icon

Sociálne dávky pre všetkých

15. okt 2023

Ahojte myslite ze stat naozaj siahne na socialne davky pre nezamestnanych, tehotne, mamicky, dochodcov a zrusia skoro vsetko o polovicu a nieco uplne ako sa to zatial prezentuje v navrhoch? Oni rozhajdakali miliardy jak lusk a zas si to musia obcania zliznut. Keby mozem, donutim ich vsetkych brat trestnopravnu zodpovednost v tejto verejnej funkcii ako je ten prehnity parlament.

martinkatinka
16. okt 2023

V tomto state chyba financna gramotnost, aj gramatika by sa hodila doucit. Chyba tu chut pracovat, byt ferovy a dodrziavat urcite mantinely(a aj zakony).

anjelicek26
16. okt 2023

Zaujimava debata bez akehokolvek hlbkoveho kontextu a suvislosti... kazdopadne to vidis prilis jednoducho, to nie je len o automobilkach, ale o desiatkach dodavatalelov okolo nich, ktory zamestanvaju dalsie tisice ludi. Ano mozeme sa hadat, ze je to nekvalifikovana praca, ze menej platia ako v inych krajinach EU, ale nemyslim, ze sme momentalne v situacii, kde existuje lepsie riesenie. Do karat nam hra dostupna vzdialenost k zvysku EU vzhladom na logistiku a priemerne platy, ale uz to tak dlho nebude... profiluju sa uplne ine krajiny a automobilky potiahnu za nimi, ked na to prijde... dovtedy si Slovensko musi vybudovat inu zachrannu siet kvalifikovanych zamestnancov...

zuzinabila
16. okt 2023

Info zo zakulisia:kratit velmi nebudu,skor nebudu navysovat ani pridavat dalsie

venusa85
16. okt 2023

Ja nikoho neobhajujem,nevolila som Fica,ani Pelegriniho,ani PS, ale z čoho si dovolila rozdávať Matovicova vláda,keď ta predošlá im nechala "prázdnu spajzu"? Žeby aj oni zadlzili štát? 🤔 čiže je úplne,ale ze úplne jedno, kto je pri koryte. Ved bolo dosť káuz aj vo vláde,ktorá nedokončila svoju púť do konca...nakoniec,ako v každej jednej

simca06022011
16. okt 2023

Vieš povedať kam sa rozhajdakali peniaze za posledné roky? Nie náhodou na dávky, podpory a pod? Teda veľká časť?
Za to by tiež teda mali byť zodpovedni, ti ktorí to poschvalovali. Nievlen keď treba znižovať sa paprcit 🙂) inak návrhy sú návrhy, Fico povedal ze sa nebude znižovať... ja to vidím zase na zdieranie firiem a podnikateľov ale necháme sa prekvapiť.

bloger
16. okt 2023

Nečudoval by som sa keby siahli na dávky. Ak si pamätáte Pellegrini chcel siahnúť na dávky pre nezamestnaných. Ale má to len odporúčací charakter. To znamená, že vláda sa toho nemusí držať. Môžu si vybrať čo sa im zdá lepšie. Ale nejako tie peniaze budú musieť získať.

simca06022011
16. okt 2023

@doriiis problém je ze tu si ľudia majú budovať svoje firmy, a nie sa teším ze sem príde nejaký google so 100kou zamestnancov :D aby si nahrával viac do zahraničia a potom pôjde ďalej ak sa nebude páčiť. Rovnako jednostranne zameranie na automobilky a pritom zvyšok veci mame doviezť je krátkozraké. Hocijaký výpadok, kríza....A nemáme diverzifikáciu.
@jamimo asi nevieš kde nakupovať:D jlacbe ak je problem syr, jogurt... ale realita napr šošovice je taká ze u nás sa naša ledva da kúpiť :D keď tak sa len prebaluje .. tuez som zháňala:D

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
autor
16. okt 2023

Ludia na co reagujete, ked ste tak pysni na to, ze slovensko je automobilka. 🤷 moj nazor nezmenite a o tom ani tema vobec nebola! Niektori zas potrebuju sa naucit citanie a porozumenim vsak?

doriiis
16. okt 2023

@simca06022011 ....myslieť si,že Slovensko prežije bez zahraničných investorov je utopia.
Ale nech sa páči...zaloz firmu,kde zamestnás 77 000 ľudí,vykazes taký zisk a odvedies také dane a potom môžu všetky automobilky odísť.😂

kvetinka75
16. okt 2023

keby odišli automobilky, som zvedavá, kde by sa tí ľudia zamestnali. Tušíš vôbec koľko ľudí by prišlo o prácu?

doriiis
16. okt 2023

@kvetinka75 ....píšem to vyššie.Okolo 77 000 ludi

autor
16. okt 2023

Ja neviem akoze... Vy ste si z temy spravili automobilku. A ze ja som sprosta 😃

simca06022011
16. okt 2023

@doriiis to som nikde nepovedala. Ale nemôže na zahraničných investoroch štát ekonomika. 60t zamestnaných ľudí je čo? Nič ak tu je ďalších niekoľko Miliónov s lokálne firmy nie sú podporované.

beronsche
16. okt 2023

Autorka - obavam sa, ze ty sa to potrebujes naucit medzi prvymi..
Nevidim tu totiz jeden jediny prispevok, v ktorom by niekto tvrdil, ze je to skvele, ze je nasa krajina tak ekonomicky zavisla od existencie automobiliek.
Tu sa to len konstatuje ako smutny fakt.

A myslim, ze cela debata vznikla po tvojom naivne hlupom vyhlaseni, ze my zivime automobilky.

Pravdou je, ze obrovske korporaty, ktore tieto automobilky riadia, by to v pohode ustali, keby musia zo slovenska odist. Avsak slovensku ekonomiku by to zabilo.
Lebo, ako ti tu opatovne pripomenuli, na jeden zavod je naviazanych xy sub-dodavatelov, ktori maju dalsich dodavatelov. Vsetky tieto firmy by krachli.
Cize o pracu by prislo tak 2x-3x tolko ludi, ako pracuje v samotnej automobilke.
Tym, ze by ludia v danom regione stratili kupnu silu, krachovali by dalsie segmenty, napr.sluzby.
Uz chapes, o com sa tu ludia bavia?

doriiis
16. okt 2023

@simca06022011 ....koľko to je? 77 000 ľudí z 2 500 000 pracujúcich je zhruba 3,08 %.

hiro
16. okt 2023

@autor "Bodajby sa im tu tak nedarilo ked su oslobodeni od dani" - noo, toto tvrdenie je na com zalozene? Ako je potom mozne ze VW ci Kia su kazdorocne v top 10 firiem podla zaplatenych dani?

autor
16. okt 2023

@beronsche a ja som uz x krat spomenula, ze viem ,ze bez nich by to padlo. Preco? Lebo slovensko nic ine nerozvija. Prosim ta ako to tu bolo ked tu automobilky neboli? Teraz ako bolo spomenute, mozno sem pride google a huraaaaaa zas zamestna x kancelarskych ludi. Budeme sa radost velice ze dalsi investor. Sme tu jak sopliaci co cakaju kym po nom niekto hodi cokoladu. - tak my cakame stale na investorov.
A ano, budem sa opakovat ze ich zivime. Maju tu top podmienky. Alebo vw je to hrozne chudatko ktore nemalo velmi na vyber a bohuzial muselo prist na sk a byt skoro az dotovane statom.

huginko
16. okt 2023

Mohli by na výsluhové dôchodky, poberanie dôchodku i platu, atď. V niektorých prípadoch. Peniaze by sa našli

hiro
16. okt 2023

@autor " Prosim ta ako to tu bolo ked tu automobilky neboli?" - no, myslis na casy ked bola 19% nezamestnanost? ;)

doriiis
16. okt 2023

Ako to tu bolo? Myslíš dobu,keď prácu nemal v priemere každý 4- ty človek? No krásne bolo,naozaj
Ako vravím....zaloz firmu,milá autorka,kde zamestnás cca 77 000 ľudí a bude to.
Ja pracujem tiež pre automobilový priemysel.Ak mi dáš prácu,na akú mám niekoľkoročnú kvalifikáciu,za taký plat aký mám,s pracovnou dobou 15- 16 dní v mesiaci ,10 min.cesty autom z domu...tak idem k tebe robiť.

anjelicek26
16. okt 2023

Autorka vazne stazovat na aktualny stav ale nemat riesenie nepomoze nikomu. Nevidim nic, co by mali chut a silu slovenske firmy od podlahy vytvorit, uz kvoli podmienkam a danovemu zatazeniu, ktore maju... zvysovat dane, zvysovat odvody a tlacit podnikatelov zamestnavat ludi na cierno, upravovat fakturaciu, robit veci na ruku... v zahranici to ludi ani nenapadne takto... u nas je skor divne, ked podnikatel vsetky prijmy prizna... potom placu na dochodku, potom placu pri vybavovani hypoteky, PN, uraze... lebo minimalka na papieri...niekde treba zacat to riesit, ale vykopnutim najvacsich zamestnavatelov (priamo a sprostredkovane) s trhu problem nevyriesi.. Slovensko ide cestou - rozhadzujem na jednej strane a tlacim ludi do kolien na druhej... a nie, riesenie tiez nemam, len mi je smutno, lebo mi tam zije rodina a viem, aky maju napr. dochodok a pri zdrazovani, ake je budu rozmyslat, ci si vobec poriadne zakuria 🙄 A ano posielame im peniaze navyse, len je to smutne, lebo robili cely zivot a aj tak takto...

autor
16. okt 2023

@doriiis ja nie som zahranicny investor aby sa zo mna slovensko posralo a isli vsetci ku mne robit. Ja pracujem na seba, pre seba. 😊

autor
16. okt 2023

@anjelicek26 ved ano. Vysoke danove zatazenie, ze sa tu oplati byt snad len tym velkym zahranicnym firmam a nie slovenskym mensim.

doriiis
16. okt 2023

Nato,že pracuješ sama na seba ( podnikas predpokladam) sa ekonomike rozumieš menej ako bežný stredoškolák.Smutne.

autor
16. okt 2023

@doriiis potom je zaujimave, ze sa mam teraz ovela lepsie ako ked som bola zamestnana. Uz su to nejake tie roky 🙂

doriiis
16. okt 2023

A v čom podnikas?Ak to nie je tajomstvo

karolinakr
16. okt 2023

Oni dostavaju nejake dotacie a stimuly, nie? Však povedzte aj B..Ako je to s dotaciou v milionoch? No to by bola radost podnikat, mne nechceli ani posranych par tisic dat, ze to je len pre migrantov a Ukrajincov, ktori na Sk neodrobili ani deň .Tieto zahranične firmy ake maju stimuly a nejake úĺavy od platenia? Napište vsetko..Myslim, ze aj Slovaci by za takychto podmienok vedeli riskovat aj nieco založit, nerobte zas zo Slovákov ubožiakov..Či by zamestanali 70 000..Tak vytunelovane stare podniky mali vysoku zamestnanost..
Mimo ine obyčajny hotel Baba, 12 poschodovy, plne vyťaženy, travili sme tam kazde jarne prazdniny, dnes len schatranina a ruina..A takych zariadeni je po Slovensku kvantum..

suzy2508
16. okt 2023

Mne sa strašne "páči", ako každý pýta od štátu len daj daj daj namiesto toho, aby si najprv na dieťa niečo našetrili, mali nejaké peniaze nad zadkom a nespoliehali sa na superske dávky. Za hlavu sa chytám, ako tu vidím každý mesiac rovnaké príspevky, či už cinkol rodičák, na aký príspevok mám ešte nárok a podobne. Presne ako ste tu už poukázali v diskusii, máme tu extrémne veľa všelijakých príspevkov, ktoré samozrejme zaplatíme len my pracujúci a viac a viac sa štát len zadĺži. Nehnevajte sa na mňa, ale nikto vám ani nekáže ostať doma s dieťaťom 3 roky, pokiaľ si to nemôžete dovoliť. Šup do roboty konečne, makať a nerobiť si deti, pokiaľ ich neviem finančne zabezpečiť. Antikoncepcia je lacnejšia než vychovávať dieťa. Osobne dúfam, že sa dávky a nezmyselné príspevky pomaly aj za tichý prd okrešú, a to som práve na rodičovskej dovolenke + máme hypotéku, ktorej končí fixácia na budúci rok.

chodec15
16. okt 2023

Ze kde je urodne Slovensko a preco nejeme potraviny zo Slovenska? 🙂 Ale na druzstvo ist robit 12 hodin od svitu do mrku za smiesne peniaze ti, co sa stazuju, ze preco nemame domace potraviny, nepojdu. 🙂 Ti budu doma sediet na davkach a stazovat sa, ze chcu nakupovat potraviny vyrobene na Slovensku, idealne za par centov. Inak pojdu protestovat proti vlade, ze je drazoba. Robit na druzstve ale ee. Fuj, spinava, tazka, malo platena za vela casu to robota.