Rozpočet na potraviny pre 4 člennú rodinu?
Ahojte, zaujimalo by ma kolko v priemere minie 4 clenna rodina na potraviny mesacne jedna sa len o potraviny...
Idealne keby napisal niekto kto ma malw deti vo veku 2,4 roky..
Lebo mne 500e treba a zda sa mi to strasne vela.
Jedávame aj pstruhy, aj lososa, ale to zase nie každý deň a napríklad v živote som nekúpila rybie prsty.
Dosť často varím hovädziu polievku a mäso využijem z polievky ešte aj na prípravu hlavného jedla...a sú dni, keď nemáme chuť na mäso...resp. nemáme časť na varenie a tak si dáme halušky s bryndzou, či tvarohom., či s kapustou...buchty a také sladké my veľmi nejeme...už len z kapusty sa dá uvariť toľko jedál...od polievky,hlavného jedla po kapustníky...
@evabb35 no napríklad syn je síce “stále” hladný, ale hríby a sladkú kapustu by mi do úst nedal. Hríby ani v omáčke, aj z pizze ich povybera, aj keby tam bol jeden 😂 a ešte tekvicu nezje a fazulu. Ostatne nemá problém, tak mu to tolerujem.
Pizzu robím domácu, cesto s celozrnnou múkou, keď mi zostane zo šunky a zo syra. Inak, to je super vecera, lacná a rýchla v štýle “čo chladnička dala”.
Kyslú kapustu syn zje a zasa ka ju od operácie zlcnika veľmi nemôžem, čo mi je aj ľúto, lebo som ju mala rada. Robievam segedínsky guláš občas, to aj na 2 dni a to zjeme všetci.
A ako zizitkujes vyvarene mäso z polievky? Však to už nemá ani chuť. To nejako skombinujete s niečim?
@hettinka pokiaľ bolo dieťa maličké, varila som také tie škôlkárske jedlá a tie mi neprišli finančne náročné. Jasné, že som musela na také jedlá naučiť...však by v škôlke potom nič dieťa nezjedlo...Cudzokrajné olivy, avokádo som v takom veku dieťaťu nepodávala, až neskôr omnoho. Mäso s polievky buď podusíme na cibuľke a nejako dochutíme, alebo omáčku nejakú vymyslím ku tomu...
@evabb35 môj syn má 12, dcéra čoskoro 18 rokov.., jesť môžu všetko. Len rešpektujem zo, že im niečo aj nechuti, samozrejme, extrémnu vyberavost nemienim akceptovať. Dcéra ako mala nejedla skoro nič, ale už sa naučila. No a musím variť s ohľadom na zdravotný stav.
Mäso z polievky si moji pokrajaju na kúsky a zjedia rovno v polievke. Hovädzie na polievku je take šľachovite, kúsok a dávam aj kúsok kuracie a kosť. Veď tam nedávam roštenku, aby sa z toho dal ešte vyrobiť cely obed.
Tvoje deti majú koľko rokov? A chodíš do prace?
@hettinka tiež kvôli zdravotným problémov kyslú kapustu nejem, ale čerstvú kapustu môžem. Kupujem menej šľachovité hovädzie - tam peniaze nešetrím a oplatí sa mi to. Navarím za veľký hrniec hovädzej polievky s množstvom mäsa a potom ten hovädzí vývar a hovädzie mäso spracovávam do ďalších jedál... a dávam asi viac mäsa, potom je aj vývar iný - ten potom používam na tie rôzne omáčky.../to ma kuchári v kúpeľoch naučili/V práci som sa nikdy nestravovala, vždy som si po večeroch navarila doma a nosila do práce kvôli zdravotným problémom...čo už. Dieťa mám v puberte, ale čo už má robiť, keď varím len tak zle a nudne a iné doma nedostane...možno časom si začne samé variť niečo chutnejšie🙂
@evabb35 naša, odkedy je v puberte, zje všetko. Dovtedy len všetko preberala, ani v škôlke nič nejedla, ani do školskej jedálne nechcela chodiť. Ale vyrástla z toho v 12 rokoch. Avari si aj sama, nie preto, že by jej moje nechutilo, skôr experimentuje podľa receptov z internetu.
Do školy obe deti chodia do susedného mesta, keby nezjedli v jedálni, sú aj do 16:00-17:00 hladní. Takze pekne chodia do školskej jedálne a zjedia, čo im dajú. Ale vraj varia dobre.
A ja sa stravujem 2-3x do týždňa v restike, dostávam stravné, zvyšok doma. Kombinujem podľa ponuky, času, nálady...
@hettinka no práve, dnes deti nechcú jesť tie klasické jedlá. Dcéra tiež vymýšľa dusené zeleninky s ryžovými rezancami a hríbikmi. Síce som dnes varila kelový prívarok, ten tiež zjedla v pohode, ale musím tie klasické jedlá prestriedavať s nejakými inovatívnymi receptami. Napríklad minule som našla dobrý recept na čínu, na kuracie kúsky čínske atď. U nás omáčky tie mliekové/smotanové jeme iba my dvaja s manželom😠
@hettinka a nátierky robím často rôzne bryndzovú, sardinkovú, tvarohovú. Ja z kelu nevarím nič. U nás by to nejedol nikto.
No veď to, že keď dieťa nenaučíš na školácku stravu doma, tak potom míňajú peniaze na rôzne tie kebaby, pizze, bagety...lebo niečo jesť musia. A to musí dosť zaťažovať rodinný rozpočet.
@hettinka no ono je všade naokolo všelijakých sprostostí, ktoré chcú ochutnať. My sme boli zvyknutí na klasickú kuchyňu, žiadne fast foody neexistovali, žiadni šéfkuchári nevarili na youtubových kanáloch, tak sme jedli to, čo bolo doma a nemali sme sa čím inšpirovať a slintať. Teda, ja som toho moc nepojedla, ale aspoň som za ničím inovatívnym neslintala😎
A to je zle, ked chcu deti ochutnavat nove veci a jest nie tradicne slovenske jedla? Lebo ja sa priznam, keby som ficala na tej tradicnej slovenskej kuchyni, mam 150 kil.
Do 300 len na potraviny, väčšinou 270 - 280. Štvorčlenná rodina. Občas jeme aj vonku, to je cca 80 mesačne.
My sme 4. deti cca 2rocne. Minieme na stravu 330€ cca. Varim vzdy na 2dni. Striedam pestrejsie jedla s obycajnymi. Ked si dovolime nieco drahsie jeden tyzden tak druhy tyzden zase uvarim nieco lacnejsie. Vody kupujeme len na oslavy a velke sviatky. Ovocie mame v mise stale. Tiez si kazdy mesiac dam 300€ do obalky na stravu a pisem jedalnicek. Takto aspon viem co mam varit a nekupujeme navyse.
Sme traja , dcerka 4r.Mame v rozpocte na potraviny ,drogeriu. Max 40e tyzdenne.A musime vyjst. K tomu som bezlepkar a nemam schvalene recepty tak za hotovost.Ale vzdy je cosi navarene.Naj na 2 dni.
@0silvia0 nie nestravujeme ,ja som na ciastocnom ID ,manzel obeduje doma,dcerka obeduje ,ale skor neobeduje v skolke...viac doma.Chodieva zo skolky domov hned po obede.Da sa to ...mame aj jogurt ,aj sunku .Obieham akcie a varim nie podla vytvoreneho jedalnicka ,ale podla akcii co kupim.U nas idu velmi huste polievky s par ingrediencii,minimum muky, od porovej,zemiakovej,brokolicovej.Varievam take chody kde nejde kvantum masa ako rizoto, zemiaky na kyslo,francuzske zemiaky,granadir,pizza.Omacky ci paradajkovu,ci na sposob svieckovej.Z kur.polievky uvarenej oberam maso a sup k tomu cosi vymyslim.Nevravim zeby si clovek obcas nedoprial aj drahsie ,ale ked sa neda,poradim si.
@vladka.t no, máš môj obdiv, ja by som tiež dokázala takto jednoduchšie fungovať, keby som varila len pre seba a manžela, ale dve pubertálne deti mi tieto jedlá veľmi nemusia. Dcéra má veľmi rada napríklad zeleninu, ale nie vo forme polievok, ale skôr grilovaná/dusená viacdruhová zelenina, skôr ten typ modernejšej kuchyne.
Ale aj tak je to super, že si takto vieš poradiť 👍
My sme v domácnosti 6ti(3generacie),z toho jedno takmer 3rocne dieťa....nakupujeme hromadne štýlom že máme zoznam na ktorý každý spise čo chce a jeden potom ide na nakup...mesačne to činí vyše 700e
@0silvia0 to verim...ked je moznost to je len dobre.Momentalne je situacia takato a musim si poradit.Aj ked sa clovek niekedy zalizuje :D ,ale nehladujeme.Len dnes som napriklad nedojedene cestoviny zapekala s cim prislo 🙂) Ja mat moznost tak 300e urcite miniem mesacne.Ja vsak musim kupit aj drogerku ci toaletny,na pranie,na umyvanie z toho.Ale zase sa to nekupuje kazdy mesiac.Na vianoce si doprajeme 😎 Potraviny fakt isli moc hore ,zemiaky uplna katastrofa.🤷
@0silvia0 vidis, v lidli kupujem zemiaky malo - tam chodim s kocikom cez prechadzku a nechcem dole do kosika hadzat tazke veci velmi 🙂 ja sa snazim kupovat A-ckove a dobre vyzerajuce, ked sa mi pacia, cenu ozeliem, len ako som piala - pomaly nepamatam, co je dobry krumpel ... uvidim, co zacnu trhovnici nosit na trznice. snad daco lepsie ...

@ljarabek ja miniem tiez tak 500, niekedy viac, starsi 4, mladsi zacina s prikrmami. ano, da sa aj menej, ale to potom chce riesit castejsie mucne jedla, menej zeleniny, resp. lacnejsej, detto lacnejsie maso .... ja sa snazim deckam zeleninu bud bio, alebo aspon slovensku, maso bud domace od znamych (kupovat), alebo z overeneho zdrojasyr tiez radsej drahsi, ako z rastlinneho tuku atd. alko sa u nas nekupuje vobec ...
ak sa postavi jedalny listok na privarkoch, kapustovych fliackoch, haluskach, granadire, zahustenych polievkach a lacneom kuracom, tak sa da ist hlboko pod tuto sumu. (nezatracujem a nekritizujem, skratka nie kazdy ma na to kupovat hovadzie napr) taktiez sa da usetrit, ked sa pecie doma (chlieb/kolace/sladkosti), ked sa nekupuju polotovary, alebo hotove jedla (buchty na pare, knedle, ...) ale zas to si kazda zena zvazi, ci sa jej chce doma piplat s domacou knedlou, alebo kupi za euro.