icon

Slovenská sporiteľňa zavádza nový poplatok za kartu. Čo si o tom myslite?

21. mar 2026

Za novu kartu si zaplatime 10 eur. Doteraz ked skoncila platnost starej karty posielali zadarmo. Co si o tom myslite?
https://www.startitup.sk/platobna-karta-uz-nebu...

biba_18
21. mar 2026

@anonym_autor teraz dali platnosť na 5 rokov…

anonym_e2b282
21. mar 2026

@anonym_autor všetko ide hore, každý navyšuje, len plat nič. Onedlho zruším účet v banke. Ponechám si s mužom jeden spoločný, alebo mi bude výplata chodiť šekom na postu🤷‍♀️ budeme šetriť, kde sa dá….

anonym_6d6e41
21. mar 2026

že je to dalsi krok, ako ludi pozitivne motivovat mat vsetko v mobile...

chrobak7
21. mar 2026
@anonym_autor

@amonet Oni ju automaticky posielaju. O tu kartu sa neziada. Pride postou, ked skonci platnost povodnej. A stiahnu z uctu 10 eur.

@anonym_autor Ti stiahli z účtu 10 € tak si teraz urazená? Zruinuje ťa to? Tak to už zaplatíš a ďalšiu kartu si už nedáš vystaviť. Alebo prejdi do inej banky. Alebo si nechaj len virtuálnu kartu. Reálnu plastovú v podstate už ani nepotrebuješ.

A založ ešte 2 diskusie. Každý týždeň o tom niekto píše. Prečo si nevyhľadáš staršie témy?

anonym_ed1462
21. mar 2026
@anonym_autor

@amonet Oni ju automaticky posielaju. O tu kartu sa neziada. Pride postou, ked skonci platnost povodnej. A stiahnu z uctu 10 eur.

@anonym_autor super, to som nevedela
Bude mi koncit platnost
Ja bohuzial kartu pouzivam. Nevyuzivam mobil

anonym_5e6c6c
21. mar 2026
@anonym_6d6e41

že je to dalsi krok, ako ludi pozitivne motivovat mat vsetko v mobile...

@anonym_6d6e41 Presne tak. Ľudia sami od seba neprijmú pokrok, nepohnú sa dopredu. Vopred odmietajú všetko, čo je nové.

Pamätám si dobu, kedy výpisy z účtov sa posielali v papierovej forme domov na adresu. Potom sa zaviedla možnosť dostávať výpis do e-mailu. Ľudia to nechceli, chceli dostávať výpis v papierovej forme. Chceli si ho podržať (väčšina si to ani nepozrela) a potom to len vyhodili. Tak zaviedli poplatok - aj za výpis aj poštovné. Zrazu ľuďom stačil aj ten e-mailový výpis.

Otec roky chodil na pobočku banky robiť prevody osobne a manuálne. Vypísal tlačivo prevodného príkazu a odovzdal na prepážke. X-krát som mu vysvetľoval, že prevod môže spraviť rovno z mobilu. Nie, on tam chcel ísť osobne, že veď , má čas, tak prečo nie. Keby zaviedli poplatok za prevod na pobočke, tak by sa to asi aj bol naučil.

Je veľa takých príkladov, kedy až poplatok naučí ľudí používať niečo nové. Aj teraz sa budú konzervy držať tých plastových kariet, lebo si myslia, že je to viac, keď to majú v ruke a nie v mobile. Ja mám virtuálne karty odkedy ich zaviedli. Plastovú mám len jednu, z FIO banky.

biba_18
21. mar 2026

@anonym_5e6c6c lenže seniori mnohí nemajú smartfony - nevidím dôvod aby sa 80 a viac roční mali učiť používať takéto technológie… a mnohí aj mladší jednoducho nemajú na to intelektové vybavenie…

anonym_5e6c6c
21. mar 2026
@biba_18

@anonym_5e6c6c lenže seniori mnohí nemajú smartfony - nevidím dôvod aby sa 80 a viac roční mali učiť používať takéto technológie… a mnohí aj mladší jednoducho nemajú na to intelektové vybavenie…

@biba_18 Hlavné, že tí mladí majú intelekt na skrolovanie Instagramu, Twitteru, starší lajkujú Fejsbúk a všetci vypisujú na modrom koňovi. Ak 1% ľudí nemá smartfón, tak to je veľa. Tak tí nech si zaplatia tú kartu. Tak, ako anonymná autorka diskusie.

anonym_6d6e41
21. mar 2026
@anonym_5e6c6c

@anonym_6d6e41 Presne tak. Ľudia sami od seba neprijmú pokrok, nepohnú sa dopredu. Vopred odmietajú všetko, čo je nové.

Pamätám si dobu, kedy výpisy z účtov sa posielali v papierovej forme domov na adresu. Potom sa zaviedla možnosť dostávať výpis do e-mailu. Ľudia to nechceli, chceli dostávať výpis v papierovej forme. Chceli si ho podržať (väčšina si to ani nepozrela) a potom to len vyhodili. Tak zaviedli poplatok - aj za výpis aj poštovné. Zrazu ľuďom stačil aj ten e-mailový výpis.

Otec roky chodil na pobočku banky robiť prevody osobne a manuálne. Vypísal tlačivo prevodného príkazu a odovzdal na prepážke. X-krát som mu vysvetľoval, že prevod môže spraviť rovno z mobilu. Nie, on tam chcel ísť osobne, že veď , má čas, tak prečo nie. Keby zaviedli poplatok za prevod na pobočke, tak by sa to asi aj bol naučil.

Je veľa takých príkladov, kedy až poplatok naučí ľudí používať niečo nové. Aj teraz sa budú konzervy držať tých plastových kariet, lebo si myslia, že je to viac, keď to majú v ruke a nie v mobile. Ja mám virtuálne karty odkedy ich zaviedli. Plastovú mám len jednu, z FIO banky.

@anonym_5e6c6c ja som to ale nemyslela pozitivne ale negativne...

vikisisi
21. mar 2026
@biba_18

@biba_18 poplatok sa netýka seniorov nad 62 rokov, aspoň že tak

biba_18
21. mar 2026

@vikisisi aspoň že…

ivka1167
21. mar 2026

@anonym_autor banky sa snažia všetko elekronizovať.Sú pobočky bez hotovosti, robia len administratívu a týmto poplatkom chcú ľudí odradiť a hlavne zarobiť.

anonym_b1b94f
21. mar 2026

uplne zbytocna diskusia, autorka sa tu chvali, ze ma kopec prachov na ucte, dalsie tisice nainvestovane, ale zaplatit 2 eura/rok je uz pre nu nieco tak hrozne, ze treba zalozit diskusiu, pritom takyto poplatok ma kazda banka, staci si prejst sadzobniky, ine maju aj 12 -15 eur

anonym_5e6c6c
21. mar 2026
@ivka1167

@anonym_autor banky sa snažia všetko elekronizovať.Sú pobočky bez hotovosti, robia len administratívu a týmto poplatkom chcú ľudí odradiť a hlavne zarobiť.

@ivka1167 Od čoho ich chcú odradiť? Od toho, aby sa naučili používať virtuálnu kartu? Treba si uvedomiť, že doba, kedy predstava banky bola prepážka na pobočke a za ňou nejaký zamestnanec pomaly odchádza do minulosti. Dnes sa všetko deje vo virtuálnom svete. Len niektorí to nedokážu pochopiť a stále si trvajú na svojom archaickom stereotype.

anonym_5e6c6c
21. mar 2026
@anonym_6d6e41

@anonym_5e6c6c ja som to ale nemyslela pozitivne ale negativne...

@anonym_6d6e41 Ja som to myslel tak, ako som to napísal.

mariska1989
21. mar 2026
@amonet

ze ju v podstate nepotrebujes, vyber z bankomatu aj platby idu bezkontaktne

@amonet ale len cez bankomat slovenskej sporiteľne. A nie vždy tento bankomat je po ruke. Nedajbože v zahraničí sa nebude dať platiť kartou tak nevyberie človek vôbec

chrobak7
21. mar 2026
@mariska1989

@amonet ale len cez bankomat slovenskej sporiteľne. A nie vždy tento bankomat je po ruke. Nedajbože v zahraničí sa nebude dať platiť kartou tak nevyberie človek vôbec

@mariska1989 Píšeš, ako keby výber z bankomatu kartou bola jediná možnosť, ako zaplatiť. Máš X ďalších možnosti, ako realizovať úhradu či nákup. A skutočnosť, že 98% ľudí má v zahraničí nejakú rezervu v hotovosti ignoruješ.

janulik2008
21. mar 2026

Keď si dáš prevydat kartu do konca tohto mesiaca tak máš novú kartu zadarmo 😁 inak áno je to riadna blbosť, keďže niekedy sa stane že platbu kartou v mobile neberie 🙄 aj to že už sa nerátajú platby čo spravíš plastovou kartou ale iba mobilom 🙄

mariska1989
21. mar 2026
@chrobak7

@mariska1989 Píšeš, ako keby výber z bankomatu kartou bola jediná možnosť, ako zaplatiť. Máš X ďalších možnosti, ako realizovať úhradu či nákup. A skutočnosť, že 98% ľudí má v zahraničí nejakú rezervu v hotovosti ignoruješ.

@chrobak7 no nam sa podarilo na dovolenku si zabudnúť hotovosť takže bola by sranda nakoľko sme mali tú česť ze nechcela ísť platba kartou . O tom že sa bude dať platiť len kartou si musíme ešte počkať nakoľko posunuli tu podmienku a mala som tu česť nakupovať a tam len hotovosť. Bankomat SLSP bol až vo vedľajšej dedine takže pekne 3 km som šla tam a nazad . Takže tvoj komentár na moju poznámku úplne zbytočný

anonym_9bef11
21. mar 2026

Autorka jednoducho stadovito a slepo veri banke SLSP a inej nie, asi preto lebo ma v nazve "slovenska", nejakej fio banke ona verit nebude, ja keby mam taku doveru len v jedinu banku na trhu a drzim na ucte take obnosy ako autorka tak si tuto sluzbu urcite cenim ovela viacej ako nejakych 10e nad ktorymi autorka lamentuje a s rarostou im ich platim na mesacnej baze...

anonym_cbbac0
21. mar 2026
@anonym_e2b282

@anonym_autor všetko ide hore, každý navyšuje, len plat nič. Onedlho zruším účet v banke. Ponechám si s mužom jeden spoločný, alebo mi bude výplata chodiť šekom na postu🤷‍♀️ budeme šetriť, kde sa dá….

@anonym_e2b282 založ si účet v bezplatnej banke kde dostaneš bezplatne ja plastovú kartu
ak sa mužovi niečo stane budeš mať zablokovaný účet a k svojim peniazom sa nedostaneš
výplata šekom na poštu a teraz ak budeš na pošte platiť elektrinu, telefón, internet, poistku, tak za všetko zaplatíš poplatky čo ťa vyjde drahšie ako bezplatný účet v banke

anonym_e2b282
21. mar 2026
@anonym_cbbac0

@anonym_e2b282 založ si účet v bezplatnej banke kde dostaneš bezplatne ja plastovú kartu
ak sa mužovi niečo stane budeš mať zablokovaný účet a k svojim peniazom sa nedostaneš
výplata šekom na poštu a teraz ak budeš na pošte platiť elektrinu, telefón, internet, poistku, tak za všetko zaplatíš poplatky čo ťa vyjde drahšie ako bezplatný účet v banke

@anonym_cbbac0 neplatim nič z účtu. Ktorá je bezplatná banka? A kde ma sídlo? Pretože v bankách bez sídla sa nedá vybrať vyššia hotovosť z účtu🤔 dokonca nemajú ani bankomaty po obciach, či malých mestách.

anonym_5e6c6c
22. mar 2026
@anonym_e2b282

@anonym_cbbac0 neplatim nič z účtu. Ktorá je bezplatná banka? A kde ma sídlo? Pretože v bankách bez sídla sa nedá vybrať vyššia hotovosť z účtu🤔 dokonca nemajú ani bankomaty po obciach, či malých mestách.

@anonym_e2b282 Každá banka má sídlo. A aj z takej FIO banky sa dá vyberať v hotovosti viac. Fio banka má pobočky po Slovensku, napr. v BA má až 2 pracoviská, kde predstav si, že je aj pokladňa, kde sa dá vkladať aj vyberať akákoľvek suma.

anonym_cbbac0
22. mar 2026
@anonym_e2b282

@anonym_e2b282 čo je vyššia hotovosť?
s bežnou kartou môžem denne vybrať z bankomatov maximálne 4 000€ a týždenne 12 000€, s nebežnou kartou dvojnásobok alebo viac
a keď je treba viac ako je limit tak stačí zájsť na pobočku aj tak tam treba vopred ohlásiť väčší výber
v dnešnej dobe okamžitých platieb kde vieš do 10 sekúnd poslať 100 000€ komukoľvek v Európe už nemá význam vyberať a nosiť niekam vysokú hotovosť

keď neplatíš nič z účtu ako teda platíš elektrinu, vodu, poistku, internet, mobil ako si objednáš niečo z Číny?
Na pošte za všetky úkony s hotovosťou platíš zbytočné poplatky, postupne zatvárajú pošty v malých obciach alebo sú otváracie hodiny krátke.

Teraz sa mi jeden dôchodca sťažoval že už mu poštárka nenosí dôchodok domov, ale musí si ísť poň na poštu a poštu im v obci plánujú zavrieť, tak bude musieť cestovať do mesta.

anonym_e2b282
22. mar 2026
@anonym_cbbac0

s bežnou kartou môžem denne vybrať z bankomatov maximálne 4 000€ a týždenne 12 000€, s nebežnou kartou dvojnásobok alebo viac
a keď je treba viac ako je limit tak stačí zájsť na pobočku aj tak tam treba vopred ohlásiť väčší výber
v dnešnej dobe okamžitých platieb kde vieš do 10 sekúnd poslať 100 000€ komukoľvek v Európe už nemá význam vyberať a nosiť niekam vysokú hotovosť

keď neplatíš nič z účtu ako teda platíš elektrinu, vodu, poistku, internet, mobil ako si objednáš niečo z Číny?
Na pošte za všetky úkony s hotovosťou platíš zbytočné poplatky, postupne zatvárajú pošty v malých obciach alebo sú otváracie hodiny krátke.

Teraz sa mi jeden dôchodca sťažoval že už mu poštárka nenosí dôchodok domov, ale musí si ísť poň na poštu a poštu im v obci plánujú zavrieť, tak bude musieť cestovať do mesta.

@anonym_cbbac0 nič neobjednávam cez internet, už vôbec nie z Číny😂 do dôchodku mám ďaleko. Neviem, či sa dožijem dôchodku. Vyššia hotovosť napr na kúpu nového auta…

janulik2008
22. mar 2026
@anonym_cbbac0

@anonym_cbbac0 vies len toto vysvetli starsim ludom. Napr moj otec vsetko ale naozaj vsetko objednava na dobierku aj ked my napr z alzy kupujeme tak sa nas pyta ze ci sa nebojime objednat 😀 on radsej da 2e za dobierku ako objednat s platbou vopred. Nema ani IB 🙂 resp Georga 🙂

ivka1167
22. mar 2026
@anonym_5e6c6c

@ivka1167 Od čoho ich chcú odradiť? Od toho, aby sa naučili používať virtuálnu kartu? Treba si uvedomiť, že doba, kedy predstava banky bola prepážka na pobočke a za ňou nejaký zamestnanec pomaly odchádza do minulosti. Dnes sa všetko deje vo virtuálnom svete. Len niektorí to nedokážu pochopiť a stále si trvajú na svojom archaickom stereotype.

@anonym_5e6c6c Áno, ale vždy je dobré mať viac možností.
Všetko moderné pôjde do kytek, stačí také jednoduché vypadnutie elektriny.

anonym_cbbac0
22. mar 2026
@anonym_e2b282

@anonym_cbbac0 nič neobjednávam cez internet, už vôbec nie z Číny😂 do dôchodku mám ďaleko. Neviem, či sa dožijem dôchodku. Vyššia hotovosť napr na kúpu nového auta…

@anonym_e2b282 nové auto si za hotovosť nekúpiš, tam je limit 15 000
ako teda platíš elektrinu, vodu, poistku, internet, mobil, daň za smeti ak nepoužívaš účet v banke?

anonym_cbbac0
22. mar 2026
@janulik2008

@anonym_cbbac0 vies len toto vysvetli starsim ludom. Napr moj otec vsetko ale naozaj vsetko objednava na dobierku aj ked my napr z alzy kupujeme tak sa nas pyta ze ci sa nebojime objednat 😀 on radsej da 2e za dobierku ako objednat s platbou vopred. Nema ani IB 🙂 resp Georga 🙂

@janulik2008 môj si cez internet dobíja kredit na mobil a v obchode už používa kartu, ale to len až keď ho dvakrát okradli o hotovosť ktorú si v ten deň vybral z bankomatu

aleveddobre
23. mar 2026
@anonym_73149b

Ja som do slsp presla z UCB (to je naozaj predpotopna banka). A som max spokojna. Ja plastovu kartu nevyuzivam vobec. Ani pri vybere z bankomatu… takze pre mna naozaj zbytocny kus plastu v penazenke

@anonym_73149b asi tak, mne tiež slsp vyhovuje, aj podmienkami - nikdy som nezaplatila ani cent za vedenie účtu. A mala som aj ČSOB - tam som rada že som pred tromi rokmi odišla - to bola tiež predpotoona banka - IB, platba trvala večnosť oproti slsp atď... Mám aj Prima banku a tiež v porovnaní s georgom sú strašnú a dokopy nič nemajú. Ale jedine prečo som tam, že mali pre mňa hypo si 7 ročnou fixáciou. A tiež ma najprv správa o poplatku za kartu vytočila. Ale ak je to len jednorazove, tak ma to nezruinuje.