Sociálny štát: Ako sa pripraviť na dieťa?
Často tu niektoré píšete, že sa žena nemá spoliehať na štát a jeho príspevky, ale pripraviť sa na dieťa a vopred si našetriť. Prečo vás teda tak vzalo zrušenie benefitov na zuby? V štátoch, kde si vybojovali liberálnu vládu, si takéto veci bežne hradíte sami, dane sa zvyšujú, percento z rozpočtu na zbrojenie stúpa, príspevky na rodiny klesajú a mohla by som pokračovať ďalej. S niekým iným vo vláde by to nebolo inak. Prevezmite zodpovednosť za svoj život a nespoliehajte sa na sociálny štát. Vyskúšajte si západný svet v praxi.
Táto vláda sa sama prezentuje ako sociálna, teda aspoň jej dve hlavné strany, ta tretia nevie, kde je sever.
Takže, ak mi vláda, ktorá sa prezentuje ako sociálna, zoberie daňový bonus alebo prídavky na deti, ak zvýši poplatky na úradoch (o ktorých napr. aj ja sama po skúsenostiach zo zahraničia tvrdím, že sú smiešne), zavedie DPH na vodu, zruší zdravotné benefity, prídeme kvôli nim o dotácie na domy a ako protipól k tomu si zvýšia vlastné príjmy, tak to ma vytočí... a nie, na tento štát sa nespolieham, neverím ani tomu, že mi dajú dôchodok, z ktorého sa bude dať žiť, nehovorím o užívaní si dôchodku.
Autorka ty, ako obhajkyňa tejto vlády, napíš, čo dobré pre nás za cca pol roka urobili? Pochváľ ich trošku .
@sara07 títo prenasledovaný majú nejaké kompenzácie za to pri dôchodku. Nechce sa mi hľadať...
Žiadneho papaláša nepoznám tak neviem aké majú dôchodky...čo sa týka ŠTB tiež nemám prehľad koľko kto berie...myslím, že tiež sa to odvíja od výšky platu aký mali.
A 3000 -4000€ dôchodok mi príde trošku mimo realitu, nakoľko viem ako sa počítajú dôchodky a viem, že je horná hranica určená...a ako rátam tak ratan taký dôchodok s ohľadom na tú hornú hranicu nik mať nebude...
A k tým vdovskym dôchodkom, aj to zmenili môžu ho poberať aj chlapi vdovecký to kedysi nebolo.
@tilly Keby si nechcela len vyrývať, dala by si si tú námahu a prečítala si aspoň moje komentáre. V živote som Smer nevolila ani nebudem.
Ja nevyrývam, normálne sa pýtam. Ani som nikde nespomenula, že si ich volila, len, že ich obhajuješ a ešte raz moja otázka, buď nepochopená, alebo nechceš odpovedať, čo akceptujem, čo dobré urobili. Nech sa len nekydá, ale aj chváli.
@tilly dobre pouc ma čo dali sebe a čo zobrali mladým... Paušálne náhrady kt. obišli zákon nerátam... Lebo až si dobre pamätám tak za čias minulých vlád RF boli zmrazené mzdy poslancov a rozmrazili sa v roku 2019 za vlády PP.
Niečo ďalšie čo dali sebe?
A mladým čo vzali? II.pilier a čo ešte?
Západný svet v praxi? V Rakúsku zvýšili rodinné prídavky a aj rodičovský príspevok. Ja som mala rodičák 2200 eur.
@zalka
Nie je, sú 2 modely- buď vyplácajú paušál alebo v závislosti od príjmu. Ja som mala ten druhý model a maximálnu možnú výšku. Vyplácali do roku dieťaťa- to robia zrejme preto, aby žena mala motiváciu ísť do práce. Ale tu je to celkovo inak nastavené. Máme v nemocnici jasle pre zamestnancov, takže by sa to dalo využiť, ale tak ja som bola doma dlhšie ako ten rok, lebo som mala kráľovskú materskú a plus som sa na to pripravila.
Chcela som tým ale povedať len to, že si nemyslím, že na Slovensku by to bolo také prehnané so sociálnymi dávkami v porovnaní so západom. V mojom konkrétnom prípade sú rodinné prídavky 3x také vysoké ako na Slovensku a aj ten rodičovský je v konečnom dôsledku oveľa vyšší, keď spočítam, koľko by som za 3 roky dostala na Slovensku.
@lenkasarka hodim tu fotku z brutto netto kalkulacky v at. Pozorne si pozri tie sumy...
@tilly neargumentuj, nepomozes si. Dezolati si vzdy vsetko vysvetlia po svojom. Zrazu im pride normalne, az chvalyhodne, ze sa vsetko zvysuje a zdrazuje. 😁Aj ked si ich patron serie do huby. Zrazu nevadia vyssie ceny benzinu, dokladov, energii. Keby to ISTE urobilo Ps, to by bolo kvikotu. Teraz Fica este pochvalia.😂 Nezazijes, nepochopis.🤣
@sss777 rodicak sa zvysil bud az teraz od januara 2024 alebo od novembra 2023... prvy rodicak som brala v 2015, potom 2017 a 2020 a vyska bola stale rovnaka... vyska rodicaku v at a na svk je skoro rovnaka... tie nove sumy moc neovladam a nechce sa mi googlit...
@zalka priemerna mzda v at sa tazko pocita - kazda firma spada pod nejaku kolektivku a tam sa to extremne lisi... este je to zavisle aj od bundeslandov... ale tak z mojich pozorivani je sekretarka robota niekde v sume od 2000 po 2500 e... realne je to prijem skor nizsi... navyse zeny robia na pol uvazku... akutalne sa hybem este chvilu v gastro sektore a nevieme najst kuchara... este aj s chyznou je problem...
@guiseppinka priemernou mzdou som myslela ozaj z celého hospodárstva nie z konkrétnych oblastí.
Na SVK sa z priemernej mzdy 2 roky späť rátajú vymeriavacie základy u samoplatcov a SZČO. A preto v roku 2022 či 2023 bola tusim 1430e, lebo od 1.1.25 budú SZČO platiť odvody z VZ 715e.
Rodicak je cca 470e čiže cca 1/3 priemernej mzdy.
Ak chcem porovnať z AT tak tiež ma zaujímajú tie 2 veličiny priemerná mzda a výška rodicaku, napr ako písala holka vyššie že rok dostávala 2200e tj ak by dostávala tri roky po 700e tak je to ten základ a pomer k priemeru miezd.
Ide o to, že v pomere k platu sú tu naozaj štedré dávky... Platy sú nízke.
@zalka dakedy ked o gdpr nebolo ani slychu sa chodilo po dôchodok alebo sa nosilo na základe papierovej karty, tam sa pekné sumy nachadzali ... zvlašt v určitých štvrtiach
práveže nemajú nič ani sa to nikdy neriešilo, žije ich už len fakt pár ... ale fér by bolo nejak to kompenzovat rodinam, manželkám ktoré boli nutene samé tahat všetko ...
nerobi si iluzie ano len sa hovorilo ža ano ano ale nikd sa nič neriešilo navela im teda priznali roky ale minimalnemu dôchodku sa proste nevyhli, za tu pracu v uranovej bani tiež nie je fér
neodpovedala si prečo by nemohli upravit škrtanie dôchodku pre vdovsky
@sara07 no človek by rátal že papaláši si dávali vždy posielať dôchodky na účty...áno o tom systéme podpisových kartičiek viem. Čiže si robila resp. robíš poštárku...my bežný ľudia k takým info sme prístup nemali.
A prečo by nemohli upraviť to škrtanie a krátenie dôchodkov vdovských a vdoveckých..myslím si, že by sa dvihla vlna odporu zo všetkých táborov a možno najviac z liberálneho, lebo nárok na žiadny dôchodok by nemali ľudia z lgbti komunity, ani ľudia čo považujú manzelsky zväzok len za zdrap papiera, ktorí im nie je treba, ďalej by sa to nepáčilo rozvedeným lebo to všetko sú skupiny, ktoré ani teraz nárok ani len na krateny nemajú. A možno sa tento prežitok socializmu časom zruší... Sú ešte aj iné krajiny, kde je toto vyplácané okrem SR a ČR ?
@guiseppinka tak vieš mne nepomôže ako to máte v At. Ja žijem na Slovensku.
@zalka tie dve veliciny ti neviem dat, resp. nemam cas googlit. To by vedela skor @vroni. Rodicak mas bud v zavislosti od prijmu, ten vyuziva velmi male % zien, lebo po vycerpani rodicaku nedostanes absolutne nic, iba pridavky... navyse ak sa nezamestnas, tak mas len zakladne zdravotne poistenie a aj to si prihlasena k muzovi... normalna suma za rodicak je pre 1 rodica 14 355e a vie to vycerpat od 365 po 851 dni alebo ak sa vystriedaju rodicia, tak vyska je 17 934,50 na 456 az 1063 dni...
Davky su na oko stedre. Aj skolka je od 7.00 do 13.00 platena statom... potom len zacne sranda. Desiatu, obed alebo olovrant deti nemaju... desiatu si nosia z domu, obedy, ak vobec mas stastie, ze niekto vozi, stoja v mojom okoli 5e za 1 obed (polievka a hlavne jedlo) alebo konkretne nasa skolka 7.10. Za poobedia platis tak v priemere (zase moje okolie) okolo 50e... v skole obedy suma ta ista, druzina okolo 100e mesacne. A malych dedinach je casto situacia taka, ze poobedie v skole alebo skolke druzinu ani nemas... a to pisem za dolne at, vieden a ostatne bundeslandy su na tom uplne inak...
@guiseppinka to len bajockom som chcela lebo mám pocit, že mnoho ľudí má iné krajiny za zaslubene zeme a vidia len to pre nich zaujímavé... dávky...ale ten zvyšok nevidia. Pekne si rozpísala. A ďakujem za info.
Keď preratam že z 3 rokov na SVK žena berie rodicak 2.5 roka čo je 30 mesiacov mesačne 470e zvyšný polrok má materské tak som na sume 30x 470e =14100e čo je naozaj vo výške ako je vyplácaný v Rakúsku a to rakúšania nemajú štatistický priemerný mesačný plat 1500e ...čiže v pomere mzda rodicak sú na tom slovenský rodičia lepšie. Hovorím tu sú nízke mzdy a vyššie dávky.
@tilly Logicky, keď som ich nevolila, tak ich ani neobhajujem. Pýtala som sa na iné.
@stanulienkat Dezoláti? Patrón? To naozaj?
@stanulienkat máš pravdu, aj tak som odpoveď nedostala
@zalka no, tak nejako... materska je 8 tyzdnov pred porodom, 8/12 tz po porode (ak cisarak) a to je zhruba netto mzda... ale ked vezmeme, ze rodicak ostava pri nastupe do prace a vyplaca sa stale, plus mas tehotenske a neviem co este... sice pridavky to na pohlad dvihnu, ale naozaj tie poplatky, ktore mas za jasle, skolky, opatrovatelky su desne... a hlavne mas nekonecne ocr... v at mas ocr 5 dni rocne!!! s malymi detmi do tusim 10 rokov 10 dni rocne!!! potom mas jednoducho smolu...
vyssie som pridavala na margo odvodov screeny z brutto netto kalkulacky... naozaj mozeme byt vdacni dzurindovi, ze zaviedol rovnu dan... lebo dostat z 10000 brutto na ucet 5 je vzdy na povzdychnutie...
nasla som z roku 2022 statistiku, 2023 este nie je vyratany...
vysvetlenie arbeiter - robotnici, angestellte - zamestnanci, vertragsbedienstete - toto neviem, kto moze byt, uradnici a posledny riadok by mali byt vsetci, ktori maju prijem zo zamestnania a krasne vidno v tabulke rozdiel v platoch medzi muzmi a zenami
@guiseppinka daň nie je rovná...tvári sa ale nie je ..SZČO má 15% ale ak je platcom DPH tak platí 19%, zamestnanci 19% ale ak prekročia príjem tak sa zvyšuje na 25% a ešte pomedzi to sa znižuje nczd, ...
To sú ročne platy v priemere?
@zalka stredny brutto prijem... ale zase od akeho prijmu sa zvysuje dan na 25%?

@andaluzia12 ano
ale to stále neznamená že politický väznom čo stále si dovolia žit im nezarataju roky + dostanu aspon 500 € dôchodok
stále to neznamená že sa môže upravit vdovský dôchodok aby sa nekratil normálny jej
stále to neznamená že zvyšku papalášov a štb sa nezniži dôchodok aspon 800 €
jeden dôvod prečo by sa to nemalo zmenit lebo minulost ???
ano je to minulost ale pritomnost sa da zmenit a tieto veci tiež ale nie je vôla
a xy krát sa na toto upozornovalo
neviem odkial si vzala že som zatrpknuta a podobne dristy .. jeden jediny normálny argument prečo by sa to nemohlo zmenit