icon

Rok 2012 - rok snažiliek a tehuliek z pohľadu platenia DNP

veronka
30. dec 2011

Podeľme sa o svoje skúsenosti so snažením, tehuľkovaním a neskôr aj materstvom 🙂

oliverka
5. okt 2012

@veronicka85
Ochranná lehota znamená, že ešte nejakú dobu po skončení poistenia si "chránená". Normálna ochranná doba je 7 dní, v prípade tehotenstva 8 mesiacov.
Čo to znamená?
Napr. DNP ti skončí 11. 9.
Nasledujúcich 7 dní ešte môžeš ísť na PN-ku, aj keď už nie si poistená, lebo ti plynie ochranná lehota. V prípade tehotenstva je to 8 mesiacov, čiže musíš už byť tehotná, keď ti DNP končí. Okrem toho samozrejme musíš splniť ďalšie podmienky, aby si dostala materskú z DNP. Tým chcem povedať, že ak ti DNP skončila ešte 11. 11. 2010 a chcela by si z DNP materskú, musela by si byť toho 11. 11. 2010 už tehotná (+ mať splnené ďalšie podmienky).

veronicka85
6. okt 2012

@oliverka no tak to mi uplne blbo vysvetlili 😒 ale nabuduce budem uz vediet len skoda ze som si to u viacerych neoverila a zila v nevedomosti.. ale nabuduce ak budem nieco take riesit budem sa radit s ludmi kt.tomu rozumeju dakujem za vysvetlenie..krasny dnik prajem

zamilovana
8. okt 2012

@elise dobry den, vidím že mate v tejto teme celkom prehlad, neviete mi poradit, kedy mi končí ochranná lehota, ked DNP mi skončilo k 10. maju 2012? dakujem

zamilovana
8. okt 2012

@oliverka ahoj prosím ťa mne DNP skončilo 10. maja, kedy mi končí ochranná lehota? resp. kedy by som musela nastupiť na matersku aby sa mi rátala z DNP? Na socialke mi nič nechcú povedať :/

elise
8. okt 2012

@zamilovana 10.01.2012 len neviem či vám z DNP dá sociálna poisťovna matersku lebo porodide až mesiac od skončenia ochrannej lehoty.ste na PN ?

elise
8. okt 2012

@zamilovana nástup na matersku z DNP musi byť 6 týždnov pred pôrodom nie skôr.

zamilovana
8. okt 2012

@elise takže ak by bol môj nástup na matersku do 10. januára 2013 tak sa mi MD ešte ráta z DNP? Teraz neberte ohlad na údaje v mojom pase... a musím nastupiť na´MD len 6 tyzdnov pred pôrodom nie aj 8 ako na rizikové?

domeli
13. okt 2012

@zamilovana nie som síce elise, ale odpoviem: pri nástupe na MD z ochrannej lehoty, MUSÍ byť nástup na MD presne 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu - presne na deň, inak Vám nárok na materské zamietnu. Čo sa týka toho, či 10. január ešte spadá do Vašej ochrannej lehoty... Nuž je to na hrane, ako tak počítam, lebo nástup na MD (presne tých 6 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu) sa musí zmestiť do tej 8 mesačnej ochrannej lehoty a Vy to máte teda presne na deň, ako uvádzate. Podstatné je ale to: záleží od toho, či Vám dá Dr. potvrdenie, že ste k 10. máju už boli tehotná. Ak áno, nárok na materské z DNP budete mať. Ak Vám bude zopár dní chýbať, tak, žiaľ, nie. Iba že by ste Dr. ukecali tak, aby to sedelo. Skutočný dátum pôrodu už potom SP neskúma (pár dní sa schovať dá)...

sherny
14. okt 2012

čafte kočky. viem, že to tu nepatrí, ale....
Chcela by som sa spýtať jednu vec.. tento cyklus som mala od 3 dňa merional, 1 injekciu večer, a bolo ich dokopy 8... mala som strašne veľa folikul, tak ma dr. varoval, aby sme to tento cyklus nechali, tak.. tak sme ho poslúchli a mali s mm iba chránený styk... dnes mám 18 dc, a začala som krvácať, čo ma dosť vystrašilo, máte aj vy podobné skúsenosti? prečo krvácam tak skoro, ... bruško ma zatiaľ nebolelo, ako pri mrche, tak tomu nechápem... vopred dakujem za každú odpoved, a všetkým snažilkám držím palčeky, a krásnu nedeľu

janusa01
29. okt 2012

No baby potrebujem pomoct,poradit...som na RD a zacali sme sa snazit o druhe babo ,platim si aj DNP splatene bude v aprili.teraz neviem co je lepsie ...ked mi to skonci a ja este nebudem tehotna co mam robit dat sa vypisat aby som nejake peniaze dostala z toho DNP?ked ano kolko vyplacaju ked som na PN?

cigaretka5
31. okt 2012

baby kolko sa plati dnp v baliku aby som mala max matersku?

diane87
5. nov 2012

@janusa01 ahoj. PN je prve tri dni 25 % z vymeriavacieho zakladu, z ktoreho si DNP platis a ostatne dni 55%

diane87
5. nov 2012

@cigaretka5 35,2% z 1 153 €, t.j. nejakych 405 eur a dostanes po dobu 8 mesiacov 65 % z tych 1 153 €, to si musis zvazit ci sa ti to oplati....podla mna ani velmi nie :(

janusa01
6. nov 2012

@diane87 ahoj dakujem za odpoved.no ´teraz nastala nova situacia pre mna kedze som tehotna.ja tomu ohladom DNP vobec nerozumiem.ked mi vies este poradit. tak by som chcela vediet ako to je DNP mi konci 6.4. viem ze ked mi skonci, v case porodu ma byt aktivne ,ale teraz kedy sa prihlasit zas ked porod by mal byt cca 9.7? ci ako to je?

diane87
6. nov 2012

@janusa01 Ahoj. Ako to ze ti konci takymto datumom? si prihlasena na balik alebo ako? popis mi to, prosim.... lebo klasicke DNP, ta posledna varka co sa prihlasila koncom januara, tak tym koncilo najneskor 25.10.2012
Ale vo vseobecnosti mas po skonceni DNP (ked konci uplynutím 270 dni poistenia) ochrannu lehotu, takze sa nemusis nanovo poistit 🙂 Staci nastupit na MD v tej ochrannej lehote, ty to v pohode stihas, lebo je to 240 dni, pokial viem.

janusa01
6. nov 2012

@diane87 ano konci to tym datumom.ja som sa prihlasila v juli 2012 na ten cely balik.niekde tu som citala ze to ma byt aktivne v case nastupu na MD cize v tom zmysle,ze sa opat prihlasit.takze netreba?bude to v ten 8.mes. ochrannej dobe.ak mi poradis budem rada lebo na urade niesu ochotne zeny.

obcansr
6. nov 2012

@janusa01 čítam tu že si prihlásená na nový balík , ked ti skončí Dnp v apríli máš 7 dni na to aby si šla na pn alebo Očr a 8 mes ochrannú lehotu na materskú takže nemusíš sa nanovo prihlasovat kedže termín máš v júli si ešte v ochrannej lehote. A keby si bola pn tak nemusíš platit dnp.

obcansr
6. nov 2012

@cigaretka5 35,2% z 1 153 €, t.j. nejakych 405 eur mesačne je to vela ale ak ešte nie si tehotná tak by sa to dalo urobit aj tak,že do 8tt sa prihlásit na dnp z maxima 1 den zaplatit a ist hned na pn ak máš takú dobrú gynekologičku čo by ta nechala pn celú tehotnost, stačí zaplatit 26 týždnou a máš max. materskú , ked budeš pn tak neplatíš nič. Len treba poriadne sledovat tehotnost aby sa to neprepáslo

janusa01
6. nov 2012

@obcansr takze sa nemusim prihlasovat len pojdem odniest papier na matersku a hotovo.dakujem za pomoc pomohla si mi 🙂

cigaretka5
6. nov 2012

jaj dakujem mne je jasna technika ako a kedy platitt, len sa mi nechceli hladat max vymeriavacie zaklady 🙂

jankaferancova
30. nov 2012

@cigaretka5 ak si nahodou zamestnana,tak je to platenie trosku insie.Musis si odratat hruby prijem od max.vymeriavacieho zakladu a z rozdielu platis tych 35,15%

cigaretka5
30. nov 2012

@jankaferancova viem viem viem

kostickabonnie
2. dec 2012

@diane87 ahoj, prosim Ťa, vedela by si mi odpovedať na otázku?
Patrím medzi tých z poslednej várky DNPO, zrušila a obnovila som DNP 30.1.2012. Neviem doma nájsť to rozhodnutie, v ktorom sa písalo, kedy presne DNP zaniká. Píšeš, že by to malo byť okolo 25.10.2012. Od 19.10.2012 som na PN-ke a 23.10.2012 som otehotnela - vklad embryjka. Myslíš, že mám nárok na nemocenské aj z toho pôvodného DNP. Do dnešného dňa mi neprišli na účet žiadne peniaze ani rozhodnutie zo sociálky, tak ma naťahujú, že už ani nedúfam, že nejaké peniaze dostanem 😒 😒 😒 Platila som si maximum. Ďakujem za odpoveď.

domeli
3. dec 2012

@kostickabonnie nie je to síce adresované mne, ale odpoviem:
ak si sa opätovne prihlasovala 30.1.2012, DNP Ti zaniklo 25.10.2012, t. zn., že nárok na PN aj materské z DNP Ti vznikne (ak nemáš žiadne nedoplatky ani si nemala a nastúpiš na MD presne 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu, ktorý bude uvedený v žiadosti o materské). PN a peniažky z nej - majú až 60 dní na rozhodnutie, aj mne prišla PN za 10/2012 neskôr, nakoľko pani mi povedala, že majú toho veeeľmi veľa a nestíhajú vydávať rozhodnutia do 30 dní. Stačí, že nedostali Tvoju PN k dátumu spracovávania (či už Tebou odnesenú alebo zasielanú lekárom). Ono niekedy prídu peniažky skôr ako rozhodnutie. Ale nič nedáš za to, ak si zavoláš priamo na pobočku, odd. nemocenského a budeš sa informovať.
Čo sa týka materského, je to riadna tesnota, ale si v termíne, takže už iba záleží na Dr., aby Ti vystavil potvrdenie, že v čase zániku DNP (teda k 25. 10.) si už bola tehotná a nárok na materské si uplatníš z 8 mesačnej ochrannej lehoty. Materské bude maximálne. Ale to potvrdenie musí byť a nástup na MD musíš stíhať do tej 8 mesačnej ochrannej lehoty. Je to u Teba ale fakt tesné, lebo keď som rátala podľa predp. termínu pôrodu, ktorý Ti tu svieti (16.7), tak nástup na MD je 4.6. Takže ak by náhodou niečo "nesedelo", bude to potrebné "papierovo urýchliť", lebo by ozaj bola škoda, ak by to nevyšlo pre zopár dní.

kostickabonnie
3. dec 2012

@domeli jej, ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď. Dnes mi už konečne prišlo rozhodnutie a mám tam uznanú výšku nemocnenskej dávky na 20 €, takže to vyzerá byť v poriadku.
Teraz, keď tak na to pozerám, ako si mi to rozpísala, tak to vyzerá, že tú 8 mesačnú lehotu stíham v pohode, lebo tá sa počíta od zániku poistenia. A keď to zanikne 26.10.2012, tak 8 mesačná lehota uplynie cca 26.6., a to by som už mala byť na MD, kde je predpokladaný nástup 4.6. Tak?
A ešte jedna otázka, ak by som teraz ukončila PN-ku a o pár mesiacov by som šla znova na PN, tak už by sa asi nedala uplatniť z DNP, že nie? Tá 8 mesačná lehota je len na materskú, nie na nemocenské dávky, tak?
Ja by som najradšej ostala doma až do materskej, len mám nového lekára a neviem či mi ju po najbližšej kontrole ponechá (doteraz som ju mala na odporúčanie CAR kvôli IVF), ale neviem, ako bude reagovať, ak všetko bude v poriadku.
Ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď.

domeli
4. dec 2012

@kostickabonnie vzhľadom na to, že si tehotná, ak by si PN aj prerušila a potom neskôr potrebovala inú PN, máš na ňu nárok aj z DNP. Dokonca aj v prípade, že by si dostala iba nádchu - teda nemusí byť iba od gynekológa, ale aj od praktického lekára pre dospelých či ktoréhokoľvek iného. Len budeš potrebovať k PN aj potvrdenie od gynekológa, že si tehotná a aj v čase zániku DNP si bola. Ak toto budeš mať, SP Ti vyplatí PN aj z DNP hoci prerušovane až do nástupu na MD. Držím prsty, aby všetko dobre dopadlo a prajem krásne tehuľkovanie 🙂

evonka33
7. dec 2012

Ahojte. Moja najnovsia skusenost s pracovnickou zo Soc.poistovne v KE: Mala som DNP od konca januara 2012, cize este "po starom". Skoncilo mi 20.10.2012. Otehotnela som v aprili 2012. Ked som pani doniesla potvrdenie od gynekologicky o nastupe na MD od 3.12. (predpokladany termin porodu je 14.1.2013), tak mi povedala, ze ked odnesiem potvrdenie aj zamestnavatelovi, ten ma opat prihlasi na poistenie (kedze doteraz som bola na rodicovskom na Urade prace-ale moj pracovny pomer so zamestnavatelom stale trva), tak vraj sa mi rusi automaticky ochranna lehota 8 mesiacov, ktore maju trvat po ukonceni DNP. Ostala som v nemom uzase, lebo splnila som vsetky podmienky- 270 dni platenia, otehotnenie v case platenia...Povedala mi, ze jedina moznost, ak by som porodila do 14.1.-teda skor ako toho 14.teho a potom ked mi odpocitaju 6 tyzdnov od toho datumu, tak ten datum spadne do ochrannej lehoty. Ktora mi podla tej pani trvala od 21.10.2012- skoncenie DNP do 2.12.2012. Lebo od 3.12. som uz na materskej...no odisla som pekne zhaluzena...Ked som to inak spomenula v praci na mzdovom, o nicom takom nevedeli....Mate niekto podobnu skusenost alebo mi viete nieco blizsie povedat k tomu? Dakujem

elise
7. dec 2012

@evonka33 ženy ktore su na rodičovskej dovolenke aj ked si platili DNP musia porodiť presn na dátum preto j dobre zajdnať si cisársky rz aby si nprišla o peniažky (aj kd máš zamstnávatela) ochranná lhota spadá pre ženy ktore su zamstnane alebo z práce su na PN a potom nastupuju na matersku al nespadá pre tie ktore su na rodičovskom tie musia porodiť presn v termine ktorý im urči sociálna poisťovna aby dostali vyplatenu matersku z DNP bohužial je to tak☹

tatianka.g
7. dec 2012

@evonka33 @elise ale nesedi mi u teba datum ochrannej lehoty, ta by mala byt od 21.10.2012 do 21.06.2012 dokedy mas porodit, teda 8 mesiacov. Vypisanim na matersku (nastup na matersku ma byt presne 6 tyzdnov pred predpokladanym terminom) teda od 03.12. 2012 ti ale uz bezi 6 tyzdnov, dokedy musis porodit. Teda najneskor do 14.01.2013.Rozumiem tomu dobre?
Najhorsie su teda na tom mamicky na rodicovskom s trvalym pracovnym pomerom

evonka33
7. dec 2012

@tatianka.g @elise Tak to je teda "pekna novinka" pre mna... Ano tatianka, rozumies tomu dobre, predpokladany termin je 14.1. 🙂 ale kazdemu vravim prva polka januara 🙂 ved je to len orientacny datum a moze byt plus minus 14 dni. Ostava mi uz len verit, ze babo sa rozhodne prist pred 14.1. Na SC- cisarsky rez mam svoj nazor...babatko sa rozhodne samo, kedy chce prist...takze ziadne urychlovanie alebo zajednavanie u mna-nas nehrozi...SC moze mat vela negativ na dieta aj matku a nechapem, ako si niekto moze zaziadat nieco take...ale kazda mame svoju cestu a aj nase deticky...Ja som za prirodzeny porod 🙂 drzim prsty vam vsetkym a dakujem za objasnenie situacie...este to s tou ochrannou lehotou preverim ;)