Šetrenie do obálok
Ahojte maminky,
Tie čo si šetríte resp. delíte financie do obálok. Koľko máte obálok a cca koľko dávate na stravu, drogeriu a pod. Odišlo nám teraz auto a potrebujeme našetriť čím skôr na druhé keďže bez neho sa nám ťažko funguje. To čo sme si šetrili sme žiaľ počas covidu museli minúť takže musím doma zaviesť tvrdý režim a nerozhadzovať resp. plánovať a pod. Ďakujem za rady. Veľmi mi to pomôže. P. S. Želám Vám v novom roku veľa zdravia 🙂
@annamalaga áno asi v takej cenovej relácii do 10000 max.
@katarina0123 ja mam tiež v mbank šetrice pod účty . Nedá sa z nich platiť, musela by som si poslať peniaze späť na bežný účet. Mam ich podľa toho aj nazvané. Napr. Na domček, na darčeky+jeden je tzv. Moje šetrenie. Mam presne rozpísané, koľko na ktorý účet mesačne posielam. Takže dostanem peniaze a hneď ako prvé pošlem na tie šetrice účty podľa rozpisu. A zo zvyšku žijem. Ten jeden účet-moje šetrenie je na speci výdavky, ktoré by mohli prísť v danom mesiaci, aby som nebrala z druhých. V podstate sa presne to isté dá robiť aj s obálkami, len je to podľa mňa komplikovanejšie.
To koľko peňazí posielaš koľko obálok záleží na tom koľko zarobíš a na aké speci veci sporis. (u mňa je to poistky, domček, syn a moje šetrenie).
V každom prípade by si mala posielať také sumy, aby neboli priliz vysoké, aby to bolo reálne a pravidelne šetrenie. Radšej na začiatku menej, ale pravidelne. Držím palce, je to o zvyku.
@ailiba ďakujem ti 🙂
@katarina0123 pracujem s financiami. Riešime to s klientami takto: príde Ti výplata na účet, následne Ti stiahne všetky trvalé príkazy (nájom, telefóny, internet, poistenie atď. a časť na sporenie). Potom Ti ostane na účte určitá suma, s ktorou hospodáriš počas mesiaca. Prispôsob to svojim príjmom a výdavkom. Následne keď vidíš že si zas minula viac ako bolo potrebné tak na sporenie posielaj mesačne viac, aby Ti peniaze zbytočne neostali na účte.
Sporeni je potrebné mať viacej-kratkodobe (oprava auta, darčeky, pokazená práčka atď), strednodobé (šetrenie na auto, nový Pc...) a dlhodobé (dôchodok, vzdelanie detí)
Ja len toľko k tým obálka,že podľa mňa je to super nápad,budeš mat prehľad.
Ja mam obálky doma,ale tam majú peniaze deti.Ked dostanú od starých rodičov,krstných a tak dám do obalky,predali sme bicykel po synovi tak išlo do jeho obálky.Potreboval nove husle polku dal on polku my rodicia.Vcera sme kupovali nový bicykel, on si dal všetko čo mal a my sme mu doplatili, bola to riadna pálka, ale bude ho mat roky už nevyrastie z neho.

@katarina0123 ak môžem poradiť, hneď teraz si zober papier a pero. Na papier spíš Vaše mesačné príjmy a výdavky ( pripočítaj aj polročné a ročné platby, kľudne si ich prepočítaj na mesiace). Sumu za drogériu, potraviny musíš nejako odhadnúť. Ostatné sú pravidelne výdavky + by som asi rátala s nejakou sumou na nepredvídateľné výdavky. Odrátaj výdavky od príjmov, zvyšnú sumu skús hneď odložiť bokom na auto. Mne veľmi pomohlo ak som si zapisovala všetky výdavky - každy jeden blok z obchodu, benzínky alebo každú blbosticku aj keď som si kúpila napríklad bagetu. Po prvom mesiaci sa mi veru otvorili oči 🙈