeli, tak by ma mali za totálne blbú.
A teraz do toho idú tie rodičovské dôchodky kde to bude všetko napísané na papiery, už teraz mám z toho vredy :(
@66simonka66 mas stastie, ze tvoju mamu to nenapadne, ini to stastie nemaju. Nie, rodic nie je cudzi, ale ma svoje chyby, ako kazdy z nas, niekto napriklad nevie drzat jazyk upza zubami a ine… som rada, ze existuju dokonali ludia v dokonalych rodinach😉jeminemku, doteraz som si myslela, ze taki existuju iba vo filmoch, ale tvoj prispevok ma presvedcil, ze taki v skutocnosti existuju😍
Ked sa nad tym zamyslime tak ta byrokracia je fakt hrozna. Namiesto toho aby prisiel email - aha vasim rodicom priznavame tolko a tolko na zaklade rocneho zauctovania dane a rodicom to len prislo ako dochodok + vsetok bonus v termine ako ma tak vyrabaju lajstra, posielaju s detailami ktore rodicov nemaju co trapit...
Nacase nieco spravit s tou statnou prezamestnanostou. Uz len to kolko ludi musi lizat (obrazne) tie obalky, to je nonsens. Nie je mozne aby na 2,5mil pracujucich bolo treba 230 tisic statnych uradnikov.
(ma to napadlo dnes - prisla k nam dnes do firmy teta odniekadial ze nieco doniesla a chce to podpisat - a jeden kolega zacal hladat pero - tak mu hovorim ze vela stastia ak najde funkcne nezaschnute, pier mame kade tade ale ja perom pisal naposledy pred par mesiacmi ked som preberal vec na poste, inak v praci nepouzivame pera ani papier - no, vynimocne, mame tlaciarne a sem tam sa nieco vytlaci)
(chapete aka to je zbytocnost a absurdita verit podpisu rukou - myslim ze uz kazdy OP ma elektronicky cip s ktorym sa da overene prihlasovat a overovat kde treba, daju sa digitalne podpisovat veci - dokumenty - overovat na uradoch - takze podpis rukou nema ziadnu vahu, staci mat niekoho kto sa trosku podoba a moze podpisat za praveho cloveka cokolvek kdekolvek alebo moze pravy clovek podpisat dokument ktory sa neskor zmeni podla potreby podvodnikov - ale podpisany (napriklad pdf) dokument uz nikto nikdy nemoze zmenit)
Mne dnes prišli tie papiere zo Soc. poisťovne a ak niekto zarábaviac ako 1500 eur, tak je uvedený len vymeriavaci základ maximálny, čiže 1500 eur a nie presne koľko kto zarába naviac. Ak dieťa zarábalo menej ako je max. vymeriavaci základ tak ten základ je tam uvedený.
@portret7 tak potom vďaka Bohu za rodinu akú mám, lebo nechcela by som mať mamu, ktorej sa bojím niečo povedať. Môj príjem pozná aj môj brat aj moja sestra, aj mama a starká a ja poznám príjem tiež všetkých. Dokonca môj plat vedeli aj moje kolegyne a ja ich a nepovažovala som to za také tajomstvo, aby som vlastnej matke musela zrušiť kvôli tomu príspevok.
@66simonka66 vidis, presne moja mama je taka ako ty, všetko vykvaka😉nikde som nepísala, že jej budem rušiť príspevok. A je elementárna slušnosť na plat sa nepýtať.
@portret7 nechcela som komentovat, lebo kazdy sme nejaky, ale tiez je elementarna slusnost a moralka neposuvat dalej info o plate rodinneho prislusnika.
@namornicka však a to sa snažím priblížiť, prečo niekto nechce mat uvedený vymeriavací základ v tlačive, pretože moja mama tuto elementárnu slušnosť, žiaľ, nemá. Akurát sa tu niektoré tomu divia, ako je to možné🙈bez ohľadu na jej iné super vlastnosti ma aj negatívne a toto je jedna z nich.
@portret7 však to je super, keď jej príspevok nerušíš. Ja som to nemyslela konkrétne na teba, ale celkovo, že tomu nerozumiem, že niekto zruší príspevok aby rodičia nevedeli kolko zarobí, alebo, že má niekto stres z toho koľko zarobí. Ja som to nevykvákala, pre nás v rodine alebo s kamarátmi a kolegyňami(ktoré mi vlastne aj sú kamarátky) je to bežná komunikácia, nie je pre nás na tom nič, za čo by sme sa mali hanbiť, sami od seba si to povieme a nevidím na tom nič zlé.
@vlastnynazor inac aj mna toto neskutocne vytaca... a teda neviem ci boli zname detaily toho, ze ako to prakticky budu posielat (s vytrubenim tych osobnych udajov). Ja som videl clanok s tym templatom ako to ma vyzerat podla mna az po deadline na zrusenie dochodku... Vidno, ze ludia netusia (teda ani v soc poistovni) co je GDPR a teda ako sa daju zneuzit osobne udaje (rodicia mozu byt zlati a nevykecat to, ale k takym papierom moze mat pristup aj surodenec alebo suseda na navsteve apod)... Uz sa tesim na telefonaty kadejakych predajcov a poistovakov z uniknutych dokumentov...
@simca06022011 tie peniaze nesli do luftu, ale mali ist na tvoj 2. pilier, ktoreho spatne navysenie odvodov bolo kvoli tomuto "posunute"... takze sa prejedaju tvoje buduce vynosy... platis(me) Krajniakovu predvolebnu kampan
@lelelienka vobec nejde o to, ci rodina vie aky VZ mas...princip je v inom...ako si moze socialka dovolit taketo nieco pisat inej osobe???
@kamatopo https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/661048...
podla tohto clanku (a prilozenom template) tam mas meno, vymeriavaci zaklad do nejakeho limitu... ten VZ je vlastne de facto prijem... jedine, ze by sa rozhodli na poslednu chvilu inac...
@hiro nemas pravdu....z tvojho podpisu sa da presne urcit, ci si to podisal ty a kedy, zatial co elektronicky moze zmenit hocikto hocikedy...kazdy ITckar, co do toho trochu vidi ti povie, ze toto by nikdy nerobil..
@erikavesela a toto by si vedela nejako rozviest? Ako ked podpisem dokument svojim zarucenym elektronickym podpisom, ze ako to hocikto hocikedy moze zmenit? To sa mozme bavit, ze hocikto hocikedy moze nacvicit tvoj podpis... to je asi taka moznost...
Elektronický podpis sa primárne používa na tie isté úkony, na ktoré je používaný vlastnoručný podpis na papieri. Elektronický podpis má oproti vlastnoručnému podpisu viacero nepopierateľných výhod. Na rozdiel od klasického podpisu sa dá elektronickým podpisom overiť totožnosť používateľa. Pri klasickom vlastnoručnom podpise dokáže v prípade sporov overiť pravosť podpisu len grafológ. Pri elektronickom podpise je výhodou, že podpísaný digitálny dokument sa už nedá dodatočne zmeni, pretože by sa tým zničila platnosť pôvodného elektronického podpisu. Riziko sfalšovania elekronického podpisu je z uvedeného dôvodu takmer zanedbateľné.
Pravdepodobne najpodstatnejšia vlastnosť elektronických podpisov je ich tzv. nepopierateľnosť. Pri klasickom podpise sú časté prípady popierania vlastného podpisu podpísaných listín. Ale elektronicky podpísaný dokument zaručuje, že právny úkon bol skutočne podpísaný konajúcou osobou.
Poviem to tak, štátna správa je tak dvadsať rokov pozadu🤷🏼♀️.
Pre mna je z hladiska GDPR vacsi preslap to, ze na online katastri si vies pozriet ci niekto vlastni nehnutelnost, aku a kde 🙄 to sa cudujem ze to nezrusili
@erikavesela "nemas pravdu....z tvojho podpisu sa da presne urcit, ci si to podisal ty a kedy, zatial co elektronicky moze zmenit hocikto hocikedy...kazdy ITckar, co do toho trochu vidi ti povie, ze toto by nikdy nerobil.."
🙂 Z podpisu sa da presne urcit ze ci som ho podpisal ja? A ako? Nanajvys nejaky znalec sa vyjadri ze som to asi ja podpisal (alebo mozno niekto iny - ale ked dobre potrenuje tak aj znalec ho potvrdi ako moj). A to aj tak nic neznamena, dokument moze hocikto zmenit po mojom podpise - predal som byt za 2 300 000, hocikto vymaze dvojku alebo pripise 1 a moze sa stat ze mu budem vracat 12 milionov.
Podpisany elektronicky dokument nemozes nijakym sposobom zmenit. Ani jedno pismenko. Prave ten podpis zarucuje/overuje obsah. Zmenis jedno cisielko a podpis prestane byt platny. A kedze som ITckar tak trosku o tom nieco viem ;)
@66simonka66 ok, rozumiem. Ale pravdepodobne, ak by si mala nadštandardný príjem na pomery spoločnosti /rodiny, v ktorej sa pohybuješ, tak by si to s kamarátkami a kolegyňami nezdielala. Vieš, ono mat sa “dobre” obnáša veľa negatív odrážajúc sa na postoji inych ľudí voči tebe. Je to smutne, ale je to tak. Každý vidí iba výsledok, ale pozadie tvojho úsilia všetci (väčšina) opomínajú.
Neviete, kedy to bude vyplacane?

@babulkomale nie, na tom vypise je to presne za konkretne dieta menovite a konkretna suma - vyska vymeriavacieho zakladu za minuly rok