icon

Šetrenie peňazí

25. aug 2022

Baby máte našetrené , toľko aby ste prežili nejaký čas keby niečo? Nechcem vedieť samozrejme koľko ,nejdem vás vykradnúť 😂 ale či máte ..
Ja sa v poslednom čase dosť nad tým zamýšľam (asi vekom)..máme nejakú veľmi železnú rezervu, nejaké nehnuteľnosti plus ,ktoré môžem v prípade potreby predať ,čo by som nerada pretože sú v podnájme a chceme ich nechať detom ale tak keby bolo treba asi by nebolo východisko..dosť sa nad tým zamýšľam že hocičo sa moze stať, choroba, smrt (dúfam nie , ešte sme mladý ,ale tak jeden deň si tu ,druhý nie)..alebo sa niečo iné vyskytne...a nemáme toľko peňazí , čím by sme všetko vykryli na niekoľko mesiacov 😏 máte to tak isto alebo ste za vodou?

fkata
28. aug 2022

Rezervu máme aj my, len mnohokrát sa pýtam sama seba, čo je teraz na rok, o pár mesiacov postačí na akú dobu?!
Máme nehnuteľnosti, čo prenajímame, nejakú hotovosť, ale bohužiaľ, čo bolo pred 2 rokmi akurát, teraz je to nič.

fkata
28. aug 2022

@nikaeli by si sa čudovala za nehnuteľnosti. Toto leto boli ceny nehnuteľností mega vysoké a veru, záujemcov bolo dosť.

zoeeoz
28. aug 2022

Jooooj dievčatá, čím viac tu máte tým viac sa bojíte o tie svoje majetky 🤣

ineeez
28. aug 2022

Ja len dúfam ze tu nasetrenu hotovosť mate doma a nie v banke...

jojajojinka
28. aug 2022

Dievcata,som myslela,ze sa mame celkom akoze dobre, ale jak to tu citam,mame sa dost biedne asi 😂😂😂

zemiakovysalat
28. aug 2022

@nikaeli neexistuje kriza ktora všetky vrstvy dotkne rovnako...

konulka20
28. aug 2022

nemame ziadne rezervy - niet z coho setrit, ked ideme z mesiaca na mesiac,ziadne sporiace ani u deti, a ani ziadne nehnutelnosti sme nikdy nemali , len na pozicku dom v ktorom byvame... uz sme raz ,ked malo dieta rakovinu padli uplne “ na hubu” a bolo to hrozne ..Samozrejme sa desim , ze by sa nieco zas udialo, no zial ,nemame ziadne majetky ani bohatych pribuznych..Robime obaja, z kopytka si nevyhadzujeme .Takze stastni ludia, ked maju peniazky v nehnutelnostiach,pozemkoch a pod🤷🏽‍♀️

zemiakovysalat
28. aug 2022

@rachelkk prepáč nekradla som, pekne postupne sme budovali náš život. Prve auto som kupila za 700 eur, a týžden jedla wifonky , ale auto som potrebovala aby som nadalej vedela chodit do práce. A to som mala 19 rokov, na vš som nešla, lebo radšej som robila 12ky a to ma prijali bez problemov. Nie pečne holuby nepadajú, a myslim si že zavidiet vie každy, ano mali sme štastie vo velmi vela veciach, a zdravý sedliaský rozum... "lebo tebe je dobre, ty máš dom " to že v noci keď dieta spi aj pri RD fakturujem a riešim dodavatelov to nezavadia , ani to že papierovačky sme riesili 4 mesiac, kopu nervov zožralo vybavovanie... to nikto nechce vidiet, len novostavbu a zelený trávnik

A nie, nie sme bohaty, neboli sme na Maldivach, ani na Bali... možno raz, ale patrime ku klasickej pracujucej vrtve, sice neberieme auta na lizinv ktore potom nevieme natankovať...

rachelkk
28. aug 2022

@zemiakovysalat ja nie som v škôlke . Hotovo ! My máme všetko možné a na just nenapíšem lebo viem že niekto sa môže mať momentálne na hovno . Hovorí sa tomu empatia ...

zemiakovysalat
28. aug 2022

@rachelkk možno niekoho nakopne neplatit ešte 20 rokov podnajom, a uvidí že existuje aj iná cesta...

rachelkk
28. aug 2022

@zemiakovysalat Neblbni už , naozaj dospely šalát si už .

zemiakovysalat
28. aug 2022

@rachelkk vždy sa niekto ma na hovno... to by sem nemali ani pozitivne tehotenske testy pridavat, lebo empatia niekto mohol dneska potratit...

bimbambom
28. aug 2022

@zemiakovysalat nakopne lebo si prečítal múdrosti anonymných žien z internetu ?
Sa budem ešte aj počas spánku smiať 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

ahyt
28. aug 2022

Proboha,vzdyt jste milionari Kdyz by bylo potreba,muzete nemovitosti prodat.

lalilla
28. aug 2022

Joj ake zamozne zeny tu na mk mame 😀 uspory na vyse roka, viac nehnutelnosti v podnajme, veterany. kazdy clen domacnosti po tri poistky… uprimne v mojom okoli ludia ked zaplatia hypoteku, jedlo a ine nevyhnutne tak teda nenasporia ani na nehnutelnosti ani na uspory na rok alebo aku dobu. Niektori o dovolenke pri mori len snivaju. Ono tu ide aj o to co robia ti ludia, ake maju platy, zivotny styl.
Ono vies usetrit aj ked par euro aj z maleho platu tak isto ako vies rozbit peniaze z platu 3000€ euro ked mas vysoky standard.
V kazdom pripade je fajn mat rezervu lebo nikdy nevies.

lienka.7
28. aug 2022

Nechapem o com chceš tu diskutovat, keby daco predáš byt alebo veterána...kde je problémov??? co maju ale predať ludia ktorí žijú v podnájme? Cela zbytocna tvoja diskusia, sorry👎👎👎

cervenaruza123
28. aug 2022

Myslim, ze clovek nikdy nebude mat pocitovo dost penazi. Lebo vzdy sa mozu veci este viac skomplikovat, vzdy este vacsie vydavky mozu vyskocit. Netreba sa prilis bat o peniaze a prilis si o ne robit starosti, lebo sa clovek utrapi. Nikdy si clovek nemoze byt doslova isty, ze je za vodou. Ked su krizy, casto sa stane, ze prave miliardari spachaju samovrazdy, lebo im prudko klesne majetok a maju vydavky nastavene tak, ze su z toho zufali. Takze kedy si clovek moze byt isty, ze bude fakt za vodou? Klesne hodnota meny, okradnu ho (fyzicky ci z uctu stiahnu peniaze), stava sa kadeco. My sme radi ze mame vobec vlastny byt (pri dnesnych cenach), nasetreny mame tak jeden plat, aj to sme radi a skor lutujem tych, co uz teraz ziju z ruky do ust, obcas hladuju a nemaju nasetrenych ani tych 10€, lebo nemaju z coho. Ako by som mala nariekat, ze co so mnou. Snazime sa setrit viac ako sa da, ale zblaznit sa preto nejdem. Kym budeme mat co jest a strechu nad hlavou a nebude u nas vojna, tak to bude stale este fajn. Aj horsie zial byva.

rachelkk
28. aug 2022

@zemiakovysalat počúvaj každý podľa vlastného uváženia ....ale mne to príde trápne . Také detinské .

danielita25
29. aug 2022

Nemám ani cent ☹️ . Po materskej som od januára na ÚPSVaR. Prácu si hľadám každý jeden deň, no stále nič. Snažím sa aspoň cez bazár niečo predať . Živí nás manžel, inak by sme pokapali. A teraz sa pýtam, či je ok, že sa ty, majetný človek, bojíš, čo bude...🤯

ikuska27
29. aug 2022

Robíme obaja... máme hypotéku na dom..dve staré autá... žijeme od výplaty do výplaty...a nedokážeme si nič na vyše ušetriť...na dovolenke sme neboli ani raz v živote....no aj tak sme neskutočne šťastní a zdraví....nebojím sa čo bude... žijeme pre tento okamžik 👍🍀

marsmykkok
29. aug 2022

@karinnka ja mám vlastné bývanie, ale nevyhovuje po všetkých smeroch a keby potrebujem predať predám ťažko-špecifická nehnuteľnosť a za sumu nekúpim ani 1 izbak. A podobne ako ty dediť nebudem nikdy, teda v tomto vyhliadky dobre nemám. Hypoteka neprichádza do úvahy keďže som na to sama, druhej osobe často vypadne príjem a takto máme aspoň nízke mesačné naklady. Tiež kukám tu že niekoľko nehnuteľnosti a tak. Keď človek podedi alebo má dobre zarabajuceho partnera ide to. Ale keď nie je to ťažšie. Ale rezervu mám momentálne vzhľadom na nízke mesačné nevyhnutné náklady na dosť dlho aj rok aj keď to nie je ani 5 ciferna suma. Ale nie vždy rezerva bola.

darja12
29. aug 2022

šetríme, ale dalo by sa viac.. nezabúdajme pri tom šetrení na to, že život je len jeden a treba sa zamyslieť aj nad otázkou MAŤ alebo BYŤ?.. Lebo len makať, nikam neísť, šetriť každú korunu, no čo je to za život? Nepreháňať to teda so šetrením a trošku si aj užiť. prírody, výletov s rodinou a pod.. Nikdy človek nevie, kedy sa to zlomí a už nebude môcť.. načo mu budú potom peniaze? Ale nevravím, že som za rozhajdákanie.. trošku aj našetríme a chodíme na skromné výletíky. stanujeme, varíme si sami, žiadny hotel, penzion a pod.. ale pravda je, že pri týchto cenách nafty to ide dosť do penazí.. dalo by sa viac, ale neviem, či chcem žiť len pre peňaženku.. skusime ušetriť ešte viac na strave.. hlavne dojedať to, čo je, nevyhadzovať a pod.. nechodíme do žiadnych reštaurácií.. deťom ušetríme celý danový bonus, plus pre nás cca 200e mes..

marsmykkok
29. aug 2022

@katkaseiner ja rezervu počítam tak že nutné výdavky (účty, potraviny,.základná drogéria, benzín do práce a na nákup a plus pes) plus nejaká cez 100vka mesačne navyše pre dvoch. Lebo keď je málo nekúpim 20te tričko za 80 eur alebo nepôjdem na výlet na druhý koniec Slovenska, ale možno bude treba na lieky, pride nedoplatok, možno sa rozpadnu zimné topánky a budem musieť kúpiť ak nebudem chcieť chodiť v zime bosá. Nedá sa rátať na doraz tak že len účty a strava. Vždy niečo vyskočí čo nie je rozmar, ale nutná vec.

valeria_h
29. aug 2022

My pracujeme (aspoň zatiaľ), bývame v prenájme, úspory máme tak max ma 5 mesiacov. Ak by prišla nejaká veľká kríza a masové prepúšťanie, tak sme pravdepodobne o pár mesiacov na ulici. Čo už, nebudem sa trápiť tým, čo nemôžem ovplyvniť.

bimbambom
29. aug 2022

@valeria_h presne tá posledná veta ❤️ Nič nie je ideálne , ale to neznamená ,že skončím na psychiatrii lebo nemám koľko majú ostatní, resp ako písala autorka " úspory a ruka hore" . Mať istotu je super , avšak čo je istota ? Ja to vidím z druhej strany . Otec dostal porážku asi tretiu v 45tich . Ja takto skončiť nechcem , dlho bol ležiaci . Aj on už vidí peniaze úplne inak . Preto by som nikdy nikomu nekázala makať , mať tri roboty a podobné skvosty .

valeria_h
29. aug 2022

@bimbambom Ale tak to je. Nemôžem ovplyvniť čo sa deje okolo, ale čo môžem ovplyvniť je moja reakcia na to. Zbytočne sa zožierať strachom, aj keď je to prirodzená reakcia, keď sa deje niečo zlé, ale ja som sa rozhodla zachovať si optimizmus nech sa deje, čo sa deje. Nenechám si otráviť dušu. Ale je to boj 🙂

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
luizina
29. aug 2022

My sa nemame zle, ale nasetrene tiez nemam vela, vzdy nieco dam stranou, ale potom pride vzdy nieco, ze musia peniazky prec.. auto par krat v servise (nie male sumy), telka sa pokazi, teraz nam pracka blbne, davala som robit klimu pred letom, nedavno si dcera zlomila okuliare diopricke, mne bolo treba nove slnecne dioptricke aaaaatd a tie sumy vsade su fakt ze fuuha, brutalne a ano, boli sme aj na dovolenke s dcerou a proste furt daco je, co ukrati z nasetreneho. Beriem to tak, ze mam velke stastie ze toto vsetko dokazem zaplatit a este nam dost dopriat a ano, mohla by som mat viac nasetrene, ale co uz. Som uz par rokov sama s dcerou, platim hypo, mam zivotnu poistku, obe mame sporenia a som rada, ze to davam, ako to davam 😊. Nejak sa mi nechce mysliet, co by bolo ak, ale ano, vzdy dam nieco z výplaty stranou, plus viem, ze kyby bolo najhorsie, tak mame vacsi byt, ktory mozem predat, vymenit za menší, tiez auto mozem predat ak by ozaj daco. Vzdy su moznosti a treba si aj uzit a dopriat a travit cas s dcerou (aj dovolenka), je jedna z mojich priorit, ked ze uz ma 21 a boh vie, kedy sa odstahuje, tak som rada za to, ako to je 😊

lucinka7788
29. aug 2022

Nemáme ani mať nebudeme🤷‍♀️ čo sa zarobí to ide na poplatky. A aj málo je.. nemáme ani vlastne bývanie..a ani mať nebudeme.. bohužiaľ je to realita viacerých rodín nie len nás človek aj Keby chcel šetriť nie je z čoho.z tej minimálnej mzdy sotva.

portret7
29. aug 2022

@melanta prosim ta, akú máš poisťovňu a typ poistenia? Budem meniť poisťovňu…kľudne napus do ss, dakujem😀