icon

Skúsenosti s refinancovaním úveru a skrytými poplatkami

13. dec 2025

Ahojte. Na začiatok rovno priznám, že som sprostá, ale v tomto strese, čo momentálne mám, sa aj chápem. Banka nás oslovila s ponukou na refinancovanie úveru. Dostali sme síce zníženú sadzbu, ale počas celého vybavovania nám bankarka ani raz nespomenula, že tam je sankcia a teda dosť vysoká, za predčasné vyplatenie pôvodného uveru. To som zistila až keď strhli peniaze. Zmluvný dokumentáciu som nemala k dispozícii, áno, mala som si pýtať. A teraz otázka, dá sa s tým ešte niečo robiť? Ma niekto skúsenosť s takouto situáciou? Ďakujem. A ešte pôvodný úver aj refinanc bol v rámci jednej banky, teda banku som nemenila. A nikdy sa mi v tejto banke nestalo to, že by mi nepovedali všetky podmienky.

Strana
z4
autor
Včera o 18:20
@anonym_7bf52f

@anonym_autor lenze ty nechapes zjavne ze v prvej zmluve to mas napisane. Podpisala si.... Banka je kryta, tieto veci mas z pohladu banky vediet ty...

@anonym_7bf52f ty nechápeš, že mám osobného bankára. A nechápeš, že je tam na to, aby to vedel miesto mna

gab1sol
Včera o 18:23

@anonym_autor neviem, o ktorú banku ide, o akú kampaň išlo, aké boli podmienky novej zmluvy, čo bolo presne účelom novej ponuky (pracovník z toho asi nemal nič do plnenia plánu, ak vymenil jeden úver za druhý, ešte aj s nižším úrokom). Ale skôr ako pôjdeš do banky, nájdi si svoju starú zmluvu k úveru, ktorý ste vyplatili, naštuduj si, aké presné podmienky tam sú, čo sa týka toho predčasného splatenia… Urobila si tak? Vzala si do rúk svoju zmluvu?

anonym_7bf52f
Včera o 18:28
@anonym_autor

@anonym_7bf52f ty nechápeš, že mám osobného bankára. A nechápeš, že je tam na to, aby to vedel miesto mna

@anonym_autor nie, nie je tam na to aby to vedel miesto teba.. ty si sama za seba zodpovedna, nie bankar..

huxy
Včera o 18:30
@anonym_7bf52f

@anonym_autor nie, nie je tam na to aby to vedel miesto teba.. ty si sama za seba zodpovedna, nie bankar..

@anonym_7bf52f ak sa raz pýtam bankára na podmienky, pokuty, poplatky a on mi tvrdí, že žiadne nie sú, on nesie zodpovednosť za zavádzanie. Určite by som to nenechala tak a riešila tiež.

anonym_7bf52f
Včera o 18:32
@huxy

@anonym_7bf52f ak sa raz pýtam bankára na podmienky, pokuty, poplatky a on mi tvrdí, že žiadne nie sú, on nesie zodpovednosť za zavádzanie. Určite by som to nenechala tak a riešila tiež.

@huxy sak v poriadku, nech sa riesi. ja len hovorim cely cas ze autorka si zjavne myli svoje povinnosti s povinnostami bankara... thats all

huxy
Včera o 18:33
@anonym_7bf52f

@huxy sak v poriadku, nech sa riesi. ja len hovorim cely cas ze autorka si zjavne myli svoje povinnosti s povinnostami bankara... thats all

@anonym_7bf52f povinnosť bankara je pravdivo informovať o podmienkach, nesie za to zodpovednosť, aj hmotnú, ak dobre viem. Autorka písala, že sa na všetko pýtala. A teda ju oklamal? 🤷🏼‍♀️

autor
Včera o 19:00
@huxy

@anonym_7bf52f povinnosť bankara je pravdivo informovať o podmienkach, nesie za to zodpovednosť, aj hmotnú, ak dobre viem. Autorka písala, že sa na všetko pýtala. A teda ju oklamal? 🤷🏼‍♀️

@huxy 👍aspoň takto ti dám like

autor
Včera o 19:02
@anonym_7bf52f

@anonym_7bf52f ja si nič nič nemýlim. Poznám náplň práce osobného bankára a poznám aj práva klienta. Čítala som si ich tento víkend opakovane. A posledný krát. Ja som tam nenavrhla, že niečo chcem. Mňa zavolali a týmto končím diskusiu, keďže nerozumieš tomu, čo sa stalo.

anonym_7bf52f
Včera o 19:03
@huxy

@huxy skus si este raz precitat, idealne s porozumenim, o com pisem ja...

huxy
Včera o 19:08
@anonym_7bf52f

@huxy skus si este raz precitat, idealne s porozumenim, o com pisem ja...

@anonym_7bf52f ja viem čítať. Ale ty si asi ešte nebola v podobnej situácii, ja ano. Menili mi úrokovú sadzbu počas fixu, podľa pôvodnej zmluvy by za to bol poplatok, resp.pokuta. Bankárka mi pivedala, že žiaden poplatok nebude. A ani nebol, aj keď v pôvodnej zmluve to bolo. Lenže mali kampaň. Bankárka bola tá, ktorá mi poskytla informacie, ona to má v naplni práce a ma odpovedať pravdivo.

gab1sol
Včera o 19:27
@anonym_autor

@anonym_7bf52f ja si nič nič nemýlim. Poznám náplň práce osobného bankára a poznám aj práva klienta. Čítala som si ich tento víkend opakovane. A posledný krát. Ja som tam nenavrhla, že niečo chcem. Mňa zavolali a týmto končím diskusiu, keďže nerozumieš tomu, čo sa stalo.

@anonym_autor ako vieš, čo je náplňou práce osobného bankára? Ja pracujem v bankovníctve a teda neviem povedať, čo je náplňou práce. Najmä, ak osobný bankár v jednej banke je niečo úplne iné, ako osobný bankár v druhej banke. Aj keď pozícia je pomenovaná rovnako.

kalifka
Včera o 19:39
@anonym_autor

@anonym_2cbbc4 aj to spravím. Najskôr budem kontaktovať bankára, následne priameho nadriadeného a podám sťažnosť.

@anonym_autor toto som už niekde počula a jednalo sa o VÚB.

anonym_7bf52f
Včera o 20:02
@huxy

@anonym_7bf52f ja viem čítať. Ale ty si asi ešte nebola v podobnej situácii, ja ano. Menili mi úrokovú sadzbu počas fixu, podľa pôvodnej zmluvy by za to bol poplatok, resp.pokuta. Bankárka mi pivedala, že žiaden poplatok nebude. A ani nebol, aj keď v pôvodnej zmluve to bolo. Lenže mali kampaň. Bankárka bola tá, ktorá mi poskytla informacie, ona to má v naplni práce a ma odpovedať pravdivo.

@huxy dobre, je zjavne ze nemas ponatia o com hovorim ja ale mne sa to nechce opakovat. Je to zbytocne...

katyrose
Včera o 22:03
@anonym_autor

@katyrose ďakujem za rady. Ešte ak môžem poprosiť o jednu. Mám zajtra zavolať bankarobi či rovno riešiť sťažnosť. Mám totiž v úmysle, ako som tu niekde písala, vyžiadať si stretnutie s ním a jeho nadriadeným. A počas stretnutia spísať sťažnosť
Ostane veci samozrejme zvážim, čo a ako chcem riešiť. A určite, z tejto banky plánujem v blízkej dobe odísť.

@anonym_autor ja by som išla osobne do tej banky ak to pre vás nie je ďaleko.
Najlepšie ísť doobeda, nadriadení sú väčšinou na mieste. Najprv by som konfronovala osobného bankára a žiadala vysvetlenie. Ak by ste videli, že s ním nepochodíte, vypýtala som by som si stretnutie s nadriadeným. Skúste sa nenechať odbyť, ak by Vám náhodou povedali, že tam nie je, nemá čas atď. Pohrozte, že v opačnom prípade to budete riešiť na ešte vyššom mieste.
Osobne preto, aby ste ho konfrontovali a nedali čas na zbytočne vyhýbavé odpovede. Napíšte si na papier čo chcete, aby odznelo, aby ste v strese nezabudli.
Je škoda, že nemáte pri sebe dobrého finančného sprostredkovateľa, pretože tieto chyby by odkomunikoval za Vás a verte, že bankári vedú s takýmito ľuďmi úplne iné debaty, pretože ich na hruškách nemôžu nachytať. Každopádne, cítim, že aj tak narazili na nesprávneho človeka a len tak ľahko im to neprejde.
Držím palce 🙏

betulinka1
Dnes o 09:35
@anonym_autor

@betulinka1 ešte raz a pomaly. Ja som si nič nevybavovala, volali z banky. Osobný bankár je preto osobný, že všetko rieši za teba a vidí tvoje zmluvy. A opakovane o sankcií ani slovo, napriek otázkam, potom to kvalifikujem ako uvedenie do omylu. A je mi naozaj jedno, či vedome alebo nevedome. Ak si mám sama spracovávať každú zmenu, potom fakt nepotrebujem osobného bankára.

@anonym_autor kazdy mame osobného bankára. Neviem naco to tolko zdoraznujes. Mame ho uvedeného v apke. Mam dve banky a mam ich tam. Ale kazdy si aj musi precitat podmienky aj stareho aj noveho uveru. To je jedno ci osobne, ci elektronicky. Vyhlasujes to v záverečných ustanoveniach kazdej jednej zmluvy, ze si si podmienky riadne precitala.

hellwant
Dnes o 10:01
@betulinka1

@anonym_autor kazdy mame osobného bankára. Neviem naco to tolko zdoraznujes. Mame ho uvedeného v apke. Mam dve banky a mam ich tam. Ale kazdy si aj musi precitat podmienky aj stareho aj noveho uveru. To je jedno ci osobne, ci elektronicky. Vyhlasujes to v záverečných ustanoveniach kazdej jednej zmluvy, ze si si podmienky riadne precitala.

@betulinka1 nie nema každy. Potrebuješ nato prijem , vo Vubke 2200 ma cinlniť na účet( pripadne 1800, ale 30 k na nejakom terminaku, ci sporiacom ucte)- a to pri Svk prijmoch značna casť nedosiahne. Chodim do VUB a plno ľudi ide ku klasickym priehradkam nie do Magnifica kanclu. Tu ale nejde o to, že to je vynimočnosť, to nie je. Ide o to, že ti ma vedieť poradiť, mal/a by poznať dôležite prvky tvojich zmluv a pripomenúť ti ich, jasne, že nie všetky body. Preto tam je slovo osobny. A moja tak aj pracuje. Ale jasne, najistejšie je, keď to maš sam v hlave.

autor
Dnes o 11:45
@hellwant

@betulinka1 nie nema každy. Potrebuješ nato prijem , vo Vubke 2200 ma cinlniť na účet( pripadne 1800, ale 30 k na nejakom terminaku, ci sporiacom ucte)- a to pri Svk prijmoch značna casť nedosiahne. Chodim do VUB a plno ľudi ide ku klasickym priehradkam nie do Magnifica kanclu. Tu ale nejde o to, že to je vynimočnosť, to nie je. Ide o to, že ti ma vedieť poradiť, mal/a by poznať dôležite prvky tvojich zmluv a pripomenúť ti ich, jasne, že nie všetky body. Preto tam je slovo osobny. A moja tak aj pracuje. Ale jasne, najistejšie je, keď to maš sam v hlave.

@betulinka1 fajn, pozri, mám vyjadrenie už od ľudí, ktorých som nechcela zaťažovať cez víkend. Je tá hrubé porušenie zákona 129, porušenie o poskytnutí informácií, uvedenie do omylu s tým, že došlo k poškodeniu klienta. A presne ako spomina
@hellwant osobného bankára nemá každý. A do teraz som mala skúsenosť, že konal v môj prospech. Okrem iného mám jho aj ako vzťahoveho manažéra a kopu iných sprostosti. Takže trvám na Tom, že mal má upozorniť. Teraz čakám, čo sa bude diať, pretože nedvíha telefón a zatajuje sa

anonym_9c5074
Dnes o 14:21

@anonym_autor myslím, že odstúpenie od zmluvy je možné, prečítaj si zmluvné podmienky.

autor
Dnes o 15:18

Takže informácia. Peniaze mi budú vrátené. Nemali byť vôbec strhnuté. A vyriešil to osobný bankár na základe podnetu z infolinky. Akože v momentálnom nastavení uverim, až keď ich uvidím na účte

Strana
z4