icon

Sen o väčšom bývaní: keď je úver nedosiahnuteľný

24. aug 2026

Ahojte. Asi sa potrebujem len vysťažovať. Mame 2i byt, polovicu splatený, auto bez úveru, snažím sa šetriť, 2 malé deti, ja som na RD. A jednoducho znova nam nedali úver na väčší byt. Manžel zarába dobre, ale problem bol v tom, že nám nestačil výmer skrz súčasnej hypo. Nakoľko tie byty išli neskutočne hore. Som z toho sklamaná. Fakt sa snažím. Šetrím. Rozmýšľam. A keď počujem od druhých - kedy plánujete ísť do väčšieho?! Tak mám husiu kozu na chrbte, lebo my sa fakt snažíme odtiaľto dostať. Ale ja neviem. Nedarí sa. Utešujem sa, že to tak ma byt. Že neviem, prečo nás tu tak niečo drží.. ale chyba mi vlastný priestor. Chyba mi priestor pre moje deti. Áno, všade čítame, ze dá sa žiť aj na malom, no dá, keď tam človek ide len spať. Ale ja tam s deťmi plnohodnotne žijem a je to na facku….🙈

Strana
z5
anonym_5bf02e
26. aug 2026
@anonym_671fc0

@anonym_5bf02e tak naco potom vobec pouzivat pismena, ked mozeme hukat ako simpanzy ... 🙂Cize, ak niekto nieco vie, ma vysoku skolu, ovlada gramatiku a nie je debil, tak je asi iba prachsprosty kaviarensky povalac a pseudointelektual. 🙂

@anonym_671fc0 niektorý ľudia niečo vedia majú vš, ovládajú gramatiku , niesu debili , a aj napriek tomu dokážu niekoho porovnávať s tetkou ktorá miluje fica. Mimochodom ona môže mať teoreticky lepšiu gramatiku ako ja a ty dokopy. Ale v tejto téme nešlo oto. Tu sa riešilo to že ľudia nechápu že platy nedokáže nikto regulovať . A ani regulované byť nemôžu to by bol komunizmus. Kapitalizmus sám nadefinuje výšku platov v danej oblasti na základe dopyt/ponuka. Ľudia odmietajú chápať tieto fundamentálne základy kapitalizmu, namiesto toho budú polemizovať a zosobňoval vinu kto môže zato že oni majú plat aký majú. Toto je triedny boj ktorý skratka ku kapitalizmu patrí.

anonym_84224f
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_84224f áno a v tom medziobdobí máme bývať kde ?

@anonym_autor v akom? Však predáš a ideš do nového. Či čo myslíš, ako ľudia bývajú keď sa sťahujú. Na to sú lehoty odovzdávania nehnuteľnosti v kúpnej zmluve. 2x sme sa tak sťahovali do väčšieho. Naši kupujúci vždy počkali s odovzdaním bytu, pokým sme sa my mohli sťahovať. To je úplne bežná vec. Vidím, že absolútne nič nevieš

anonym_84224f
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a keď si ľudia berú nábytok, čo myslíš, že sa s tým sťahujú niekde do medziobdobia? 🤣

anonym_671fc0
26. aug 2026

Vlada Smeru, vyhodene 2 miliardy eur na riesenie romskeho problemu. A musime "konsolidovat" z penazi danovych poplatnikov
https://www.facebook.com/photo?fbid=14543486231...
Vladimír Ledecký

📈 Minister práce Erik Tomáš dnes vyhlásil, že od roku 2007 sa na riešenie problémov marginalizovaných rómskych komunít minuli 2 miliardy eur. A vraj sa za ten čas žiadne zásadné zmeny nedosiahli. Neviem, nakoľko ide o presné údaje, ale ak áno, zrekapitulujme si to.
Z posledných 19 rokov tu vládol Smer-SD takmer 15 rokov. Väčšinu tohto času. Erik Tomáš tu bol väčšinu tohto času, dnes ako minister, predtým ako poslanec či poradca premiéra.
Súčasná vláda získala na túto problematiku najviac peňazí v histórii. So spolufinancovaním ide o viac ako miliardu eur, čo je polovica sumy, o ktorej minister hovorí.
Ich akčný plán na rómske komunity je z veľkej časti absolútne rozflákanie týchto financií. Upozorňujem na to dlhodobo. Len minimum, vyše 100 miliónov eur ide na školy, vodu či kanalizáciu. Zvyšok ide na hlúposti, pričom niektoré boli vďaka nášmu tlaku zastavené. Opakoval som to mnoho-krát. 60 miliónov eur na sadenie stromčekov v okolí osád, 20 miliónov eur na mediálny dom, 10,5 milióna eur na informatívne stretnutia, 17 miliónov eur na školenia mäkkých zručností či trištvrte milióna eur pre rodinné združenie splnomocnenca Daška, ktoré im dalo na poradenstvo ministerstvo práce pod vedením Erika Tomáša.
Po tom všetkom, ako tieto financie rozflákali a ako boli väčšinu času pri moci minister Tomáš povie, že od roku 2007 sa takmer nič nezmenilo.

anonym_74ba74
26. aug 2026
@anonym_5bf02e

@anonym_671fc0 niektorý ľudia niečo vedia majú vš, ovládajú gramatiku , niesu debili , a aj napriek tomu dokážu niekoho porovnávať s tetkou ktorá miluje fica. Mimochodom ona môže mať teoreticky lepšiu gramatiku ako ja a ty dokopy. Ale v tejto téme nešlo oto. Tu sa riešilo to že ľudia nechápu že platy nedokáže nikto regulovať . A ani regulované byť nemôžu to by bol komunizmus. Kapitalizmus sám nadefinuje výšku platov v danej oblasti na základe dopyt/ponuka. Ľudia odmietajú chápať tieto fundamentálne základy kapitalizmu, namiesto toho budú polemizovať a zosobňoval vinu kto môže zato že oni majú plat aký majú. Toto je triedny boj ktorý skratka ku kapitalizmu patrí.

@anonym_5bf02e zial toto ludia nikdy nepochopia,lebo je lahsie ukazat prstom,to on za to moze...Ako zobrat zivot do vlastnych ruk a zacat s nim nieco robit.

anonym_74ba74
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak sa potom necudujte,ze vam to nevyjde platovo a zamietnu to.Ved su neni blbi,aby vam dali hypo na dalsi byt a to celu na kupu dalsieho bytu.Zial niekomu to proste nevyjde mat 2 byty na hypo.Pritom na ten väcsi by vam to mohlo aj vyjst,ale zial nedate si poradit.Ze tento treba predat,vyplatit hypo alebo preniest.Keby ste trosku rozmyslali,oslovite realitku a ta vam aj najde aj preda aj zmluvy aj hypo vybavi a mate to vsetko 1 vrzom,na 1mieste vybavene.

autor
26. aug 2026
@anonym_74ba74

@anonym_autor tak sa potom necudujte,ze vam to nevyjde platovo a zamietnu to.Ved su neni blbi,aby vam dali hypo na dalsi byt a to celu na kupu dalsieho bytu.Zial niekomu to proste nevyjde mat 2 byty na hypo.Pritom na ten väcsi by vam to mohlo aj vyjst,ale zial nedate si poradit.Ze tento treba predat,vyplatit hypo alebo preniest.Keby ste trosku rozmyslali,oslovite realitku a ta vam aj najde aj preda aj zmluvy aj hypo vybavi a mate to vsetko 1 vrzom,na 1mieste vybavene.

@anonym_74ba74 my sme tak chceli predať byt, ale všetci potencionálni nájomcovia chceli bývať “hneď”.

anonym_74ba74
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_74ba74 my sme tak chceli predať byt, ale všetci potencionálni nájomcovia chceli bývať “hneď”.

@anonym_autor tak to dajte do ruk odbornikom,vysvetlia,najdu,vybavia.

katrinka8
28. aug 2026
@123profil321

@tzatzik hmm, tak potom musí sama napísať, ako to myslela 🤷🏻‍♀️

@123profil321
@tzatzik- a nemohla to myslieť tak, že by ten pôvodný byt predali + zobrali hypotéku a kúpili niečo väčšie, ale kým by sa presťahovali do nového + všetko vybavili, museli by zostať v pôvodnom už predanom byte ako nájomníci - čiže by platili nejakú dobu nájomné novému majiteľovi svojho pôvodného bytu + splátky hypotéky.

Ale aj to sa dá vyriešiť dohodou, my sme to spravili tak, že sme si upravili do zmluvy, že budeme v pôvodnom byte môcť bývať do xy dátumu (keď sme sa reálne vysťahovali) a ten prepis prebehol tak, aby sme ten byt obývali ešte normálne - nie ako nájomníci novej majiteľky.

anonym_74ba74
28. aug 2026
@katrinka8

@123profil321
@tzatzik- a nemohla to myslieť tak, že by ten pôvodný byt predali + zobrali hypotéku a kúpili niečo väčšie, ale kým by sa presťahovali do nového + všetko vybavili, museli by zostať v pôvodnom už predanom byte ako nájomníci - čiže by platili nejakú dobu nájomné novému majiteľovi svojho pôvodného bytu + splátky hypotéky.

Ale aj to sa dá vyriešiť dohodou, my sme to spravili tak, že sme si upravili do zmluvy, že budeme v pôvodnom byte môcť bývať do xy dátumu (keď sme sa reálne vysťahovali) a ten prepis prebehol tak, aby sme ten byt obývali ešte normálne - nie ako nájomníci novej majiteľky.

@katrinka8 vsetko sa da,ked je na to prijem.

anonym_671fc0
28. aug 2026

https://www.facebook.com/reel/1703787767516341 tesat do kamena.
Fico sa sprava pri vybere dani ako pan v stredoveku nad poddanymi

katrinka8
1. sep 2026
@anonym_74ba74

@katrinka8 vsetko sa da,ked je na to prijem.

@anonym_74ba74 - niekedy stač len nájsť odborníka, ktorý sa vyzná a venuje sa finančníctvu, pozrie sa na financie rodiny a nastaví financovanie.

esmey
2. sep 2026
@anonym_5bf02e

@anonym_671fc0 môžeš voliť hocikoho sa ti zachce , garantujem ti že s cenami bytov to ani nepohne.naopak ak porastú čisté mzdy, kúpyschopnosť obyvateľstva sa zvýši a tým aj dosiahnuteľnost hypoték. To opäť zvýši ceny. Extrémne drahé bývanie je problém celého západného sveta , a čuduj sa svete nemajú tam Fica

@anonym_5bf02e presne tak. Polopate vysvetlené.
Ale jedna vec čo vláda urobiť môže tak existuje - zaviesť extrémne zdanenie nehnuteľnosti priamo úmerné počtu vlastnených nehnuteľností. Pretože celý západný svet týmto trpí len preto, lebo boháči si majetky viažu práve v nehnuteľnostiach bez potreby ich prenajínania, čiže sú prázdne tým je nedostatok bývania čiže sú drahé. Treba zaviesť to, že bývanie a nehnuteľnosti nemajú byť zaujímavé z pohľadu ukladania hodnoty majetku a bolo by to vyriešené.

Strana
z5