Sen o väčšom bývaní: keď je úver nedosiahnuteľný
Ahojte. Asi sa potrebujem len vysťažovať. Mame 2i byt, polovicu splatený, auto bez úveru, snažím sa šetriť, 2 malé deti, ja som na RD. A jednoducho znova nam nedali úver na väčší byt. Manžel zarába dobre, ale problem bol v tom, že nám nestačil výmer skrz súčasnej hypo. Nakoľko tie byty išli neskutočne hore. Som z toho sklamaná. Fakt sa snažím. Šetrím. Rozmýšľam. A keď počujem od druhých - kedy plánujete ísť do väčšieho?! Tak mám husiu kozu na chrbte, lebo my sa fakt snažíme odtiaľto dostať. Ale ja neviem. Nedarí sa. Utešujem sa, že to tak ma byt. Že neviem, prečo nás tu tak niečo drží.. ale chyba mi vlastný priestor. Chyba mi priestor pre moje deti. Áno, všade čítame, ze dá sa žiť aj na malom, no dá, keď tam človek ide len spať. Ale ja tam s deťmi plnohodnotne žijem a je to na facku….🙈
Viete, nie je práca ako práca. Ja keď počujem ako niekto napíše: "mám dobrú prácu" a potom sa začnem s ním detailnejšie baviť, tak zistím že tá jeho práca vôbec nie je dobrá, ledva možno priemerná. A s tým sa teda rozhodne vyskakovať nedá.
Ja keby som niečo pre vlastné bývanie poriadne nerobil, a to myslím fakt poriadne, tak ho ani nemám. Teda keby som chodil len do ten "dobrej" práce, tak som tiež zalezený niekde v 2-izbáku asi.
Predať byt a následne kúpiť väčší?
@hyperpohroma všetky byty, čo boli na predaj boli s umakartovym jadrom… čiže bolo by to ešte na dlhu prerábku.
@hyperpohroma všetky byty, čo boli na predaj boli s umakartovym jadrom… čiže bolo by to ešte na dlhu prerábku.
@anonym_autor ja som myslela predať ten vás 2i byt a následne kúpiť väčší - čiže použiť peniaze aj z predaja
@anonym_autor pôjdeš do prace, budeš mat normálny príjem, banka sa bude zas inak na vás pozerať
Koniec fnukania
@anonym_autor pôjdeš do prace, budeš mat normálny príjem, banka sa bude zas inak na vás pozerať
Koniec fnukania
@anonym_6c7908 ja pracujem. Z domu. Príjem mám priznaný. Platím dane. Žiaľ, nestačilo.
@anonym_autor ja som myslela predať ten vás 2i byt a následne kúpiť väčší - čiže použiť peniaze aj z predaja
@hyperpohroma áno ja rozumiem. Ale neutiahli by sme to medziobdobie platenia hypo + nájom novému majiteľovi. Sú tu extrémne vysoké zálohové platby. Hold, staré byty v centre mesta 🙈
Spomen si pri volbach, preco su drahe byty, vysoke dane a nizke ciste platy. aby smeraci uz stvrte volebne obdobie zili v eurohaciendach za nakradnute miliony a smiali sa takym, co poctivo robia a platia dane ako ty a tvoja rodina.
Len či by to nebolo aj vo väčšom na facku🙂
Poznam veľa známych, co vyrastali dvaja súrodenci s rodičmi v 2izbaku, takže podľa mňa to nieje až tak neobvyklé 🙂
tiež poznám čo vyrastali v 2 i byte.
Ešte za komunistov a muselo byť. Nechápem prečo vyplakávaš.
@anonym_autor
Ja som tá vykopávka, čo sa tešila z umakartového jadra. Teraz je to brané, akoby ste mali latrínu na dvore.
Tak sa tlačte v dvojizbovom a čakajte na väčší prerobený byt, ktorý vám medzitým aj tak utečie.
Kamoska s muzom maju 3 deti v 2izb (53m2). Sice vyplakava tiez, ale tak, volajako ziju nazivaju v pohode vo svornosti i v tom 2izbaku. Najstarsia pomaly byt opusta, ide na VS na intrak.
Keď nebudeš na RD, deti budú mať poobede ešte nejaký krúžok, tak ti to vôbec tak nepríde, že ti to ide na mozog. Bývali sme skoro 10r v 2i byte, s 2 deťmi. Boli sme veľa von, takže sme vôbec nijak zvlášť nepociťovali tieseň. Teraz máme 3i byt, lebo sme sa sťahovali do iného mesta a tento mal okrem iného aj top cenu a stále nepociťujem tú izbu navyše a to mám deti už väčšie ale najradšej trávia čas s nami 😅.
Ok hovoris ze si na rodicaku takze urcite nemas plnohodnotny prijem ako pred detmi, aj ked vravis ze mas nejaku pracu z domu. Je tak? Ci si s dvoma malymi detmi a mas plnohodnotny prijem? 🙂 Asi skor nie. Tak holt ked skonci rodicak, dieta pojde do skolky a potom nabehnes na fulltime do prace, urcite bude aj lepsi prijem a dosetrite skor, alebo refinancujete. Neda sa mat vsetko naraz. Teraz mate male deti no tak nizsi prijem a chvilu sa tazko pohnut z aktualneho, to tak byva. Vacsinou to lahsie ide pred detmi alebo po detoch....
Takze ak ste sa rozhodli ist do toho ze teraz deti (a vedeli ste ze 2i) no tak trochu vyrastu a zas mozete sa zamerat na riesenie byvania.
Ak obaja zarábate a banka vám nedala hyp, tak je to asi dobre, pravdepodobne by ste takú vysokú hypo nevládali splácať. Ak chcete väčší byt, asi bude musieť prísť kompromis - napr. nie v meste alebo v okrajovej časti, pripadne susedné menšie mesto. Neviem lokalitu, takže len hádam.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mame-dostatocne-zabezpecenu-buducnost-s-rodinou/ toto je tiez tvoja tema?
@anonym_autor ak mate len 26 rokov a dve male deti, tak na to vsetko mate celkom ok zazemie, treba len pockat, setrit
Ono zas keby ste byt svoj byt predali a mali by ste záujemcov ktorí by vám vyhoveli tak by sa to dalo. Je to len o dohode. Ostanete v starom 2i byte pokým neprebehne rekonštrukcia nového. My sme to tak mali - predali sme byt a kúpili dom. V byte sme bývali ešte nejaký čas pokiaľ sa dom najkomplet nedokončil. Platili sme zálohové platby za byt, elektriku atd. Všetko bolo zmluvne ošetrené, pokiaľ sme porušili dohodu a bývali sme v byte naďalej, nie do dátumu ktorý bol uvedený v zmluve, tak sme platili pokutu (nájom) niekoľko € denne…. Všetko je o dohode, nemusíte mať novostavbu ale vystačíte si aj so starším bytom ktorý si viete prerobiť, keď ste už natesno…
problem hlavne je, ze pracujes z domu. tzn 24/7 v rovnkom malom priestore...vsetko je tam stiesnene, ziadny socialny kontakt...HO su smmmmrt
My sme predali byt a stanovili sme si termin nastahovania do noveho o pol roka s tym, ze sme platili naklady iba. Bolo to v kupnopredajnej zmluve jasne uvedene, za ten cas sme si zariadili novostavbu. Vsetko sa da, nezufaj.
Na jednej strane fnukas, ze chces väčšie a na druhej ti vadí umakartove jadro. 🤦🏻♀️
My máme v paneláku nie jednu, ale viac rodín, ktorí bývajú v 2 izbovom byte, a majú 3 deti. Majú už dokonca okolo 20 rokov. Takto žijú už roky, sú živí a zdraví.
Spomen si pri volbach, preco su drahe byty, vysoke dane a nizke ciste platy. aby smeraci uz stvrte volebne obdobie zili v eurohaciendach za nakradnute miliony a smiali sa takym, co poctivo robia a platia dane ako ty a tvoja rodina.
@anonym_671fc0 môžeš voliť hocikoho sa ti zachce , garantujem ti že s cenami bytov to ani nepohne.naopak ak porastú čisté mzdy, kúpyschopnosť obyvateľstva sa zvýši a tým aj dosiahnuteľnost hypoték. To opäť zvýši ceny. Extrémne drahé bývanie je problém celého západného sveta , a čuduj sa svete nemajú tam Fica
My máme v paneláku nie jednu, ale viac rodín, ktorí bývajú v 2 izbovom byte, a majú 3 deti. Majú už dokonca okolo 20 rokov. Takto žijú už roky, sú živí a zdraví.
@anonym_f8a98a živí a zdraví , ale či aj spokojní?
Niektori to riesia aj tak, ze predaju mensi byt, nastahuju sa k rodicom, kupia vacsi byt, prerobia a tak sa prestahuju do vacsieho bytu.
To by slo?
@hyperpohroma áno ja rozumiem. Ale neutiahli by sme to medziobdobie platenia hypo + nájom novému majiteľovi. Sú tu extrémne vysoké zálohové platby. Hold, staré byty v centre mesta 🙈
@anonym_autor takze mas 2izb byt v centre a nevyjde ti po predaji na 3izbovy na sidlisku? Nejak mi to nevychadza
Som z ke, 2ka v centre sa predava za 250, za to si kupim 3ku hocikde na sidlisku
@anonym_671fc0 netahaj politiku do vsetkeho. za matovica stali byty polovicu alebo co? za simecku budu stat štvrtinu, ze?
Cenu vzdy urcuje dopyt a nie politici,stale je vela ludi,co si dovolia kupit byt,a zobrat hypo.Preto idu stale hore.
Kolko ste chceli brat hypo???

Predať byt a následne kúpiť väčší?