icon

Štúdium v zahraničí: Skúsenosti a rady od študentov

13. aug 2024

Ahojte. Je tu niekto, kto študoval v zahraničí a nie práve v Čechách? Veľmi ma láka zahraničie, avšak netuším, či je to v mojom prípade reálne. Bolo to finančne náročné? Ako ste to zvládli s jazykom? Budem vďačná, ak o sebe dáte vedieť… dosť mi rady a skúsenosti iných pomôžu.

melanta
•
13. aug 2024

Dcéra študovala vysokú v USA. Musela mať perfektnú angličtinu, úroveň C1. A áno, finančne to bolo veľa. Ale napríklad v Dánsku či niektorých severských krajinách Európy je vysoké školstvo zdarma aj pre cudzincov. A úroveň škôl vysoká. Ale angličtina super úroveň je samozrejmosťou. Ťažko študovať, chodiť na prednášky a učiť sa, ak človek nehovorí a nepíše plynulo.

tulik123
•
13. aug 2024

Ja v rakusku, skolne sa neplatilo, len zivobytie. Ja som studovala v nemcine ale teda su smery aj v anglictine. Uroven bola minimalne B2 (zavisi ale aky odbor). 🙂

autor
•
13. aug 2024

@tulik123 😯tak to ste ma teraz potešili … a ak by som chcela v nemčine, aký level musím min dosahovať?

labocca
•
13. aug 2024

moj synovec vystudoval matematiku v Southamptone, tak financne to bolo trosku narocnejsie. Ale ta uroven VŠ je skutocne na inej urovni ako tu,aj skusky. Vsetko v anglictine ale zvladol to. No a teraz je v Belgicku,kde si robi doktorat.
Aj Holandsko si pochvaluju. Vyskusaj ,mozno sa podari a bude dobre🙂.

tykat
•
13. aug 2024

Dcera sa akurat chysta o par dni studovat do Afriky 😅 platia jej letenky, stipendium, ubytko aj studium.
Chce to vychytat ponuky agentur ktore toto ponukaju.

sasesoe
•
13. aug 2024

Milá autorka, neviem ako vnímaš jednotlivé úrovne, ale keď si povieme, že B2 je "pohodlná plynulosť", kedy vieš normálnym spôsobom vyjadriť všetky svoje myšlienky.. a C1 je + terminológia z oblasti, ktorej sa venuješ, tak na VŠ potrebuješ C1. Potrebuješ a predsa učiť, pochopiť, vedieť vysvetliť a aplikovať nové odborné veci, ktoré si sa naučila. Odborny jazyk nie je náročný na gramatiku, skôr na odbornú slovnú zásobu. Pozri si nejaký dokument z oblasti, či nejaku odbornú literatúru/učebnicu aspoň pre stredoškolákov. Pre nemčinu máš množstvo zadarmo cez ONLEIHE ;) Držím palce,nnech Ti to vyjde.

kiki68
•
13. aug 2024

Niektore Uni maju b2 a niektore c1, potrebujes nejaky certifikat o tom, ze mas b2/c1, pripadne napr Uni Klagenfurt ponuka b2/c1 kurz a ten ked spravis, Tak mozes u nich automaticky nastupit na studium.

abbey1
•
13. aug 2024

Dcéra rok na strednej v Dánsku. To mala štipendium, čiže nás to vyšlo veľmi lacno.
Vysokú vyštudovala v Anglicku. Tam už mala klasické štipendium, ktoré teraz spláca v malých čiastkach.
Teraz mam študentov v Dánsku a Kanade na vysokých školách. V Dánsku a aj Nemecku študuješ za rovnakých podmienok ako domáci.
Výborná znalosť jazyka je samozrejmosťou.

abbey1
•
13. aug 2024

Úroveň B2 ako ju poznáme my tu, že maturita je slabota. Chce to jazyk ozaj ovládať, keďže budeš musieť výborne rozumieť odbornej terminológii, budeš mať všetok študujný materiál v danom jazyku.

danica2711
•
13. aug 2024

nezameriavaj sa na to, aká minimálna úroveň jazykových znalostí je potrebná, makaj na čo najlepšej (isteže najlepšie native speaker, ale C1 je fajn) - vo vlastnom záujme, čím lepší jazyk, tým ľahšie sa ti bude študovať

guudy
•
13. aug 2024

Moje dieta v Amsterdame. Ak ta zaujimaju detaily, ozvi sa mi do SS. 🙂