Sledujú banky dôchodcovské úspory?
Počula som od mamy že kto má účet v banke že banky budú sledovať koľko peňazí majú dôchodcovia na účte a podľa toho kto koľko má im bude vyrátana suma aký dôchodok budú dostavat. Kto má veľa peňazí nasporené dostane menší dôchodok kto má málo peňazí dostane väčší dôchodok. Mama sa boji a chce si vybrať úspory z účtu a mať to radšej doma a na účte nechať len toľko peňazí čo jej strhávajú poplatky ako elektrika plyn rozhlas a televízia.
Ja toto prvý krát počujem a povedala som jej že to bude nejaká blbosť že nemusí veriť všetkému čo jedna babka povedala. No ona hovorí že to jej povedalo už viac ľudí a tým pádom je to určite pravda. Otázka je, vážne sa hovorí o tomto? Ja nemám čas sledovať ani telku tak neviem aké novinky zas vymysleli.
@anonym_autor Preboha, to kde také nezmysly počula? Takáto "informácia" sa ku mne ešte nedostala 😅😅 To ako vážny tomu nejaky dospelý človek aj uverí? No mňa slahne. Takže nová metodika výpočtu dôchodkov 🤣 Už sa nebudú brať do úvahy odpracované roky a zárobok, ale kto má koľko na účte. To bol celkom fajn vtip takto na večer
Ja som počula, že dôchodky a všetky sociálne dávky budú dávať podľa výšky intelektu. Žiadateľ bude musieť ísť na inteligenčné testy a podľa výsledkov mu vypočítajú sumu. Štát tak plánuje ušetriť niekoľko miliónov v rámci ďalšieho kola konsolidácie.
@heleninamama 😅😅 👍
@anonym_autor Preboha, to kde také nezmysly počula? Takáto "informácia" sa ku mne ešte nedostala 😅😅 To ako vážny tomu nejaky dospelý človek aj uverí? No mňa slahne. Takže nová metodika výpočtu dôchodkov 🤣 Už sa nebudú brať do úvahy odpracované roky a zárobok, ale kto má koľko na účte. To bol celkom fajn vtip takto na večer
@columbovazena Není to vtip, aj mňa to zarazilo keď mi to mama rozprávala. A keďže býva sama, je na dôchodku nepracuje tak sa stretáva s ostatnými dôchodcami z dediny a klebetia. Aj keď ešte nemá ani 70 ale uverila tomu.
Neviem koľko má peňazí na účte no dala som jej papier do ruky čo posielajú zo štátu dôchodcom aby nenaleteli podvodom čo skúšajú má ľudí. A keď náhodou niekto jej zavolá že sa mi niečo stalo tak najprv nech volá mne proste aby neverila nikomu cudziemu.
A dosť smutné ako sa k tomu väčšina z vás postavila, neviem čo by ste robili v prípade keby vám také niečo povedali vaši rodičia. Tiež by ste ich vysmievali alebo by ste im snažili sa vysvetliť že to je blbosť?
@anonym_autor povedz mame,že ak sa nemieni sťahovať do Austrálie,tak nemusí robiť paniku.
V Austrálii sa pri nároku na štátnu dôchodkovú dávku („Age Pension“) uplatňuje tak zvaný assets test („test aktív“) — to znamená, že hodnota tvojich aktív (okrem niektorých výnimiek) sa berie do úvahy pri výpočte výšky dôchodku.
Aktíva sa hodnotia napríklad bankové účty, investície, nehnuteľnosti (okrem tvojho bydliska, ak v ňom bývaš) a pod.
Existujú hranice: ak máš aktíva pod istou hranicou, získaš plný dôchodok; ak nad touto hranicou, dôchodok sa znižuje; ak aktíva prekročia vyššiu hranicu, nárok môže úplne zaniknúť.
pre osamelého majiteľa bytu/ domu (homeowner) v Austrálii platí hranica aktív cca AUD 321 500 pre plný dôchodok. Ak má aktíva vyššie, dostane čiastočný dôchodok až do hranice cca AUD 714 500, po ktorej už dôchodok nebude poskytnutý.
@anonym_autor ahoj, ja tomu úplne rozumiem. Veľa starých ľudí žije akoby mimo reality. Odchodom do dôchodku stratili kontakt s bežným životom a tak ľahšie podľahnú takýmto správam. Cieľom týchto "zaručených" informácií je šíriť v ľuďoch strach a tvoja mamička sa bojí. Podľahla názoru v dave dôchodkýň. Upokoj ju, že náš sociálny systém funguje na základe odpracovaných rokov a príjmu počas toho. Nikto jej nebude lustrovať bankový účet, je to len podvod a falošná správa! Nech peniaze určite nevyberá z banky!!!
@anonym_autor povedz mame,že ak sa nemieni sťahovať do Austrálie,tak nemusí robiť paniku.
V Austrálii sa pri nároku na štátnu dôchodkovú dávku („Age Pension“) uplatňuje tak zvaný assets test („test aktív“) — to znamená, že hodnota tvojich aktív (okrem niektorých výnimiek) sa berie do úvahy pri výpočte výšky dôchodku.
Aktíva sa hodnotia napríklad bankové účty, investície, nehnuteľnosti (okrem tvojho bydliska, ak v ňom bývaš) a pod.
Existujú hranice: ak máš aktíva pod istou hranicou, získaš plný dôchodok; ak nad touto hranicou, dôchodok sa znižuje; ak aktíva prekročia vyššiu hranicu, nárok môže úplne zaniknúť.
pre osamelého majiteľa bytu/ domu (homeowner) v Austrálii platí hranica aktív cca AUD 321 500 pre plný dôchodok. Ak má aktíva vyššie, dostane čiastočný dôchodok až do hranice cca AUD 714 500, po ktorej už dôchodok nebude poskytnutý.
@rozculena celkom ma to zaujalo. ale... prehodnocuje sa to nejakým časom? alebo je to striktne vypočítané a navždy pevné?
A dosť smutné ako sa k tomu väčšina z vás postavila, neviem čo by ste robili v prípade keby vám také niečo povedali vaši rodičia. Tiež by ste ich vysmievali alebo by ste im snažili sa vysvetliť že to je blbosť?
@anonym_autor čuduješ sa? poznám 80-90 ročných ľudí, čo by neskočili na takú kravinu... no ale OK. pokojne daj matke prečítať túto diskusiu. a jedna super rada tu padla. nech sa matka opýta tých kamošiek, odkiaľ majú túto informáciu. či im poslala nejaký konkrétny list sociálna poisťovňa, alebo kde to videli/čítali... ale dôkaz... ver tomu, že žiaden nebude.. možno potom matka pochopí...
@rozculena celkom ma to zaujalo. ale... prehodnocuje sa to nejakým časom? alebo je to striktne vypočítané a navždy pevné?
@amdornik neprehodnocuje.Aspoň nič také som nenašla.Možno vplyv inflácie sa zohľadňuje.
Podobne to majú aj v JAR,ale tam je tá suma o hoooodne nižšia.
Štát takto núti ľudí postarať sa o seba
@anonym_autor Ale ty asi nemozes venovat vacsinu dna "buranim mytov" s ktorymi pride tvoja mama, nie? Asi to musis vyriesit "en bloc"... Lebo dnes je to blbost s dochodkami, zajtra ci existuje jednorozec, potom lesni skriatkovia... a na kazdu vec budes hladat dokazy, ze "to neexistuje"? Preto je nutne vzdy najprv hladat "dokaz tvrdenia", ked niekto s niecim pride...
Ak to je "povedali v obchode", tak to mozes prakticky hned zmietnut zo stola... Ak to je nejaky clanok, je nutne pozriet zdroj a bud verit mainstreamovym zdrojom, ktore si nemozu dovolit bohapusto vymyslat, alebo uplne idealne relevantny zdroj (stranka socialnej poistovne, ministerstva, financnej spravy, obce... proste ten, kto je za danu oblast zodpovedny)...
@amdornik neprehodnocuje.Aspoň nič také som nenašla.Možno vplyv inflácie sa zohľadňuje.
Podobne to majú aj v JAR,ale tam je tá suma o hoooodne nižšia.
Štát takto núti ľudí postarať sa o seba
@rozculena ale to je dosť blbé, nie? tí, čo si možno odriekali, aby usporili, tak dostanú najmenej, aj vôbec a tí, čo si užívali a rozhádzali a teda na účte nemajú nič, tak tí dostanú od štátu podporu (dôchodok)? či som to zle pochopila?
@anonym_autor Ale ty asi nemozes venovat vacsinu dna "buranim mytov" s ktorymi pride tvoja mama, nie? Asi to musis vyriesit "en bloc"... Lebo dnes je to blbost s dochodkami, zajtra ci existuje jednorozec, potom lesni skriatkovia... a na kazdu vec budes hladat dokazy, ze "to neexistuje"? Preto je nutne vzdy najprv hladat "dokaz tvrdenia", ked niekto s niecim pride...
Ak to je "povedali v obchode", tak to mozes prakticky hned zmietnut zo stola... Ak to je nejaky clanok, je nutne pozriet zdroj a bud verit mainstreamovym zdrojom, ktore si nemozu dovolit bohapusto vymyslat, alebo uplne idealne relevantny zdroj (stranka socialnej poistovne, ministerstva, financnej spravy, obce... proste ten, kto je za danu oblast zodpovedny)...
@anonym_2896bf to máš pravdu...ono sa to ale asi ľahšie píše a žije, rozumie, ako vysvetľuje matke, ktorá sa asi nechá opantať "davom". však by nebola jediná, že áno... takže v tomto smere chápem aj autorku. nech to prečíta mame, plus by som odporúčala, nech jej vysvetlí, ako to s dôchodkami je, od čoho sa to presne odvíja a že žiadna inštitúcia nikde nezverejnila žiadnu zmenu... a ak nechce, aby sa jej matka zamotala do niečoho nepríjemného, asi bude musieť častejšie striehnuť na to, s čím tá zase od kamošiek príde...
Samozrejme, že takíto dôverčiví a koľkokrát jednoduchší ľudia na to skočia, všetky peniaze budú mať doma a potom stačí zazvoniť, povedať že syn/dcéra mala nehodu a potrebuje hneď peniaze a tetka celoživotné úspory vyhodí von oknom v obliečke od vankúša.
Nech nečíta bludy na FB, pošlite ju na kurz finančnej gramotnosti a snáď ju to prejde
@anonym_2896bf to máš pravdu...ono sa to ale asi ľahšie píše a žije, rozumie, ako vysvetľuje matke, ktorá sa asi nechá opantať "davom". však by nebola jediná, že áno... takže v tomto smere chápem aj autorku. nech to prečíta mame, plus by som odporúčala, nech jej vysvetlí, ako to s dôchodkami je, od čoho sa to presne odvíja a že žiadna inštitúcia nikde nezverejnila žiadnu zmenu... a ak nechce, aby sa jej matka zamotala do niečoho nepríjemného, asi bude musieť častejšie striehnuť na to, s čím tá zase od kamošiek príde...
@amdornik ale to hej... len som tym myslel, ze skor mamu poucit vo vseobecnosti, nech neplasi hned s kazdou novou spravou, pokial to zrovna nedoslo doporucene postou... lebo inac to je praca na plny uvazok...
@amdornik ale to hej... len som tym myslel, ze skor mamu poucit vo vseobecnosti, nech neplasi hned s kazdou novou spravou, pokial to zrovna nedoslo doporucene postou... lebo inac to je praca na plny uvazok...
@anonym_2896bf áno, ja viem.... šťastie, že mám v tomto smere normálnych rodičov.... ktorí sú síce starí, ale nedajú sa opantať hlúpymi rečami...
Ja som svoj koment myslela vážne. Presne toto by som jej povedala. Pretože takéto dristy vznikajú u žien typu "ja milujem Fica, to tam musíte dat". Takým nevysvetliš nič. A nehovoriac o tom, ze KI už generuje aj kópie večerných sprav a článkov a tam môžu zavrieť aj takúto hlúposť a to staršej generácii nevysvetlil už vôbec.
@rozculena čo tož... pochopila som to správne? že je to nespravodlivé v podstate?
@amdornik
to je aj dôvod, prečo je ten austrálsky a juhoafrický model dosť kontroverzný.
V praxi totiž demotivuje ľudí šetriť. Mnohí dôchodcovia tam dokonca robia veci ako:
presúvajú majetok na deti,
míňajú úspory ešte pred odchodom do dôchodku,
alebo umelo znižujú hodnotu svojho majetku,
len aby sa dostali pod hranicu a mali nárok na plný dôchodok.
V Austrálii sa tomu hovorí dokonca „pension trap“ – dôchodková pasca. Kto si celý život zodpovedne šetril, býva potrestaný nižším dôchodkom, kým ten, kto nič nemá, dostane od štátu viac.
Niektorí ekonómovia to obhajujú tým, že systém má „cieľovo“ pomáhať iba tým, ktorí to naozaj potrebujú, ale v realite to vytvára veľký pocit nespravodlivosti.
@amdornik
to je aj dôvod, prečo je ten austrálsky a juhoafrický model dosť kontroverzný.
V praxi totiž demotivuje ľudí šetriť. Mnohí dôchodcovia tam dokonca robia veci ako:
presúvajú majetok na deti,
míňajú úspory ešte pred odchodom do dôchodku,
alebo umelo znižujú hodnotu svojho majetku,
len aby sa dostali pod hranicu a mali nárok na plný dôchodok.
V Austrálii sa tomu hovorí dokonca „pension trap“ – dôchodková pasca. Kto si celý život zodpovedne šetril, býva potrestaný nižším dôchodkom, kým ten, kto nič nemá, dostane od štátu viac.
Niektorí ekonómovia to obhajujú tým, že systém má „cieľovo“ pomáhať iba tým, ktorí to naozaj potrebujú, ale v realite to vytvára veľký pocit nespravodlivosti.
@rozculena tak ale to je pekne na hovno, fakt....
@anonym_autor urcite by som im vysvetlovala, ze je to hlupost.
Ibaze moji rodicia takym veciam neveria, kym nevidia jasny dokaz.
A ak maju podozrenie, pytaju sa nas deti, ako to je. A veria nam, nie susedom.
Takze mamu aj zaroven pochval, ze s tebou o tom hovori, nez nieco urobi. Ze robi dobre, ze hned vsetkemu uplne neveri a porozprava sa o tom. Potrebuje pocut take povzbudenie, aby citila istotu, ze tebe moze povedat vsetko.
Zatiaľ som o tom nepočula. Ale radšej takéto teórie ani nerozširovať na verejnosti, leno tí súdruhovia vo vláde sa toho veľmi rýchlo chytia ako dobrého nápadu😅. Ved všetci majú mať rovnako či....
@anonym_autor vysvetlila, viac dozerala, a nevypisovala do diskusií.
@anonym_autor pocula som o tom, davnejsie. a ano, ze sleduju tok penazi. kolko kto ma.
@anonym_autor hlavne sa, prosím ťa, postaraj, aby mama pri najbližších voľbách nešla voliť...
Ja som počula, že dôchodky a všetky sociálne dávky budú dávať podľa výšky intelektu. Žiadateľ bude musieť ísť na inteligenčné testy a podľa výsledkov mu vypočítajú sumu. Štát tak plánuje ušetriť niekoľko miliónov v rámci ďalšieho kola konsolidácie.
@heleninamama 👍
@anonym_autor pocula som o tom, davnejsie. a ano, ze sleduju tok penazi. kolko kto ma.
@anonym_511cb4 sledujú tok a pri podozrivom " toku" ťa budú informovať. Je to proti praniu špinavých peňazí a nie koľko majú dôchodcovia na účte. Taktiež keď zrazu budeš platiť v číne najprv 1€, minútu na to 10, 100, 1000€, stopnú platbu. Pretože sledujú " tok" peňazí. A opäť z iného dôvodu, ako zistiť dôchodcovi stav účtu.
@anonym_autor hlavne mame vysvetli, že keď jej zavolajú policajti, alebo z banky aby ochránili jej peniaze, nech im ich nedáva, ani nebeží pre nich vybrať z účtu..
Pôvodný návrh Ministerstva vnútra SR na zriadenie Centrálneho registra účtov obsahoval kontroverzný zámer zhromažďovať aj údaje o zostatkoch peňazí na účtoch. Pre rozsiahlu kritiku, ktorá poukazovala na neprimeraný zásah do súkromia, bol však tento bod z finálneho znenia zákona vylúčený.
https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/register-uct...
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/586249...
https://openiazoch.zoznam.sk/cl/211519/Je-sprav...

@heleninamama týmto by ušetril v prípade dôchodkov miliardy, a nie niekolko milionov...