Rozmýšľame správne ohľadom úveru?

supeeertato
25. máj 2013

1.dufam ze touto otazkou nikoho nenahnevam
2.nic sa nechvalim iba chceme vediet ci by ste zvolili moznot 1 alebo 2 v nasej situacii
3.iba chcem vediet vas normalny nazor .DAKUJEM

moja zena ma super platenu pracu. lenze este len teraz zacala a nemame az tolko usporene. chceme ale kupit dom naktory by sme si museli zobrat uver. len uvazujeme ci uvazujeme spravne. MOzNOST 1.: budeme byvat v prenajme cca este 5 rokov a za to zaplatime 42 tis E popri tom usetrime 50 tis E a potom zoberieme uver? (5 rocny prenajom sme vyhodili von oknom)
MOzNOST 2.: zoberieme teraz uver a za 6 rokov mame dom splateny? ale teda budeme zacinat iba s par E a ostatne uver?

anjelicek26
25. máj 2013

@supeeertato - zadne dvierka, mysli na to... zvladnete platit splatky za uver aj vtedy, keby zena o pracu prijde? Ochorie? Otehotnie? Ostane na materskej? Ci ostanes na materskej ty - chces to ty, suhlasila by ona? 6 rokov je velmi dlha doba planovat 100% udrzanie prace a ziadne deti.

Prenajom samozrejme vyznam nema, lepsie investovat do vlastneho. Ale za 6 rokov splatit dom je hranicne. Hypoteku urcite rozlozit na dlhsiu dobu, nieco usetrit, vydavky budu, auto, deti, opravy, veci, s ktorymi dnes neratas.

kokorunecka
25. máj 2013

Možnosť 2.

wena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sirene
25. máj 2013

Zobrať si hypotéku na dlhšiu dobu, splácať mesačne menej, ...zvyšok, čo vám mesačne zostane (a nebudete to uz potrebovat) dať na sporiaci účet a ked na nom dosť nasporíte tak z toho potom predčasne splatiť hypotéku 🙂

domin85
25. máj 2013

Moznost 3: kupit najprv nieco mensie, co vas trebars vyjde rovnako ako platit najom, byvat tam 5 rokov, odlozit si peniazky, potom bud predat a aspon sa vam vrati nieco z toho co ste investovali, alebo si to mensie nechate a budete to prenajimat- cim sa vam to bude dalej platit vlastne samo, vy pojdete do domceka a po case mate bonus k zivotu 😉 Teda ja by som postupovala tak keby mam dost financii, zaroven mate istotu kde byt ak by nahodou zena stratila robotu alebo sla na matersku alebo cokolvek podobne 😉

ketrinka17
25. máj 2013

Jednoznacne moznost 2 !!! naco vyhadzovat peniaze do luftu za podnajom ked mozete mat za 6 rokov splateny dom a je VAŠ! 🙂 trošku sa uskromnite ale hlavne budete mat vlastny majetok 🙂

linda20111
25. máj 2013

Jednoznacne zobrat uver teraz. naco by ste vyhadzovali peniaze za prenajaty byt??? to co date za prenajom za to uz mate zaplatene uroky z uveru. a co sa tyka uveru, zobrat radsej hypoteku, tam su nizsie uroky. takto budete mat svoj dom hned a uz len budete splacat - ale splacat SVOJ dom, nie cudzi. a este k tej hypoteke.. zobrat radsej na dlhsie casove obdobie, s nizsimi splatkami (pre pripad ze stratite pracu a budete mat mensi prijem, pre pripad choroby, atd.) a popritom kedze mate vysoky prijem si setrit pomimo a potom ked budete chciet splatit skor tak z toho nasporeneho presunut na hypoucet aby ste to vyrovnali.

henikav
25. máj 2013

Ja by som brala hypoteku s tym ze by som drzala niekolko mesiacov splatok ako rezervu. V pripade kratkodobeho vypadku financii to pomoze, v pripade trvaleho vypadku to pomoze kym najdete inu moznost, s bankami sa da jednat, splatky sa daju natiahnut na dlhsiu dobu, a znizit, pripadne sa da dom predat, ale to co ste splatili Vam z predaja zostane. A 6 rokov ujde rychlo 😉

cmulinko
25. máj 2013

vo vasej situacii by som zvolila platit si hypoteku,ktoru si rozlozim na najviac rokov ako sa da a budem ju v pohode splacat a ak bude moznost si okrem toho odlozit viac,tak budem sa snazit nasporit si tak,aby moj prvotny ciel splatenia do 6 rokov bol realny.ak sa mi to splni,tak naklusam do banky a vyplatim si hypoteku naraz.ak sa mi to nepodari,tak budem rada,ze som si hypoteku natiahla na 30 rokov a tym som neohrozila svoju rodinu tak ako by som ju mozno ohrozila v pripade nutnosti vyplatenia po 6 rokoch.

lili_mia
25. máj 2013

6 rokov je strašne krátka doba, čítali ste aj drobné písmenká? Samozrejme, že možnosť zrýchleného splácania je bez poplatku, ale drobnými písmenami je napísané, že sa vám úročenie navýši o minimálne 1%, ak nie viac.
Po dalšie, hypotéka môže byť postavená tak, že za to nízke % ako majú v reklame, vám dajú iba na 80% vami volenej sumy, zvyšných 20% zo sumy v podstate doplatíte s tak vysokým úrokom, že doplatíte aj tie nízke úroky.
Jedna banka dáva dokonca povinne životné poistenie k mesačnej splátke za hypo.
Ešte je tu možnosť hypotéky pre mladých so štátnou dotáciou, do veku 35 rokov.
Možností je veľa, no podľa mňa ani jedna, ktorú si napísal, nie je pre vás výhodná.
Vybrať si hypo na dlhšiu dobu splácania, s nižšou mesačnou splátkou plus odkladať si nejakú sumu na sporenie, ktoré napr. po 5rokoch vyberiete a urobíte jedno mimoriadne splatenie. O 5 rokov možno dalšie, podľa vývoja vašich financií a možností na finančnom trhu. Prípadne budete mať rezervu, že ak sa pokazí práčka, či chladnička, nebudete musieť brať další spotrebný úver.
Pre viac informácií potrebujem vedieť dalšie informácie, takže keby niečo, som na IP 😎 odpoviem.

marianka0101
25. máj 2013

Moznost 2 s tym, ze vezmete hypo ma dlhsiu dobu a budete setrit na predcasne splatenie. Nikdy nevies co sa stane, je lepsie mat nejake tie eura na ucte, kdyby neco.... O robotu teraz clovek pride ani nevie ako, minimalne na 6mesacne fungovanie rodiny by rezerva na ucte mala byt. Nemyslim iba vyska hypo, ale aj najom, elektrika, jedlo.... Radsej berte vyssi urok, ale s nizsimi splatkami, zite relativne v pohode, bez stresu

nibiru
25. máj 2013

no neviem podla mna podnájom niesú vyhodené peniaze pretože aj pri platení hypotéky platíš predsa nájomné-energie ktoré treba tiež rátať ako aj jeho každoročné navyšovanie pre začiatok si môžte nájsť niečo menšie napr. u nas v bytovke je 1izbák za 250€ s energiami a ano som z bratislavy (to má niekto len náklady na bývanie, 6rokov je strašne dlhá doba a naozaj môžno priatelka ostane tehotná,pn fakt sa môže stať hoci čo! moj kolega sa vytešoval brali si hypo na petržalský byt aky je frajer že má už svoje splatky mali 700€ hypo+ nájomné vraj nemajú problém odložia si atd.. po 3r čo ostala jeho priatelka dlhodobo pn museli vziať podnájomníka lebo by to neutiahly.

hyta
25. máj 2013

Určite by som zvolila úver.No 6 rokov je krátka doba na splácanie a dlhá na to, čo všetko môže človeka v živote prekvapiť.Takže úver, ale rozvrhnutý na dlhšiu dobu a ak vám ostáva, vytvorila by som si finančnú rezervu.

alka221
25. máj 2013

ja by som vzala uver, ale nie na 6 rokov, ale viac, mozte potom skor splatit, ak budete mat viac penazi.. tak isto si treba davat nieco bokom, nikdy nevies aka situacia nastane neskor.PN, strata prace, tehu.. 😉

matozazzo
25. máj 2013

Pozrime sa na to z ineho uhla... Ako si na tom s pracou ty? Ste svoji, planujete deti? Ak vezmes vsetko toto do uvahy, najdes odpoved. Ak priatelka/manzelka otehotnie, moze byt hned od zaciatku PN (co verim, ze nie, ale co ak?) a tym padom ide prijem rapidne dole :( Takze rozlozit si to tak, ze ste napr,.s 1 prijmom, ako to bude vyzerat.
Som za moznost 2, urcite je lepsie davat do vlastneho ako do cudzieho, ale... byvame v dome, stale do neho nieco musime vrazat, takze okrem hypoteky, plynu, elektriny, vody, odpadu treba mysliet aj na rezervu na opravy - co ak vypadne kotol, pracka, chladnicka... pokazi sa strecha, atd.
Ked sme boli sami, uvazovali sme 3.sposobom, ako tu uz niekto pisal. Ist do mensieho bytu - ci uz kupa al.prenajom, nasetrit a tym padom vziat mensiu hypoteku na dlhsie obdobie s moznostou mimoriadnych vkladov. Ale zase pozor aka banka a citat aj "medzi riadkami". Nam napr. teraz za zmenu fixu z 3r na 1 rok chceli poplatok 150 Eur... 😠 V zmluve mame, ze podla obchodnych podmienok, ale tie meni banka ako jej vyhovuje kazdy stvrtrok...
Ak uz si zvolis moznost 2., vytvarajte si rezervu, a z nej, pokial bude vyrocie hypoteky, bud date mimoriadny vklad, cim si znizite dobu splacania, alebo bude rezerva na "horsie casy". My sme zarabali obaja, super vsetko klapalo, tak som otehotnela, a bum, manzel prisiel o pracu, rezerva na nezaplatenie ale aj tak som sa musela ja vratit do prace skor, lebo nestacila 😒 Vhodne je mat poistenie pre pripad straty zamestnania, ale to plati len pre TPP, nie pre zivnostnikov, takze my sme ho platili zbytocne a nik nam to nepovedal 😠 Ked prislo na to, ze manzel prisiel o pracu, lebo bol na zivnost pre firmu, poistenie neplatilo, lebo... mali X dovodov, ze je to tam malymi pismenkami napisane... Odklad splatok atd. je tiez len pre "vyvolenych", takze s tym radsej nepocitajte..
Tolko moja rada...

vinifred
25. máj 2013

..pokiaľ máte možnosť uskromniť sa,tak možnosť 2...

dada1212
25. máj 2013

s tým že kúpiť niečo menšie nesúhlasím. v dnešnej dobe sú menšie byty alebo staršie byty skoro za rovnakú cenu ako väčšie bytu alebo domy. a je tam otázne, či už takéto byty nebudú strácať hodnotu, nakoľko už pomaly aj upadá trend jedného alebo dvoch detí, ľudia majú aj 3 deti alebo viac, takže myslím že už dlho nebudú tie dvoj a troj izbové byty tak predražené. jednoducho klesne po nich dopyt a ceny pôjdu dole a takisto ľudia pôjdu radšej do novostavieb a zaplatia 300€ mesačne za hypotéku a 70€ sa služby ako platiť hypotéku napríklad 250 a mať nájom 200, lebo na bytovke sa všetko muselo opravovať, tak je vysoký fond opráv.
takže ja by som nekupovala nehnuteľnosť len na taký krátky čas ak viem, že mi nebude dlho vyhovovať.
ja by som volila niečo medzi, ešte žena len začína, nevieš či naozaj zarobí toľko ako očakávaš, či je tá firma ekonomicky stabilná atd. preto by som ostala v tom nájme a šetrila a napríklad po roku, keby žena mala istotu tej práce, keby ju tá práca bavila a vedela by že firme nehrozí krach by som kúpila nehnuteľnosť v ktorej budete bývať dlhdobejšie, teda podľa toho čo píšeš ten dom.

jankapiknova
25. máj 2013

zobrat hypo hned a na dlhšiu dobu a tvorit si aj rezervu..... treba zadne vratka a ja osobne by som podnajom nevolila,zbytočne rozdavanie penazi....

katrinka8
25. máj 2013

Suhlasim so @sirene - je to v podstate najbezpecnejsie riesenie. Takto nam to poradil aj nas fin. poradca (nerobi pre ziadnu konkretnu banku a nic z nas nemal - je to rodinny kamos). Zobrat hypoteku, rozlozit na viac rokov a platit mesacne hypo menej s tym, ze to, co ste realne schopni splacat mesacne - napr. platis 200€ hypo, ale ste schopni splacat 350€ - cize navyse je 150€, ktore si date na nejaky sporiaci ucet alebo nieco podobne, a hypoteku splatite predcasne. Teraz je v urcitom obdobi moznost ju splatit predcasne aj bez poplatku. Najom je vyhodenie penazi do vzduchu, pokial to nie je nutne + clovek musi pocitat aj s necakanymi udalostami. Ak napr. pridete o prijem a budete mat nastavenu hypoteku na najvyssiu moznu splatku (cize najmensi pocet rokov na splacanie), tak mozte prist aj o dom, ak nebudete moct splacat...

zuzana612
25. máj 2013

suhlasim s vacsinovym nazorom a to zobrat uver ale splatnost natiahnut na max. pocet rokov ako sa da. Budete mat podstatne nizsie splatky, moznost nieco nasetrit do rezervy, pripadne nejake opravy ak si to bude dom vyzadovat. A ked budete mat peniaze navyse, nie je problem postupne hypoteku vyplacat. nemusi to byt naraz, pri kazdej fixacii urokov je moznost vyplatit cast alebo cely uver bez poplatku. Sice na tom preplatite o nieco viacej, ale budete moct zit normalny zivot a nestrachovat sa co bude ked nedaj boze pridete o pracu alebo nastane nieco nepredvidatelne. Platit vysoky prenajom su vyhodene peniaze, ked za to co platite teraz mozete splacat hypoteku a byt vo svojom 🙂

bbarboraa
27. máj 2013

2

franovka
31. máj 2013

Ako hypotekarny specialista mozem poradit, ze jednoznacne zobrat uver. Teraz je obdobie, kedy sa banky predbiehaju v podmenkach a aj ked je trh okolo 4,5%, tak sa da ziskat uver aj za 3%, co je super. Ale nesilila by som splatenie uveru za co najkratsiu dobu, lebo zivot obcas prinasa nepredvidane situacie a potom sa s bankou tazko vyjednava, ked ste v tazkej pozicii. Radsej to pretiahnut o par rokov a mimoriadnymi splatkami to nasledne skratit ak sa nic neocakavane nestane. ... Ak ale uver, tak sa oplati do konca juna, potom su vacsinou " uverove prazdniny" a tie uvery nie su az take vyhodne. Ale pockat potom na akcie, ktore su od septembra 🙂

janicka11
31. máj 2013

Urcito moznost druha.Vezmite hypo ale pomaly nenahlit sa z plateniim...Radsej dlhsie platit...drzim palceky

sirinka
31. máj 2013

Ved si to prepocitaj... Varianta A najom plus mensi uver a plus uroky
Varianta B vacsi uver plus uroky, na 6 rokov byvaju nizke.... Skor by som bola za druhu variantu.... A pokial nemusite, nenatahujte na dlhu dobu, zbytocne viac preplatite na urokoch....

billam
31. máj 2013

Ja sa pýtam, co je to za DOM, ktory je za 6 rokov splateny???? /ked byty sa splacaju pomaly 15 rokov/....pravdepodobne v nejakej dedine, nieco male, osarpane...ale v tom prípade, ako moze mat manzelka v takej lokalite super prácu????

martini
31. máj 2013

ja by som možnosť 1 vylúčila, nezdá sa mi rentabilná. Podľa charakteru práce práce manželky (jej časovej stability, finačnej stability a plánoch s otehotnievaním a predstavami o zotrvaní na materskej), ale aj tvojho príjmu a tiež podľa toho čo myslíš pod tým, že už vám ostane len pár € by som zvážila druhú možnosť. Napr. (tiež sa nejdem chváliť, len vysvetliť moje zmýšľanie) my sme zvolili vlastne vašu druhú verziu, ale moja práca je dobre platená, takmer istá až do dôchodku (až na extremne prípady), mám dobré sociálne výhody aj v prípade choroby či materskej dovolenky a manžel zarába tiež slušne (aj keď nie až s takou istotou), takže ten risk nebol až taký výrazný. A do úvahy by som vzala aj úplne zadné vrátka, že či máte napr. rodinu,ktorá by vám mohla v prípade veľkej núdze pomôcť... Alebo by som sa priklonila k verzii číslo 3, ktorú tu už niekto spomínal - dom kúpiť, zobrať hypotéku, ale na dlhšiu dobu s menšími splátkami, aby ste boli schopní si na účte pre vlastnú spotrebu vytvoriť nejakú rezervu a plus dnes už je možné splatiť úver aj predčasne bez sankcií (v častiach - myslím, že 20 % ročne), ak by ste mali zrazu penazí viac a chceli úver splatiť skôr. držím prsty pre správne rozhodnutie 🙂

herdinka
19. sep 2013

ahoj. prosim neurazte sa za moju odpoved ak sa Vám nebude pacit. moj nazor je ze by ste si mali dat odborne poradit a vyjadrovat sa v konkretnych cislach lebo toto je moc diskutabilne. zalezi na cene nehnutelnosti v akom bude stave a podobne faktory. je fajn ze manzelka sobre zaraba ale neda sa spoliehat iba na to a zobrat si moc vysoku splatku co sudim z toho ze to chcete za 6 rokov splatit. lebo nahodou ochorie raz mesacne jej nedojde plna vyplata a bude velky problem. skor si zozeniete nizsiu sumu ako vysoku. a nezabudajte ze byvanie v odme aj nieco stoji ovela viac ako v byte. preto moja rad znie: Ak sa naozaj chcete nejak zabezpečiť poprípade si dať odborne a zadarmo poradiť môžte sa obrátiť na mňa, pracujem ako nezávislý inančný agent, a ako správneho a dôveryhodného pracovníka ma zastrešuje spoločnosť. Viem odpovedať na otázky, dokonca aj priamo vyriešiť každú konkrétnu situáciu a ponúknuť viaceré riešenia, ktoré si mozte podla uvazenia vybrat. a je potrebne pre takuto radu mat konkretne informacie lebo ine je nastavit teoreticku rovinu a ine prax v zivote aj s udalostami roznymi. S pozdravom