Rozpočet na Vianoce 2014
Zaujímalo by ma Vy aky máte rozpocet na darceky tento rok(2014)?
u nas vianoce su o jedle, rozpravkach a rodine... darceky ani neriesime, uz roky, len take malickosti, drobec je este maly, cize si to moc neuvedomuje, ale chceme ho naucit, ze vianoce su o rodine, atmosfere, pohody a ze sme vsetcia spolu.... mali sme aj kokmercne vianoce a ten zhon, stres, minutych kopu penazi a pol darov bolo aj tak zbytocnych, takze tak...
pre dai - zle pochopené, jasné, že dávam aj ja, ale nemusí to byť práve na Vianoce, Vianoce sú o niečom inom,písala som, že máme všetko. Každý od nás /manžel aj ja/ dostane darček, ale nie ako som čítala v jednom z predchádzajúcich príspevkov, že rozpočet na Vianoce pre dcérku 200 EUR, je to normálne? Iná písala, že pre jedného 15 EUR - malo, veľa? zaleží na finančnej situácii. Viem o čom rozpráva, robila som 40 rokov v peňažníctve a nikdy by som nezobrala úver alebo pôžičku, nech sa to volá ako chce na nákupy na Vianoce. Tí ľudia potom "šalejú" nestíhajú platiť, prikrývajme sa takou perinou na akú máme. Ja som žila v relatívne dobre situovanej rodine na vtedajšiu dobu a myslím, že aj moje deti, ale Vianoce sú o inom nie iba o darčekoch. Vianočné reklamy už v októbri? vtedy by mala ísť reklama na sviečky na dušičky. Všetko je o konzume a svet je Gomora a Sodoma . Treba, aby sa svet trochu zatriasol a ľudia sa spamätali.
My uz velmi davno prakrizujeme rozpocet na darceky v dume20 eur na jedneho clena.Ak vyjde trocha viac tak vyjde.Ale kupujeme si iba my doma.Rodicom kupujeme pozornost do 10eur t.j kava caje.kremy a lebo nieco ine z drogerie.Medzi surodencami si nekupujeme nic.sme velkarodina to by mi trebalo na darcrky 500-609 eur a to nemama a ani si na tom nezakladame.Tiez sme deti naucili na to tak.ako som bola ja z domu.Ked sa kupuje pred Vianocami nove cizmy.bundy.kabatyktore su dost nakladne.tsk sa to ratalo ako darcek Pod stromcek dostsli uz len drobnost.Teraz sa uz viac tesia na tu atmosferu.kolace.klud.konecne sme cela rodina pokope a hlavne na to ako sa bude tesit najmensia.A ta sa dokaze tesit aj z uplnych drobnosti.ako napr.vcera z novych ruzovych ponoziek.Jedlo a vydavky na kolace velmi neratam.kedze ja kupujem priebezne.uz mam morku.ryby.vody.nieco napecene.takze uz len tie darceky.
Ja sa snazim kupovat pocas roka. Darceky mam samozrejme uz nakupene, nase deti su naucene u kazdej babicky a prababicky najst pod stromcekom nieco, tak su zvyknute na viac darov. Hracky nesmu chybat. Neovplyvnim to a s manzelom mame tak, kto co chce to sa kupi. Rozpocet nemame.
Kazdy ma taky rozpocet,aku hrubu ma buksu.mali sme aj skromne Vianoce,ked sa narodili dvojcata,tesila som sa ako decko z parfemu a drahy z hrnceka a penazenky.mali sme aj take Vianoce,kde nam tyzden pred sviatkami odisla cela muzova vyplata dakam do Svedska a banka nam ich nestihla vratit.a aj take Vianoce,tie posledne,kde sa darceky nakopili v poriadne vysokej sume.a aj tak boli kazde jedny krasne,vynimocne.na kazde bola kapustnica a salat a aj sa napieklo.a na kazde som si od radosti poplakala.ale ak mam byt naozaj uprimna,s peniazmi su aj tie sviatky akosi uvolnenejsie,pohodovejsie a trosku by ma zamrzelo,keby som musela fakt vyratuvat kazdu libru,co kde dame...prachy su len prachy,ale v urcitom zmysle davaju cloveku velmi velku slobodu.
@evulikm to vam zavidim 🙂 ,ze nemate tak narocne deti.ta moja vsetko chce a ani si to moc nevazi.minuli rok len porozbalovala,pozrela a ani sa nehrala,chcela rozbalovat este. 😠 ,no uvidíme ako tentorok ale ak by si nasla knihu iba no neviem si predstavit jej vyzor tvare.ale podstatna je rodina ,ze su vsetci spolu darceky nie.
U nas je zakkad kniha. To u syna ale uz ma 15,a kedze je hodne narocny na citanie minuly rok distal citacku,, a vzdy pizamo, i ked tento rok dostane siesty diel ,,podzemia,,a dcera si vybrala ruksak, a dostane nieco k fotaku kedze navstevuje taku skolu, su uz velky tak malo ale drahsie. . Ked boli mali dostali x drobnosti,,vela oblecenia a jednu dve hracky, akurat tie kbihy boli vzdy od kazdeho a k akemu kolvek sviatku
@cindyy Podľa mňa treba dieťa nechať po niečom túžiť, napr. napíše si 4 darčeky a ty jej povieš, že Ježiško (alebo už kto nosí darčeky pod strom) môže zabezpečiť iba 2 z nich, nech si rozmyslí ktoré a tie ďalšie dva budú na narodeniny. Tak si uvedomí, ktoré z nich najviac chce a tie si aj vypýta. Alebo keď bude chcieť darček mimo sviatkov tak treba povedať nech počká do narodenín, uvidíš, bude sa dlho tešiť a viac si darček vážiť. Moja dcéra si raz na vianoce napísala dosť drahé lego, aj sme ju presviedčali, že to nie je až taký dobrý nápad a podobne, ale nedala si povedať, vtedy na tom deti v triede fičali, proste chcela a chcela. Takže sme jej ho zaobstarali ako hlavný darček a asi 2 týždne pred vianocami ho chcela zo zoznamu vyškrtnúť, neviem presne prečo, asi ich ten ošiaľ už prešiel, no ale povedali sme jej, že bohužiaľ je už neskoro (mali sme ho už kúpené), že sa to takto nedá. Lego dostala, fakt ju to veľmi nebavilo, ani sa s ním už moc nehrala, dostala pod stromček aj nejaké drobnosti, ale proste ten hlavný darček bol aký bol. Odvtedy mám pocit, že si darčeky lepšie rozmyslí, aj keď nie vždy je to podľa mňa najpotrebnejšia vec čo chce, ale trvá na tom a nemení to, proste vysníva si vec. Vtedy mi to bolo aj ľúto ako to dopadlo, ale nedalo sa nič robiť, lego bolo kúpené a z princípu to bolo treba vydržať.
@mijo53 tak my mame tiez vsetko, ale podla mna su vianoce pri malych detoch aj o tych darcekoch a rozsvietenych ockach... ja si nepomozem, u nas sa deti z jedla netesia ani z kolacov🙂 z ich robenia ano, ale nejedia to moc🙂 spolu sme stale a rodinu si uvedomuju velmi silno cely rok... vyzdobu robime ked sa da a z toho sa tesia ( ale priznajme ze je to opaet aj o peniazoch )
moje deti sa z darcekoch vzdy tesia a dlho sa s nimi hraju, vazia si ich a nenicia - preto mi vobec nie je luto investovat... ty sama pises ze tvoje deti to nevnimali pozitivne ze tie darceky nemali a svoje spravanie zmenili... My sme darcekov mali vzdy vela ako deti napriek tomu ze viem ze moji rodicia ich kupovali cely rok lebo penazi vela nebolo, pozicku si nikdy nevzali... a viem ze aj tie darceky k tym vianociach patrili - mame normalne tradicie cakania na jeziska - vyhadzovanie prskavok a spievanie kolied a popritom cakanie na zvoncek - aky sme boli netrpezlivi, natahovali usi, len aby ten zvoncek zazvonil🙂 a potom ta strasna radost v ockach a nasledne do polnoci hore pri hrackach a potom v novych veciach na polnocnu... a rano uz o 5tej zase vonku z postele rovno pod stromcek🙂 u mna su vianoce kombinacia toho vsetkeho - voni, darcekov, kostola... beriem ze ked deti v domacnosti nie su tak to uz clovek inak vnima a je to hlavne o tej atmosfere - ako male deti sme rychlo pchali do seba veceru len aby uz jezisko prisiel, ako pubertaci sme si ju uz vychutnavali a ako mladych dospelych nas rodicia museli vyhanat o 11tej vecer od stola co sme sa tak zakecali ze aj jezisko aby prisiel🙂
podla mna cloveka formuje najmae vychova a vzory okolo neho - nie mnozstvo darcekov ci penazi - a nikto ma nepresvedci o opaku... Cize ja tym ze budget mam relativne na sr pomery velky tak si aj doprajeme a samozrejme hlavne detom bez vycitiek svedomia... ked som bola na materskej a budget bol mensi tak boli aj lacnejsie darceky ( ale nie menej🙂 )
@namornicka na toto je najlepsie svoje dieta sledovat... neviem, mne ked mala povie ze chce gormita tak mi je jasne ze je to len chvilkova moda v skole... pamaetam si minuly rok ze sa deti hrali s tymi blade ladmi alebo tak nejak sa to vola - uplny osial v skole - az taky ze ich asi v prvy decembrovy tyzden v skole zakazali lebo deti sa s nimi hrali aj na vyucovani... a jedna mamicka prisla uplne rozculena do skoly ci sme normalni ( kedze aj rodicia sme prosili o ich zakaz lebo si to decka medzi sebou vymienali, potom to zas chceli naspaet a akurat zbytocne konflikty ) lebo ze ona nejaku super seriu z ameriky objednala svojmu dietatu a teraz to uz nechce lebo to uz zevraj nie je moda... hm - tu by som sa asi ako matka zamyslela ci vobec svoje dieta poznam... ved predsa musi vediet ci to dieta sa s tym hra aj doma ked je same alebo to chce len nosit do skoly a tam sa tym chvalit... my sme takto presli gumickovou maniou napr. teraz - ako chvilu sa s tym malinka aj hrala ale hlavne islo o to nosit do skoly rozne naramky aby sa s tym mohla chvalit - cize viem ze tu primarne neslo o tie gumicky ale len o modu...
naopak ma vysnivane veci ktore chce cely rok, ako som uz pisala ja ju aj maleho vediem k tomu ake veci to maju byt ( aby to neboli hovadiny ktore uz doma ma... ) - cize napr. teraz chcela psa, ja ho domov nechcem, tak sme postupne presli na prianie psa ako skutocneho, nato sme s muzom presli net a nasli programovatelneho psa, toho jej ukazali ci sa jej paci, samozrejme ze bola nadsena ( predtym sme si zistili ci bude dostupny v europe a kolko stoji ) - a odvtedy o nom sniva... a ja sa strasne tesim ako sa bude tesit ked si ho pod stromcekom najde😉
ako citam..kazdy mate dost skromne Vianoce.Zijem s priatelom a niekedy len mi dvaja si dame darceky za 1000e.Rodicia mi daju 100e limit a za to si vyberiem a zase ja kazdemu po 100e....asi sa trosku znormalizujeme...

@mijo53 hm... zaujimavy nazor... ty nemas radost ked mozes niekoho obdarovat? Ja to napr. Milujem... tym ze davam darceky svojim lubenym akoby som davala sama sebe - pozorovat ako sa deti tesia, nasledne hraju, stavaju drahy, lego...rano po stedrom veceri utekaju z postielok aby sa hrali, hrdo idu navstivit starych rodicov v novom obleceni...akoby som videla seba ako dieta - mam nadherne spomienky na vianoce a to som vyrastala v relativnenie moc dobre situovanej rodine...