icon

Rok 2012 - rok snažiliek a tehuliek z pohľadu platenia DNP

veronka
30. dec 2011

Podeľme sa o svoje skúsenosti so snažením, tehuľkovaním a neskôr aj materstvom 🙂

elise
4. jan 2012

@zasha toto je uplne iné ako treti pilier kde patri životne alebo uplatnenie nezdaniteln ej čiastky na manželku toto su odvody a len sa navíši horný riadok na danovom priznani o odvedeni nemocenskeho poistenia čím sa ti od štátu vráti časť penazi

zasha
4. jan 2012

@elise ahaaaaa tak dakujem ti veeelmi pekne za info, hned to idem vybavit, myslis ze musim ist na pobocku, alebo to mozem aj pisomne vybavit, ci mailom?

elise
4. jan 2012

@zasha stačí pisomne potiadať aj mailom ale ja to robim doporučeným dopisom aby som mala dôkaz že to dostali

zasha
4. jan 2012

ja som to takto spravila, co myslite, staci mailom poziadat, alebo radsej poslat postou?

Meno, adresa, mesto, PSČ

Pobočka SOCIÁLNEJ POISŤOVNE
Záhradnícka 153
829 02 Bratislava

Bratislava, 4.január 2012

Žiadosť o vydanie a zaslanie potvrdenia o odvedenom poistnom na dobrovoľné nemocenské poistenie za rok 2011.

Dobrý deň,
dovoľujem si Vás požiadať o vydanie a zaslanie potvrdenia výšky platieb poistného na dobrovoľné nemocenské poistenie pre účely vykonania ročného zúčtovania za rok 2011, pod variabilným symbolom xxxxxxxxxxx.
Potvrdenie prosím zaslať na uvedenú adresu v záhlaví listu.

Ďakujem za skoré vybavenie žiadosti.

podpis

ivuss01
4. jan 2012

@elise ahoj, posim ta vratia aj nieco mne, platim od 1.7 max. zamestnana nie som a ani som roku 2011 nebola dakujem

zasha
4. jan 2012

@tyli ahoj, preco si to urobila prave takto? ze k januaru odznova?

elise
4. jan 2012

@zasha musiš uviesť rodne číslo nie variabilný symbol

elise
4. jan 2012

@ivuss01 podaj si danove priznanie sama🙂

zasha
4. jan 2012

@poisonblu ahoj a ked sa znovu prihlasim 31/1, znovu musim odznova zacat splnat aj 270 aj 26 tyzdnov k nastupu na md?

tyli
4. jan 2012

@zasha ahoj, pretože k februaru by mi zaniklo staré DNP (platila som si ho cca. 2roky 😒 ) a nie som ešte tehotná. takže by som prišla o peniaze, ktoré som do DNP platila. ak som k decembru zrušila DNP a k januáru založím nové, tak začínam platiť odznova (po starom ešte , nie balík ako to je od ferbruara) a mala by na mňa údajne platiť ochranná lehota. takže získam čas na otehotnenie. dúfam, že som to pochopila správne a neurobila koninu. nerozumiem tomu až tak veľmi.....

tyli
4. jan 2012

@elise ďakujem 🙂 veľmi si mi pomohla.

poisonblu
4. jan 2012

@zasha ak uz mas 270 dni, tak nemusis....staci 26 tyzdnov

ivuss01
4. jan 2012

@elise aj ked som nemala ziadneho zamestnavatela? staci mi tam iba potvrdenie zo soc. poist o zaplateni dnp?

monika225
4. jan 2012

@tyli ja si to uz po novom nemozem dovolit..manzel nepracuje a ja zarobim 350 eur...vcera mi pani na SP povedala ze najmensia suma je teraz 120 eur...

ivuss01
4. jan 2012

@tyli nestaci potom splnit uz len tych 26 tyzdnov poistenia? lebo 270 dni za poslenne 2 roky a 26 tyzdnov nepretrziteho poistenia, tak by stacilo uz len tych 26 yzdnov 😕

zasha
4. jan 2012

@poisonblu dakujem pekne 🙂

elise
4. jan 2012

@ivuss01 bola si evidovaná na urade práce?
ale aj ty máš nárok si podať danove priznanie sama

ivuss01
4. jan 2012

@elise ano som evidovana, od 3.7, ale zamestnavatela som nemala, bola som na rodicaku

tyli
4. jan 2012

@ivuss01 ja netuším kedy sa mi podarí otehotnieť. budem rada, ak to bude čo najskôr, no čo ak nie? ak tomu dobre rozumiem, že ak neotehotniem do februára a ak by som si nedala opäť nové DNP, tak by som nebola v ochrannej dobe a DNP by mi k februáru zaniklo.... alebo by som musela pokračovať s novým balíkom a to nechcem.
zo založením nového DNP od januára získam čas 8 mesiacov a budem platiť po starom.
chápem to zle? ak sa mýlím, opravte ma.

elise
4. jan 2012

@ivuss01 ty si skončila pracovný pomer pred rodičákom či materskou ? či počas materskej ?

elise
4. jan 2012

babulky inak ak sa nám zadari otehotnieť do konca februára tak to bude náprask v pôrodniciach a supersilný ročník bábetiek

ivuss01
4. jan 2012

@elise prac pomer som mala skonceny este v roku 2008. potom md, rd a 3.7.11 nezamestnana

ivuss01
4. jan 2012

@tyli ano ziskal, len ja sa pytam, ci nestaci zaplatit potom len tych 26 tyzdnov 😉 lebo naco platit celych 270 dni, ked uz mas zaplatene?

tyli
4. jan 2012

@ivuss01
ty myslíš staré DNP zrušiť, od januára dať nové DNP a platiť 26 týždňov? to sa dá? či ako? mám v tom guláš....

tyli
4. jan 2012

@elise vyzerá to tak..... a celkovo tento rok bude asi silný. ja som zažila s prvým synom baby boom, tak že by opäť? 🙂 ale šak kiež by 🙂

ivuss01
4. jan 2012

@tyli ano, je to tak , teraz som sa pytala zien, zo stranky dnp. posledna strana. lenze este toto ma trapi:S cieľom zachovať princíp právnej istoty novela upravuje výnimku, keď dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, ktorej vzniklo dobrovoľné nemocenské poistenie pred 1. februárom 2012, toto poistenie trvalo k 31. januáru 2012 a k tomuto dňu nezískala 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, bude toto dobrovoľné nemocenské poistenie pokračovať aj po 31. januári 2012, a to až do dňa podania odhlášky z dobrovoľného nemocenského poistenia, ale najdlhšie do dňa, v ktorom získa 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia. Získaním 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia jej poistenie zanikne zo zákona. Zároveň upozorňujeme, že takáto dobrovoľne nemocensky poistená osoba má povinnosť platiť poistné na nemocenské poistenie až do zániku tohto poistenia.

hlavne predposledna veta

tyli
4. jan 2012

@ivuss01 tak to by som rada vedela ako to je.
ja som práve bola poslať žiadosť o nové DNP - vznik od 5.1.2012.....
ty si to ako spravila? staré si zrušíla, alebo ho ešte máš?

tyli
4. jan 2012

@ivuss01 predposlednú vetu chápem tak, že po uplynutí 270 dní DNP zanikne. takže ak ja som si založila DNP k 5.1.2010, tak od tohoto dňa 270dní a potom mi zaniká....

poisonblu
4. jan 2012

@ivuss01 mihal sa na svojom blogu vyjadril, ze ked si zalozis nove DNP, tak ti bude trvat 270 dni, bez ohladu na to, ze si uz 270 dni dosiahla predtym....

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2011/12/15/dobr...

ivuss01
4. jan 2012

@tyli ja som este nic nerusila, cakam, zatial, no moj manzel uz nechce, aby som spekulovala, aby sme nakoniec o vsetko neprisli......ale rozmyslam na konci mesiaca zrusit a zalozit nove, pockam este dva tyzdne a potom uvidim, ako to bude...