Ruší sa vyšší daňový bonus?
Ahojte je to pravda ze sa bude rusit ten vyssi danovy bonus?
@neznamaznama už to zmenili, ale nie som si istá či tento rok či až budúci.Viem, že som hľadala brigádu pre dcéru a bol to veľký problém.Neviem kde ste všetci brigádovali čo píšete, alebo to bolo pred veľa rokmi, ale dnes zohnať brigády pre 16,17 r je ťažké nehovoriac o tom, že má zdvíha zo stoličky, keď vidím ponuky vo veľkých firmách na 4-6 hodín pre VS za prácu, ktorú nikto nechce robiť za almužnu, ale študentom má byť dobra
Niekde som zachytila, že má byť bonus 100€ a rodinné prídavky 100€, že rodiny o nič neprídu a bude to adresnejšie. No neviem pre koho, takto stredná trieda, čo platí na svoje príjmy vysoké dane, aspoň niečo z nich dostala naspäť. Takto zas tí, čo robia na čierno, platia minimálne dane, pripadne ani nerobia, budú na tom lepšie ako pracujúci. Už sa stredná trieda delí na nižšiu a vyššiu, pričom nižšia už má problém vôbec prežiť..
Tak neruší sa uplne , však to dobre chápem? Len zo 140E max na dieta klesá na 100E na dieta.
@luccija tak nájsť bridagu pre študenta je fakt ťažké. U nás je našťastie Tesco a tam to ide. Ale záujem je veľký.
@jajka257 prežili sme aj bez kocikovneho aj bez príspevkov na prvaka dokonca aj bez príspevkov na počítač a dalších xy iných príspevkov. Naši 18 + si vlastne už nič nezaslúžia.
@lenkasarka vy ste nemali prispevok pri narodeni dietata?
@zuza265 jasne dali mi 800 eur 😀
@neznamaznama je to od 1.8.2024
Každý si bude do krvi obhajovať to z čoho ma výhodu, aby mal len viac pre seba, ako také zvieratká, pre mňa takéto diskusie maju fakt nulovú hodnotu 🙂
@lenkasarka neviem ci ironia? Moj synovec ma 18+ a akoze ja mam pocit ze dostali…
Ano, taky klasicky Smeracky pristup. Vyhadzuju peniaze na svoje promo a luxus, zvysuju si platy, schvaluju dozivotne renty. Robia drahe zmeny v instituciach, ktore su len preto, aby si uchovali moc. Rusia projekty, aby ich mohli nanovo navrhnut tak, ze sa rozkradne co najviac. Ale rodinam treba zobrat 40eur mesacne.
Toto je ta SOCIALNA RODINNA politika Smeru.
@zuza265 nepamätám sa aby sme dostávali takéto príspevky ako sa dostávajú teraz dokonca sme nemali žiadne obedy zadarmo. Tuším to bolo keď dcéra chodila na základnú ale pre sociálne slabé rodiny. V pohode sme prežili aj teraz by ľudia prežili,ale zvykli si tu taký príspevok tu hentaky a tu zas onaky. Teraz sa škrtne 40 eur na dieťa a niektoré to už teraz oplakavaju.
@lenkasarka s tym suhlasim. Len ma to prekvapilo, lebo uplne mam pocit, ze sme viedli rozhovor so svagrinou o tomto prispevku po narodeni dietata a jej syn ma 18+. Tak som sa zarazila… nie ze by som sa sla dohadovat, len ma to prekvapilo🤗 suhlasim. Nikdy neostane nikto “neukrivdeny”. Z tade sa uberie a tam prida a naopak
@lenkasarka pozeram, ze zakon je z 1998, tak si dobre pamatam
@zuza265
Mali sme aj my príspevok pri narodení dieťaťa. Rovných 5.000,-Sk. Potom to upravili že na prvé dieťa bude tých 800,-€ a na každé ďalšie ostane 170,-€ (cca). Takže na druhé dieťa som zas dostala zhruba 170,-€. Až od januára 2008 zaviedli zvýšený príspevok na prvé tri deti. Či je to limitované doteraz neviem. V ostatnom má
@lenkasarka pravdu. Žiadny príspevok pre prvákov, tehotenské, obedy zdarma... Dokonca ešte kedysi v roku 2003 cca mi zobrali aj prídavok na dieťa ktorý bol tuším okolo 20 korún, vraj mám nadpriemerný plat 🤦
@zuza265 ja to všetko beriem. Nastastie sa zaobijdeme bez príspevkov,len je to take zvláštne a už to tu bolo spomínané. Príspevok na prvaka áno ale na prvaka na strednej už nie pritom tie náklady sa absolútne nedajú porovnať. Dieťa nad 15 si už nezaslúži ten vyšší bonus aj keď nechápem prečo. Zje niekoľko násobne viac. Potrebuje niekoľko násobne viac všetkého ako malé dieťa. Ja mám len jednu tak ja som v pohode,ale tie čo majú napr 3 násťročných tak to už pocítia omnoho viac. A ten rozdiel 150 eur mesačne a 420 mesačne(alebo o trochu menej) neviem presne ako to funguje. Nikdy som sa o to nezaujímala. A fakt nezávidím ak by má chcel niekto obviniť
@lenkasarka Tiež nechápem ten bonus do 15 r. Teraz mám deti v SŠ a VŠ veku a náklady sú niekoľkonásobne vyššie ako pri deťoch do 15 rokov. A podľa logiky pridelenia daňového bonusu majú ísť makať (namiesto venovania sa štúdiu)? Som samoživiteľka, napriek tomu deti vedia že pokiaľ študujú zabezpečujem chod domácnosti a zákl.výdavky ja. Peniaze z brigád majú na "nadštandard". My sme zrejme generácia ktorej bolo jasné že o dieťa sa starajú rodičia nie štát. A nezávidím dnešným mladým ktorí sú zvyknutí na taký príspevok, hentaký a onaký. Raz to skončí a dostanú facku od života.
@vejapa76 na Slovensku nič nedáva logiku 🙃. 15+ročným zoberú 90 na bonuse plus dotáciu na obedy, to už je potom pekný rozdiel plus mnohí začnú dochádzať na SŠ mimo mesta, tak ešte cestovné do toho..A teda nespravodlivé je to riadne. Ale teda poďakujme Bugárovi, toto bol tuším jeho nápad, s tými dvojakými bonusmi. A presne, peniaze z brigády (čo je v 16-17 zázrak vôbec nejakú nájsť) majú byť pre dieťa na niečo extra.
@kristiii +ešte to tu tuším nepadlo - štúdium v inom meste bez nároku na internát (lebo cestovať takmer štyri hodiny denne do + zo školy je podľa školy o.k.) Tak vzniká ďalšia položka - podnájom. Veru čím staršie dieťa tým vyššie položky. Napriek všetkému (okrem iného aj napriek znevýhodneniu starších detí štátom) som rada že študujú. Podporujem ich v tom a nie je mi ľúto jediné euro investované na ich rozvoj.
Logicky na starších by mal byť vyšší bonus a keď už nie tak, tak na všetky deti do skončenia štúdia rovnaký. Zvýhodnila by som rodiny kde je dieťa choré. Nie "choré" kvôli predĺženemu rodičáku s vymyslenou diagnózou ale dieťa ktoré naozaj potrebuje celodennú (alebo aspoň lekársky podloženú zvýšenú opateru).
@marcellka32 niečo som na nete hľadala. Ak som to správne pochopila, tak ak nič nezmenia, tak buduci rok môžu začať študenti brigádovať hneď od začiatku prázdnin, ak skončia prvý ročník SŠ (bavíme sa o klasickom postupe, to znamená 9 rokov ZŠ a 1 rok SŠ) a sú starší ako 15 rokov? Prípadne tiež situácia, že v danom školskom roku dosiahli 16 rokov, hoci ešte nemajú ukončenú povinnú 10 ročnú školskú dochádzku? Priznám sa, občas som stratená v tých presných zneniach.
@terina25 moj syn ma pravidelnu brigadu od 16 cely skolsky rok...zarobi velmi pekne...len na to treba vedomosti
@terina25 aj ja som brigadovala od 15...cez vikendy, niekedy len soboty, inokedy aj nedele
@zuza265 vzdy musis ist k lekarovi, kym dieta nema 18...podpisujes totiz papiere, kt.sa posielaju poistovni...

@marcellka32 prosím ťa, kde si našla, že už nemusí byť ukončená povinná 10 ročná dochádzka?