icon

Rodinný rozpočet - bežné výdavky

lefcaa
3. máj 2021

Ahojte. Chcem sa spýtať koľko Vám bežne vychádzajú výdavky v domácnosti. Riešim dilemu kde ušetriť a zaujme ma každý názor. Budem Vám vďačná. Ocením ak napíšete konkrétne čo na čo míňate.

lefcaa
autor
3. máj 2021

@nafka0483
To je 35 moje oblečenie a 35 partner.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
3. máj 2021

@lefcaa Ok, ale pointa je stale rovnaka - co take kupujes, ze kazdy mesiac ti to vyjde na 35eur? A co partner?
Ved ste obaja dospeli, nerastiete, mate rovnaku velkost topanok aj oblecenia. Nepotrebujete kazdu sezonu nove topanky, novu zimnu bundu, prechodny kabat. Raz za par rokov vymenit zimne topanky, raz za par rokov prechodne, letne. To iste zimna bunda a pod. A ked nieco dosluzi - tricko, mikina, nohavice, tak vymenit. To nestoji mesacne 35eur.
Dceru mas staru tak okolo 1 roku, tak si pravdepodobne na rodicovskej, neviem naco y si kazdy mesiac potrebovala 35eur.
Partner to iste.

Vymente pausaly a ze v tom platite aj telefony, tak da sa kupit paradny telefon aj za menej, nemusite mat najnovsie drahe modely a spalacat to s pausalmi. Viete ist na polovicu, cize usetrenych 30eur. Oblecenie viete ist tiez urcite aspon na polovicu, usetrenych 35 eur. Drogeria sa da redukovat tiez podla mna, usetrenych napr. 15 eur. Stale neviem co je 50eur pre dieta. Skrtnut tiez vies tych 5 eur na hracky, to nemusis kupovat kazdy mesiac.
A uz mas usetrenych 70eur mesacne. V ramci potravin vyskrtat alkohol, cigarety, sladkosti, polotovary, sytene sladke vody, kupovane zmrzliny, cipsy, tycinky. Porozmyslat ako zredukovat benzin a pytala som sa aj na ten uver a najom, ak platite 430 eur za vodu, elektrinu, plyn, kurenie, tak tam tiez odsledovat a vydavky znizit.

zuzubb007
3. máj 2021

za telefón 60 euro mesačne je brutálna pálka, normálny paušál vyjde okolo 10-15 euro max, a keď chceš ušetriť tak domáce fitko zadarmo, ináč na ostatnom sa nedá veľmi ušetriť stravu a kozmetiku a oblečko treba

hettinka
3. máj 2021

To je pravda, na materskej som si 2 roky nekúpila na seba skoro nič. Teraz si kúpim do 40-50€ mesačne, ale nie som v stave, že potrebujem extra šetriť. Cez pandemiu som ale rok nekupovala oblečenie skoro žiadne.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
sense
3. máj 2021

Pausal ta telefony mi pride vela, obzvlast ak mas aj doma internet, mesacne 70e nedam ani ja na oblecenie....neviem co je polozka 50e dieta co to zahrna, a takisto vylety 20e
Ale keby som na tesno s peniazmi fitko by som vyskrtla rovnako aj cvic s dietatom pokial to nie je nutne kvoli dietatu, osobne by som aj ozelela ruz, kadernicku a farbu na vlasy alebo vyrazne zredukovala...takisto vylety by som zvolila radsej prirodu

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
hettinka
3. máj 2021

Inak, čo sa mne osvedčilo, je odkladať HNEĎ PO VÝPLATE. A na tie peniaze sa nesiaha, jedine keby to fakt inak nešlo, že by som nemala co do hrnca. Ale už som bola aj tak, že som mala 20€ a týždeň do výplaty a na konci mi ešte 3€ zostali. Varila som z toho, čo bolo doma, aspoň sa zjedli staré zásoby.

A ešte, za stravné lístky kupujem potraviny a varím, nechodíme do reštaurácie.

mone8
3. máj 2021

@mamamasama dobry den, zaujimala by ma tiez orechy na pranie, ze kde ich kupujete a ako to funguje? Priamo hodite k veciam do bubna prack?

lefcaa
autor
3. máj 2021

@ceresna2 vidim ze nie kazdy to pochopil. Kaderníčka je raz za rok. Aj farba. A to si myslim ze je v pohode. Peniaze mame len som chcela zredukovat vydavky. Výdavky si delené poctom mesiacov v roku. Snad je to uz zrozumiteľne.

mamamasama
3. máj 2021

@mone8 kupujeme ich cez internet z Polska, lebo su ovela lacnejsie. Cca 5 orechov date do sacika, ktory je po vacsine pribalený k orechom a hodite do pracky. Na biele pradlo pridate sodu bikarbónu. Orechy dezinfikujú, zmäkčujú, čistia pradlo a su vhodne aj pre ludi s atopickym ekzemom, ci alergiami. My mame babatko. K nasmu "dospelackemu" pradlu ja pridávam este Lenor gulicky, lebo chcem, aby mi pradlo vonalo, no ak chcete byt este viac bio, eko tak sa tam mozu pridávať esenciálne oleje. 🙂 Ja ich vsak v prádle necitim, tak ostavam verna guličkam 🙂 Cca 120 prani nas vyjde na 7€. Vraj sa daju pouzit aj do umyvacky riadu, ale to som este neskusala.

loginexistuje
3. máj 2021

@lefcaa no ia velmi nevidim zebu si nejako rozhadzovala podla mna to este drzis v primeranej nizsej sume ja by som skusila ist cestou zvysenia prijmu

hettinka
3. máj 2021

@lefcaa neviem, ako to máš spočítané na mesiace, ale ja by som to nerozratavala na mesiace. Dala by som fixne naklady, a potom evidovala extra veci, ktoré sa kupujú len niekedy (oblečenie, kaderník, darček dieťaťu…) a na to vyčlenila nejaký obnos, ktorý ak sa minie, ďalšie veci musia počkať do ďalšej výplaty.
Tiež si nenapisala, čo by si bola ochotná škrtnúť z výdavkov (drahy mobil, fitko, cvičenie s ročným babatkom…). A môžeš riešiť aj stravu, 400€ pre dvoch s malým dieťaťom je veľa. Alebo niečo vypestuj (aj na balkóne sa da).

mone8
3. máj 2021

@mamamasama skvele, poslali by ste mi link na ne? Aj s postovnym sa to oplati? 🙂

lefcaa
autor
3. máj 2021

@hettinka ja to mam fixne len sem som to rozratala presne na mesiac aby ste vedeli preco 35 na oblečenie pre jedneho

ivanaa346
3. máj 2021

@mamamasama Ahoj ,prosím ta počujem prvý krát o tých indických orechoch na pranie ? To je namiesto praska ? Ako sa to používa a kde sa to kupuje?Dakujem

hettinka
3. máj 2021

@lefcaa takze miniete 35x12 - to je cez 400€ ročne na oblečenie na jedného. Čo je teda dosť veľa, keď chceš šetriť. Nejaké oblečenie máš, skus nejaký čas nekupovať nič na oblečenie. Najlepšie je vôbec nechodiť po obchodoch s obleckom, nekupovať impulzívne zo, čo sa ti páči (len preto, že sa ti to páči), ale len to, čo reálne potrebuješ. Začala by som revíziou šatníka. A potom kupovať v akcii, vyhnúť sa predraženým značkám.

A čo zo cvičenie? To dá nedá zrušiť? Veď fitko pol toky nebolo otvorene, 180€ vo vrecku už máš a možno treba prehodnotiť, či sa treba v lete pozor vo fitku a neísť radšej behať na vzduch. A zadarmo!

lefcaa
autor
4. máj 2021

@hettinka momentálne nemam skoro ziadne. Mam 2 šaty, dvoje legíny ktore su aj na von aj na doma, 6 tričiek, sveter, mikinu, kraťasy a suknu overal a 2 kabáty.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
4. máj 2021

@lefcaa Ved za poslednych 5 rokov si v priemere minule mesacne 35 eur, tak ako mozes mat len tych par kuskov oblecenia? Co si za tie peniaze kupovala?

Nehnevaj sa, ale nejako ti tie veci nepasuju. Na plno otazok neodpovdas, takze je tazke urobit si normalny prehlad a dat ti nejake tipy kde setrit, lebo na spomenute veci budes neazreagujes vobec, alebo to zacnes nejako divne obhajovat - ako to oblecenie.

hettinka
4. máj 2021

@lefcaa takže minieš 400eur ročne na oblečenie a nemáš čo nosiť? Nerozumiem... Sa ti výrazne zmenila postava, alebo prečo nemáš veci?
Ak nutne potrebuješ, určite si treba veci kúpiť, ale s rozumom a skôr basic veci, ktoré sa dajú dobre kombinovať.
Ak chceľš ušetriť, hladaj spôsoby, akos a to dá a nie prečo sa to nedá. Je jediná možnosť, znížiť výdavky, alebo zvýšiť príjem. Pracuješ teraz?

27dianka
4. máj 2021

Ale tak aj tak najlepšie je si veci vytriediť a čo je ok a nenosí sa proste aspoň za nejakú čiastku posunúť ďalej

viki_lv
5. máj 2021

Mne napríklad 70 € na oblečenie na mesiac nepríde vôbec veľa ako ti tu píšu. My minieme cca 200, ale teda máme 2 malé deti, ktoré rýchlo rastú. To máš ok.

Výživné 200 mi skôr príde ako veľká položka. Ale s tým už nič nespravis, keď máš dieťa s chlapom, ktorý má vyživovaciu povinnosť voči svojim deťom. To je ok.

Mlieko a plienky sú položky, na ktorých by si vedela ušetriť, keby si chcela - namiesto umelého materské, ale ok, nejdem moralizovať, no po roku života by som to do dieťaťa už viac neliala. Úspora 80 €.

Plienky sú super aj lupilu, v akcii to máš za 22€ na mesiac! Úspora takmer 40 €.

Cvičenie vo fitku... Čo ja viem...keď potrebuješ šetriť, tak to vymenis za šport zadarmo na čerstvom vzduchu či cez YouTube doma. Úspora 30 €.

Paušály 60 €... Omg. My s mužom máme v O2 program- platis koľko prevolas (dáta si zapneme keď nie je wifi a potrebujeme). Platíme cca 15 €. Dokopy. Úspora 45 €

Internet máme od Slovanetu optický a platíme 15 €. Úspora 5€.

Drogéria za 35 €? Opäť ti ženy píšu, že je to veľa, ale mne to príde práveže super wau. V priemere to máme tak 70€.

Strava 400, to je diskutabilné... Ak potrebuješ šetriť, dá sa to určite okresať - nejesť v restikach, neobjednavat si donasky, variť na viac dní, mužovi do práce krabickovat obedy, striedať jedla starých materi s drahšie jedlami, nekupovať slané a sladké pochutiny, sladené nápoje úplne vylúčiť... Ale možno máte nejakú špeciálnu diétu napr bezlepkovú a to už verím, že strava pre 2 dospelých a 1 malé dieťa na mlieku vyjde 400... Ak nie, minimálne 50 € by ste určite vedeli stlačiť dole. Úspora 50 €.

Nájomné a úver tiež nejdem moralizovať, že prečo radšej nesplácate vlastnú hoci aj malú nehnuteľnosť(2i byt by vám stačil bez pochýb). My máme hypo (s poistením) 218, režijné náklady v 3i byte (voda, elektrina, sipo) 200 €. Takže sa to vyrovná vášmu nájomnému.

Úver... Ten máme tiež. Na nové auto. Staré sa už vkuse kazilo, opravy boli šialene drahé. Splátka s poistením a s prenájmom garáže 268 €.

Summa summarum, mohla by si ušetriť cca 250 € 🙂

lilien239
5. máj 2021

@lefcaa oblecenie drogeria podla mna neni nutna kazdy mesiac,a zrusila by som pausale. my mame s mojim juro kredit a na mesiac nam staci 5e kazdemu niekedy aj mesiac a pol, aj data pouzivam ked som mimo domu a musim.

michaela2586
5. máj 2021

@mamamasama prosím tá čo sú to indické orechy a aký práci prášok myslíš? Ďakujem

michaela2586
5. máj 2021

Aha už som si to tu našla 🙂 prosím tá pošleš mi tu pl stránku čo to objednavas? Ďakujem

hettinka
5. máj 2021

@viki_lv
@lilien239
Pausal majú s telefónom, takze podľa mna tam má viazanosť a musí dosplacat zariadenie. To nezruší zo dňa na den, platili by zmluvnú pokutu. Ale treba fakt rozmýšľať dopredu, preto by som si kúpila radšej telefón mimo operátora, aby som nemala viazanosť. Keď aj na splátky, dá sa dohodnúť a splacat dlhšie po menej.

viki_lv
5. máj 2021

@hettinka presne tak, treba rozmýšľať dopredu, či to budem vládať splácať a nie až potom rozmýšľať, že ako ušetriť, aby mi aj na splatku vyšlo aj na pohodový život bez finančnej tiesne

hettinka
5. máj 2021

@viki_lv ona píše, že im vychádzajú peniaze, len chce aj sporiť.