icon

Šetrenie alebo štúdium v zahraničí?

kofa77
5. jan 2024

Nie je to moja dilema, ani nikoho konkretneho v mojom okoli, len som si vypocula nejake rozhovory a zaujalo ma to, ako to vnimaju ini ludia, kedze moja bublina velka nie je a cudzich sa pytat mozem jedine v online svete.
takze- mate volnych nejakych 150 tisic, byvanie mate bez hypo, zijete si fajn, mate bystreho, ambiciozneho potomka, ktoy by siel studovat do zahranicia, ale aj tu na Slovensku by mohol ist, kde by chcel.
Date mu tie peniaze na dobru univerzitu, pripadne este aj SS v zahranici s tym, ze uz vlastne nejaky zaklad na byvanie mat nebude, alebo ho budete viest k tomu, aby studoval doma a tie peniaze mu date ako zaklad na byvanie tu?

Strana
z2
kofa77
autor
5. jan 2024

aha, dakujem za odpovede. mozet popisat aj dovody, ak sa vam chce, preco tak ci tak

vlado818
5. jan 2024

Nieje zac aj nabuduce.

sissy27
5. jan 2024

@kofa77 ja by som investovala do vzdelania, nemusí to byť hneď celá suma, na mnohých zahraničných univerzitách je možnosť získať nejaké štipendium. Neviazala by som dieťa k tomu, aby zostalo tu len preto, že som mu tu kúpila nehnuteľnosť.

martinmmartin
5. jan 2024

aku mas strategiu na svoj vlastny dochodok prip starostlivost/opatera ked budes v poslednych stadiach zivota ? Spoliehat sa na stat?

katkaseiner
5. jan 2024

ja osobne by som investovala do nehnutelnosti a potomok by mohol mat najomne ako vreckove (ak treba). Ale to som ja. U nas by tie peniaze este aspon 8 rokov neboli potrebne tak nech na seba zarabaju...

kofa77
autor
5. jan 2024

@martinmmartin nie.
mas este naejaku otazku k mojmu dochodku?

falbala132
5. jan 2024

ja by som dietatu nehnutelnost nekupila, ani keby som mala volnych milion eur. pomoct pomohla, ale moj nazor je, ze taketo deti nemaju ziadnu zivotnu motivaciu zarobit si tie peniaze sami a nieco dokazat sami.

janinah
5. jan 2024

150 tis.nepokryje celé štúdium ani náhodou.treba mať stratégiu.napr.pozicku na štúdium.ak bude treba.Tiez by som nechcela ukrátiť ďalšie deti.My volíme zlatú strednú cestu.Teda sš na sk.vs v Česku.Ak si vybaví a bude mať schopnosti na viac a inde.podporime ho aj finančne.ale niečo si bude musieť pokryť sám.Nehnutelnost pre deti nekupujeme kým nie je isté kde chcú žiť.U mojich dvoch výdatných dcér to už iste je.Financne sme podporili obe.samozrejme len istou čiastkou.

lienka9
5. jan 2024

@kofa77 asi by som kupila nehnutelnost a stipko riesila pozickou,ktora by sa mohla splacat z najmu..syn by nebol viazany na svk ale moze sa rozhodnut.ak ostane na slovensku,vie v byte byvat a skola zadarmo.ak odide prec,byt bude produkovat nejake peniaze..najma ak ta skola by bola aktualna az o par rokov..zbytocne by peniaze lezali.byt sa da predat vzdy

guudy
5. jan 2024

My sme to uz riesili. Dieta studovalo a odmaturovalo v UK (2rocne A level studium). Teraz je na Uni v inej krajine. Nehnutelnost si bude kupovat same. Druhe dieta bude maturovat na Slovensku a na Uni sa tiez chysta do zahranicia. Financujeme studium, nehnutelnosti ani auta nie.

guudy
5. jan 2024

Inak studium vramci EU nie je zdaleka take drahe ako v UK alebo USA.

heleninamama
5. jan 2024

Plánujeme prioritne zaplatiť deťom kvalitné štúdium - ale perspektívny odbor, kde je istota, že po absolvovaní budú dobre zarábať či už doma alebo v zahraničí a na to bývanie si bez problémov zarobia. Čiže žiadne umelecké, humanitné a pomáhajúce odbory. To považujem za finančnú samovraždu.

namornicka
5. jan 2024

@heleninamama máš šťastie ak bude tvoje dieťa baviť perspektívny odbor. Je to tak 50 na 50. Ak sa rozhodne pre menej perspektívny odbor tak mu zahraničné štúdium financovať nebudeš? Jeden môj známy to tak urobil, na začiatku ma to zarazilo, ale v podstate sa niet čomu čudovať.

namornicka
5. jan 2024

@kofa77 ak by dieťa prejavilo záujem ísť študovať von a mám na to, tak by som mu to umožnila. S tým, že postupne, keď sa adaptuje, si nájde brigádu na prilepšenie. Ale musela by som fakt vidieť vôľu a záujem. Ak by sa k tomu staval vlažne tak by som netlačila, nebudem tie peniaze nikomu vnucovať 😄 Je to veľký benefit absolvovať štúdium v zahraničí a vystreli ťa to do do iného levelu. Ale sú študenti, ktorí nechcú ísť, nie je to pre každého a nie je to iba o tom či ovládaš jazyk alebo na to má rodina financie. A čo sa týka bytu, bohvie kde sa dieťa rozhodne žiť, to by som zatiaľ nechala tak, priorita je to vzdelanie pre mňa.

namornicka
5. jan 2024

@janinah v krajine EU nepotrebuješ 150k na štúdium, možno v USA. EU krajiny majú ročné školného cca 2000 EUR.

heleninamama
5. jan 2024

@namornicka Mám dobrých 19 rokov, aby som deti viedla smerom, aký chcem a zatiaľ mám pocit, že sa mi to darí. Uvedomujú si, že dobrý život je aj o peniazoch, vedia, kde sa ako zarába a aké možnosti im ktorá práca ponúka, tak verím, že sa vyberú správnym smerom. Zatiaľ sa to tak javí a vzdelávaniu venujú veľa času. A veru, určité odbory a najmä na slovenských vysokých školách by som im nezaplatila, lebo ich štúdium považujem za stratu peňazí a aj času. To ich radšej pošlem po maturite rovno zarábať ako im takto umelo a neperspektivne predlžovať mladosť.

janinah
5. jan 2024

@namornicka len školné zaplatiť nestačí..

majlo1234
5. jan 2024

Podporila by som dieta v studiu, zaroven by som ocakavala, ze takto ambiciozne dieta sa bude zaujimat o moznosti stupendii pripadne bezurocnych poziciek. Neviem, aka budem matka neskor, ale prepdokladam, ze ho nebudem vodit za rucicku este v 18tke, a budem vyzadovat, aby pridalo ruku k dielu, ak bude ziadat nejaky nadstandard

vroni
5. jan 2024

Pre mňa je absolútna priorita vzdelanie, takže štúdium. Ale súhlasím aj s tým, že štúdium neperspektivneho odboru by som zrejme dotovať ochotná nebola. Moje pragmatické dieťa nemá altruizmus v krvi a vybralo si našťastie pricetny odbor (ale žiaľ, domácu univerzitu. Vraj možno magistra bude uvažovať mimo domu 🤦🏼‍♀️)

guudy
5. jan 2024

@janinah v EU stoji 1 skolsky rok cca 12-20tis. Podla krajiny a velkosti mesta. Tie cisla su realne, ziadne cucanie z prsta 🙂
V niektorych krajinach Uni studium netrva 5 r, ale kratsie. Takze pocitas potom len 3 r napr.

guudy
5. jan 2024

Ja len este dodam, ze u nas to nebola ziadna dilema, ci vzdelanie alebo nehnutelnost…

vroni
5. jan 2024

@guudy, štúdium väčšinou nestojí vôbec nič alebo len minimum. Život v zahraničí, žiaľ, čosi stojí, ale zase nie je dôvod platiť ho na kompletku, aspoň trochu ruku k dielu môže študent priložiť. Nie v prvom ročníku na medicine, ale potom už áno

guudy
5. jan 2024

@vroni viem kolko stoji studium, ako som pisala, mame dieta v zahranici na Uni. A ma od nas na cast nakladov bezurocnu pozicku, takze sa podiela na financovani studia. V nasom pripade ide o vyslovene vychovny moment... plus dieta uz 2 roky pracuje na cca 75% uvazok. Viem o com hovorim ;)

vroni
5. jan 2024

@guudy, ja ti nepodporujem, len doplňujem, že tu ide o náklady v tom zahraničí, nie len o samotné štúdium. Žijem v zahraničí a akurát mám maturantku, takže celkom slušný prehľad nákladov na školu samotnú i na život ako taký. Aj keď nie v každej jednej krajine, Škandinávia či UK sú úplne mimo jej záujmu, tam som nezistovala nič.

guudy
5. jan 2024

@vroni naklady som uvadzala komplet - skolne, byvanie a vreckove. Skolne 2 tis/rok, byvanie 350-800/mes, vreckove 500/mes. Byvanie intrak 350 v mensom nemeckom meste, 800 prenajom izby v Amsterdame. Intraky v Amsterdame tiez 400-800.😊

guudy
5. jan 2024

@vroni ktore krajiny/mesta dcera pozera?

vroni
5. jan 2024

@guudy, Lyon, Lausanne, Montpellier a Brüssel. Ale asi koza kozovita, zostane vo Viedni, že až magisterské mimo.... Inak asi Lausanne.

guudy
5. jan 2024

@vroni tak to uz zalezi na konkretnej Uni a odbore, co sa chysta studovat…Vieden ma dobru Technicku uni, ak si dobre pamatam 🙂
Drzim palce, nech sa dostane, kam chce 🙂
…. nam uz dieta konci tento rok ;)

vroni
5. jan 2024

@guudy, áno, Viedeň má dobrú techniku a fantastickú medicínu. Moja dcéra sa hrabe na farmaciu, ktorá až taká skvelá vo Viedni nie je, ale ona sa vraj na samostatný život ešte necíti. Tak ju zase z domu palicou nepozeniem, čo už s ňou.... Ale má tu flek vo farmafirme (pomáha v labáku), oni práve ponúkajú po bakalarovi podnikové Stipendium na magistra v Lausanne, tam sú zase na farmaciu špičkoví a so Stipendiom dáme aj švajčiarske životné náklady 🤦🏼‍♀️
A teda držím palce na úspešné skončenie aj u vás.

guudy
5. jan 2024

@vroni ved to znie ako dobry plan ;) Hej, Svajciarsko ako keby cenami ani nepatrilo do europy🙈
Ked je ambiciozna, tak to zvladne v pohode 😊

Strana
z2