icon

Šetrenie

13. máj 2023

Ahojte,viem je tu veľa diskusii ohľadom šetrenia.Mam všetky prejdene.No napriek tomu sa pýtam nejaké rady a tipy kde utiahnuť opasky.?Zarobim v čistom 1000 manžel tiež v čistom 1000 eur.Nezije sa nám zle,no chcem mať niečo nasetrene,plus cez leto chcem ísť s deťmi po výletoch.Priklad šetrím na strave,sme 2 dospelý a 2 deti na mesiac dám na stravu 400 eur niekedy aj 500 keď kupujem viac mäsa.Nedari sa mi viac ísť dole so stravou.Nefajcime,nepijeme,sladké a slané kupujem len keď je v akcii,teda málokedy.Ked vidím tie ceny v obchode aj chuť ma prejde.Do roboty chodím na bicykli tam ušetrím.Nechodime do restiky varím len doma na viac dní.Co sa dá pestujem v záhrade.Mam nieco našetrené no aj tak človek sa boji do budúcna keď vidím ako všetko sa zdražuje.

123kika1234
13. máj 2023

@rude_baby netreba sa spoliehať len na chlapa, aj žena môže zarábať viac 😉

rude_baby
13. máj 2023

@123kika1234 nikdy som sa na chlapa nespoliehala, každý máme vlastný účet...

66simonka66
13. máj 2023

@tenerifka príde mi to tak, že vyjadrovanie máš práve ty ako tá chudera a spodina. Jedna dospelá, inteligentná žena, dokonca matka sa predsa nevyjadruje takýmto štýlom.

micka81
14. máj 2023
mooonika1975
14. máj 2023

@sasa1310 učiteľ napríklad, ten ozaj zarobi 1000😂😂obyčajne zamestnanie 😂 netrep. Už otvorte oči a sem tam sa spýtaj upratovačky okolo ktorej chodíš, koľko zarába a že akú má normalnu profesiu, lebo to je zrejme jej druha práca, aby vyžila. A ešte mi napadlo x profesii, automechanik, pilcik, cestár , o cestárov viem, 700€ . Keď sú nadčasy viac. Ale to je ako mat druhu robotu.

mooonika1975
14. máj 2023

@zuzanka.zuzu lenže musí, lebo príde výdavok navyše, pokazený pracka, umývačka, kuoit vacsiu posteľ, nový mobil, ako písala zubár, v škôlke niečo, aj handry treba kupit, aj lyžiarsky zaolatit, vylet, plus dane, poistku na auto, lieky , keď sú choré . A už neušetrí nič zrazu

tiezjedna
14. máj 2023

@mooonika1975 dobrý automechanik si zarobí násobne viac než 700 €...

mooonika1975
14. máj 2023

@tiezjedna bože, ty dobrý automechanik, nie všetci robia sami, sú taki čo robia vo firmách. Lebo nie každý má na rozbeh garáž a všetky tie stroje. Už sa uvedomte, že nie všetci majú za ritou mamičku , otecka s plnou peňaženkou.

tiezjedna
14. máj 2023

@marca12 presne tak a ja im to prajem, pretože ak z toho pri 4 člennej rodine dokáže ešte hodiť bokom 500 €, tak je to super a nevidím dôvod na ďalšie škrtenie👍

tiezjedna
14. máj 2023

@mooonika1975 kto hovorí o podpore rodičov?? Stačí garáž a ak je ozaj šikovný, tak o fušky nikdy núdzu mať nebude.

mooonika1975
14. máj 2023

@tiezjedna garáž musí prenajať, nie? Či všetci bývajú v domoch? A do garáže mu zázračným prútikom skočia všetky tie nástroje , zdvíhaky a neviem čo ešte… uhm uhm .

tiezjedna
14. máj 2023

@mooonika1975 vieš, hľadať stále dôvody, prečo to nejde, to je taký slovenský foklór. Ten kto naozaj chce, ten hľadá spôsoby ako to pôjde.

mooonika1975
14. máj 2023

@tiezjedna mne sa zase páči, ako od stola dokážete povedať, že takto, takto, určite to tak ide. Bez nejakej premyslenosti. Totálne bez záujmu. To zase ja poznám . Ako tu pozerám, tiež slovenský folklór.

harrisson
14. máj 2023

Moja žena mala pred par rokmi nástupný plat do štátnej istiuicii kde treba diplom plus jazyk 400e. To ešte zdanili. Po troch mesiacoch už mala okolo 600.. takže na východe asi tak. Bola to jej prvá práca po skole

tiezjedna
14. máj 2023

@mooonika1975 keby som si sama neprešla obdobím, kedy sa všetko lámalo a musela som kurevsky zariskovať, opustiť svoj komfort a prevrátiť svoj život kompletne hore nohami, tak by som možno mala pochopenie pre ten prekypujúci kýbel výhovoriek...😉

zuzanockamt
14. máj 2023

@mooonika1975 To je typické pre toto fórum, každá plat 3000+, muž dvojnásobok, atď. Realita uniká, ešteže existujú ľudia s reálnym úsudkom a vedia, ako to chodí. Väčšina populácie u nás je rada, keď tú 1000-ku v čistom má. Vrátane mňa. A žije sa mi/nám ako rodine/ dobre, aj našetrené máme.

tiezjedna
14. máj 2023

@zuzanockamt tak pre každého je tá realita iná... Typické pre toto fórum je skôr to, že keď to niekto má ako píšeš, alebo sú tie sumy ešte vyššie, tak automaticky musí kecať alebo priletel z Marsu😕 Uisťujem ťa, že je x rodín, ktoré takéto a ešte oveľa vyššie príjmy majú a je to pre ne naprostý štandard.

terina25
14. máj 2023

@sasa1310 neviem kde zijes,v akej krajine. Ale na slovensku robia ludia aj za min.mzdu. nie kazdy moze zarabat 2000 eur. Ja mam VS a predstav si nemam ani tych mizernych 1000 eur v cistom. Takze sa zobud.

zuzanockamt
14. máj 2023

@tiezjedna Áno, verím. Ale väčšina populácie to nie je a aj nám, kde je príjem v rodine cca 2500€ (+/-) sa žije výborne, máme všetko a sme spokojní.

kristiii
14. máj 2023

Žijete ako väčšina slovenských priemerných rodín. Podľa mňa ste na tom celkom dobre, máte na bývanie, na výlety, deťom doprajete, aj ušetriť vieš. Asi si naozaj len príliš upnuta na to šetrenie. Ale veď tebe sa to pekne darí, že vám niekedy vybehne nečakaný výdavok..no a? Veď aj na to sa predsa odkladá.

sasa1310
14. máj 2023

@mooonika1975 tak ja potom neviem, kto kupuje tie domy, byty za 300 000 eur a viac, keď xy ľudí zarába 700 eur ako píšeš. Aj ja mám obyčajné zamestnanie bez VS a mám viac ako 1000 eur v čistom. Ono treba aj takým ako vy otvoriť oči, že nie všetci majú minimálnu mzdu a tiež majú obyčajné zamestnanie. A áno, taký automechanik má ďaleko viac. Montáž linky ma stála 1000 eur za 6 hodín, tak neviem neviem ako môže ten montážnik zarobiť 700 eur mesačne.

mooonika1975
14. máj 2023

@sasa1310 robim v zamestnani, kde okolo mňa je 20 ľudi a priemer celého kolektivu máme 950€ , kde najvyššia a jedna k nej zarobia logicky viac a ostatné podstatne menej, aby bol priemer ako taký. A nerobime žiadnu ubijajucu bezmozgovú pásovú robotu, ale tvorivú činnosť. Fakt treba otvoriť profesiu a pozri si koľko zarobi napriklad kuchárka... Teraz povieš, nech ide robiť niečo iné ? Čo také ? Kuchárku do Holiday Inn ? Či manažera do banky ? Normálne zamestnania, ktorých je väčšina. Nemám rada, keď sa pozeráte len do zrkadla, pripadne len neďaleko nosa.

mooonika1975
14. máj 2023

@zuzanockamt ja to tak neznášam, pritom ja mám plat , akože nie nič horibilné, ale ok, ale , keď vidim tých ľudi okolo, tak nikde nikde nevidim tie 3000€platy, alebo 1500€ ... Fakt nikde . S nadčasmi , ok, ale to už je ako mať dve práce.

mooonika1975
14. máj 2023

@terina25 presne , toto je obrovské sklamanie, vysokoškolsky vzdelaná a nemá ani 1000€ a tu dobre že na páse v automobilke nezarobiš 2000... tak vidiš, načo si študovala, keď si mohla stáť ako mulica pri páse a zarobiť dvakrát toľko, len zabudnú povedať, že dostávajú napri. priplatky za to, že nevynenásš ani jeden deŇ, teda ich deti chodia do škôl a škôlok stále chore, aby oni mali priplatok,a tie nadčasy , sobota, nedeľa, deti po starkách .... Hrôza. To už nepovie nikto, len wau, aj za pásom zarobiš viac. Bleju, velebnosti.

mooonika1975
14. máj 2023

@tiezjedna tomu veri každý, len ty podľa seba nemôžeš posudzovať zvyšok, teda väčšinu ,národa. Fakt si otvor profesiu a uvidiš.

sasa1310
14. máj 2023

@mooonika1975 aké zrkadlo ako ďaleko od nosa? ja sa na to pozerám realisticky čo sa deje na Slovensku. Kuknem novostavby v BA cenník, a 90 % predaných z toho 1izbak v obyčajných slnečniciach (okraj Petržalky) stojí 150 000 eur, potom pozrieť správy a 95 % dovoleniek vypredaných v marci. Taká klingerka tam bol priemer 400 000 eur a všetko predané. Tak aký musia mať tí ľudia plat, aby im na to dali hypotéku? Toľko nových áut, ktorých ceny išli brutálne hore (obyčajné auto kúpiš za 20 000 eur) nebolo nikdy. Tiež pracujem, kde je viac zamestnancov (o mužovi ani nehovorím). Ja sa práveže na to pozerál realisticky, nepozerám len na svoj plat a svoje okolie, ale celkovo Slovensko. Kaviarne plné, nákupné centrá plné, do Ikey cez víkend ani nezaparkuješ. Keby som mala minimálnu mzdu, tak si nemôžem dovoliť v dnešnej dobe pomaly ani potraviny a bývanie a kde ešte iné veci.

zuzanockamt
14. máj 2023

@sasa1310 Žiješ v BA či niekde na severe alebo východe SR?

mooonika1975
14. máj 2023

@sasa1310 skús sa inde popozerať, nie po Bratislave , ja viem, že len tam sa žije, ale inde je to tak, že u nás napriklad v našej komunite, v práci - 20 rodin, nebol na dovolenke nikto, ani minulý rok, ani predminulý a auta majú asi polovica a z tých nové jedna, jedno v rodine, 10-15 ročné. NIe , naozaj BRATISLAVOU sa SLOVENSKO nekonči.

mooonika1975
14. máj 2023

@zuzanockamt jasné , že žije, inak by tu nerozprávala o Ikey, iba keby tam robila sbs-kára😂

sasa1310
14. máj 2023

@zuzanockamt
@mooonika1975 čo sa týka mňa je úplne jedno, kde žijem, nakoľko môj plat je tabuľkový daný zákonom, ktorý je platný pre celé Slovensko
Okrem toho plat 1000 na chlapa pri týchto cenách je malý aj v hladovej doline