Rozpočet na Vianoce 2014
Zaujímalo by ma Vy aky máte rozpocet na darceky tento rok(2014)?
@marionmarion asi tak, aj keď my sme mali vždy veľa darčekov, aj keď financie neboli, ale hračiek minimálne, skôr praktické veci a najväčšiu radosť sme mali z nového pyžama a z puzzle, teraz sa človek nevie nijako zavďačiť deťom
Ono zase nejake prilisne drzanie deti skratka moze vypalit uplne rovnako kontraproduktvine ako rozmaznavanie, zlaty stred je asi ako vo vacsine veci najlepsi. My detom sem tam aj nieco mimo sviatkov kupime, preco nie?! Nie je cely zivot len rehola, obcas treba aj nahlu radost "pre nic", "len tak".
Moj bratranec ked bol maly, dostaval poskromne darcekov nie preto ze by na to nemali, ale prave preto ze ho drzali skratka, 1-2 darceky max., same "hodnotne", ziadne "komercne" (ako dieta bol ticho ale myslel si svoje).
Mne casto dali nasi aj ked nemali moc, darcekov viac, ziadna "falosna skromnost". Vyrastla som napriek tomu do sporovlivosti, hlavne na nepodsatnych veciach dokazem priskrtit rodinny rozpocet. Deti ale prilis prehnane na uzde nedzim, nakolko z mojho bratranca vyrastol mamonar na n-tu, vlastne deti zahrna prehnanymi kopcami veci a ze preco? Reku on ako dieta citil jedine - ze chce viac..ale nebolo mu dopriate, a tak sa zatal ze raz svojim detom da vsetko na co si ukazu aby nemuseli citit to co on. Takto to narovinu povie, nezakryva. Cize tam je uplne jasne ze je to ako akcia-reakcia, na prehnanu skromnost. Takze co ako vystreli nasim stylom vychovy na potomkoch je vec nevyspatatalna, mozno prave toho co drzali skratka moze ako prostest neskor vyrast v niekoho kto sa chce just ukazat ze ma na vsetko co komernce frci.
Ono nie je dobre zadlzit sa kvoli Vianociam to je samozrejme totalna hlupost, ale zase nejake prilis mravokarne prostriedky, len preto aby sme akoze posobili svato ze len malinko, akoby ti co daju chlp viac nerozpoznavali ducha Vianoce je tiez mimo postoj...ved kazdy nech ma ako uvazi. My celkovo sa citime ako taky stred.
Este jedna zaujimava pripomienka, ze na forach kazdy lobuje za malo lacnych darcekov, ale ked potom sa u deti v triedach rozpravaju co kto dostal, tak to su ine zoznamy drahych veci, co mi vzdy deti referuju, az sa citim ako chudaci keby sme boli a to pritom ako pisem sa neupejpame.
my davame darceky len detom - s mm si darceky nekupujeme - mozno poviete, ze je to divnje, ale my sme sa tak rozhodli a vyhovuje nam to... Pre nas su Vianoce o niecom inom ako o kope drahych darcekov.... A nakoniec niet nad rozziarene detske oci - to im staci aj malickost... Ale tohto roku sme im kupili spolocnu kuchynku s prislusenstvom za 111€.... Takze na jedno dieta cca 50€. Urcite este nieco dostanu od dalsich pribuznych, takze budu mat toho pod stromcekom akurat tak dost 😉
@moni244 to zavisi od toho k comu rodicia svoje deti vedu, ci ich budu odmalicka zahrnat hrackami, oblecenim, cimkolvek az sa dieta nauci ze to je uplne normalne a bude to brat ako samozrejmost. Uz si tie veci vazit nebude, nie su predsa nicim vynimocne. A dalsia vec je ked dieta pride do kolektivu, kde ostatne deti maju toto a hento a ono bude tiez chciet..a tam je to tiez na rodicoch ci mu to kupia, alebo sa mu budu snazit vysvetlit ze nie materialne hodnoty su tie najdolezitejsie...no ale tam to uz bude narocnejsie...
Moje dieta to zatial neriesi, dokaze ho potesit aj obycajna doma sita hracka zo zbytkov latok, alebo uplne najlacnejsie auticko z tesca...
Je velmi tazké nájst" zlatu strednu "cestu aj v tomto....obdarovat ale neprehánat...ale zato aj splnit tajné sny detom...ved Vianoce su alebo mali by byt aj cas" zazrakov".Moja vacsia dcera zvykla napísat list zelaní akoze podali sme list anjelovi ktovie mozno sa nieco ztoho aj splní 🙂 My dospeli sa radsej uskromníme len aby deti mali...podla niektorych ani to nieje správne nakolko dieta vníma aj to ze rodic nemá potreby ani "právo"dostat nic jedine ono ako decko ....rodic sa tym dostava do pozadia vzdy na vedlajsiu kolaj...aj to vychová zneho urcitu egoizmus voci rodine...druha vec je samozrejme financná situácia rodín.casto si zoberu aj pozicky na darceky ludia len aby vedeli "drzat krok"...potom cely rok splácaju. 😖
Tak ja už mám väčšie deti,sami si napíšu čo by chceli a mi potom s manželom z toho niečo povyberáme,takže kupujeme vždy niečo podľa ich priania,aj keď to je drakšie a niečo aj praktické,aby vedeli,že aj tieto veci nosi Ježiško./aj keď vedia,že to kupujeme mi./
My s manželom vždy to čo potrebujeme,alebo niečo spoločné,potom ešte niečo mojim rodičom a bratovi,lebo Vianoce trávime u nich,ale to len skôr také drobnosti,alebo jeden väčší dar pre oboch,aj bratovi praktickú vec,keďže už býva sám.
Darčekov majú deti celkovo pod stromčekom veľa,lebo im kupujem aj za rodičov,aj za brata a keďže sme všetci spolu,takže to majú pod jedným stromčekom,tak je toho pomerne dosť,ale už od ostatnej rodiny nič nedostanú,lebo si nekupujeme ani deťom ani dospelým.
A koľko ma to vijde,tak to je každé vianoce iné,lebo záleží od toho čo si vyberú decká,čo my a čo vyberieme rodičom,ale pokiaľ to dotyčným urobí radosť nerieším,pokiaľ na to mám a nemusím sa zadlžovať tak to kúpime.
@horana Uplne suhlasim. Ja si pamatam, ze som dostavala velmi, velmi vela drobnosti a darcekov a pre mna to boli tie najuzastnejsie chvile prehrabovat sa pod kopou darcekov. Poznam ten pocit, viem si ho dodnes predstavit, ako som sa tesila, ze mi Jezisko donesie darceky (nie mama, nie tato) a ze Jezisko pride aj k babke, aj k tete....Ja som bola z tych darcekov unesena a o matarialnej stranke som nemala ani potuchy.
Vedela som, ze cela vecera, modlenie a polnocna omsa su vdaka za vsetko, co mame na STOLE aj pod STROMCEKOM.
Moje deti dostavaju darceky a dcerka (ktora je viac emocionalna) vie prejavit tu nezistnu radost, ta az pisti a vyskakuje po plafon, ak dostane to, co si zakruzkovala v casopise.
ALe napr. syn mi minule povedal- "mama nezahadzuj ziadne moje topanky". V skole robime zbierku pred deti z Haiti, ktore su tak chudobne, ze nemaju ani na topanky. Ja chcem vsetky moje topanky podarovat tym detom. Dufam, ze budu mat vsetci rovnaku velkost nohy ako ja" 😅
@zuzana76 no u nas to bezny nakup neni.u nas je to velky nakup.a teda nakupujem normalne.ale zavisi aky ma clovek standard a pre kolkych ludi nakupuje .ja nakupujem pre dvoch aj pol.a cize u nas sa za 40 eur da spravit vianocny nakup ryba 7 eur salat 5 eur hrivoca polievka 2 eura.a zvysok su uz len kolace a ovocie.a vymeniame si s mojou mamou a segrou zakusky cize mame aj vela aj vela druhov.jasne ked mavate viacej polievok samozrejme viacej penazi ale ja ich nelubim heh a nikdy smw to doma nezauzivali ze vela polievok a tak.
@horana ono sa to takto pausalne povedat nema. My cez rok nedavame darceky- Len an Vianoce a narodeniny. Vynimocne, napr. niekedy koncom leta to bolo, boli sme v obchode s legom pokukat, co by chceli na vianoce a tam si mohli sami z velkej kopy castic poskladat pandrlaka ako sa im pacil. A bolo to 2 plu 1 zadara. Super pasuje, kedze su traja. Vyslo to za tri eura dokopy. jeden pandrlak 1,50. A ked im obcas babkovci nejaku malickost kupia. Ale u nas nic. Do urciteho veku je to detom jedno, hlavna vec, ze neico dostanu. A od urciteho veku sa mozes s dietatom rozumne porozpravat. My vzdy argumentujeme tym, ze mozu mat kopu darcekov ale potom nepojdeme ani lyzovat, ani v lete na dovcu, ani na nijaky vylet ani ani ani. nech si vyberu, co sa im viac paci. A jasne, ze vykriknu ze chcu ist radsej na tyzden na hory. Uz vlani vraveli, ze by chceli ist este raz do Dubaja, ze sa im tam velmi pacilo, tak uvidime ako cas a prazdniny vyjdu a mozno poletime na jar do Emiratov.
My s muzom obaja robime a zarobime velmi dobre. Mozme si dovolit deti zahrnut kopou darcekov a to aj kazdy den. Ale to neznamena, ze ked ma clovek prachy, ze musi deti rozmaznavat. Nedrzime ich uplne nakratko ale nedavame im ani pocitit, ze mozu mat vsetko. Ani im nerozpravame, ze kolko mame a co si mozme vsetko dovolit. Stale im zdoraznujeme, ze to vsetko co mame musime zaplati a tie peniaze musime zarobit. Preto aj kazde rano vstaneme a ideme do roboty. Nik nam nic zadara neda. Zatial radsej ozeleju hracku a ideme radsej niekde na vylet do zabavneho parku alebo liezt alebo alebo alebo.
a k tomu vyzieraniu rodiny. Tak urcite su aj taki jedinci ale mna by toto fakt nikdy nenapadlo. My sa striedame, kedze sme v DE moji rodicia na SK a muzovi rodicia tiez vyse 400 km od nas. Vlani boli moji rodicia u nas, tento rok sme mali ist na sviatky my na SK a potom na Silvestra k svokrovcom. Plany sa ale zmenili a moji rodicia pridu na sviatky ku nam a potom 26.12. idem cela banda komplet s mojimi rodicmi ku svokrovcom. A nikto nikoho nevyziera. Ja nieco napeciem, moj otec nieco napecie. NAsi donesu fajnove slovenke klobasky a my objedname tucnu morku. Svokrovcom sa berie slivovicka a slovenske vinko, trosku z kolacikov (pecieme len suche, deti ine nejedia) a par noziciek slovenskej klobasocky. A ked budeme u svokrovcov, tak nas budu za par dni hostit oni. Nik to tak nikdy nebral, ze nas niekto chodi vyzierat alebo my niekoho. Jednoducho cely rok sa takmer nevidime, tak si to vynahradime koncom roka, ked maju vsetci volno. Stretneme sa aj s muzovymi surodencami aj s mojim bratom. Zhodou okolnosti byvaju vsetci zhruba v okruhu 50 km okolo svokrovcov.
Rozpocet na Vianoce nemam, miniem kolko miniem, nikdy to nezeniem do ziadnych extremov, Co sa tyka potravin, my sa na sviatky neprejedame, kupujem rovnake mnozstva zeleniny, ovocia, ci inych potravin, jedine co jeme navyse su nejake vianocne kolaciky, ale kedze chodime hned po Vianociach na lyzovacku, tak to za ten tyzden vylyzujeme ....
ja v nejakom extremnom limitovani darcekov za kazdu cenu takisto ako @digysa a @horana nevidim zmysel.
Deti dostanu nieco z toho, co si zelali, nikdy to nie je tak finance narocne, zeby sme im to nemohli kupit. Oblecenie 6 rocnemu na Vianoce nekupujem, to by bol velmi sklamany, kedze to si nikdy od Santu nepyta, dcera ta je starsia, tak ta to skor oceni i ked v jej veku uz skor dam gift card do oblubeneho obchodu nech si vyskusa a vyberie podla jej vkusu. Chodenie na dovolenky niekolko krat do roka je pre nas tiez normalne a nie je potrebne koli tomu limitovat dareky na 1 na osobu, to by syn nepochopil, co ma dovolenka spolocne so Santom a dcera by povedala, ze radsej chce nejake handry ako ist s nami na dovolenku (teenagerka 😀 ) Pocas roka synovi bezne kupujem hracky, ak ma o nejake zaujem, nerobim z toho nic specialne, ale urcite ho nezahrnam tak, zeby sme mohli otvarat hrackarstvo, neviem, ci mam tak etremne uvedomele deti, ale vedia, ze nemozu mat vsetko na co im padne zrak, aj napriek tomu, ze im kupim veci/hracky aj mimo Vianoc, ci narodenin. Nevsimla som si, ze by boli koli tomu nenasytne a chceli coraz viac, s vekom tiez prichadza uvedomenie si, ze Vianoce nie su len darceky (dcera vie a chape,ze ide o akt obdarovania a neprepocitava, kolko sme do nej "vrazili" a kolko dostala darcekov, syn je vo veku, ked este stale tuzi najst pod stromcekom vela darcekov a z jedneho by bol sklamany) ale aby k tomu deti dospeli treba cas a neocakavam to od 6rocneho, som si ista, ze tak ako na to prisla jeho sestra, pride na to aj on, ked bude starsi.
@yanni Jasne ze to uz je podla priorit rodinym nic nie je apriori horsie. Nase chcu aj zazitky ale aj veci. Jasne ze my dospeli chceme radsej zazitky, keby bolo na nas stale ich niekam tahame, a ze aj tahame. Ale deti musia uz mat istu vyspelost aby sa (uplne - s vynimkou sviatkov) vzdali hraciek, moje este hracky chcu. A tak im (aj) to doprajem. Nech ma dcera aj zbierku Monsteriek, aj domceky s petshopakmi atd.. Teda je sice rodinny tlak smerom k zazitkom, ale nepoznam deti ktore by si obcas hracky aj mimo sviatkov nevybrali keby dostali na vyber v porovnani so zazitkami a obcas nevyhrali hracky aj nad zazitkami. Myslim ze je to prirodzene. Teda uplne teoreticka situacia: keby som mojim detom dala vybrat bud 2x za leto Familypark alebo 1x Family park plus nejake hracky mimo toho, vyberu si toto druhe. A konieckoncov keby mne dal niekto teoreticky na vyber ci z urciteho baliku penazi do 1x do Dubaja a veci si kupit len na sviatky, alebo ist namiesto toho "len" do Grecka a sem tam si pomimo urobit radost aj s drobnymi poteseniami, tiez si vyberiem druhe 🙂. A to uz nehovorim ze namiesto Dubaja by sme sli radsej na hrebenovku Nizkych Tatier a stanovat napr. niekde na Zell am See a pod., lebo myslim ze to aj detom da viac (uz sme aj boli, na horskych chatach spime casto a vyberaju si to deti viac nez hoteli, mmch dnes uz to nie je ziadna lacotina ako volakedy, za strohost chaty si treba poriadne zaplatit). Alebo namiesto Dubaja by som si uprimne a nefalsovane radej vybrala zastreceny nekomercny grecky ostrov, prenajala lod a skumala zapadnute tajne plaze (co aj robime). Ale ako hovorim je to aj to co deti poznaju, z coho mozu vyberat.
Ked tvoje deti maju radsej zazitky az natolko ze ich vzdy vyberu mas vlastne o to lahsiu situaciu na Vianoce, ze im ich mozes davat priamo namiesto darckov, co je pre mna akysi ideal, snad casom dosiahnutelny ked budu vacsie.
Ono toto sa tazko hodnoti aj celkovo, lebo niekto napr. dava zazitky pomimo, napriec rokom a aj ked je to dokopy vacsia polozka nez vsetky darceky, neprezentuje to tym detom tak. Iny zase prezentuje ze tie darceky hlavne nieco stoja a tie budu na tie sviatky, hoci v porovnani s tymi zazitkami je to uplne zanedbatelna ciastka a ci sa kupi par krat doroka nejaky plastovy vylisok len tak pre radost uz v takto postavenom rozpocte absolutne nezavazi. Nebudem to preto stavat na piedestal, to nie je nieco hodne extremneho vazenia si len na sviatky.
@horana ono zaleti fakt od cloveka. Tu nejde o Dubaj ci chatu v Tatrach. To bol len priklad. Ide o to, ze si mozu vybrat a 8 rocny uz chape, ze nemoze mat vsetko. My sme napr. v lete boli len na Balatone. A deckam sa pacilo, vyblaznili sa, ziadny luxus, aj ked sme mali na vychodne pomery fakt luxusnu vilu len pre nas, ale zvysok bol taky normalny. A ti poviem, okrem potravin, vstupneho v Budapesti do akvaria, raz ked prsalo do termalneho kupka sme tam nic nekupili. Ziadne hracky, ziadne sprostosti. Ani si nepytali. JAsne, ze vselico okukavaju, ved su to deti.
Co sa tyka stanovania a pod. Zabudni, u nas nie. Niet nad riadnu postel a sprchu. Zaciatkom prazdnin boli so svokrovcam na tyzden v nejakom tipi mestecku. Jasne, aj tam sa vyblaznili, lebo sa tam dalo liezt, to fakt miluju. Ale stale dookola hovorili, ze tam neboli ani poriadne sprchy, ze len spolocne, postel taka a taka, spacak...
Tiez chodime kazdy rok do hor na lyzovacku. nebyvame v hoteli ale mame jeden cely byt v prerobenom Bauernhofe, krasne, ticho, nie uplne v centre ale vysoko v horach. Nie je to v Tatrach ale v Rakusku, lebo to mame blizsie. Ale ani tam decka nedostanu hracky. Poprve nechodime po obchodoch, sme tam na lyzovanie a po druhe, preco vlastne?
Ono nie ej to celkom pravda, ze cely rok nedoastanu nic. Obcas kupia aj pomimo niesko babkovci, ale to su fakt vynimky. Ja zase kupim raz za cas nejake knihy, ci spolocensku hru. To je pre vsetkych. Hrame sa casto, hlavne edukativne hry. Ale take, ze jeden to, druhy to, treti to, a to kazdu chvilu, a ja cchem a ked nie hodim sa o zem, rodic nervozyn, decko reve ako keby ho na skripec tahali, rodic nervy v kybli, tak nakoniec kupi aby bolo dieta ticho. Aj to sme mali, to revanie. U najmladsieho. Asi tak ked mal tri roky. Som mu povedala, mozes sa aj hadzat o zem, vrieskat kolko chcec, po tvojom nebude. Par krat skusal, a potom to vzdal. A odvtedy je pokoj. nesmies povolit. treba vysvetlit, ked sa upokoji. Po case to pochopil. 😉
u nas to riesim tak ze sa snazim nekupovat blbosti ... typu idem na jarmok a kupim nejaku suvis hracku, balon za 5 eur a pod... ale radsej kupim nieco poriadne na vianoce...
kupujeme jeden velky darcek ... a viacero mensich ... kludne aj oblecko, spodne pradlo, nejaku hru, knizku, ale snazim sa aby tam bolo vzdy nieco po com tuzia ...
@yanni Jasne ze nejde o samotne miesto travenia dovce, to bol len priklad toho ze naucenia deti na nejaky styl, tiez chodime aj do hotelov, cize nejde o to branit sa luxusu, len ze deti kym su male su tvarne. Naucia sa aj vnimat aj dobrodzuzny styl ako nieco cool, im to ani neprijde, len my dospeli mame asociacie. Napr. tento rok sme boli jeden predlzeny vikend na Ziarskej chate tu u nas na SK, je to vysokohorsk. chata na Liptove, pod Rohacmi. Aby sme mohli spravit hrebenovku a nemuseli sa zdrzovat dlhymi nastupnymi trasami, prespali sme uz nad urovnou lesa a potom cely cas travili v skalach. Na tej chate sice sprcha bola, ale kedze obmedzene mnozstvo teplej vody, tak bola sprcha na zetony. Skratka na osobu/noc bol narok na 1 zeton, po jeho vhodeni sprcha ide 3min. Je to taka blbost v podstate, ale casto detom taka pikoska utkveje viac nez co ine. Na tento fakt zetonovej sprchy decka spominaju doteraz ako na jeden z najsilnejsich momentov dovoleniek, ze aj doma chcu take sprchy 🙂. Na hotely paradoxne tolko nespominaju. Jednu dovcu co sme mali v stane a kvoli idealemu pocku polo pod sirakom, to je skratka pre ne romantika, 1000 hviezdickovy hotel ako hovoria, nakolko tie hviezdy vidia priamo nad sebou. Tym len chcem ilustrovat ze nie som typ ktory deti rozmaznavam, ci uz v hrackach alebo zazitkoch.
Co sa tyka tych hraciek, u nas si tiez nepydupavaju a nevyplakavaju. Jasne dojde aj na chvile ze nieco chcu a nedostanu. Len nemam uplne ten styl ze ja by som vzdy vyhradne urcovala co je sprostost a co nie. Lebo viem ze moja optika je ina ako ich, aj mne v destve pripadali dolezite ine veci ako rodicom, uprimne, dospelaci casto nechapu kde je sever, to je myslienka ktoru som si odvtedy zapamatala. Nebudem policajt ktory detom ten sever urcuje. Nakolko viem ze v puberte sa to zvykne aj tak vsetko otocit aj s urokmi. Kludne im obcas kupim totalnu komercnost, nevidim problem.
inak to co kritizovala @dygisa je taky fenomen dnesnej doby..V spolocnosti su velke financne rozdiely a clovek ktory ma peniaze na drahe darceky je automaticky povazovany za mamonara, ktory si nevie vychutnat caro vianoc s rodinou..Uvediem priklad seba..Moji rodicia vzdy zarabali nad pomery, vianoce sme travili v horach na chate, nadherna atmosfera samoty a nasej rodiny..vzdy sme mali darceky , ktore sme si aj vypytali , ale nikdy sme sa netesili na ne..keby som potrebovala tablet ci novy kabat pocas roka, rodicia by necakali do vianoc a kupili mi ho vtedy ked som ho potrebovala..Ale tu neopakovatelnu atmosferu vianoc sme mohli zazit iba jediny krat do roka a tak sa nam to aj vrylo do pamate..Teraz ked mam vlastnu rodinu , nemozem si dovolit ani zlomok roho , co som mohla ked som bola slobodna..ale na vianoce sa tesim prave kvoli ten atmosfere a ziadny darcek mi to nenahradi..samozrejme ze bude pre nas tazsie zapisat tento zazitok v nasich detoch, kedze vianoce travime v nasom byte. s obmedzenym rozpoctom , ale ked deti uvidia co vianoce znamenaju pre nas, verim ze ich to zasiahne tak silno , ako to zasiahlo nas ked sme boli deti..inak aby som uviedla kontrast..moj manzel pochadza z este lepsich pomerov ako ja, a oni vianoce nikdy nejak extre neprezivali..upratali , dali si veceru, rozbalili darceky a bolo po vianociach..moj muz povedal ze tu skutocnu atmosferu zacal nasavat az odkedy je so mnou..ked vidi ako 2 tyzdne ň peciem vonave kolace,detom spievam koledy, upratujem , cely dom zdekorujem v style vianoc, usijem vankusiky, vyrobim nejake dekoracie zo sviecok , sisiek, ihlicia ,ze vecer pred vianocami ked ulozime deti si uvarime vinko, postavime spolu stromcek, potom sa zabalime do deky a pozerame Harryho Pottera😀 peniaze mozu byt vynikajuci prostriedok ako v detoch prehlbit atmosferu vianoc, ale urcite na to nestacia len peniaze..
nooo zaujimavá tema. U nás Vianoce totalne komercne, co sa snazim uz par rokov zmenit, no zatial neuspesne. Syn si najde to co chce, ale nemam pocit, žeby sa z toho tesil. Skor to berie ako samozrejmost. Svokrovci si vyberu tiež to co chcu, vacsinou vsak len tak nasilu, lebo sami nevedia, co by ich potesilo. Vlastne vasinou su to kraviny ktore ani nepotrebuju a vyberaju,lebo idu Vianoce a aby nieco mali. NApr. policka, kniha, hrnce, veci, ktore ani nepouzivaju, len zalozia do skrine. Manzel nikdy nevie co chce, vacsinou tiež že ma vsetko a potom nakupim podla svojho uvazenia, tiež vacsinou neprejavuje nejako velku radost. Mojim rodicom, a mojej sestre sa kupuju len drobnosti, typy papuce, ponozky, kozmetika, sal, ale oni sa tesia zas ako male deti 😉 To je asi aj rodinou. Tento rok idem zrusit komerciu a zaviest tradicie. Kazdemu kupim jeden darcek + nejaku drobnost a finito. Tiez si idem adoptovat dieta na dialku z Afriky a nejake peniazky poslem aj jemu( s tym nemam pochopenie od mojich najblizsich, takze to bude tazky boj). Ja mam odskusane, že cim viac clovek na Vianoce nakupi a dava tym viac sa to nedoceni.
my nepreferujeme tzv. slovenske vianoce a skor uprednostnujeme striedmost. Co sa tyka darcekov, u deti v rodine sa to musi v mestit do 10 eur na osobu - jato robim len "zo slusnosti", nakolko miliarda hraciek u dnesnych deti je podla mna kontraproduktivna a vnimam to u mnohych rodinach (nie vsetkych!!!), ze je to uplne zbytocne.
Ako sa správat v novej rodine(manzelova)ked maju uplne iné zvyky a názory pri darovaní darov???ked u nás nebola taká halda hraciek,darcekov pre kazdeho a hlavne take drahe!uz som im skusala jemne vysvetlit moj nazor na vec ale neako to nepochopily a myslim is ze odomna ocakavaju aby som sa prisposobila ja im...napriek tomu ze vedia ze my nemáme na darceky ako oni.bud tomu neveria alebo ja neviem pochopit...... 😒
no mi davame keždemu po jednom darčeku, nie koli tomu kolko to stojí ale preto že potom ani nevedeli čo dostali dufam že tento rok sa to podari aj babke - mojej mame 😒 .......
My sme to kedysi v rodine urobili tak, že sme dali do klobúka mená nás všetkých a každý si vylosoval jedného a tomu kúpil darček. Dohodli sme sa, že len maličkosť, max. do 20€. Proste, každý si pod stromčekom niečo našiel.
Teraz si kupujeme len také maličkosti, aby čosi pod stromčekom bolo. Včera mi práve priateľ vravel, že nevie, čo mi má kúpiť. Tak som mu povedala, že nech ani nič nevymýšľa, že budem potrebovať čosi na seba, tak si čosi pozriem a to mi Ježiško donesie. Neženieme sa za darčekmi.
Aj tak najviac milujeme tú atmosféru a to, že môžme byť spolu.
@evulikm klobuk dole, ze 15 e na dieta, ja len na dceru minem min 200e.ved jedna hracka stoji 40e co si vybera,neviem co by som rak za 15 e kupila asi len plastelinu 😅 , ale zas je pravda , ze uz ju hracky moc netesia len vsetko chce mat ale zas keby mala 1 darcek pod stromcekom by bola velmi smutna.aj ked hovorim vianoce ma furt kazdy mesiac kupuje hracky 😠 , len ako ju od toho odnaucit, nerada ju vidim smutnu.
@cindyy bohužiaľ, momentálne rodinný rozpočet nepustí :( takže to bude určite nejaká kniha, ktoré syn miluje a pre dcérku ešte uvidím. A tomu najmenšiemu je to úplne jedno, keďže má 3 týždne :D keď mal syn narodeniny, tak si mal sám vybrať darček a vybral si bublifuk a sprcháč s MacQueenom (dúfam, že som mu neskomolila meno :D), on sa skôr teší z toho, že ideme spolu do cukrárne na je ho milovanú dobošku 🙂
Žiaden každý rok oznámim že Ježiško prinesie 1darcek A tak to aj je malý chce lego to som už kúpila A ktomu budú boxerky A ponožky to co vypovedá pomaly A je aj tak naučený pýta 1darcek Vždy sa pýtam na 3darceky lebo ešte 2babky sú. A či kúpa babky aj iné to už záleží od nich.
Ja si myslím, že vždy boli sociálne rozdiely a oveľa väčšie ako dnes. V minulosti chudobní nemali doslova čo do úst a bohatí nevedeli čo od dobroty. Dnes je to v rámci Európy iba slabý odvar v porovnani s tým, čo bolo napr. v stredoveku. Dnes sú však bohatší s chudobnejšími viac premiešaní, majú možnosť diskutovať napr. tu na fóre a potom si ti, čo majú viac často vypočujú, že na čo im to je, že sú materialisti a márnotratní a pomaly ich pasujú za rodičov, ktorí nevedia správne vychovať dieťa. Kedysi boli tie sociálne skupiny viac oddelené, ľudia s tým rástli a chudobná sedliačka asi nevykrikovala bohatej meštianke na čo jej to všetko je. V každej vrstve boli mili a prajní ľudia, tak ako aj zlí. V podstate narážam na to, že sa často stáva, že ľudia tvrdia, aké sú dnes neznesiteľné materiálne rozdiely medzi ľudmi. Nie je to problém dnešnej doby.
my sme to vymysleli tak - hracky sa kupuju u nas iba na sviatky /inokedy sa to stalo iba vynimocne na dovolenke na pamiatku malickost a podobne/..
na meniny dostanu dva male darceky /do 15e/, na narodeniny jeden velky a dva male darceky /do 30e, alebo viac podla toho velkeho ak nieco potrebuje/ a na vianoce jeden velky a tri male darceky /cca do 40e/..
(nepaci sa mi, ze dnesne deti su strasne zamerane na darceky a ocakavaju dary ako dudley z harryho pottera 😀 dufam, ze svoje deti nenaucim na kopu hraciek a snazim sa to kazdorocne vysvetlovat aj sirsej rodine.. pretoze to nie deti vyzaduju kopu hraciek, to dospeli ich tomu ucia a potom sa stazuju, ze si nic nevazia.. )
pre sirsiu rodinu kupujem iba svokrovcom /to sa skladame s manzelovymi sestrami - my dame cca 10e/,
mojmu otcovi /10e/ a detom v rodine..
kedze mame ale deti v rodine az 10, tak mam rozpocet tak cca 15e na dieta.. vianoce su financne narocnejsie ale kupujem darceky preto, lebo by mi bolo trapne, ze moje deti nieco od mojich surodencov dostanu a ich deti nie.. keby sme ale na to vobec nemali, urobim to uplne inak, urcite by som si nebrala pozicky alebo podobne..
darceky kupujem uz od septembra, z kazdej vyplaty cast miniem na nieco pod stromcek a potom to nie je take strasne.. v decembri uz len balim, peciem a upratujem.. vlastne tento rok uz mam aj zabalene 🙂
@sisinka88888 ahoj. Rozpocet mame dostatocny🙂 na vianoce sa tesime a uprimne nesetrim... zatial kupujeme vsetko co si deti praju, samozrejme ze ich vyber ovplyvnujeme aby isiel smerom k zaujimavym hrackam ktore este nemaju... su este male nato aby ocenili oblecenie aj ked ked som im kupila vianocne pyzamka pred cca. 2mi tyzdnami skakali 2 metre a s prestavkou prania ich maju vkuse na sebe🙂 deti si cenu hraciek neuvedomuju - skakacia gulicka za 50 centov ma pre nich rovnaku hodnotu ako lego za 100 euro...a detto sa z toho rovnako tesia... dcera ma 7 a uz si zacina uvedomovat aj o com vianoce su a pritom v darcekoch a prianiach nikdy obmedzovana nebola... takze to uvedomenie hodnot bude asi trosku viac o vychove ako o darcekoch co deti dostavaju...
My si inak davame darceky aj s muzom - nie prakticke ani spolocne... davame si nieco nad cim dlho rozmyslame a jediny zmysel je potesit toho druheho - ja by som o to nechcela prist... darceky deti dostavaju aj od starych rodicov a nasich surodencov ale tie po dohode s nami...
Vianoce ma kazdy ake si spravi - najdolezitejsia je ale asi atmosfera a laska - potom budu deticky spokojne a budu mat krasne spomienky
no ja to vidím takto:keď som bola malá nikdy so sestrou sme nemali žiadne hračky, žiadnu bábiku, sane, lyže proste nič. Rodičov som mala starších, mamka mala 34 rokov keď som sa narodila ja ako prvorodená a 40 keď sa narodila sestra. Rodičia ma mali veľmi radi, neboli sme nikdy hladní a vždy som bola vyobliekaná ako modelka. Na Vianoce sme mali stromček pod stropom , na ktorom viseli jabĺčka, orechy a doma vyrobené salónky a kolekcie, to si pamätám ako sme to s mamkou robili. Pod stromčekom sme mali slamu s na stole klasické domáce jedla. Tešili sme sa do kostola na polnočnú, ani nohavice /manšestraky/ nebolo dostať kúpiť tak som mala dvoje punčoch. Keď prišli do módy prvé čižmičky /biele, hnedé, okrové, čierne s kožušinkou môj tato išiel už o pol noci postaviť sa do radu 4 km vzdialeného mestečka, aj tak sa mu nedostali, taký bol dlhý rad. Objednali mi ich v Prostejové ale bez kožušinky a nepáčili sa mi veľmi. Dali nám vzdelanie, obidve so sestrou máme vysoké školy, kým moje spolužiačky podotýkam niektoré v tom čase nemali ani učňovku.
Keď mala moja dcéra 4 roky dostala darček za asi 20 korún, farebné papiere, ceruzky, farbičky a tak sa tešila, že som plakala /spočítala si všetky ceruzky, farbičky, papiere, každé osobitne a zrazu bolo darčekov veľa. Keď mala 12 rokov bola v jedným novinách vyhlásená súťaž "Vianoce, na ktoré si najviac spomínam" a môj príspevok bol odmenený honorárom.
Keď mala asi 14 rokov okrem iného dostala aj kalkulačku za 900 korún a vtedy plakala ona, vraj to nie je darček ale nevyhnutná potreba do školy. Najviac sa tešila legu, ktoré dostala na jedny Vianoce. Bola som a aj som dosť konzervatívny typ, ale s manželom sme jej dali vzdelanie, naučil deti od malička korčuľovať sa, lyžovať, bicyklovať /ja som bola aj som športové drevo. Nemali všetku vystroj novú, takú od ruky. Vždy chodili pekne oblečené, upravené a čisté.
Teraz už majú svoje vlastné rodiny a ich deti majú toľko hračiek, že si môžu otvoriť hračkárstva. Možno si to kompenzujú. A ja som ďalej konzervatívna, na tieto Vianoce chceme s manželom potravinové darčeky /nie preto, aby sme nemali čo jesť/ z praktického hľadiska. A páči sa mi ako povedala Adela Banašová , tento rok sa dohodli /otec, mama, priateľ a ona/, že si nekúpia vôbec nič. Najviac bol stresovaný otec a opýtal sa jej, či jej nemôže kúpiť aspoň olej do kúpeľa. Povedala, že nie, máme všetko. A ja mám všetko. Pekné Vianoce prajem

@moni244 vobec to ze z vianoc sa stal uplne komercny sviatok je velmi smutne. Kedysi to bolo o tom, ze rodina mohla byt spolu, dali si stedru veceru, mali svoje tradicie, isli do kostola, par dni nepracovali...a o com je to teraz? o peniazoch, kto aky darcek a za kolko kupi, kto kolko kolacov napecie?