Je šetrenie v rodine normou alebo obmedzením?
Ahojte baby, potrebujem nezávislý pohľad, lebo už neviem, či preháňam ja, alebo je toto naozaj cez čiaru. S manželom sme sa zobrali krátko po tom, čo som otehotnela. On mal už postavený dom, dobrú prácu a momentálne živí v podstate celú rodinu on. Ja som zatiaľ doma s dieťaťom. Lenže on tvrdí, že keďže všetko financuje, mali by sme čo najviac šetriť. A to znamená, že odo mňa očakáva veci, ktoré som v živote nerobila a totalne ich neznášam.
Musím pestovať zeleninu na záhrade, hoci som vyrastala v meste a záhradkárčenie ma vôbec nebaví. Tvrdí, že je škoda kupovať zeleninu v obchode. Do obchodu mi kúpil bicykel a vraj načo by som robila vodičák, keď obchod je 10 minút na bicykli. On pritom auto má, a nie práve lacné. Ja som chcela spraviť vodičák a časom kúpiť aj druhé auto, ale podľa neho sú to zbytočne vyhodené peniaze. Okrem toho mu mám strihať vlasy, kosiť trávu, lebo vraj načo platiť kaderníka, alebo kupovať robotickú kosačku, keď to zvládneme sami. A aj dovolenky vyberá vždy on. Teraz sme boli v turecku, minulý rok grécko, predtým ciprus. Ja by som chcela raz skúsiť niečo exotickejšie, napríklad egypt, alebo omán, ale tam vraj nepôjdeme, lebo on rozhodol inak. V podstate je vždy po jeho.. Ja chápem, že keď zarába hlavne on, tak chce hospodáriť "rozumne"Ale začínam mať pocit, že už nerozhodujeme ako partneri, ale že ja sa mám len prispôsobiť. Ako by ste to vnímali vy? Je to normálne šetrenie v rodine, alebo už skôr využívanie a sila mňa mať pod kontrolou? Zaujímajú ma úprimné názory, možno mi otvoríte oči.
Zrazili sa dva modely fungovania a dve historie rodin, v akych ste vyrastali. Teraz je neskoro, ked ste si dieta urobili prv, nez ste sa viac spoznali.
K nemu by sa hodila nejaka prakticka zena z dediny, ta by bola nadsena.
Samotny bicykel do obchodu je zdravy a ekologicky, ak nejdes prave kupit 10 litrov mlieka. Mam auto, vela penazi, ale nakupit 5 kg farby do priemyselnej zony 6 km daleko pojdem rad na bicykli, nech nesedim cely den za pocitacom. Vymalujem sam, hoci si mozem zaplatit maliarov.
Je na tvojich diplomatickych schopnostiach, ci dokazes vyjednat iny model fungovania a na manzelovi, ci je ochotny urobit kompromis. Inak len rozvod pre "neprekonatelne povahove rozdiely".
Z jeho strany je to manipulativne, napr to pestovanie zeleniny - preco mas pestovat ty a nie on? ved nech pestuje on, ked chce. Nie kazdy ma na to chut a vlohy. Ja sa v zahrade angazujem len pri vocnych krikoch a jahodach - to ma bavi a v tom vidim viac zmysel (a je to menej roboty). Vodicak je vzdy iba plus - na tom by som trvala. Kosenie - nech kosi on, mozno casom pride aj na tu roboticku kosacku (my ju stale nemame). Zakladom by mala byt dohoda - toto chcem ja, toto ty a vymyslime kompromis. Skuste si to vydiskutovat.
U mňa je to normálny spôsob šetrenia - ale nemusí to platiť doslovne - je iné pestovať vlastnú zeleninu - 3-4 riadky a iné mať celé pole. auto, kým nemáš vodičák, by som vôbec neriešila - snáď robí veľké nákupy on. A ako riešite návštevy lekára s dieťaťom? To je podľa mňa väčší argument...
@anonym_autor ten vodičák si prosím ťa urob ak si odhodlaná 👍 to je vec ktorá sa ti môže veľmi zísť v budúcnosti
A s tým pestovaním to trochu nechápem . On sa teraz finančne stará tak máš pestovať. A keď pôjdeš do práce potom aj ty, tak prestanete? 😀 K tomu podľa mňa treba mať aj vzťah. Ja som vyrastala v meste a veru mne zahradkarčenie nič nehovorí a ani by ma to nebavilo.
Podla mna manipulator totalny
Troll??? Nevravte mi, ze si takto da nejaka zena rozkazovat🙃
Uplne ti rozumiem, necitila by som sa ako jeho rovnocenna partnerka.. bohvie, ci sa to zmeni, ked zacnes pracovať, pravdepodobne nie, ked budes zarabat menej ako on, stale bude mat pocit, ze moze o vsetkom rozhodovat
Z jeho strany je to manipulativne, napr to pestovanie zeleniny - preco mas pestovat ty a nie on? ved nech pestuje on, ked chce. Nie kazdy ma na to chut a vlohy. Ja sa v zahrade angazujem len pri vocnych krikoch a jahodach - to ma bavi a v tom vidim viac zmysel (a je to menej roboty). Vodicak je vzdy iba plus - na tom by som trvala. Kosenie - nech kosi on, mozno casom pride aj na tu roboticku kosacku (my ju stale nemame). Zakladom by mala byt dohoda - toto chcem ja, toto ty a vymyslime kompromis. Skuste si to vydiskutovat.
@simsalabim Manzel to chape ako normalne delenie prace v domacnosti : ona na poli, on zaraba v hlavnom zamestnani. Ci nehovorim, ci to je dobre alebo zle, on to proste tak vidi a tak vyrastol. Ona nie. Ak chcu zostat spolu, riesenim nie je, aby sa len on zmenil. Ona tiez bude musiet pridat v domacich a polnych pracach.
Vodicak treba,druhe auto nie,kym nepracuješ,potom sa uvidí.Mať vlastnú zahradu a nemat ani trochu vlastnej zdravej zeleniny pre dieťa je nerozumné.Ved nemusis dopestovat mrkvu na kilá.Do egypta pojdeš ked aj ty prispejes do rozpočtu.Pripadas mi,ze chces vsetko a hned.Co by ine dali aj za to Turecko.Kosiš ty a nevladzeš? Preto lepsiu kosačku? Akurat by som ho nestrihala,to by asi sa hanbil ist medzi ludi.
Uplne ti rozumiem, necitila by som sa ako jeho rovnocenna partnerka.. bohvie, ci sa to zmeni, ked zacnes pracovať, pravdepodobne nie, ked budes zarabat menej ako on, stale bude mat pocit, ze moze o vsetkom rozhodovat
@anonym_f7f57f Proste on ma taky model fungovania a ani nebude chapat, co ona vlastne chce a oznaci ju za rozmaznanu pipku.
@simsalabim Manzel to chape ako normalne delenie prace v domacnosti : ona na poli, on zaraba v hlavnom zamestnani. Ci nehovorim, ci to je dobre alebo zle, on to proste tak vidi a tak vyrastol. Ona nie. Ak chcu zostat spolu, riesenim nie je, aby sa len on zmenil. Ona tiez bude musiet pridat v domacich a polnych pracach.
@patrike no nie, ja to vidim inak, ona je na materskej a ma sa starat o dieta a nie pole.
Mne by vadili tie dovolenky i ked niesom dovolenkový typ
By som sa ho opytala aky je rozpočet na dofcu a vybrala ja
A vodičák si spravila bez ohľadu či sa kúpi ďalšie auto
Ostatné chápem,je jeden príjem,tak sa šetrí
Tiež som názoru na čo vyhodiť peniaze za niečo čo môžem spraviť ja a zadarmo a to bez ohľadu ci som mala dieťa alebo nie
Ale nie na úkor dieťaťa
Zaplať si vodičák zo svojich peňazí a aj auto si kúp zo svojich, keď na to máš. Keďže dom a iné veci tvoje nie sú a nikdy nebudú (nadobudol to pred manželstvom) si vo veľkej nevýhode. Nebuď náročná, čo sa týka dovoleniek, nemáš na to, nejdeš. Keď budeš pracovať aj ty a dávať so rodinného rozpočtu aj ty, vtedy si môžeš povedať svoje. Čo sa týka záhrady, nech posadí, popolievať a povyťahovať burinu hádam zvládneš nie?
otázka: ten vodičák si urob - prečo si si ho nespravila doteraz? Teraz čakáš, že ti ho zaplatí manžel? Keď si si naňho nezarobila doteraz?
Ja ťa úplne chápem tiež bývam celý život v meste a pestovanie zeleniny by som mala ťažko v paži.
Vodičak si urob čím skôr a nenechaj si skákať po hlave.
@anonym_autor
Ja to skor vidim ze on takto vyrastal a pripada mu to uplne normalne tak ako bolo doma, spajza plna kompotov, pivnica plna zeleniny, aj ja som dakto vyrastala odvtedy nenavidim egrese.
Pestovanie...môžme to skúsiť, ty pokopeš, ja posadím, ty poleješ večer, ja ráno...kosenie...veď to musíte kosiť či ručne, či traktorovou kosačkou, alebo ináč...ak nevládzeš, nech to robí on...do obchodu na bicykli chodiť môžeš, druhé auto kým nemáš vodičák nepotrebuješ, podľa mňa je to už o chvíľu luxus mať dve autá, ak šetríte, tak o to viac...na veľké nákupy a k lekárom hádam nechodiš stopom...dovolenka...ako prepáč, ale si náročná, a myslíš len na seba, lebo exotika s malým dieťaťom je trošku riskantná, čo by iné rodiny dali za Grécko, či iné more na týždeň. Nemusíte ísť každý rok, choďte každý druhý a možno vyjde aj na Maledivy.
A kto sa stará o deti/dieťa? Kto varí, kto doma upratuje? Čo robíš s rodičovským príspevkom a čo robíte s daňovým bonusom?
Vodicak si urob… ale kazda minca ma dve strany … on je mozno manipulator, ALE ty si si ho zobrala dobrovolne ..: dospela si asi uz nejaky piatok, vodicak si si mohla urobit v 17 a to, ze sa pristahujes, vydas a porodis, je tvoja volba … prisla si len z igelitkou? Niektore veci si si mala najskor zabezpecit a potom plodit… co sa tyka dovoleniek …ber co sa ponuka a vypni IG, na to, ze nezarabas si narocna … nesedite pri nafukovacom bazene v zahrade … Ak sa ti nepaci setrenie … 3 roky nie su povinnost. Zeleninu by som nepestpvala … ale pokosit raz za 2 tyzdne nie je tragedia
Ved nech kosi, pestuje zeleninu, chova hydinu. Chce, nech sa stara. Ked na ten vodicak nemas, pojdes do prace, tak si nasetris aj na auto. Nie je to normalne. Ale uz som zazila u kamosky aj take, ze vypiname kurenie, teplu vodu….
Za prve si myslim, ze toto je vsetko vymyslene.
A za druhe, ak by to bola hypoteticky pravda, zamestnaj sa, a zrazu budes mat 50% prace a namahy z toho, co mas doteraz, kedze buete obaja 8h pracovat, tak on nebude mat vyhovorky, ze len on zaraba. Tak mozete pestovat nadalej rovnakou namahou na polovicu, rovnako ako starat sa o dieta a domacnost. Toto su take vykriky vacsiny chlapov na Sk, ktori vyuzivaju, ze je zena na rodicovskej a je z nej sluzka vo vlastnom dome, ved hr
dina zaraba.
A urob si vodicak, bez toho sa neda existovat...
som doma tiež nepracujem kvôli diagn. dieťaťa. a tiež nás živí všetkých manžel . 3 deti.
Kvôli financiám sme ešte nikdy na dovolenke neboli - buď rada že aspoň niekde idete. Zeleninu pestujeme - len my sme obaja z dediny - pre nás úplná normálka. Kosí manžel, keby nato prišlo spravím aj ja.
Len ten vodičský si urob za každú cenu. to nič že budete mať jedno auto, ale budeš samostatnejšia. Časom bude aj ďalšie auto.
Pozor na dom ktorý on nadobudol pre manželstvom. Investuješ viac menej do cudzieho. Keby si od neho odišla ideš LEN s igelitkou .
Za prve si myslim, ze toto je vsetko vymyslene.
A za druhe, ak by to bola hypoteticky pravda, zamestnaj sa, a zrazu budes mat 50% prace a namahy z toho, co mas doteraz, kedze buete obaja 8h pracovat, tak on nebude mat vyhovorky, ze len on zaraba. Tak mozete pestovat nadalej rovnakou namahou na polovicu, rovnako ako starat sa o dieta a domacnost. Toto su take vykriky vacsiny chlapov na Sk, ktori vyuzivaju, ze je zena na rodicovskej a je z nej sluzka vo vlastnom dome, ved hr
dina zaraba.
A urob si vodicak, bez toho sa neda existovat...
@tenerifka Kdeže vymyslené. Bežná realita na SK. Najmä Kysuce, Orava a okolie. Možno "ďaleký" východ SK.
aj takto sa žije tu u nás a aj takýto vedia byť chlapi.
@patrike no nie, ja to vidim inak, ona je na materskej a ma sa starat o dieta a nie pole.
@simsalabim tiez mam ten pocit, ze jej muz vymysla doma robotu, lebo ma pocit, ze inak cele dni nic nerobi…
@anonym_autor vodičák sa oplatí mať v každom prípade. Či je potrebné aj druhé auto, je otázne. Vsetky mužské hlavy u nás striham ja, robotickú kosačku nemáme. A to, či si môžete dovoliť Oman alebo 'len" Egypt, by si mala vedieť aj ty, aj keď momentálne nezarabaš. Možno je tvoj manžel drzgroš, možno len skrátka rozumne hospodári. Ja napr. nedokážem rozfakať peniaze len preto, že ich mám a nemyslieť na buducnosť.
@simsalabim tiez mam ten pocit, ze jej muz vymysla doma robotu, lebo ma pocit, ze inak cele dni nic nerobi…
@guudy a vodicak a auto jej netreba, lebo by nesedela doma a vymyslala...
@anonym_autor problém vidím v tom, že ti vlastne nedáva ma výber. Nie je nutne zlé, ako to má nastavené on. Ja mám skôr životný štýl ako tvoj muž, ale hľadala som si sebe podobného muža. Keď sa s ním chceš porozprávať, tak to odmieta? Chce to vážnu debatu na celý večer kde mu vysvetlíš, že toto nie je tvoj spôsob fungovania a idete nájsť kompromis. Nebudete vedieť spolu existovať bez nájdenia zlatej strednej cesty. Ak chlap ignoruje tvoje pocity tak manželstvo dlho nevydrží. Dá sa nájsť kompromis. Zas vysadiť 3 cukety, 3 rajčiny a zopár malím toľko času nezaberie. Nemusíš narobiť pretlakov a džemov na celú zimu. Ale tak súhlasím, že toto sú veci, ktoré sa riešia pred manželstvom.
Ten vodicak som nepochopila ani ja,veď ten sa robi už v sedemnástich rokoch ,ak chce zeleninu nech ju pestuje ,ma auto nech nakupuje ,dovolenku mate a ak sa ti nepáči ostatn doma,to nie je povinnosť
U nás sú peniaze spoločne a je jedno kto ich donesie ,idu na jeden účet
Troll??? Nevravte mi, ze si takto da nejaka zena rozkazovat🙃
@anonym_e52d97 Da. Podla popisu tusim, ako prisla "s holym zadkom" a teraz ma dom a dovolenky. Ak sa rozvedu, ona opat odide s holym zadkom a deckom k tomu. Dom je jeho, ten sa delit nebude.
Tu by pomohlo precitat si od autorky, ake mala detstvo a z akych pomerov pochadza, ako fungovali jej rodicia.

Mne to nepríde normálne. Hlavne to s vodičákom je volovina - teraz ti ho možno až tak netreba, ale keď sa raz po materskej zamestnáš v inom meste, budeš aj tam musieť šlapať na bicykli?