Rozpočet na Vianoce 2014
Zaujímalo by ma Vy aky máte rozpocet na darceky tento rok(2014)?
@stellamaris presne tak. Mna dokonca ide roztrhnut, ked pri nastupe do skoly dostavaju este nejake extra darceky. Ako keby nestacila ta Schultüte. No nie, od nas nie. Babka kludne ale aj tej som uz povedala, ze nehrozi aby im vzdy nieco pchala. Radsej len nejaku malickost a nech daju na knizku. Budu chciet neskor robit vodicak, budu popripade studovat, teraz mozno revy, ale som si ista, ze budu vdacni, ked sa popri studiu nebudu musiet nahanat do troch robot aby mohli obcas ist aj na nejaku disku, ci si nieco hodnotnejsie kupit. ja im vsetko financovat nebude. Moj muz a ja sme tiez pocas studia sponzorov nemali.
Ja som napriklad uz aj svokre "vyhubovala", ze ked su i nich, tak na obed kazdemu vari nieco ine. A potom mame doma problem. Navari sa jedno, da sa na stol a kazdy nech si zoberie ta co mu chuti. Ale nebudem pre 5clennu rodinu, ked nik nema nejake alergie, varit 5 jedal.
Tak u nas nieje az taky problem z darcekmi.. chalanom kupim nejake auto pre kazdeho , spolocne lego , alebo nieco s cim sa obaja zahraju , knizku a nejake pyzamko, s manzelom len nejaku blbost za 20 e , mojim bratom nieco male, muzovim surodencom tiez a hotovo tak 150e..najvacsi problem je u nas s jedlom a dekoraciami..my na vianociach najviac milujeme tu atmosferu dobreho jedla, tepluckeho domova, vyzdobeneho v duchu vianoc..to je nieco coho sa proste nedokazem vzdat, aj keby som mala ostat uplne bez darcekov..ale tento rok sa musime krotit ajs tym , lebo musime kupit novu kuchynu tazevianoce budu chudobnejsie ako inokedy
@yanni, no, na taky zivotny styl financie nemame (zavidim). My sme pocitac kupovali kvoli skole, mala si na nom robi skolske referaty, hlada veci na nete (chodi do inojazycnej skoly, dopracovat sa k ziadanym kniham v papierovej podobe je len selektivne mozne), isteze to moze robit aj na mojom alebo otcovom, ale zase na nasich su (aj) pomerne citlive udaje, nevidim rada, ked sa v nich krpana hrabe.. Nintendo bolo este moje, ona ho len "zdedila" a hrava sa na nom pred treningami (sme priamo vo Viedni - chodit "nacas" je mozne len minimalne polhodinovou rezervou a v kompletnej hokejovej vystroji sa nejakej inej rozumnej cinnosti budes venovat len tazko), ako hovorim, prezila by to aj bez oboch veci, ale nepouziva ich zbytocne vela, nie je maniak nalepeneny na (akukolvek) obrazovku (televizor napriklad v izbe nema a ani mat nebude - to zase nevie pochopit vacsina miestnych rodicov) a ona sama si vybrala pocitac (na Vianoce), takze ani pahltna na darceky nebola. Ale mne sa zda spravne kupit jej oboje (darceky dostane spolu od nas aj od starych rodicov, takze ide o celkovy pocet darcekov a nie o jednotlive etapy), proste bonus jednodarcekoveho systemu nevidim. Hoci ano, chcela nejake kresliarske potreby (uz su doma, takze som zabudla, ako sa to vola) a aj kusu a sipy, tak tam si musela vyberat len jedno z toho (ako keby ta citala, povedala, ze malovat moze aj v zime a strielat az v lete, takze kusu a sipy bude chciet na narodeniny - ma na jar)
Tak my davame rodicom do obalky prispevok na konkretne drahsie veci, o ktorych vieme, ze si ich planuju kupit,alebo len tak, bez urcenia, uz vieme, ze to ich potesi najviac. Svagrina s manzelom dostavaju kazdy rok sadu knih, ich deti po knihe. Brat dostane listky do divadla a dialnicnu znamku, tiez tak, ako kazdy rok. Naša malá dostane dievcensku tatrovku (teda tatino dostane auticko), ale to len preto, aby som jej mala co obviazat maslou. S mm si darceky nedavame. Cena dokopy nieco cez 300. Varim ako normalne, akurat na stedry vecer je to to vianocne menu + dezert, takze na to rozpocet nie je.
@brumka, hm, tak toto ti nepoviem. Kamarat robi historicke bojove umenia a strelba z luku je medzi tym. Povedal nam, kde a aky luk mame kupit, tak sme tak podla jeho navodu ucinili, ale aky luk to je - to veru neviem... Mala s nimi chodieva v lete, nejako intenzivne sa tomu nevenuje, ale velmi ju to bavi...
@brumka, no ona striela len za pekneho pocasia (vtedy je kruzok) a maximalne raz za dva tyzdne, takze intenzita nic moc a kvalitu posudit neviem. Ja som sa ju pokusala namaskrtit aj na serm, ale narazila som na tvrde odmietnutie.To, z coho striela ona bude skor zbran na obraz historickej (si myslim, lebo nas vtedy upozornoval, co to mat nema, ze to je potom sportovy....)
@brumka to uz take male deti strielaku? Waaaau. My sme boli v lete u svokrovco a tam je taky lezcky park v lese a da sa tam aj strielat, tak chalani sa vysantili, ale krpcek, vtedy takmer 4,5 roka, to nevladla natiahnut. A furt sa s tym vytacal obzeral kade nema, no musela som sakrametsky davat pozor aby sa ten sip nezavrtal neikomu do chrbta 😕 Ale co ich strasne bavi je to lezenie. Konecne uuz moje aj najmensi, vlani tak reval, ale zial u nas je az od 115 cm. U svokrovcov maju aj taku malu parcour, tam od 100 cm, tak vyteseny ako leco. 😀
@yanni ona striela uplne sama ide o to ze dietamusi mat disciplinu a pocuvat povelai kedy a kam a ako moze strielat, chvalaia ju ze nato kolko ma rokov tak ze velmi dobra nechem to zakriknut ale uz ma aj dost silny luk sice nenatiahne doplna ale vydrzi jej pekne do tych 9 r 🙂 ide o to ci dieta che a je spravne motivovane. este trocha narastie a zacneme ju ucit s mecom len je na nej ci budche chciet strielat z moderneho luku alebo casom prejde na historicky
@yanni zdielam tvoj nazor 🙂 No presne,nastup do skoly a Schultüte,to je ok,myslim.Ale nic ine navyse,pokial si pamätam,ziadne darceky som pri nastupe do skoly nedostala.Ale svagrov syn okrem Schultüte dostal este kopec ineho,napr.skateboard.Pytam sa,co dostane k dospelosti,cely dom alebo rovno auto? 😕
Pre nasho drobca pytame tiez radsej mensiu ciastku,namiesto blbosti alebo zbytocnych hraciek.Moji rodicia a ini pribuzni to takto robia,malemu setrime peniazky na jeho ucte.Bohuzial dostal zase aj oblecenie,no kedze ma dost,predam na ebayi a hotovo.
S jedlom netreba ukazat detom,ze dostane aj ine,ja dam na stol jedlo,kto zje,ma a kto nechce,tak nech neje,ale nic ine neservirujem.Nebudem otrokom a kuchtit ako v restike 😝
@stellamaris to s tym jedlom robia svokrovci. Ide ma porazit. A potom doma nechcu to a one a chcu nieco ine. Ja sa ani nepytam. Navarim a ked nechces mozes ist hore do izby ale do dalsieho stolovania nedostanes nic. Budes hladny. A zatial to funguje.
A s tym oblecenim ma tiez vedia vytocit. Tak svokra v maji kupila strednemu Softshellbundu, nechapem naco, ked ma, ze vraj chcela kazdemu nieco. Tak a bola mu uzka. Tak som mohla ja behat a ist ju vratit. Juuuuj. Este ze prachy nechala, tak som prihodila a pokupila co potrebuju. Ale uz sme sa dohodli, ze radsej nech da prachy alebo pojdeme spolu kupovat a ona zaplati, ako by mala nieco kupit co je male, co nepotrebuju, co sa mi nepaci. juuuj, niekedy ma to vie tak vytocit.
@yanni to si viem predstavit,to behanie po obchodoch 😖 rodina to mysli sice dobre,ale ked veci nepasuju,tak je to darcek o nicom....snaha bola 😖 Tomu sa chcem vyhnut a tiez radsej dam penazny dar ako nejaku blbost.
To s jedlom poznam ....manzelovi svokra vzdy servirovala nieco extra podla panovej chuti.Mne kladla na srdce,aby som mu nedavala zeleninu a salaty,to Markus nerad................nooo a prva spolocna vecera,predjedlo salat,hlavny chod zelenina a dezert mrkvovy kolac 😀 😀 a ze zeleninu on nerad,ked zjedol vsetko a chvalil,svokra neskor okomentovala,ze asi musel sa premahat 😅 😅 vsak on ma zeleninu a salaty predsa rad,to viem ja.Ani nas syn nebude vymyslat,ked odmietne jedlo,ma smolu,ine nedostane..........a uvidime,ci predsa neskor nezje 😅
@stellamaris zje uvidis. My sme v auguste boli na dovci, prenajali sme si jednu celu vilu a streidali, ze sme chodili aj do restiky aj obcas uvarili sami. No a najstarsi mlady panko, ze jmu nechuti, on nebude a ihhgitt fuj a neviem co vsetko. by som ho pretrhla. TAk som mu zase razne povedal, moj mily, bud budes jest co mas na tanieri alebo mozes byt do vecere hladny. Da cez slzy pekne krasne spucoval cely tanier. Neviem ci to uz ide do puberty ci co.
A moj muz zase spucuje vsetko. Ale fakt vsetko. On by asi aj kobylky pojedol 😀 😀 😀 😀
tak ja idem kúpiť mm odšťavovač. niečo mojej mame niečo jeho rodičom neteri , sebe, chcem žehličku tak počítam niečo okolo 500 euro
@zuzana76 nečuduj sa, že niektorí vybavia svoje Vianoce za 40 eur, ked varia a pečú len na štedrý deň a potom dalšie dva vianočné dni chodia po rodine a na drzovku ich vyžierajú - zrejme si v tých svojich sebeckých hlavách namýšľajú, že ich rodina má zrejme potraviny zadarmo 😠
@nikawero12 Nič v zlom, ale prečo by to že niektorí trávia Vianoce u rodiny malo znamenať, že ich vyžierajú? 😕 Niekde majú proste také zvyky, že sa na Vianoce navštevujú a potom jasné, že im stačí nakúpiť za menej keď nie sú doma. Ale pochybujem, že sa niekto kvôli tomu aby ušetril nasáčkuje k rodine.
@wena by si sa čudovala koľko takých vychcancov existuje, poznám takých nielen z radov mojich kolegov, ale aj širokej rodiny. Pred rokmi prišiel k nám raz na prvý sviatok vianočný jeden moj stryko s celou rodinou - nik ho nepozýval, ale prišiel / inokedy sme neboli v kontakte, ale odrazu na sviatky prišli/.... Pohostila som ich ako inú návštevu - sladké, slané, káva, alkohol. Podakovali a odišli. po čase som sa dozvedela že ma táto moja rodinka ohovárala, že odišli od nás hladní - asi si mysleli, že im budem vyvárať a ponúknem im rezne, šalát, mäso a že nás takto vyžeru. No tudle!!!...a pointa? - od vtedy k nám už neprišli 😀
my budeme tráviť Vianoce u mojich rodičov, tak ako každý rok, možno si niekto povie, že chodíme vyžierať,keďže moja mama odomňa nechce ani cent, ale bývame od seba 3 hodiny cesty vlakom, nie sme spolu tak často ako by sme chceli a aspoň takto sa stretneme pri jednom stole, prídeme na 2 týždne, starí rodičia sa vytešia z vnučky, my si oddýchneme, odskočíme si ďalej k svokrovcom, nech si aj oni užijú malú, darčeky už mám pre malú nakúpené, tie ma stáli 25 eur, mame len kalendár s fotkami vnučkami a otcovi ako každý rok Bailys. Súrodencom nič, tak sme sa dohodli, akurát brat chce kúpiť niečo malej, tak som mu poslala 3 linky na hračky do 5 eur, nech jej niečo vyberie, svokre akurát lepšiu kávu a kalendár a svokrovi víno
jaj a rodičov som už krotila, nech jej nekupujú milión vecí, nech jej kúpia lego duplo základnú sériu, lepšie takto, ako tisíc zbytočností a svokrovci nedajú nič, sami majú málo, svokra nám akurát koláče napečie 😉
Bohuzial svoje rozpocty na vianocne darceky zverejnit na verejnom fore skutocne nemozem. To su pre mna dost osobne informacie- financie.
Ale, chcem len podotknut, ze ak niekto zarobi napr. 7tisic euro mesacne, alebo 10 tisic Euro mesacne, tak dat 1000 Euro za darceky asi nebude pre nich ziadny problem. Tak isto to nemusia byt VYSLOVENE hracky.
Ja sa chystam s detmi tento rok na lyzovacku - dobre vedia, ze velka cast Vianocnych darcekov pojde do naseho vyletu.....
Nejake velke rozpocty si ale nerobim. Skor pozeram na to, co im treba. Len take malickosti ma napadli- syn potrebuje lyziarske oblecenie, helmu na bicykel a plavecke okuliare - to budu mat pod stromcekom, okrem ineho.
Ale mysliet si, ze clovek musi mat minimalne dary, za minimalnu sumu, aby pochopil pojem Vianoc je smiesny.
Moje deti dobre vedia o com su Vianoce.
@sisinka88888 to nemyslis vazne, ze ty sa budes prisposobovat ludom, co maju penazi na rozhadzovanie, hoci sama ich nemas! Preco by si preboha mala? Inteligentny clovek pochopi, ze das tolko, kolko mas a nie viac a ti co to nechcu pochopit, ich problem. Keby ma niekto ohovarala ze som zgrlos, nedostal by odo mna ani kus pokrceneho papiera 🙄
Ja tiez nemam penazi vela, ale neberiem to ako krivdu ci katastrofu a nemam ziadny rozpocet na vianoce, lebo pre mna to nie je o peniazoch. Ani nechodim na velke nakupy potravin ( vzdy mi prislo smiesne ze ludia tlacia pred sebou plne voziky ako keby ocakavali minimalne apokalypsu a potrebovali by zasoby na tri mesiace), nakupim tolko ako inokedy, upeciem mozne jeden max dva druhy kolacov, jedlo tiez ziadne extra drahe a vynimocne, nepotrebujem darovat svojim blizkym drahe darceky, radsej im nieco vyrobim za par centov ale z lasky. a ked uz nieco aj kupim, tak pohladam kde je to najlacnejsie. Aky rozpocet? Na co rozpocet?
@marionmarion to máš pravdu, ani ja nechápem, načo sa ľudia prispôsobujú, môj brat zarába tiež dosť, nemajú skoro žiadne výdavky a mohla som mu dať tipy na darčeky aj drahšie, lebo na to má, ale ja som určila podľa našich financií, čiže ja toto predbiehanie, prispôsobovanie nechápem a ani nepochopím, raz na to človek nemá, tak nema

@yanni my me v DE tiez toto obdarovavanie pri kazdej prilezitosti zatrhli.Darceky na narodeniny a Vianoce a iba pre deti.Dospelym nic,nakolko sme podostavali casto blbosti ,ziadne vymyslanie darcekov dalsej rodine,ako svagor,svagrina a pod.Moji rodicia dostavaju ako darcek aktualne foto nas s malym a vzdy velka spokojnost.
Pre maleho budu darceky vzdy na narodeniny a Vianoce.Nechceme,aby vyrastal rozmaznany ako svagrov syn,ktory denne (!) dostava darceky alebo sladkosti,podotykam velky sacok,nie iba malickost.Nic si nevie vazit a darceky bere samozrejme.O preplnenej detskej izbe ani nehovorim. 😖