Šetrenie
Ahojte
Vopred hovorím, že som strašný rozhadzovac peňazí, a na účte idem vždy pred výplatou na nulu. Vždy vyjdem, niekedy s odretymi ušami, ale vyjdem, ale už mi to lezie na nervy, tak som si povedala ze od októbra mením fungovanie.
Ešte podotknem že bývam s manželom, bez deti, vlastný byt bez hypo /po babke - jedine vnúča a ano, viem aké máme stastie/.
S mužom mame dva účty, ale peniaze sú v podstate spoločne, respektíve každý vie co platí a co ma na starosti, teraz riešim skôr ako vyjsť s mojou výplatou na mojom účte.
Takže plat je ako kedy 1200 - 1250 €, a výdavky
- 100 zdravotná starostlivosť mesačne
- 110 investície - fondy atď
- 300 potraviny
- 50 drogéria
- 90 elektrika
- 30 vodné stočné
- 80 benzín
- 30 účet za telefón
- 40 netflix, kávičky
- 50 knihy
A zvyšok sa vždy minie, lebo niečo treba do domácnosti, alebo ideme niekam na výlet, alebo darček niekomu.
Teraz mam plán hneď po výplate poslať 200 eur na bočný účet, a hospodáriť zo zvyškom, tak prosím nejaké zhodnotenie alebo tipy ako sa zmeniť z minaca na zodpovedne hospodáriacu osobu
Dakujem
@malybubak polka ti tu radi, ze zrusit fondy lebo je kriza. Kazdy financny poradca ti povie ze do fondov treba investovat ked su najlacnnejsie a pravidelne. Prave preto aby si na dochhodku neskocila z 1200 na 400.
Uplne zakladna vec co by som ti odporucila okrem toho, ze odlozit hned na zaciatku pebiaze bokom, je znacit si vsetky vydavky. Len tak zistis kde ti utekaju peniaze. A podla toho upravvis svoj rozpocet. Ja nevidim problem v tom, ze si doprajes kavu alebo kupis kvalitnu kozmetiku alebo knihu. Len asi nemoze uletiet vo vsetkych kategoriach. Takze skus napriklad si povedat, ze mesacne mas povedzme 40 na kavicky a knizky dokopy a uz je na tebe ako si to ten ktory mesiac podelis.
@lindous ja by som len dodala, ze nie vzdy kniznica pomoze. ja tiez oplieskam vela penazi na knihy - anglicke a spanielske, ktore u nas ani nie su prelozene a malokto tu o nich pocul, takze z druheh ruky v bazaroch nezozenies. Ale velmi pomahaju udrzat jazykovu uroven 🙂
Potraviny 300 eur za jednu osobu je veľa. Ak chodíš na "menucka" - skresať, a ísť napr. 2x do týždňa a 3 x si zobrať niečo so sebou. Knihy - kupovať z druhej ruky, lacnejšie, alebo knižnica. Kávičkuj tiež menej - odpusť si aspoň polovicu z nich. Drogéria 50 eur je tiež dosť - skresať, pohľadať alternatívne výrobky za nižšiu cenu ak sa ich nechceš vzdať. Investovanie si nechaj, ešte odporúčam dobré zdravotné a/alebo životné poistenie - to tam nemáš, nikde nevieš čo Teba a/alebo manžela postretne....ver mi, viem o čom hovorím. Prehodnotiť 100 eur za zdravotnú starostlivosť, je to nutné? Pri kúpe oblečenia, športového oblečenia skúsiť si zaobstarať obľúbenú značku v akcii, alebo si vybrať starší model až "z minulej kolekcie". Auto používať len na nutné cesty, porozmýšľať či nevieš ísť alternatívne - pešo, na bicykli, mhd, príp zdieľanie auta - či by ťa nevedel niekto zobrať do práce z práce a Ty jeho na oplátku...
@missviolet no jasné, určite záleží od toho čo človek číta 🙂 a asi aj od mesta, ja len veľmi výnimočne narazím na to, že by som nezohnala knihu v knižnici, či už mestskej alebo univezritnej, ale v meších mestách to asi problém byť môže
@ina7 Investovanie je dobra vec, len je treba ho robit v spravny cas a nieco o nom vediet. Nie ked trhy su v kolmej vyvrtke k zemi ako v 2007. Ludia, co tam vo fomo naskakali najskor po -10%, potom pri -20%, potom pri -30% a teraz zufalo dokupuju a priemeruju straty, pripadne teraz naskacu, na dlhe roky znenavidia investovanie, ked stratia este dalsich -20%. Pritom staci pockat, kym sa to stabilizuje a odrazi.
@queen_mary to je TEN poradca?
@liljana 50 eur na drogériu na mesiac je veľa? No nemám ten pocit. Drogéria nie je len sprcháč a šampón ako píšeš. Veď keď si k tomu prirátaš prach na pranie, aviváž, pasta, kefky, medziz.kefky, mydlo, ústna voda, toaletný papier, čistiace prostriedky, nejaký ten bref do wcka, vložky aké sú drahé.... a podobné veci...a to sú len bežné veci, ktoré kupujem každý mesiac...neviem, či je v tom aj kozmetika ale asi sotva, to si už fakt neviem predstaviť - krém na tvár a podobne. Za mňa 50 eur mesačne na drogériu je minimum a to sa považujem za dosť šetrnú a nerozhadzujem zbytočne.
@janka1011 Tekuty persil 5l za 18 eur vydrzi 100 prani, avivaz nekupujem - skodi zivotnemu prostrediu. Tri prania za tyzden, 12 za mesiac, 36 za 3 mesiace ... 5l vydrzi skoro 9 mesiacov. Pripadne pol roka, ak ma niekto vacsiu rodinu. Alebo periete 100 pracok za mesiac?
toaletny papier 24ks 3vrstvovy je za 5 eur, pasta 0,89e, 2 kefky 1,7 eur
@liljana nie, neperiem 100 práčok za mesiac, ale okrem toho prachu všetky ostatné veci sa kupujú mesačne. Ja napr.používam aj aviváž, mám rada keď prádlo vonia. Ak na to nebudem mať, nebudem ju používať. Kefky tiež nekupujem po 90 centov, zodrali mi ďasná. Curaprox kefka stojí 3 eurá. Ale pointa neni v tom, ale v tom, ze 50 eur mesačne za drogériu je úplne normálna suma, nič prehnané. Jeden mesiac kúpiš prach, ďalší tablety do umývačky ale s tými ostatnými vecami ťa to vyjde vždy viac menej rovnako.
@liljana lenže ty nevieš, či a ake zdravotné problémy má autorka. Ja minam na drogetiu podstatne viac. Pretože mám doma dvoch atopikov co nemôžu mat veci oprate v persile 5l za 18€, ani zubnú pastu za 0,89€. A natriet sa tiež nemôžu hocičím. Píše že míňa 100€ na zdravie, takze asi nejaké problémy mat bude. Keď mna chytí chrbát tak 150€ na fyzio ide mesačne len taký fukot, ale keď nechcem byt v 40tkr na vozíku nemám na vyber.
Autorka, ty sama najlepšie vieš kde vieš pritiahnuť a kde nie. A peniaze je naozaj najlepšie hneď odložiť a až zvyšok míňať. Ale tak aby si sa k ním nedostala keď sa ti zapáčia šaty v obchode a na úcte už nemáš. Správ si týždenný rozpočet a vyše nemin. Ak sa ti dačo paci povedz si že až v ďalšom týždni a možno dovtedy zistíš, že veď to ani nepotrebujes. Najviac € sa minie na blbosti co len tak padnú do oka a nakoniec sú na nic
@janka1011 Autorka sa pytala, kde ma usetrit a nie opak, kde nema. 🙂 Nema alergicke deti, ani nepotrebuje fyzioterapiu. Ked mam nejaky ohraniceny budget, tak si urcim priority, co je nevyhnutne a co nie je. Ludia pred par rokmi nemali umyvacky riadu, ani avivaz, neboli ani antialergicke pracie prasky, nechodili k psychiatrovi,... a tu su. 🙂
@kristiii Ludia kupia kazdu blbost, ospravedlnuju to tym, ze to predsa nutne potrebuju. A vyplakavaju, ze kde su peniaze. Uz dlho tu nebola diskusia o drahych energiach. Pritom vsade ide pracka, umyvacka, susicka 3-4 razy denne. 15 minut oblecene tricko ide okamzite do pracky. 🙂 A nadavaju na vladu, ze je draha elektrika, voda, plyn drahy.
@liljana ja sa ti snažim len ukázať, že drogéria nie je tá časť, z ktorej by mala nutne ubrať, keď chce ušetriť. Každý, kto má domácnosť vie, ze 50 eur na drogériu je základ keď je v tom prach, mydlo, šampón, sprcháč, toaleťák, pasty, kefky, ústna voda, čistiace prostriedky, vložky, ...už sa mi nechce to vypisovať, no len si to spočitaj. Keby míňa na drogériu 150 eur tak ok, to už je suma, z ktorej sa dá ubrať. Keď niekto zarába 1200 eur isto neni nutený kupovať kefku za 90 centov, ale má unik peňazí inde. Tvoj komentár, že dakedy v minulosti neboli umývačky je od veci. Dúfam, že perieš v rukách lebo dakedy neboli ani práčky.
@malybubak ja ked som po vyske nastupila do prace (cize som nezarabala nejako super vela bolo to nejakych 1100-1200 v hrubom) a chcela som si usetrit na dovolenku/vacsi vylet, tak som si zapisovala vsetko co som minula. Normalna jednoducha excel tabulka. Rozclenila som si vydavky na fixne ako platby za byt atd., oblecenie/obuv, kozmetika, potraviny, vzdelanie/knihy, zdravie, zabava a nejake nepredvydatelne vydavky/darceky. Vyclenila som si presnu sumu na kazdu kategoriu a na zaciatku mesiaca dala nejake peniaze bokom. Na konci mesiaca som si presla polozky a zhodnotila, co bola blbost a uz na to minat nebudem.
https://pbs.twimg.com/media/Feo2AuJXkAMCYRJ.jpg
Pre tych, ktori si myslia, ze nakupom akcii UZ dnes sa preinvestuju k velkemu dochodku.
Mozno v 2023 na dne.