Skadiaľ majú ľudia peniaze na cestovanie a veľké nákupy?
Dobré ránko,tiež nechápete niekedy že odkiaľ majú ľudia peniaze tak že stále niekam cestujú s rodinou ,robia velikanske nákupy,veľa ľudí sa sťažuje že išlo všetko hore a tak ale deň čo deň v obchode stretávam ľudí čo idú s plnými košikami,aj susedia čo sa poznáme,stále niekam cestujú,ja som študentka a brigadujem popri Tom a priateľ pracuje v zahraničí ,no aj tak robí čo môže ,ja tiež stále som v škole alebo brigadujem a keď som doma robím veci ,niekedy som unavená ,že masaker máte aj vy niekedy taký pocit ?
Peniaze maju z prace alebo investicii. Jednoduche. 🙂
Vacsinou vidnno len tu "krajsiu a uspesnejsiu cast zivota" , tie odrobene hodiny, odrieknute potesenia roky predtym uz nikto nevidi.
Juuuj akoby som počula seba pred 12 rokmi❤️tvoje pocity sú ok,je fajn že to vidíš. Ale malo by ťa to ťahať vpred a nie ubijat. Bude lepšie💪užívajte študentské roky. Ja som tiez popri VŠ stále robila ale tie peniažky sme si vramci možností aj užili. Šetríme dnes keď máme stálu prácu a "normálny" príjem. Prídu deti výdavky budú len amlen vyssie
Toto je nekonecna tema. Neporovnavat. Kazdy dostane do vienka nieco ine. Niektori podedia domy, pozemky. Niekomu kupia rodicia byt. Niekomu po rodicoch ostanu dlhy a problemy. Niekto nema co dedit a po kom. Nema mu kto platit studium, internat a pod. Musi sa hned po strednej skole zamestnat a makat, aby mal co jest a mal strechu nad hlavou narozdiel od toho komu rodicia platia byvanie a studium. Neskor pomozu s kupou nehnutelnosti. Je to obrovsky rozdiel. Vzdy to tak bolo a aj bude.
@katulienkax Ja si myslím, že autorka nepíše o ľuďoch, čo idú na dovolenku. Ale o takých, čo často a veľa cestujú a aj do exotických destinácií. Jasné, že aj ja som chodila na dovolenky, ako študentka. O tomto táto diskusia ale zrejme nie je.
Tak ja ti poviem, buď máš hypotéku na dom, alebo hypotéku nemáš a môžeš cestovať koľko len chceš, ak pracujete. Bavíme sa o bežných ľuďoch, nie tých prominentných. Kolegyňa tak cestuje február a november južná Amerika a júl august Európa. Býva už roky v byte, nespláca nič a majú jedno dieťa. Pre nás bola priorita bývať v meste v dome a tak platíme hypo a na dovolenku ideme iba v lete cez prázdniny aj to len okolie ako Grécko, Chorvátsko, Taliansko. My máme 3 deti. Nemáme na to, aby sme išli aj v marci a v novembri na Bali. A čo sa týka tých košíkov v obchode, to neriešim a neviem čo kto koľko kupuje, ani ma to nezaujíma. Snažím sa rýchlo nakúpiť a vypadnúť z obchodu. Ale je pravda, že keď ideme raz do týždňa do kaufu, tiež nakúpime za 100-120eu ale potom kupujem v priebehu týždňa len chlieb a pečivo v pekárni, lebo ostatne mám už doma nakúpené. Tak ak si ma stretla s plným košíkom, vedz že to bolo pre 5 člennú rodinu a na týždeň 😉
@queen_mary no veď áno viem že dajú sa aj letenky kúpiť za lacno, len u nás je to 100x5, čo benzín a poplatky v aute vyjde pre všetkých cca 100€ do Talianska od našeho domova.. a to píšem len o ceste..
Hlavne sa nedaj oklamat tym, co vidis. Velakrat je realita uplne niekde inde. Mala som kolegynu, co sa velmi chcela vyrovnat kamaratom, ktori mali vsetko (restituenti s velkymi majetkami). Ona sama sa zadlzila, aby mohla chodit na take dovolenky ako oni, doma jedla len suchy chleba na veceru, ktory si brala z obeda. A poznam viacerych takychto, ze aby ludia videli, co maju, kde boli a realita je taka, ze doma su na chlebe s pastekou a najlacnejsom jedle alebo sa zadlzuju.
@muchotrafka298 a presne toto je ďalší faktor.. môj muž ako mlady sa tiež chcel vyrovnať kamarátom.. vďaka tomu sa zadlzil, vdaka tomu sme brali vyššiu hypotéku a preto teraz máme iné výdaje ako niekto kto mal štart bez nezmyselných dlžôb ktorými sme začali..
Autorka, ešte som si všimla, že píšeš "deň čo deň v obchode stretávam ľudí čo idú s plnými košikami". Keď chodíš do obchodu každý deň, tak jasné, že tvoj nákup sa nedá porovnať s ľuďmi, čo nakupujú raz za týždeň a to ešte pre celú rodinu. To, že ty vidíš každý deň ľudí s plnými košíkmi, neznamená, že sú to každý deň tí istí ľudia a každý deň si nakúpia plný košík. Človek, ktorý má rodinu a pracuje na plný úväzok, väčšinou chodí na veľký nákup raz za týždeň, niektorí aj menej často. Lebo na každodenné nákupy proste nemajú čas.
@jana_eyre_2 presne aj my sme takto low cost 3 krat cestovali, sice zajazd robila cestovka ale jej sme platili len za spirevodcu a autobus a spali sme v stanoch, jedli co zasoby dali a videli kus krajiny, proste ziadne hotely, ziaden all inc ale videli sme kus sveta. S detmi sa uz takto neda ale ked budu vacsie tie pojdeme niekde na vlastnu past
@katulienkax presne my sme takí istí a deti sú po nás.. milujú presne také dovolenky, aké píšes.. zatiaľ to riešime apartmánmi na viacerých miestach a stanom (len do neho sa už bohužiaľ bojím ísť, lebo predminulý rok cez leto sme zažili veľkú búrku keď v inom kempe zabil spadnutý strom dve deti, tak ma to ovplyvnilo) ale šetríme na karavan a dúfame že deti s nami ešte vtedy budú chodiť 😅 nejako nezadržateľne rastu..
@jana_eyre_2 tak je pravda, my mame 2 deti a este male, takze za tie sa povacsine ani neplati. Ale tiez jazdime ze apartmany, moj sen je karavan a taliansko, francuzska riviera a kempy... all incl a tyzden dva na.tom istom mieste, to by ma zabilo 😀
@h2 áno, ale ja som písala, že sa bavíme o bežných ľuďoch.. bežný človek nezarába 5tisic a nemá niekoľko nehnuteľností. Bežný ľudia zarábajú priemerný plat a nie nadpriemerne. Je mi jasné, že sú aj takí ľudia, ale tých predpokladám autorka nemyslela, keď s pýtala, odkiaľ na to majú…
@leadan tak ale rozhodli ste sa mat deti 3 a to predsa vacsina s 3 detmi si moc dovolit nemoze. A ano je pravda ze jednoderbi cestuju viac. Je na kazdom ako sa rozhodne, ci dom a viac deti bez cestovania alebo 1 dieta, mensi byt a cestovanie
@queen_mary my sme taký All inclusive raz vyskúšali a veru stále sme odtiaľ utekali a len nás obmedzovalo to že už máme všetko v hoteli zaplatené tak sme nechceli kupovať navyše, preto sme sa museli stále vracať a kazilo nám to plany a vyšlo to viac ako keď máme všetko vo vlastnej réžii.. nevedeli sme sa dočkať konca.. mňa to bavilo tak Max dva dni, nevieme vydržať na mieste 😅
@katulienkax áno, veď ja som spokojná s tým čo mám, nesťažujem sa 🙂 práve naopak, teším sa
Stale ta ista tema dookola. Ti, ktori sa stazuju ti na ti dovolenky a nakupy nechodia!!! Tí, ktori na to maju, nevyplakavaju ze nemaju.
Ty si studentka, brigadou nezarobis suco. Pokial priatel robi v zahraničí a zarobi malo, nech ostane rovno na Sk.
Byvate spolu a platite hypo, alebo byva priatel sam ci u mamy? Aku pracu ma priatel v zahranici? Kancelasku, v sluzbach, ci robotnik?
Mal by pomerne slusne zarobiť.
Dostudujes, najdes fajn pracu auz budete obaja lepsie financne na tom. I ked zalezi od priorít.
A samozrejme, inak zarobi predavac a inak dobry itckar ci manager alebo clovek s uspesnym podnikanim.
Vzdy tak bolo je aj bude. Budu ludia, ktori maju viac, menej alebo su na tom uplne biedne.
Takto- prenesene na tvoju situaciu, ja ako studentka som sice na jedlo vela nemala (nebolo dolezite), brigadovala o 106 popri skole, byvala u rodicov, ale za to som veeeeela cestovala- vsak ako student mas same vyhody na cestovanie- listky do 26tky su za drobne, vsade same vstupy zlavnene, dokonca aj jedla v restikach na isic boli zlavnene (a kedysi sa za tuto kartu platil extra rocny poplatok, ale tak oplatilo sa ju mat, nie ako dnes, ze ju mate automaticky a mate ju aj ako studentsky preukaz, elektricenku a neviem co este.....) a plus internet, kde si vies dnes kupit letenky za 50e tam aj spat kdekolvek na svete (ked som bola studentka, takato moznost nebola- bol len studentsky listok a normalny...).
Za cias skoly a nasich zaciatkov s manzelom som si kladla tie iste otazky. Ja som momentalne na vekovej hranici 35 manzel o par rokov 40. Mame nadstandardny rodinny prijem, v priemere 7k. Neratam este k tomu tie lepsie mesiace u manzela. Odpovedou je tvrda praca a konzistentnost. Zlepsovat sa kazdy den. Manzel sa davno osamostatnil a podnika. Ja som si nasla lepsiu poziciu a ked budem sikovna a vypracujem sa, bude to kralovsky plat. A tiez ma zaboli kazdy nakup ci tankovanie pri dnesnych cenach. Takze da sa to. Ste na zaciatku cesty. Ti co nrmaju dobru pracu mozu napr podedit. To sa lahko potom strati hlava a rozhadzuje sa, ved nie zo svojho.
Ja mám pocit že sa sťažuje väčšina ľudí , nielen ti co nemajú naozaj ale aj ti co majú …
Minule som na obede začula diskusiu od vedľajšieho stola , 3 mladi chalani (tak do 30) , a bavili sa o úsporách, jeden dobre zdedil , druhý mal našetrené tolko že 35000 mohol len tak požičať rodičom a tretí akurát plánoval dovolenku na Fiji, no , treba sa dobre narodiť alebo makať kde aj zarobíš , alebo vedieť čarovať s peniazmi 🙃
@basulaak môžem vedieť v akej oblasti pracuješ?
Pozri teraz študuješ a brigáduješ, takže asi si nevieš našetriť nejako veľa peňazí na drahé dovolenky. ALe dovolenka vôbec nemusí byť drahá, teraz sa dá super cestovať aj vlakom, aj autobusom (ako študentka máš aj rôzne zľavy) a aj letenky sú lacné. Nemáte deti, takže vy kľudne viete vychytiť last minute letenky a booknuť si ubytko cez booking a mimo hlavnej sezóny je to ešte lacnejšie. Treba viac hľadať a kombinovať čo je výhodné a čo nie. Na nete je aj kopec typov, napríklad Cestovanie za kačku, Milan bez mapy a je toho kopec. Dokonca som niekde zachytila, že sú už aj ľudia, čo dávajú typy na insta o práve akciových letenkách. Cena stravy je všade porovnateľná z cenami na Slovensku, tak tú by si si doma aj tak kupovala.
tie velke nakupy i tak mozu byt kus skreslene, ja tiez radsej spravim v sobotu velky nakup a tyzden nemusim do obchodu alebo len po drobnost skocit

tak asi ti, co cestuju a robia velke nakupy nie su ti, ktori sa stazuju,
tie skupiny sa neprekryvaju.
a ako studentka nemozes chciet mat to, co maju pary, kde robia uz nejaky cas obaja, niektori maju uz splatenu hypo, niektori predali zdedene nehnutelnosti, niektori setria, aby obcas isli na dovolenku...