icon

Ako si Generácia Z plánuje zabezpečiť bývanie?

Včera o 11:33

Mám pocit, že zostaneme v prenájmoch celý život...
A nie, v dnešnej dobe sa naozaj už nestačí len "snažiť a šetriť".

Strana
z3
biba_18
Včera o 11:36

vôbec vám nezávidím ☹ moja generácia má voľné peniaze a ženie ceny hore. bohužiaľ, je to tak ...

anonym_45ccd2
Včera o 11:42

@anonym_autor no my sme s mužom v tejto generácii a bolo to ťažké. Ak by nešiel manžel do zahraničia nikdy by sme 20% z ceny nehnuteľnosti nemali. Pretože keď aj musíš platít podnájom tak vlastne nemáš ani ako ušetriť no začarovaný kruh..

anonym_5ff0dc
Včera o 11:43

Ja som úplný začiatok gen Z a aktuálne kúpu riešim a vybavujem, našetrila som tak, že som 4 roky po škole bývala doma a nemusela prispievať. Bola to pomoc, ktorú mi rodičia poskytli, s tým že mám radšej šetriť a investovať ako im platiť. Keďže máme dobré vzťahy a dostatočný priestor, nebol pre mňa problém tam zostať a túto možnosť využiť. Veľa rovesníkov kamošov to tiež rieši práve teraz, buď čerstvo kúpili alebo sa už obzerajú a v páre sa to ešte ako tak dá čo si všímam okolo seba. Ale ja bez vážneho vzťahu sama by som to bez tejto možnosti našetriť nedala, keby som v prenájme, tak ten základ nemám.

gramtlika
Včera o 11:44

ak nevyhras v dnesnej dobe v loterii alebo nezdedis byt po rodicoch, tak je to asi nerealne...

anonym_5149bb
Včera o 11:48

Ja som sa narodila a vyrástla v dome so záhradou na dedine, žijem v meste v byte. Netúžim po dome, takto som spokojná

parvinka0001
Včera o 11:52
@anonym_5149bb

Ja som sa narodila a vyrástla v dome so záhradou na dedine, žijem v meste v byte. Netúžim po dome, takto som spokojná

@anonym_5149bb píše niekde že chce hneď dom ?

tanyan
Včera o 11:52
@anonym_5149bb

@anonym_5149bb Ono je v tomto prípade relatívne jedno či v dome alebo v byte. Podstatný rozdiel je či svoje vlastné ubytovanie vlastníš alebo splácaš alebo žiješ v cudzom.

gas1201
Včera o 11:54

pred rokom sme kupovali s priatelkou byt, gen z, bez pomoci rodičov na začiatku nereálne našetriť 20% nakoľko priateľka ešte aj študovala VŠ. bohužiaľ je to mega ťažké

anonym_cb93f7
Včera o 11:55

Ja neviem, my riesime s priatelom kupi bytu teraz v Brne, mame 24, ja zarabam 3500€, on 6000€, byt hladame cca 5000€ za meter stvorcovy, nizsie sa moc neda v centre. Mame nasetrene na hypo

anonym_46eead
Včera o 11:55

bohuzial, je to tak ze dalsia generacia si musi "zvyknut" ze nebude samozrejmostou si kupit byt, ale byvat hoc aj cely zivot v najme. V mnohych vyspelych krajinach je to tak, na slovensku mame zakorenene ze byvanie je potrebne vlastnit. To sa bude rokmi menit...

anonym_f686c8
Včera o 11:57

@anonym_autor Ja ked som mala 25, tak tiez som mohla o vlastnom byvani len snivat. Nechcela som kazdu korunu pocitat, ci mi vyjde na hypo a na jedlo.

Namiesto toho som makala v praci, aby som lepsie zarabala. Vy mate teraz ako generacia horsi start kvoli ekonomickej situacii a nestabilite v praci, to nepopieram. Ale kupovat byty/domy pred 30kou bolo dost scifi aj predtym, nie len teraz.

Vlastne som si kupila v 40 na hypo, ked som uz vedela kde sa chcem usadit. Dovtedy som vystriedala 3 velke mesta. Az okolo 30 som bola financne na tom tak, ze by som vedela utiahnut aj byt, aj rodinu, aj netriet uplnu nudzu.

sisska96
Včera o 11:58
@anonym_46eead

bohuzial, je to tak ze dalsia generacia si musi "zvyknut" ze nebude samozrejmostou si kupit byt, ale byvat hoc aj cely zivot v najme. V mnohych vyspelych krajinach je to tak, na slovensku mame zakorenene ze byvanie je potrebne vlastnit. To sa bude rokmi menit...

@anonym_46eead TAK je to aj smutné že nebudú mať vlastné bývanie. Nie je to žiadna výhoda, len preto ža na západe je to klasika. Je to naprd

anonym_2533e7
Včera o 12:01

@anonym_autor tiez som zaciatok gen Z a byvam v najme, popravde v zivote chcem byt sama, partner a deti mi vobec nechybaju ku stastiu, som skor nezavazny typ cloveka. Najom mi vyhovuje, na hypo nemam. Setrim si skor na dovolenky a na zazitky ako na byt.

anonym_265621
Včera o 12:05

Tak ja neviem koho je to chyba? Kupujúci predávajú po babičkách družstevné byty niekoľko stonásobne drahšie ako bola ich nadobudnutá hodnota. nehovorím o novostavbách. Predajte normálne a nemusia byť tie nehnuteľnosti tak drahé. Ľudia si to sami robia.

anonym_7000bb
Včera o 12:05

Zdedia ... Dovtedy vydrzia v detskej a potom v podnajme.

anonym_5149bb
Včera o 12:09
@parvinka0001

@anonym_5149bb píše niekde že chce hneď dom ?

@parvinka0001 a nie je jedno či dom či byt? Presne ako píše tanyan

anonym_a23fa8
Včera o 12:09

24rocny chlapec po skole plat 146 tis ceskych korun. 24 rocna slecna plat 85 tisic. no neviem.

dadis
Včera o 12:11
@anonym_265621

Tak ja neviem koho je to chyba? Kupujúci predávajú po babičkách družstevné byty niekoľko stonásobne drahšie ako bola ich nadobudnutá hodnota. nehovorím o novostavbách. Predajte normálne a nemusia byť tie nehnuteľnosti tak drahé. Ľudia si to sami robia.

@anonym_265621 Ved predaj ty cokolvek pod trhovu cenu - ci nehnutelnost, auto 😁.. pomozes tym niekomu 😁

autor
Včera o 12:24
@anonym_cb93f7

Ja neviem, my riesime s priatelom kupi bytu teraz v Brne, mame 24, ja zarabam 3500€, on 6000€, byt hladame cca 5000€ za meter stvorcovy, nizsie sa moc neda v centre. Mame nasetrene na hypo

@anonym_cb93f7 Tak s takými platmi jasné, že to nie je problém. 😅

parvinka0001
Včera o 12:39
@anonym_5149bb

@parvinka0001 a nie je jedno či dom či byt? Presne ako píše tanyan

@anonym_5149bb ale ju nezaujíma kde ona bývalá a býva

anonym_f31964
Včera o 12:45

Je to narocne. Vo vacsich mestach a na zapade pri niektorych profesiach nemozne. Este ostavaju dediny na konci sveta, kde to nie je az tak drahe.

anonym_e2ff87
Včera o 13:04

Do 38 rokov som žila v prenájme a šetrila si peniaze, aby som si potom mohla kúpiť byt.

vkatush
Včera o 13:16

Sme 30tnici. Väčšina kamošov a spolužiakov by bez pomoci rodičov nemala šancu (či mohli u nich bývať, kým nasporia; dostali peniaze alebo byt; pomohli im založením nehnuteľnosti pre základ hypo; zdedili; jedináčikovia ostávajú v rodičovskom, ktorý je na nich prepísaný;...)

Z môjho okolia ak by som si chcela dať štatistiku, sami bez pomoci získali vlastné bývanie možno 15-20%. Aj to neviem či veľa. Hovoríme o pároch.
A ak ide o jedinca, takmer nikto z okolia bez pomoci sám nenadobudol.
Doba nám nepraje.

Ale zase kto vie, možno keď budeme mať 40, bude to pre nás ľahšie. Nie každý si myslí, že vyjde zo strednej/vysokej školy ako 18/25 ročný a už musí mať vlastné bývanie a plat aspoň 2k.

michaela412
Včera o 13:27

Moja sestra, Gen Z keď išla študovať do Brna, tam zároveň aj pracovala, bývala so svojim terajším manželom v podnájme. Šporili ako sa dalo, minulý rok si kúpili byt v BB na hypo. Za mňa tiež je to strašne veľa peňazí čo dali zaň, ale zvládli to. Prerábku bytu sme im pomáhali ako sa len dalo. My keď sme riešili bývanie to sa nedalo ani porovnať a presne , ako hore píšete môj manžel bol dedič domu v ktorom bývame. Takže my sme dali peniaze len do prerábky a bolo vystaráno. Teraz je doba taká, že ceny bývania sú že dovidenia a popri tom si ešte špor na dôchodok a kde je bežný život ešte

anonym_d797fa
Včera o 13:36

No najdolezitejsi je vzdy prijem a od neho sa odvija vsetko.A da sa vzdy aj bez 20percent,ale musi byt na to prijem.

anonym_903f99
Včera o 13:37

Ja som tiez generacia Z, nepracujem po skole este ani rok, osobne si myslim, ze to zavisi od toho, aku mas pracu a kolko zarobis. Su prijmove skupiny, ktore toto nikdy nedosiahnu a take, ktore maju po par rokoch sporenia aspon na zaklad hypo.. Smutne, narocne, ale ja sa nevzdavam. Nestotoznujem sa ale s nazormi, ktore obhajuju podnajmy. Mat svoje zazemie je velmi dolezite, byvat v podnajme je neiste, neosobne a pre mna celkovo nevyhovujuce a len docasne. A tiez musim napisat, ze zaroven mam z nasej generacie pocit, ze sme dost ovplyvneni socialnymi sietami, kde 20-rocna influencerka byva v BA v luxusnej novostavbe a potom si myslime, ze to je standard, mat vsetko a hned. Nie je. Ja ked si nasetrim, viem, ze zacnem v skromnom byte, ale na zaciatok to bude maximalne stacit.

anonym_248b02
Včera o 13:48

Stravil som roky v zahranici aby som mohol mat vlastne byvanie. Viem, ze vela ludi vidi len vysledok, malokedy tu pracu ci odriekanie aby sa k tomu clovek dopracoval.

Absolutne nespochybnujem, ze to dnes ludia maju tazke. Urcite by som nemal byvanie ktore mam bez rokov tvrdeho setrenia a svojpomoci. Rodicia samozrejme tiez pomohli.

Nasetrit na SK na vlastne byvanie je boj s veternym mlynom. Bohuzial, vela z nas ma to co ma aj vdaka zahraniciu, ale je to vydrete.

abbey1
Včera o 14:21

@anonym_autor No tak, ako väčšina generácií pred vami.

autor
Včera o 14:21
@anonym_5149bb

@anonym_5149bb Aj ja túžim po byte, ale už aj na ten byt je pre nás ťažké dosiahnuť.

autor
Včera o 14:24
@abbey1

@anonym_autor No tak, ako väčšina generácií pred vami.

@abbey1 Prosím vás, mám v práci kolegov od 10-20 rokov starších, ktorým dávali ešte 100% hypotéky a stačilo byť zamestnaný a hypo schválili. Najväčší gól sú kolegovia, ktorí odkúpili mestské byty za pár tisíc slovenských korún a potom ich predali za státisíce eur. To sú také "knížecí rady" od ľudí, ktorí vôbec nemajú potuchy o tom, aká situácia je s bývaním dnes.

Strana
z3