icon

Rodinný dom bez hypotéky

5. júl 2023

Dobrý deň,zaujímalo by ma či je tu niekto kto má postavený bungalov z ušetrených peňazí....žiadna hypotéka,úvery nič....snažíme sa našetriť na dom a chcem vedieť či sa to niekomu podarilo....viem,že to je rôzne v závislosti od platov a výdavkov....zaujíma ma len či su tu ľudia,ktorý žijú v novostavbe bez úveru....to je vsetko..dakujem

matkahelka
5. júl 2023

@marca12 ale my uz sme 40 plus, uz setrit nemusime. uz mame obdobie odtrhania si od ust davno za sebou. odpovedala som na otazku, k veci. ci sa da nasetrit- da. nasetrili sme my a poznam viacero takych parov. aj muz ma aktualne bratranca, ktory stavia dom a tiez stavaju len z cashu. ale teda samozrejme, nie z minimalnych miezd..

autor
5. júl 2023

@matkahelka My máme 30 plus a teda každy rok dovolenka pri mori,víkendy po Slovensku,žiadne trhanie od úst....nešetrim pol života za cenu že ten život žiť nebudem...

koniarova
5. júl 2023

Tak na čo sa vlastne pýtaš? Nechápem.

autor
5. júl 2023

@koniarova NATO lebo chcem vedieť či ľudia sa majú tak dobre,že si užívajú domy,dovolenky a auta z toho že sa to dá naozaj našetriť alebo z toho že si proste na všetko berú úvery a žijú iba platením splatok

koniarova
5. júl 2023

Ale nič konkrétne s k tomu nenapísala. Nenapísala ,koľko už máš našetrené,či máš kde stavať, koľko môžete odložiť. Tak sa tu neurazaj a nemusíš mi TO zdôrazňovať veľkými písmenami.😉 Keď mi napíšeš,že máš pozemok a obaja máte plat 4000, tak ti napíšem,že áno.

marca12
5. júl 2023

Jasne,ze ludia ziju viacmenej z uverov. Malo ludi ma nove auto bez leasingu. Ale tak,ked maju na splatku leasingu a neboja sa buducnosti. Vela ludi zije v bubline dokonalosti vdaka peniazom z banky.

baskustek
5. júl 2023

Záleží, z akých si pomerov, aké máte platy, prípadne dedičstvo. Z priemerného platu 1000€ asi ťažko naň našetríš, možno tak za 20 rokov, ale čo je to za život potom?

autor
5. júl 2023

@koniarova jediný kto sa uráža si asi ty....nenapísala som nič konkrétne lebo som chcela vidieť odpovede či sa to dá a ako sa to dá...keď ti napíšem že mám napr.100 000€ tak mi asi napíšeš že sa to dá či?Z toho dôvodu nepíšem akú máme sumu ani nič ...zaujímajú ma skúsenosti iných to je cele

autor
5. júl 2023

@marca12 presne toto som chcela vedieť či NATO čo majú si zarobili alebo ich dotuje banka....či sa dá žiť tak dokonale aj bez nej

xux
5. júl 2023

Moj bratranec teraz ide stavat. Predali zdeneny byt, kupili pozemok, teraz byvaju u jej rodicov zadarmo a zo zvysku chcu svojpomocne postavat. Poviem takto. Iba pozemok stal 200 tisic. Bez stastia v podobe dedicstva si to nejak neviem predstavit.

andreakotesova
5. júl 2023

Za 100 tis. kúpiš akurát tak garsónku max 1-izbovy byt 😊

babulkomale
5. júl 2023

Ano, kamoskin muz. Ale akokolvek pocitam, nedopocitala som sa k takej sume, viem aky mal plat a musel by setrit od minus desat rokov zivota alebo nejest...je to trosku podozrive cele. Kazdopadne on kupil pozemok, on staval, na neho je vsetko aj ked sa vzali medzitym a maju dve deti. Nedokazem si to predstavit byvat ako chudera v manzelovom.

autor
5. júl 2023

@andreakotesova bol to iba príklad....a v našom okrese by si za stovku kúpila trojizbak aj v tejto dobe

matkahelka
5. júl 2023

my teraz chodievame k moru viackrat rocne a zijeme urcite nadstandardne, ale to je poslednych par rokov. ked sme setrili na dom, tak sme nechodili ani k moru, ani do tatier, ani do restauracii, ani nikam. lebo sme setrili.

andreakotesova
5. júl 2023

Veľký Krtíš napr. 😅? Bez urážky 😊

autor
5. júl 2023

@andreakotesova Žilinský kraj

babulkomale
5. júl 2023

@lenkapap to nie je dom bez hypo. Hypo ste mali.

beronsche
5. júl 2023

No, z casti sa veru mylis..
Brat sialene vysoku hypoteku, len preto, ze chcem obrovsky dom, na ktory v podstate nemam, je samozrejme nezmysel.
Zial, je mnozstvo ludi, co ide na doraz a aj na to doplatia..

Ale rovnako je nezmysel, setrit ako blazon x rokov a popritom platit niekde najom.. pretoze to, co ide inemu do vrecka (najom), moze byt tvoja mesacna splatka.
A v podstate su to teda tiez horibilne sumy vyhodene do vzduchu..

Plus, ak neplanujes splacat hypo 30r, kedze vies slusne usetrit, tak je tiez vyhodnejsie ju zobrat hned a vyplacat hypo skor, cez mimoriadne splatky. Cize zase sa nekona ziadne vyhadzovanie horibilnych sum..

Dalsi podstatny faktor je kvalita sucasneho byvania. Ak sa rodina tlaci v garsonke, je tiez nezmysel setrit a cakat..

Aby som to zhrnula, do rozhodovania vstupuje x faktorov, to si uz kazdy musi zvazit sam, ale vo vseobecnosti byva setrenie na beznom ucte to najNEvyhodnejsie riesenie.

zmrzlinka2021
5. júl 2023

@koniarova lenže reálne Slováci na Tom vôbec nie sú zle, len sú majstri v sťažovani sa

beronsche
5. júl 2023

@zmrzlinka2021 Ako ktori...
Nechce sa mi to hladat, ale jednak mame velku zadlzenost a taktiez obrovske mnozstvo ludi v nizkoprijmovych skupinach, prip. na hranici chudoby.

koniarova
5. júl 2023

@zmrzlinka2021 ale neviem si to vôbec reálne narátať. To máš aj pravdu.

beronsche
5. júl 2023

Autorka - kde teda byvate? Podnajom? U rodicov?

A ano, vela ludi zije v bubline zadlzenosti, pretoze financna gramotnost je u nas na zufalo nizkej urovni.
Ale potom su dalsi, kt. sice hypo maju, ale svoje financie riadia rozumne a tym sa to jednoducho takto oplati viac.

autor
5. júl 2023

@beronsche kde som napísala že bývam v nájme?

zmrzlinka2021
5. júl 2023

@beronsche never tomu. Sú aj socky, ale podstatná časť národa sa má relatívne dobre. Aktuálne väčšina slovákov cestuje po svete, mať rodiny dom je ešte stále štandard.. my sa len radi sťažujeme a ľutujeme, nesieme si to historicky.

autor
5. júl 2023

@beronsche vo svojom byte

koniarova
5. júl 2023

Tak keď máš svoj byt, ktorý môžeš predať a niečo našetrené,nevidím problém.

beronsche
5. júl 2023

Co ten podrazdeny ton? To vazne nevidis, ze to je otazka?
Aha, tak vo vlastnom byte, cize to cele riesis hypotheticky.
Tak, ci onak, hypo nie je ziadne cire zlo. 🤪 Len je potrebne mat trochu financne povedomie..

andreakotesova
5. júl 2023

Tak to je aj Orava alebo Kysuce. Tak tam naozaj aj 3-izbovy byt kúpiš za 100 tis....

mk1111111111
5. júl 2023

My mame skoro tak, mame maly uver, asi 7% z hodnoty domu, ale vieme okamzite splatit, ale neoplati sa nam splatit, urok fixovamy dokonca a peniaze sa daju lepsie a vyhodnejsie zhodnotit inak

lalilla
5. júl 2023

My. Ale moj muz podnika a maka, mame bungalov aj zariadenie vsetko na mieru od stolara. Uprimne z bezneho platu by sme nenasetrili na toto. Ale mam kamosa on je itckar krasne zaraba, nechodi ale na dovolenky, k moru, na hory proste nikam len praca a doma, je to taky typ proste, nasetril si na byt v ba, zobral si tusim len 30000€ hypo a tu splatil predcasne tusim do roka ci do dvoch. Takze podla mna sa da ak mate vysoke platy a odtrhneti si od ust a ked muz vie co to porobit.
Vsetci v okoli co pozname maju povacsine uvery