icon

Rodinný dom bez hypotéky

5. júl 2023

Dobrý deň,zaujímalo by ma či je tu niekto kto má postavený bungalov z ušetrených peňazí....žiadna hypotéka,úvery nič....snažíme sa našetriť na dom a chcem vedieť či sa to niekomu podarilo....viem,že to je rôzne v závislosti od platov a výdavkov....zaujíma ma len či su tu ľudia,ktorý žijú v novostavbe bez úveru....to je vsetko..dakujem

Strana
z3
dzina007
5. júl 2023

Posledne roky bolo vyhodnejsie brat uvery ako setrit. Urok 0,7% bol nic voci inflacii... a aj teraz to je este stale tak... i ked su uroky vyssie ae voci inflacii este stale lepsie...

Priklad uvediem: Pred 10 rokmi ked sme platili hypo 350e sa nam to zdalo este voci cenam celkom dost ale preslo 10 rokov, my stale platime 350 eur a voci cenam to uz nieje tak mega suma... Proste tie peniaze stratili hodnutu a o 10 rkov uz 350e bude mat este nizsiu hodnotu.....
Ak by sme ale setrili tych 10 rokov mesacne po 350 eur mali by sme teraz 42000. Pred 10 rokmi za 42000 sa toho dalo mega vela postavit ale teraz pri tych cenach clovek ledva najde pozemok...

Je v podstate jedno ci setris ci platis uver z pohladu toho ze mas menej penazi mesacne na minanie... lebo tie peniaze davas proste mimo...
Len ak setris a neinvestujes tie peiaze stracaju hodnotu rychejsie...

andy03
5. júl 2023

Nám sa podarilo, ale stavali sme pred 11 rokmi a mame standart na dnešné pomery. Všetko okrem elektriky a kúrenia tvrdá svojpomoc hlavne - nemali sme deti, takze sa dalo všetok čas tráviť na stavbe… po roku bývania prišli deti, tak to už išlo pomalšie… teraz mame detičky a staviame víkendový dom a to už svojpomocne nejde, nemáme toľko času a aj finančne to je kdesi uplne inde ako to bolo pred tými 12 rokmi..

babulkomale
5. júl 2023

na to
Nie NATO, to je názov organizácie.

autor
5. júl 2023

@babulkomale presne na túto informáciu som čakala🤣ďakujem, to je to čo som potrebovala vediet

nicicka
5. júl 2023

Moji všetci súrodenci sú bez hypo...všetci pracovali v zahraničí a vrátili sa. Z úspor postavili domy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
5. júl 2023

Ja a kopu mojich rovesnikov sme pred ''100'' rokmi tak nasetrili na svoje prve byvanie. Niekto byt a niekto na dom . Ale robili sme aj v zahranici. Kto chcel viac, robil tam dlhsie. Vtedy sa to dalo. Moj muz - vtedy este priatel si vtedy bral uver ktory sme potom splacali. V dnesnej dobe neviem - pokial nemas naozaj nadstandardny plat alebo nepreacujes v zahranici, kde mas dobry plat tak to asi nenasetris. Alebo mozno za 20 rokov ale co dovtedy?

lelelienka
5. júl 2023

Samozrejme, ze sa da mat aj domcek ci bytik bez hypoteky, len na to treba mysliet a zacat setrit veeeelmi zavcasu, ked este vacsina mladych rozmysla kam pojde v piatok na party ci aky iphone si kupi…alebo potom mat nadpriemerne platy a samozrejme vediet dobre hospodarit 😉

iv007
5. júl 2023

Poznam takych.. bud zdedili pozemok v zapadakove a tam svojpomocne postavili (trvalo im to roky a pomahala cela rodina..), alebo pracovali dlho v zahranici a usetrili cash. Treba si realne zhodnotit svoje financne moznosti, ked na nieco nemam nezblaznim sa z toho.

dusankomoj
5. júl 2023

Ja mám bez hypo. Vek:47r,odhadovaná cena domu: 250000,NR kraj. Ale! Časť peňazí som zdedila.

zuzanka.zuzu
5. júl 2023

ale prečo si tých čo splácajú hypo zaradila do kategórie "čo je to za život len splácať", však aj my s hypo chodíme k moru, máme víkendové výlety a pod. čo si spomínala 😀 ideš z extrému do extrému

maranta_leuconeura
5. júl 2023

Naozaj sa ti pri inflacii 11% a urokoch na hypo 4% oplati setrit? Ved tie peniaze lezia na ucte a stracaju hodnotu a ceny nehnutelnosti, stavebneho materialu idu hore.
My mame hypo na 30 rokov, urok fixovany, rozhodne neplanujeme splatit skor. Ved pri tych urokoch su to stale ,,peniaze zadarmo". Lebo vyska splatky co platime dnes bude o 10 rokov v porovnani s nasimi prijmami a kupyschopnostou mensia ako dnes o 20 uz mozno taka, ze si ani nevsimneme, ze nieco odchadza z uctu 😀

muchotrafka298
5. júl 2023

Ano poznam takych, vacsina z nich je vo veku 40+ a pracovali od mladosti v zahranici (hlavne UK, Svajciarsko, Nemecko) a tam setrili na to, aby si na Slovensku mohli zaobstarat nehnutelnost. Mam kamarata,ktory kupil byt bez hypoteky uz 20 rokov dozadu. Ale on setril tak, ze doslova zivoril, lebo si nekupil fakt nic, jedol najlacnejsie ako sa dalo. Zarabal na Slovensku nadstandardne, nie minimalku. Nikam nechodil, chodil peso do prace, nepouzival ani MHD. Na oblecenie si nekupoval nic, ale za nejakych 5-6 rokov z platu nasetril /mal nadstandardny plat/.

lauriik
5. júl 2023

Pozri, ked chces za 5 rokov nasetrit 200 000 eur tak 3 400 € mesacne potrebujes odlozit. Ak mate priemerne platy tak podla mna nerealne.
My mame hypo, platime ju uz 10 rokov. Nasa mesacna splatka hypoteky je asi 1/5 nasich platov. Takze krasne dokazeme platit hypoteku a k tomu niekolko dovoleniek rocne, mame fajn auta. Proste normalne zijeme aj s hypotekov. Podla mna zalezi ako velmi sa zadlzis, kolko % z vasich prijmov ide na hypoteku.
My sme napriklad ten dom chceli hned a nie az ked by sme nasetrili. Cize nase deti sa uz narodili do domu a proste uzivaju detstvo na zahradke. Keby mam setrit tak sa realne stahujeme mozno ked maju 10-15 rokov a to uz by si ten dom moc neuzili.

nevenka
5. júl 2023

No to zavisi od vela veci, ale v dnesnej dobe, ak len pozemok stoji ako tuto vedla v dedine pri BB 230 tisic 🤭, bez sieti...nuz...asi tazko postavis,....keby aj za 150, tu nemas lacnejsie pozemky...tak jedine, ak daky kus zahrady dostanes...ale teda my prerabame stary dom, lebo co sme mali pozemok, tak nie a nie dorobit na nom veci, aby vobec sa tam mohli zacat budovat siete...az potom dom, tak tie ceny, co sli hore, uz sme limit prekrocili a este ani omietky nie su, podlahy. Chceli sme si nechat byt, ale pravdepodobne ho budeme musiet predat, aby sme mohli dokoncit dom a cim skor splatit hypo. To su sialene ceny teraz.

rikarika
5. júl 2023

Preco sa pytas tu? Ved na internete mas katastralny portal, kde presne vidis ci je na dom tarcha banky. Vies si prezriet kazdy jeden dom.

drobcek17
5. júl 2023

Áno žijeme v novostavbe bez úveru ale nie je to bungalov. Mame dvojpodlažný rodinný dom bez pivnice bez úveru. Ale teda nemáme dokončenu záhradu zatiaľ.

drobcek17
5. júl 2023

A naprikld môj brat stavia dom bez hypotéky ale teda so stavbou nášho domu sa to nedá ani porovnať. Tie ceny materiálov išli neskutočne hore, obaja sme stavali svojpomocne, ale zatiaľ čo brat dal do základov a dvoch podlaží my sme za tu sumu mali už aj okná a strechu. Brat na začiatku stavby mal v hotovosti vysoký obnos peňazí, ale dnes reálne zhodnotil, že na dokončenie to stačiť nebude. Bavíme sa o sume ďaleko nad 100 000€ a pozemok mu darovali svokrovci.

drobcek17
5. júl 2023

@andreakotesova prosim ta kde na Orave kúpiš taký lacný byt? Reálne ma to zaujíma, keďže viem že v Namestovskom okrese idú byty ďaleko nad túto sumu. V našom okrese su fakt prestrelene sumy za byty aj domy.

gypsomilka
6. júl 2023

Ak mas fakt dobry prijem s muzom da sa. My sme napr kupil aj uplne nove auto bez lizingu. Hned ako sme dostavali nastahovali sme sa,bolo auto. Ano nemali sme okolie domu ale islo sa postupne. Co netlacilo islo bokom. Teraz mozem naozaj povedat ze to bolo dobre rozhodnutie cele aj ked na zaciatku som bola dost pesimista ze toto nedame. Ale stale tam boli zadne vratka hypo.

gypsomilka
6. júl 2023

@andy03 vikend.dom staviate novy ci ste kupili a prerabate?

luccija
6. júl 2023

Ale aj na tie splátky musíš mať peniaze.neda sa cestovať a mať všetko čo píšes, aby nemali aj adekvátny príjem.
My nemáme hypo, ale máme 45 r
od 20 do 34r.sme mali výborný príjem a z toho som vyplatila bratranca z bytu, ktorý zostal po babke.Muz si kúpil menší byt sám podnikal a mal ešte jednu pracu..Ked sme boli spolu oba byty sme predali vtedy boli dobre ceny a ceny pozemku a stavby domu prijateľné.Tak sme mali v 38 r dom bez hypo.Dnes by sme nemali ani na pozemok kupovali sme ho za 85/ m stv.teraz 300
Plot sme robili po 3 r, lebo sme dali do domu všetko čo sme mali a pôžičku nechceli.

andreakotesova
6. júl 2023

@drobcek17 to píše autorka, ze v jej kraji je to možné. Ja som si len tipla...

nepic
6. júl 2023

Dosť podstatná vec je koľko máte mesačný príjem a aj o aký bungalov sa jedná,lebo sú ľudia ktorý si vážia rodiny a zdravia a potom ľudia čo potrebujú životný priestor,určitý komfort,súkromie a neviem čo ešte,proste každý máme iné hodnoty.
Ak manžel ako vodič busu zarobí cca 1000€ a ty ako kuchárka 800 tak to je na celý život ale postavíte. Ale napr môj bratranec má príjem cca 15tis mesačne,jeho manželka 12,majú jedno dieťa a oni si tiež nebrali hypotéku a postavili.

drobcek17
6. júl 2023

@andreakotesova videla som, ale toto asi nebude ten kraj tu je to tiež dosť drahé. Niektorí už ani nevedia čo majú pýtať.

rebrambora
6. júl 2023

Ano.
Ale pozemok sme mali a znamych, kt pomahali so stavbou tiez.

domkastromka
7. júl 2023

Hehe, že na dom. My sme s priateľom programátori, ledva ušetríme tak, aby nám dali aspoň hypotéku na 2izbák... 😁 Nepoznám nikoho, kto by si v našom okolí postavil dom z našetrených peňazí, skôr sú zadlzeny po uši a žijú v byte s 1 alebo 2 malými deťmi. No 1 poznám, tá si predala 2izbák na hypo a odsťahovala sa do polorozpadnutého domu 30 km do Maďarska ale nedáva to finančne. Asi veľa sleduješ influencerov, čo bývajú ešte u mamky, ale hrajú, že je to ich alebo sa tvoje okolie skladá z ľudí 40+, ktorí už majú stabilitu. 🙂 Teraz je to katastrofa, ale počkajme, ceny nehnuteľností klesajú. 🤞

babulkomale
9. júl 2023

@maranta_leuconeura presne, moj muz ma na to tabulku spravenu, ako sa znizuje nasa hypo voci inflacii a skutocnej hodnote domu a pozemkov bez tohoz ze by sme nieco robili.
Ale on ma na take veci nos a minuly rok sme zobrali dalsiu hypo a na tej predoslej zafixovali uroky nadlho.

Strana
z3