S priateľom máme rozdelené financie

7. aug 2020

Ahojte žienky, zaujimalo by ma, ako je to u vás, pripadne ako by ste riešili moju situáciu.
S priateľom sme spolu 2,5 roka, čakáme babatko, svadba bude budúci rok. Ide o to, že finančne sme na tom dosť rozdielne. Keď sme sa spoznali, už mal kúpený dom so záhradou (na hypo), auto, atd. Ja som bola ešte študentka na VŠ, nejaký čas som u neho v podstate bývala zadarmo. Odkedy som nastúpila do prace, prispievam cca 200 eur na “bývanie”. V úvodzovkách preto, lebo to nie je ani štvrtina toho, čo ho hypotéka + energie stoja. Nechcel aby som prispievala viac. Keby si chcem najst garzonku alebo jednoizbák, vyjde ma raz toľko.
Čo sa týka nákupov potravín, väčšinou platíme striedavo. Ostatné výdavky spojené s domácnostou platí on, ja zas veci pre zvieratká (mame psa a mačku). Samozrejme každý si za seba platíme svoje hobby, ja si rada kupujem aj nejaké oblečenie - v práci musím vyzerať reprezentatívne a nemôžem nosiť to iste každý týždeň (on síce tiež, sle nové oblečenie kupuje max raz za rok 😅 - to sú chlapi).
Ide o to, že počas korony mi znížili plat a finančne mi to už tak dobre nevychádza, neviem si z výplaty nič odložiť. Ja teda nemám nič vo vlastníctve (napr. dom, auto) a ani si neviem predstaviť, že by som si nejakú takú väčšiu vec mohla kúpiť, a už vôbec nie keď čakáme babatko. Navzájom vieme kto koľko zarába a už len z toho princípu že zarába viac a nikdy vyslovene nechcel aby som niečo platila, mi je blbe rozprávať sa o spoločnom účte, teda lepšie povedane navrhnúť aby sme ho mali. Samozrejme aj ja chcem mat “vlastne” financie aby som si mohla niekedy kúpiť napr kozmetiku oblečenie, darček / alebo aspoň nejakú maličkosť pre potešenie pre partnera. Ďalej si naprikald neviem predstaviť, že by mal kupovať všetky veci pre babatko on. A vlastne nás “živiť”... viem že v mnohých rodinách to asi tak funguje ale ja by som si rada zachovala aspoň trochu pocitu sebestačnosti... ako sa to dá keď sme sa vlastne ocitli na úplne inej finančnej pozícii?

stanulienkat
7. aug 2020

Uz len to je chvalyhodne, ze takto rozmyslas a nie si vychcana.

maminuska
7. aug 2020

a prečo by vás nemal živiť. Treba dočasne zľaviť z tej emancipácie . Máš skvelého muža ,ktorý vie čo sa sa patrí .

simona92101
7. aug 2020

Nerozumiem o akej vychcanosti je tu rec?ved budete manzelia,rodicia,budete zit v spolocnej domacnosti vsetci 3,ked pojdes na matersku a neskor rodicovsku, tak z coho chces financovat vsetko?dam priklad ako to mame my s manzelom: ked sme sa spoznali,mala som kupeny 1 izbovy byt na hypo.chodil ku mne na vikendy,vzdy priniesol nakup-potraviny atd.ked sa ku mne nastahoval,ja som platila hypo a robila nakupy do domacnosti,a on platil benzin(dochadzali sme spolu do prace) a ine vydavky.vychadzalo to rovnako.po case sme kupili dom,ja som otehotnela.vsetko islo z penazi ktore boli spolocne,dali sa dohromady peniaze a vyplatili sa vydavky co bolo treba,a peniaze sa odkladali spolocne,ziadne moje a tvoje,ale NASE!aj pre babatko vsetko zo spolocneho.matersku som mala vysoku,cize sme sa snazili aj co to odlozit bokom.nemam pocit ze by som nebola sebestacna,ani ze si nemozem ist daco kupit,tak isto mame aj domace zvierata.. nemame spolocny ucet,kazdy mame svoj,ale napr.hypo ide z manzelovho uctu,z mojho sa platia ostatne poplatky.peniazky co zostanu,sa pouzivaju na fungovanie spolocnej domacnosti,nakupy potrieb pre dcerku,ak su nejake vacsie investicie tak sa poradime s manzelom a kupime.
Ja osobne si myslim,ze to nie je ziadna hanba takto fungovat..

deti95060810
7. aug 2020

u nás máme každý svoj účet a jeden spoločný na ktorý posiela mm výplatu... Ja som na spoločný neposlala ešte NIČ.... 😉🙂

eliska13
7. aug 2020

Nie všetci majú spoločný účet.Ja som bývala vo svojom muž sa presťahoval ku mne na šťastie bez hypo, ale ako som zostala na RD každý mesiac mi dal sumu a tak fungujeme dodnes roky.takze, ak nechceš žiadať o spoločný ucrt, keď bude vhodná chvíľa porozprávaj o tom.muzi aj tak nemajú páru ako rýchlo sa materská a rodičovská rozkotula.
Neber naňho ohľady😊veľa sebestačnosti je niekedy na škodu vlastná skúsenosť🙈

lucilaines
7. aug 2020

Joj no asi budes musiet na nejaky cas tu hrdost zahodit a byt rada, ze mas normalneho chlapa. Ja som mala pekny plat aj vlastny byt aj vysoku matersku, ale ako som presla na rodicak tak zrazu bez penazi. Muz aj povedal, ze ved ked ti bude chybat, povedz poslem kolko treba. Ale ja som bola taka hrda, ze ja som radaej isla do minusu na ucte ako by som mala pytat. Rychlo ma to preslo, teraz uz mame pekne trvaly prikaz rovno na zaciatku mesiaca a kolkokrat pytam este aj navyse. V skratke- na rodicaku sebestacna nebudes aj ked sa na hlavu postavis, takze to cim skor s muzom odkomunikuj a prijmi ako fakt.

lucinka1988
7. aug 2020

Ťažko radiť. Ale s tvojim zmýšľaním súhlasím. My sme si kupovali byt spolu ešte pred manželstvom a obaja mame v podstate podobný príjem, manžel zarobí ešte z inej činnosti, ale to sú úplne iné sumy ako tie, ktoré mame zo zamestnania. Ja som aktuálne na RD a som opäť tehotná, ale od nástupu na MD pracujem z domu pre pôvodného zamestnávateľa. Nie preto, že som musela, ale preto, že som chcela. Ja potrebujem mať vlastne financie, svoju sebarealizáciu aj sebestačnosť. Manžel síce prispieva počas mojej RD na domácnosť asi o 2/3 viac, ale považujem to za samozrejmosť, keďže on zarába na úkor toho, že ja nemôžem, keďže sa starám o naše dieťa. Teda zarábam, ale menej, ako keď som pracovala na TPP. Toto by mala byť samozrejmosť v každej jednej rodine, predsa žena nemôže byť poškodená tým, že sa doma stará o dieťa a nemôže plnohodnotne zarábať. Zatiaľ sme aj do bytu investovali rovnako, náš cieľ je ale splatiť hypo do pár rokov a bude to splácať manžel, keďže ja budem doma s druhým dieťaťom a príde mi to úplne spravodlivé- on plnohodnotne zarába, ja sa starám o naše dieťa. Ak by s tým mal náhodou problém, to myslím teraz všeobecne v teoretickej rovine, nech je doma on a ja budem zarábať. Ale tebe by som poradila možno nejakú prácu popri MD/RD, kde si zarobíš a budeš sa cítiť lepšie.

nikiki29
7. aug 2020

My máme spoločný účet - resp. ja mám účet a muž je disponent. Chodia nám tam všetky peniaze, spolu na účet prispievame a spolu z neho aj míňanie... neriešime mne prišlo toľko a tebe prišlo toľko. Myslím si, že je úplne normálne aby počas MD “živil” rodinu muž. Žena predsa vychováva dieťa, nemá taký príjem. Ja si neviem predstaviť mať 2 účty - rozdelené financie počas MD... žena to z tých peňazí neutiahne a mne by bolo teda strašne blbé pýtať si stále od muža peniaze na nejaké moje malichernosti. Teraz si každý vezme koľko potrebuje, dôverujeme si, míňame tak ako každý z nás uzná za vhodné. Pri rozdelených účtoch je jediné riešenie - zmieriť sa s tým, že rodičák náklady proste nepokryje a porozprávať sa otvorene s mužom ako to budete financovať 🤷🏻‍♀️ netreba sa cítiť blbo, ste partneri, tam by mala byť otvorenosť, dôvera, pochopenie a hlavne spoločná dohoda... verím že nájdete ten váš správny spôsob financovania. Po ukončení MD sa zas mnoho vecí zmení a už budeš samostatnejšia... teraz budete v prvom rade rodina a rodina sa rozhoduje a financuje a prežíva všetko spolu

andreatytler
7. aug 2020

My mame oddelene financie. Sme spolu uz 12 rokov a manzelia sme 6 rokov. Ja som chcela spolocny ucet ale manzel nechcel. Nepaci sa mi to ale viem s tym zit a je to tiez vyhoda lebo si budujem svoj vlasty financny kredit.
Pred tym ako som sla na matersku sme platili vsetko 50/50 (Hypoteku, vsetko okolo domu a auta potraviny, dovolenku). Vtedy zarabal len o trochu viac ako ja takze nasa situacia sa moze zdat ina ako tvoja ale odkedy som na materskej dokazem platil len polovicu hypoteky a vsetko ostatne plati on. Aj sme urobili financny plan pred porodom a ako ja budem prispievat z nasetrenych penazi na vsetko ale tie sa minuly hned v prvych mesiacoch a teraz nas zivi muz.
Urcite sa o tom spolocnom ucte s muzom porozpravaj. Financie treba mat prediskutovane pred svadbou. Ake su jeho predstavy ... ake su tvoje.... Z toho co pises usudzujem ze nie si ziadna zlatokopka a tvoj priatel to vie. Kludne mu povedz presne to iste co si sem napisala.
Podla mna je idealne ak si obaja odlozia z toho co zarabaju rovnaku ciastku na vyslovene vlastne potreby a ostatne ide do spolocneho uctu z ktoreho sa platia kazdodenne veci. To ze jeho podiel bude 80% je uplne v poriadku. Vela muzom to robi dobre ked sa financne staraju o zenu. Prave teraz je on v takej pozicii a zda sa ze to robi rad a tak sa to nesnaz menit. Casom budes zarabat viac a mozno sa to nekedy aj otoci.

jaskolka
7. aug 2020

Neviem, podla mňa v manželstve je automaticky všetko spoločne, neviem si predstaviť, že teraz mam rovnako prispievať na domácnosť, ako pred materskou. Ok, ešte nie ste zobratoi, ale plánujete to, plus bábätko je na ceste. Je úplne normálne, že v takom prípade je živitel rodiny muž, bez akejkoľvek hanby, či čoho. Sice fajn, ak žena má nejaké možnosti prispieť, ale úprimne, z čoho? Jasne, ze na materskej sa tvoje príjmy znizia, tak treba sa s tým "vyrovnať"akceptovat,ze na iste veci ti bude dávať muž, a ten, ak je normálny, čo podľa tvojich slov je celkom pravda, nebude mať problém utiahnuť to. Tak to fungovalo aj v minulosti, len teraz sa trochu začala preháňať ta" emancipacia"a snaha ženy za každú cenu nestratiť svoju finančnú samostatnost aj na materskej... Co je nereálne, lebo jednoducho v tom čase je plná povinnosť a úloha chlapa, zabezpečit rodinu, keďže žena má celkom inú úlohu, tiež náročnú.

lubka73
7. aug 2020

pokial nebolo dieta som prispievala na najom polovicku a stravu sme sa striedali, na hypo som mu neprispievala ved byt bol jeho, ked som ostala na materskej aj ked sme sa nevzali uz mame vsetko spolocne, aj ked mame svoje ucty a na byvanie neprispievam, platim skoro vsetko ostatne

lauriema
7. aug 2020

Ja mam svoj účet, manžel má svoj. Mame prístup k účtom ja k jeho on k môjmu. Manžel platí byt vodu elektrinu, hypo už Chvála Bohu nemáme podarilo sa Nám s Bozou pomocou splatiť predčasne. Ja kupujem jedlo, ak chcem oblečenie poviem mu a idem si kúpiť on tak isto ak niečo chce.

ivana.natasha
7. aug 2020

Neviem prečo vnímaš obdobie kedy sa budeš starať 100% o vaše spoločné dieťa ako obdobie, kedy by si mala prispievať rovnako ako pred materskou a rodičovskou. Veď ti budeš dá sa povedať pracovať-budeš sa starať o dieťa a domácnosť(o tú spoločne s partnerom, určite ani na materskej nieje žena povinná robiť doma slúžku). Tvoj príjem počas tohto obdobia materská-náhrada príjmu a rodičovská-príspevok na starostlivosť o dieťa. A nie som zlatokopka a ani vychcaná, proste ak ste chceli spolu dieťa, tak je jasné, že tvoj príjem klesne, ale zato prinesieš do vašich životov niečo viac, čo sa nedá vyčísliť peniazmi. A hovorím ti, vyrieš si to pred narodením dieťaťa a svadbou, potom je už neskoro. My sme mali s manželom spoločný účet ešte sme spolu len chodili, a máme ho doteraz a ani jeden jediný krát som nemala pocit, že ma musí živiť a to som teraz po dvoch materských na rodičáku. 🍀

danieli
7. aug 2020

Skus uplne v pohode zacat debatu, ze by si si zelala, aby ste boli obaja spokojni vo vasich financiach, uz budete traja, nacrtni svoju predstavu, opytaj sa na jeho a hladajte kompromis, odovodni to presne tym, co si pisala, na jednej strane mas pocit menejcennosti, co sa tyka platu, na druhej strane nechces, aby mal pocit, ze vas musi zivit, zaroven si zelas, aby si mala nejake aj svoje financie a uz len hladajte stred

majkeel
9. aug 2020

@maminuska Zivit. Hm, otazka je, ako sa stanovi, kto bude v pare ten "menejcenny" a kto "VIP", kto bude chodit do prace za dvoch, kto bude zivit a kto bude sediet doma. ;) A kto bude zivit toho doma po rozchode, z coho bude zit na dochodku, ked si nenajde dalsieho partnera.
Pritom je to pomaly specifikum Slovenska (a asi aj ostatnych postsocialistickych krajin), drzat sa zubami nechtami starych socialistickych "vymozenosti" - byt s kazdym dietatom 3 a viac rokov doma, zaroven sa chciet mat tak dobre ako v tradicnych kapitalistickych krajinach a mat ich vyhody zivota.
Vid clanok dole, ze Francuzky by si poklepali pri 3 rokoch rodicovskej dovolenky. Vo FR, UK, USA,... su naklady na zivot vysoke, vacsina zien ide po 3-4 mesiacoch do prace. Maloktora rodina je tak super bohata, aby zena sedela len tak 10 ci viac rokov doma, iba na Sk sme na to dost bohati. ;) Len clovek nechape potom prispevky, ze po rozchode nemoze zrazu niekto vyzit.
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/janka-o-zivot...

sonnenshein
9. aug 2020

My sme si tiez nechali oddelene ucty, a mame jeden spolocny, na ktory posielame obaja sumu, na ktorej sme sa dohodli. Z toho robime nakupy do domacnosti - potraviny, hygiena, sem tam nabytok a podobne. Kazdy zvlast si platime hypoteku na nehnutelnost nadobudnutu pred svadbou, a dalsie vydavky, ako poistky a podobne.
Ak ma muz dostatocny prijem, z ktoreho to "vyjde", nevidela by som problem v tom, aby naklady na domacnost pocas materskej a rodicovskej platil on - keby sa stalo ze by bol dlhsie PN, tiez by si (predpokladam) nerozmyslala, a prevzala naklady na spolocnu domacnost, nie?

halci
9. aug 2020

@ivana.natasha Suhlasim. Praca zeny na materskej je 24/7. Muz pride z prace a vylozi si nohy. Neda sa to porovnavat. Keby mali muzi rodit a byt na materskej, ludstvo by vyhynulo.

puklica13
9. aug 2020

@majkeel ty si niekedy tak mimo az to boli..a to vravim ako mama 3deti, ktora v podstate ani raz nebola na materskej a kazdu porodnicu absolvovala s laptopom..porovnavas NEPOTOVNATELNE..v tych krajinach ktore spominas su uplne inak nastavene zakony, odvody a podpory..skus is tu do prace s 2mesacnym dietatom a najdi si a vydrz ram aspon polroka..a potom mudruj
..priklad...v tych krajinach je bezne zamestnat 2-3zeny na skrateny uvazok na jednu poziciu..u nas je to v podstate nemozne,lebo odvody by musel zamestnavatel platit za vsetky ..

majkeel
9. aug 2020

@puklica13 Keby ludia nevolili chu..ve vlady, ktore kradnu a keby sa tie peniaze, co sa vyplacaju matkam, co su zbytocne dlhe roky doma a zaroven kricia po este vacsej podpore od statu, presmerovali na podporu, ktoru spominas, tak by sa to dalo.
Ale hovorim, aj sediet doma, aj mat luxus sa neda. Z ho..a sa bic upliest neda, ako hovorila moja babka. 🙂

puklica13
9. aug 2020

@majkeel to je ale dost mimo tej temy, nemyslis?

majkeel
9. aug 2020

@puklica13 reagoval som na a prečo by vás nemal živiť ..., nie na hlavnu temu. 🙂 Ako si to kto s financiami doma zariadi, tak to bude mat.

puklica13
9. aug 2020

@majkeel cize ked zena porodi ma sa zivit dalej sama..ergo dieta strci do krabice a ona do prace

majkeel
9. aug 2020

@puklica13 zeby to takto robili v inych krajinach? Nezda sa mi. ;)

maminuska
9. aug 2020

@majkeel tak u mna plačeš na nesprávnom hrobe , ja som si vybrala chlapa ktorý s tým nemal problém a nemá s tým problém ani teraz, je to otázka správneho výberu. Na druhej strane ja som bola na materskej počet dni u posledných troch deti že rovná sa nula, ale mohla som si vybrať a o tom je tá kvalita muža aby ti to tie tri roky bol schopný umožniť .

maminuska
9. aug 2020

@majkeel a ak by to tak bolo že žena porodí a ďalej živí seba tak ste nám ako chlapi k ničomu , nepotrebujeme vás . Obslúži nás aj spermibanka k čomu sa už mnohé ženy aj uchyľuju, hlavne tie čo dobre zarobia , s ďaľšom bremenom sa s prepáčením srať nepotrebujú.

puklica13
9. aug 2020

@majkeel cize v inych krajinach sa muzi nestaraju o zeny a deti..zaujimave..ja mam segru vydatu v kanade, nechodi do prace lebo maju 4male deti, podpora od statu velmi mierna..vsetko financuje muz..ona sa stara komplet o rodinu, logistiku tej rodiny..ale ten muz sa predsa dobrovolne rozhodol mat deti tak si uvedomuje ze ta zena jednoducho nemoze pri malom dietati zarabat rovnake peniaze..ale to chce vyzretych jedincov..
A ano ..su aj vyzirky..rovnako ako su aj nezodpovedni burani..vacsinou ( aspon dufam) su v mensine

majkeel
9. aug 2020

@maminuska Ak si dobre pamatam, prveho manzela si si az tak dobre nevybrala. ;)
Ano, ked vsetko funguje ako ma, tak nas nepotrebujete. Pri prvom vypadku prudu, vojne, problemoch civilizacie, hospodarskej krize, ked budu peniaze a kreditka nanic, ked bude treba postavit dom, dialnicu, cestu, zeleznicu,... nas potrebovat budete. ;)

puklica13
9. aug 2020

@majkeel pri hospodarskej krize a vypadku prudu pojdu hladom ako prvi ITckari🤣boze toto su argumenty hodne ZS

maminuska
9. aug 2020

@majkeel mas pravdu nevybrali mala som 20 , takze vek má ospraveldlnuje. Ale aj ten prvý manžel bol ochotný a schopný má živiť tri roky na materskej. Ak má žena peniaze , mužský nepodarok je v rodine nežiadúci, nepotrebujeme vás. Všetko ostatne sa dá zaplatiť, objednať aj to semeno. A zas niečim sa živiť musíte nie? Takže tie diaľnice Vám pristanú.

majkeel
9. aug 2020

@maminuska Dialnice este nie, robil som ale na stavbach. Vazim si kazdu pracu, najma tu tazku, preto som si vybral tu "lahsiu". Od 23 uz len sedim za laptopom ako SAP konzultant. Na rozdiel od Vas mi nepride ziadna praca degradujuca, ani ta na dialniciach.
Ak by mi niekto povedal, ziv ma cely zivot, alebo si objednam semeno, tak jej este vytocim DHL Express, nech jej ho dovezu domov co najrychlejsie. ;)