icon

Šetríte deťom peniažky?

jezkodezko1
15. jún 2016

ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi

anatalia77
19. jún 2016

Myslím že sa tu nikto nechystá sporiť deťom stotisíce. A pokiaľ rodina nemá tisícové príjmy tak aj minimálne ale pravidelné sporenie je lepšie ako nič. Neviem čo bude o 10 rokov a ak bude potreba zafinancovať dieťaťu/vnucatu niečo v škole napr.tak je lepšie tie peniaze mať ako mu porozprávať nech si zabezpečí brigádami. Také 13-rocne dieťa asi neposlete na brigádu do tesca. Ci áno??

janjochmann
19. jún 2016

@mojkamojka @sisaka Ešte raz skúsim napísať - ani ja a pokiaľ som dobre čítal ani nikto iný nepísal že deti nemajú chodiť na brigády alebo sa učiť samostatnosti a vážiť si peniaze. To že im šetríme sa s tým nevylučuje.
To čo sa našetrí neznamená že dostanú s tým že tu máte miláčikovia choďte to rozprášiť. Väčšina ľudí, najmä tých ktorí tých peňazí nemajú na zvyš, šetria napríklad na vzdelanie detí, prípadne na to dať im možnosť ísť napríklad na stáž do zahraničia. Alebo proste im malou troškou prispieť na osamostatnenie, po prípade aj rozbehnutie podnikania.

mojkamojka
19. jún 2016

@anatalia77 13 rocnemu dietatu ( a samozrejme aj starsiemu kym chodi do skoly) zabezpecim vsetko co bude potrebovat strava, byvanie, skola....tam nie je o com na to funguje bezna rezerva co by mala mat kazda rodina resp. ak by to bolo nieco väcsie tak na to funguje sporenie rodicov (a je jedno ci v pancuche doma alebo na ucte...). Ale nevidim zmysel sporit dietatu na dospelost.
@janjochmann na studium v zahranici ak uznam za vhodne zaplatim prispejem ja z mojich penazi, na to mu nemusim setrit na jehi ucet. A hold na osamostatnenie ci rozbehnutie podnikania si bude musiet zarobit, na to sa ja odmietam skladat, prispievat a v dochodku ho potom prosit ci mi neda na rozky bo dochodk ak nejaky bude bude fakt mizerny, skor socialna davka z ktorej sa nebudu dat zaplati ani energie na byvanie.

anatalia77
19. jún 2016

@janjochmann presne tak to myslím aj ja,tvorit si rezervu a dieťa tiež viesť k finančnej gramotnosti. Ja osobne nemám problém dieťa aj za sponzorovať,pokial je to prechodná záležitosť a nie jeho vina-druhotna platobná neschopnosť v podnikaní. Tak na ten chleba by som dala aj v 40-tke.

janjochmann
19. jún 2016

@mojkamojka Šetrenie na dôchodok považujem v dnešnej dobe za nevyhnutnosť, v tom sa isto zhodneme. Možno si čítala môj príspevok na strane 5, kde som písal názor na čo šetriť. Po vytvorení rezervy je dôchodok hneď druhý, pretože to je podľa mňa nevyhnutné.
Ak dnes dôchodok predstavuje cca 45% priemernej mzdy, v budúcnosti to bude menej, možno 30-35%. A vieme že už dnes dôchodcovia skôr živoria, než dôstojne žijú. A je jedno aká vláda tu bude, či ľavá, pravá, stredná , vrchná, spodná,... vzhľadom na to že pracujúcich bude stále menej a dôchodcov stále viac, nebude z čoho dávať na lepšie dôchodky ...

Šetrenie pre deti som dal až za tým. Myslím že v tomto poradí je to správne, aby sme sa na naše deti v starobe nemuseli spoliehať - nie preto že by nám nechceli pomôcť, ale preto že budú mať čo robiť sami so sebou, tak ako je to aj dnes u väčšiny rodín 🙂

kimina7
19. jún 2016

@evittam v Skandinavii, a tam to zas tak naivne nefunguje ako doma ;)

hettinka
19. jún 2016

šeríme od narodenia ... a ked teraz vidím, koľko stojí kvalitné vzdelanie, aby vedeli poriadne jazyk, aby raz mohli ísť na jazykový kurz do zahraničia, neskor na dobrú vysokú školu, tak chvalabohu, že šetríme. Kolegyna zrátala, že syn na VŠ ich stojí okolo 400€ mesačne (ubytko, strava, doprava, skriptá, oblečenie zábava), ona mu dáva časť a časť si aj zarobí, časť ide z úspor. Pravdepodobne sa tie peniaze minú, kym deti vyštudujú, ale potom už s budú môcť zarábať sami.
Majú aj poistenie, aj stavebko, okrem toho obaja bežný účet, s ktorým si hospodária sami a šetria si na nejaké veci.

sisaka
19. jún 2016

@anatalia77 13 rocne dieta neposlem na brigadu do Tesca, lebo na to nema vek, takze by som posielala zbytocne. Dieta musi pochopit, za sa da vyskakovat len do vysky prijmu, ak by sme boli chudobni a 13 rocny by chcel nieco, ci si nemozeme dovolit, tak by si zarobit musel - moznosti su, Len tak narychlo co ma napadne: babysitting, vencenie susedovych psov, zber prazdnych flias od susedov, umytie aut, odhrabanie snehu, prace na zahrade, uz by som to nechala na fantazii dietata. Nie je to 5 rocne dieta, ktore nechape financne limity rodicov a nie je schopne financne prispiet. Zial nie vsetky deti sa rodia do bohatych rodin a musia sa s tym zmierit, ze nedostanu vsetko na co si prstom ukazu, z deti neubudne ked sa aj oni trochu posnazia, nie aby som ja setrila a s prepacenim odtrhala od huby Len aby dieta malo vsetko na co si pomysli. Ale tak kazdy ma iny nazor nielen na vychovu ale aj potreby dietata / rodiny .

evittam
20. jún 2016

@kimina7 A? 😨

kllamarka
20. jún 2016

V prvom rade si myslim treba zabezpecit seba. Aby sa o nas nemuseli starat - to ze na starobu budeme my slusne zabezpeceni, bez pomoci, tak to je viac nez akychkolvek nasporenych 3000 pre deti na chladnicku. Ak budeme my rodicia zabezpeceni, tak po uvazeni mozme detom prispievat na vzdelanie a pod. Tiez im nemienim sporit na ich podnikatelsky rozbeh. Ak sa budu zabyvat, tak im tu chladnicku/kuchynu kupim - z vlastnych aktualnych uspor (ved sa riesim aby sme boli zabezpeceni). Urcite na to nebudem odkladat 15 rokov ... V prvom rade teda riesim svoj dochodok, svoje rezervy. Z tych budem zvazovat dalsiu podporu deti v dospelosti. V zavislosti od ich schopnosti a moznosti.

anatalia77
20. jún 2016

@kllamarka tak jasne že najprv seba

monilik
20. jún 2016

@jezkodezko1 my nešetríme, nemáme z čoho... 😅

anatalia77
20. jún 2016

Zastavila som sa v prima banke a ten setriaci účet je limitovany časovo -dam si trebárs na 12mesiacov po 50€ tak po tomto uplynutí 12mesiacov mi pripíšu úroky a vzápätí mi to celé sporenie+ úroky prevedú na osobný účet. Takže treba začať odznova od nuly. Žiadne že si tam budem sporiť nepretržite trebárs roky. Hľadám ďalej.

zuzaooo
20. jún 2016

Ja by som setrila a investovala, ale je to tazke. Sporiace ucty su o nicom. Ceny bytov a stavebnych pozemkov su na maxime, to iste akcie, vacsina indexov je pomaly nasmerovana dole, vrchol uz bol. Este tak zlato by slo. Tak sporime na uctoch a dufame, ze sa objavi nieco zaujimave. Citala som nedavno rozhovor s analytikmi a ti hovorili, ze v sucasnoti je najlepsia investicia vlastne deti a potom dlho, dlho nic🙂)). Tak si asi urobime dalsie🙂

rawmamka
20. jún 2016

Šetriť deťom do budúcnosti peniaze je absolútny nezmysel, treba sledovať vývoj vo svete, nielen ten ekonomický, ale aj politický....Treba investovať do ich vzdelania, zručností, ... a najmä, rodičia musia investovať sami do seba, do svojej kariéry, najlepšie čo najmenej závislej od rôznych osôb/firiem. A ak investovať tak do nehnuteľností, pôdy, určite nie nejaký sporiaci účet, ktorý pokryje infláciu + nejaké drobné naviac. Za 20 rokov, keď budú deti potrebovať peniaze, bude tá suma smiešna a nikto nevie, či peniaze ako také budú mať vôbec nejakú hodnotu alebo v akom pomere to bude. Ak im rodič poskytne samostatné bývanie na rozbeh, pôdu, kde sa budú môcť uživiť a samozrejme dá im kvalitné vzdelanie, remeslo do ruky a bude dbať o ich zdravie od malička (aj fyzické, aj duševné) nič viac nemôže pre nich spraviť. Ich budúcnosť bude v ich rukách, určite nie na sporiacom účte nejakej banky 🙂.

janjochmann
20. jún 2016

@zuzaooo Áno, akcie su teraz na vrchole a skôr či neskor príde opäť veľký pád (ak nie tento tak možno budúci rok). Tak ako to bolo v 2008, predtým v 2000, atď... Ale to neznamená, že nie je vhodná doba na investovanie - dôležitý je spôsob. Určite je nevhodná doba investovať jednorázovo väčšiu sumu peňazí. Pretože sa akcie "nakúpia draho" a trvá potom dlhé roky kým sa po páde akcií vrátia aspoň na pôvodnú hodnotu. Práve toto je dôvod prečo veľa ľudí zanevrelo na podielové fondy - pretože im v bankách v čase keď akcie dlhodobo rástli poradili "dajte u nás peniaze do fondov, tie pekne rastú, je tam skvelé zhodnotenie". A tak investovali naraz väčšiu sumu zvyčajne v nevhodnom čase a následne povedia že investovanie do akcií nemá zmysel, to nefunguje, tam o všetko prídete, ...

Pre 95% bežných ľudí má zmysel investovať pravidelne mesačne menšie sumy. Týmto spôsobom nedochádza k veľkým poklesom hodnoty portfólia a nakupujú sa akcie aj keď sú "drahé" aj keď sú "lacné". Vďaka tomu v dlhodobom horizonte nič neprekoná výnosy z investovania do akcií.
Ale to neznamená že dám mesačne peniaze do akýchkoľvek fondov, tiež sú veľmi dôležité ďalšie parametre - poplatky, výber produktov/fondov, aký je cieľ, aký je časový horizont investície, a ďalšie ... Bežný človek ktorý to nesleduje určite potrebuje poradiť. A keď má štastie na dobrého poradcu ktorý mu neporadí investovať cez poistku a pomôže mu s výberom, je to dobrý predpoklad ako reálne zhodnotiť peniaze a prekonať infláciu. To sa v banke na bežných, sporiacich a termínovaných vkladoch a ani na stavebnom sporení nedá.

janjochmann
20. jún 2016

@rawmamka Je pravda že vývoj vo svete je všelijaký, len nie pozitívny. Minimálne podľa správ. A to je asi najväčší rozdiel voči minulosti, že máme správy (prevažne negatívne) hneď v priebehu pár sekúnd ak nejakému raťafákovi plachtovi prdne v bedni a vyhodí sa do povetria niekde v piesočnej dune. Alebo v metre v horšom prípade. Teraz k tomu utečenci, Rusko-vs-celý svet, atď. Ale keď sa tak zamyslíme, svet asi nikdy nebol úplne pokojné miesto. Veď celé minulé storočie sa furt niečo dialo, vojny, konflikty, katastrofy, ... A sme stále tu. Ja tiež nemám dobrý pocit z toho čo sa deje, ale aby sme žili s tým že všetko bude už len zlé asi nemá zmysel. To rovno nieže nesporme pre deti, ale radšej tie deti ani na svet neprivádzajme ...

frapper
20. jún 2016

@janjochmann No ale kto Vám len tak poradí a bude na Vás investovať čas.A ak Vám poradí tak asi bude tiež v tom pracovať a ani nebude ten človek vedieť,že mu ide tiež na nejakú províziu,tak tie poplatky sú všade.Ale ako hovoríte,keby že natrafí na dobrého poradcu,nemusí to byť zlé ani cez poisťovňu a k tomu aj poistenie na rôzne riziká dať.Lebo ak ten človek úplne nič nevie sa v týchto veciach pohybovať,zbytočne mu to niekto niekde nastaví,aby si s tým pokračoval sám,hľadal po internete,keď tomu nerozumie,narobí si iba viac zla ako zisku.Neviem,ja len tak uvažujem ako by to mohlo dopadnúť.

rawmamka
20. jún 2016

@janjochmann Asi sme sa nepochopili 🙂, ja nepíšem, že svet je zlý 😕 . Len že peniaze nesporíme, lebo si myslím, že to nemá zmysel. Pre mňa je cennejšia pôda, nehnuteľnosti ,...dajú sa prenajímať, dá sa v nich bývať, na pôde sa dá pestovať, chovať. Lebo, či už peniaze budú mať takú alebo onakú hodnotu, tak bývať a jesť budeme potrebovať všetci a za každých okolností 😉 . No a čo sa týka investícií do vzdelania a do zručností , skúseností detí, tak asi ani nie je o čom diskutovať.

frapper
20. jún 2016

@rawmamka Viete,ale investovať do nehnutelnosti a pôdy treba mať hneď nejaký kapitál,teraz to nie je lacné,ale keď chce niekto po menších čiastkách odkladať,napr.mesačne a do produktu,kde by to nebolo tak,že pri prvej príležitosti vyberie,keď napr.bude chcieť možno len na seba si niečo kúpiť.Lebo tak to býva,že hneď siahneme tam,kde je to dostupné.Takže skôr nech je to tam,kde sa nedá len tak dostať k tomu a skôr to tam nájdeme neskôr,možno po rokoch.Nie každý si môže niekedy z mála takto dovoliť kúpiť pozemky a ešte aby aj rezervu mal,keď sa niečo nepredvídané stane.

rawmamka
20. jún 2016

@frapper Chápem, že nie každý zdedí pozemky, les, ornú pôdu,....takisto chápem, že nie každý dokáže zarobiť väčšie peniaze, ktoré potom "pretaví" do nehnuteľnosti či pôdy. Ale vždy sú riešenia ako využiť peniaze a nezapodievať sa ich investovaním do akcií, dlhopisov, poistení, sporení.....To sú všetko len finančné produkty, na to, aby si na tom zarobila potrebuješ väčší kapitál (presne tak ako si o tom písala v prípade s pôdou, nehnuteľnosťami), v prípade, že nemáš peňazí toľko a riešiš to len v malom, je to podľa mňa strata času, pretože tie peniaze na seba "nezarobia" ako som už písala v predošlom príspevku. Samozrejme, rôzni finanční makléri, experti....veľmi radi prehovárajú ľudí, aby si kúpili rôzne finančné produkty, veď je to pre nich biznis, z toho žijú. Prečítaj si trebárs aj tu na MK rôzne diskusie napr. o životnom "sporení" - koľko ľudí je spokojných a koľko nespokojných 😉. Ak mi každý mesiac vystáva povedzme 150 eur, tak si ich viem predstaviť skôr ako splátku úveru/hypotéky na nehnuteľnosť, ktorú obratom prenajímam a ona sa následne spláca "sama", mám takých známych, ktorí to tak robia a vždy sa dá daná nehnuteľnosť po čase predať alebo posunúť deťom, ak by potrebovali. Bežní ľudia nesledujú finančné burzy, ekon.vývoj,....nerozumejú tomu, nebaví ich to, nevidia v tom zmysel,...museli by dôverovať fin.poradcovi, ale prečo živiť niekoho, keď peniaze môžem zainvestovať sama do nehnuteľnosti, ktorá sa dá vždy použiť na x spôsobov.
Ja fin.poradcu využívam iba vtedy, keď potrebujem urobiť prieskum kvôli hypo, inak nie. Sporenie pre deti ako za čias socializmu je v dnešnej dobe prežitok, všelijaké akcie, dlhopisy,...sú v dobe, keď nič nie je isté a zmeny sú turbulentné, čistý nezmysel orientovať sa na ne ako na investíciu. Peniaze treba použiť na veci, ktoré majú hodnotu v každej dobe a investovať ich do rozvoja detí, ktorým treba veriť, že sa v budúcnosti dobre postarajú sami o seba. Ak niekto verí tomu, že životné poistenie, akcie, fondy, sú to pravé orechové, nech tak kľudne robí 🙂, je to každého rozhodnutie ako sa istí do budúcnosti. Samozrejme, že aj v tejto diskusii sa nájdu ľudia, ktorí sa tým živia a budú túto cestu obhajovať, chápem 🙂, ale ja píšem za seba, zo svojich skúseností - nemám za to žiadnu vidinu provízie či propagácie služieb, ktoré poskytujem 🙂.

frapper
20. jún 2016

@rawmamka Pôdy na dedine máme dosť,teraz rodičia deťom pôdu prepíšu ešte za života,ale ten prenájom za pôdu a urbár nie je nič moc.Keď môžem povedať ku prenajímaniu nehnutelnosti/bytu/,mala to takto dcéra,ale s tým je viac roboty a starostí,že nakoniec ten byt predala.Však musela všetko riešiť,nejaké opravy,s bytovým správcom,nešiel internet a každý rok priznávať daňové priznanie,tak čo zarobila za prenájom,musela platiť za byt,splátka hypo všetko okolo toho,tak jej máločo zostalo,nie je to až také na zárobok,nakoniec keď to chcela predať ledva získala to za čo to kúpila.Ceny za predaj sú nízke,ale pri kúpe vysoké,čiže vyskúšali sme si aj toto.Toto čo píšeš je iba ak človek má veľa peňazí.

rawmamka
20. jún 2016

@frapper My máme s kúpou nehnuteľností iba dobré skúsenosti, kúpime za dobrú cenu v lukratívnejšej lokalite (nie sídliská, skôr centrum) v pôvodnom stave, muž je šikovný, tak vo voľnom čase zrekonštruujeme a prenajímame - v jednom byte sme mali napr. pána, ktorý 1-izbový byt v centre používal iba na prespanie, keď bol v NR služobne párkrát do mesiaca - mal svoje súkromie, mohol si tam nechať svoje veci a stálo ho to menej peňazí a starostí ako keby vždy zajednával hotel v centre mesta 🙂 . My sme nemali absolútne žiadne starosti s prenájmom, 2x ročne prišli peniaze na účet, keďže platil polrok dopredu a v daňovom je to na dva riadky 🙂, keďže podnikáme v iných odboroch, toto je len bokovka + muž ešte robí v štátnej správe, kde má jednu z výhod flexi prac.čas, inak by tam už dávno nepracoval 😉 . Iba raz sme mali v inom byte doktorandku, ktorá bola schopná nám volať aj za to, že jej neodteká vaňa a keď sme prišli, čo sa stalo, tak vysvitlo, že má v odtoku vane (v tom sitku) toľko zachytených vlasov, že bol zázrak, že vôbec nejaká voda odtekala. Ale to bol len jeden problematický zákazník. V našom prípade (závisí aj od toho, v ktorom meste, v akej lokalite prenajímaš) sme mali a aj máme z každého bytu pekný zisk - priemer 200 eur mesačne na byt, ak rátam so všetkými nákladmi. Starostí veľmi málo, v NR sú dve univerzity a po slušných podnájmoch v centre sa zapráši len čo vyjde inzerát. Ale každý si točí peniaze inak a tak je to fajn 🙂.

kometa
20. jún 2016

my áno 😉 a cez fondy

hettinka
20. jún 2016

Ja teda vôbec neplánujem našetriť deťom na byt 😕 Alebo im ho nebodaj celý kúpiť už v detstve ... a s pozemkami to je také, že načo im teraz budem kupovať pozemky, ked bohvie, kde a ako budú chcieť žiť o 10-15-20 rokov. Moje deti plánujú možno aj odísť z SK a načo im bude nejaký kus zeme v Hornej Dolnej???
Naši majú takýto pozemok a nič len to musia dávať kosiť a dane platia ... zbytočne, nikdy sa tam stavať nebude - ani my, ani oni a moje deti na 99% tiež nie. Ked ho kupovali, bola to lukratívna oblasť, dnes už ani nie.

Ja plánujem deťom nasporiť nejakú rezervu, prípadne teda na to štúdium, aby si mohli dovoliť lepšiu školu, alebo zahraničný pobyt, alebo mali niečo "na odpich", ak by študovať nakoniec nešli. Jasné, že peniaze rokmi strácajú na hodnote, inflácia niečo zožerie, no v posledných rokoch nie je až taká vysoká a my máme na starých poistkách velmi slušné úročenie. A určite nenasporíme žiadne horibilné sumy, jednak nemáme taký plat, aby sme aj deti živili, aj si dovolili nejaký štandard a ešte aj sporili neviemaké sumy a/alebo splácali hypotéku za byt, ktorý aktuálne nepotrebujeme.

Na druhej strane nechcem, aby moje deti začínali od úplnej nuly, napr. na tom stavebku ak budú mať nejakú sumu, môžu si ešte zobrať výhodnejšiu pôžičku a kúpiť menší byt tam, kde budú chcieť. Aj napr. podla toho, akého si nájdu partnera.

Prenajímať byt tiež nie je také jednoduché, ak to chce človek robiť legálne ... a aby po tých povedzme 10-15 rokoch nebol úplne "vybývaný". Kamoška takto dostala od rodičov byt, kde 20 rokov žili nájomníci, a steny museli oškriabať na panel, všetko vymeniť, prerábať ... čo stálo nielen vela času, ale aj penazí. Predaj bol v tom čase absolútne nevýhodný.

zuzanaete
20. jún 2016

@frapper Ale v takomto pripade ani nemusi mat aktualny zisk, plne staci, ze ziskane najomne pokryje platby za byt a hypo. Tym padom ta byt nic nestoji a o xy rokov mas nehnutelnost k dispozicii. Vsetko ostatne zalezi od stavu bytu a lokality. Ked je super lokalita, tak si najomcov vyberas a nemusis brat prvych. Ak je byt novy alebo po kvalitnej rekonstrukcii, tak ani tie drobne opravy nie su caste. No a co sa tyka kupnej a predajne ceny, to zalezi od toho, ci bol byt kupeny v case vysokych cien alebo pri poklese a ako sa to dalej vyvija. Da sa aj dost dobre zarobit, ale aj prerobit.

hettinka
20. jún 2016

Ved práve, o xy rokov máš k dispozícii starý byt, ktorý bude potrebovať rekonštrukciu (ďalšie investície) a može byť nepredajný, napr. sa tam prisťahujú zlí susedia, alebo sa niečo iné stane, prečo byt stratí na hodnote.
Chcem tým len povedať, že je to možnosť na sporenie, ale aj toto je proste lotéria, presne ako iné druhy sporenia. Možno na cene stúpne, možno klesne ...

hettinka
20. jún 2016

@zuzanaete nájomné musí pokryť okrem nákladov na hypo a spotrebu vody a energií tiež následné opravy a rekonštrukciu a aj platby do zdravotnej poisťovne a miestne dane. Ak prenajímaš legálne ,,, a ak nelegálne, žila by som v strese, že ma niekto udá.

mojkamojka
20. jún 2016

@hettinka o akych platbach do zdravotky pri prenajme hovoris? A miestne dane sa platia rocne v BA na 2 izbach vychadzaju cca 20€ rocne co teda si prenajimatel z prijmov lahko zaplati.

zuzanaete
20. jún 2016

@hettinka Zdravotne poistenie sa uz neplati. Miestne dane a dan z prijmu som brala v ramci platieb za byt. No a aby prenajom odfinancoval aj naslednu rekonstrukciu/opravy je diskutabilne, lebo si myslim, ze kazdy byt po 20 rokoch si zasluzi rekonstrukciu, ci uz je to po najomnikoch alebo vlastnikoch.