Som sama a mám dve nehnuteľnosti. Čo s tým?
Dobrý deň
obraciam sa na vás
Pred rokom som sa rozviedla s manželom. Mali sme spolu kúpený dom do ktorého sme investovali veľa peňazí času aj energie. Po rozvode som ho vyplatila a dom ostal mne. Bývam tam sama. Deti nemám a ani partnera či inú známosť už nechcem hľadať necítim sa na to.
Do domu som citovo aj finančne dosť investovala, ale je veľký na jednu osobu a úprimne je s tým dosť starostí. Záhrada, údržba, účty... všetko je len na mne. Zároveň som nedávno zdedila 2-izbový byt v meste. Je to pekný byt vhodný pre jednu osobu s nižšími nákladmi ale teraz platím poplatky a energie za dve nehnuteľnosti. Nechce sa mi riešiť prenájom ani správu dvoch vecí naraz. Som vo veku keď si uvedomujem že o 10–15 rokov možno už nebudem vládať udržiavať dom a záhradu. Ale na druhej strane dom je tichý so súkromím som tam zvyknutá je tam pokoj... Byt by bol praktickejší ale možno by mi tam chýbal ten priestor a kúsok slobody. Neviem sa rozhodnúť predať dom a presťahovať sa do bytu alebo si nechať dom a predať byt? Nie som už mladá a nerada by som o pár rokov ľutovala zlé rozhodnutie.
A predať oboje nehnuteľnosti a kúpiť menší dom s menším pozemkom? Máme 70 rocnu susedu so zdravotnými problémami a dnes strihala broskynu a stará sa o pozemok sama, (nie že by jej nikto nechcel pomôcť, nepovie, nepoprosi o pomoc, kým sa na to cíti že to zvládne) má len trávnik menší a pár ovocných mini stromov na 100m2 záhrade.
Zažila by som predaj oboch nehnuteľností a kúpu vacsieho bytu s veľkou terasou.
@anonym_autor predať obe a kúpiť si niečo, čo by ti vyhovovalo. Zvyšok peňazí si odložiť na dôchodok (inevstovat)
Dom casom aj tak bude opet potrebovat rekonstrukciu alebo vymenit kotol,ci cerpadlo a ine veci,co sa kazia.Radsej ho predat a byvat v byte,kde sa pokazi max.len pracka,tv a to su male polozky.Keby aspon boli deti tak pre ne je vhodnejsi dom ale takto radsej ten byt,naozaj.
Predat obidve nehnutelnosti,kupit pozemok a postavit si tiny house,bude aj domcek aj zahrada.
@anonym_autor V byte chýba POKOJ. Dom je výhodnejší.
Na druhej strane... v byte nemusíte riešiť záhradu. Čo sa týka opráv, aj v byte musíte riešiť. už to nie je ako veľmi dávno bývalo.
Nemáte niekoho v rodine, s kým si rozumiete a býval by s Vami?
Alebo predať i dom a kúpiť menší dom s malou záhradou?
Išla by som načas do bytu a zistila či je tam kľud a či mi to pasuje. Potom by som dom predala. Ak by som zistila, že tento byt mi nevyhovuje, hľadala by som iný byt niekde, kde je pokoj, napr. v dvojposchodovej bytovke so záhradkou. Ak by som si bývanie v byte vôbec nevedela predstaviť dala by som si postaviť 2 izbový domček na malom pozemku. A pôvodný dom predala. Kým by som mala energiu, byť by som prenajímala, ak by som to už nezvládala, predala by som aj ten. Úplne na staré kolená by som predala všetko a išla do 1 izbovej garsónky v dome seniorov. Takto to mám v pláne aj ja.
Predala by som oboje a kúpila niečo medzi tým. Teraz veľmi ficia výstavby tzv radoviek. Máš tam terasu, kúsok trávnika. Samej ti to bohate stačí. Kávičku vypijes vonku na dvore a taký malý dvor máš ozaj na relax. Pripadne by som si možno ten byt aj nechala a prenajímala ho. Nikdy nevieš čo sa zomelie a ten byt môže byt fakt dobra poistka do budúcna
Sama sa starať o dom? No neviem ….ja by som ho predala, kúpila si byt napr s predzahradkou či veľkou terasou kde si vypestujes prales a ten zdedený byt by som prenajímala
@anonym_autor V byte chýba POKOJ. Dom je výhodnejší.
Na druhej strane... v byte nemusíte riešiť záhradu. Čo sa týka opráv, aj v byte musíte riešiť. už to nie je ako veľmi dávno bývalo.
Nemáte niekoho v rodine, s kým si rozumiete a býval by s Vami?
Alebo predať i dom a kúpiť menší dom s malou záhradou?
@isis234 v byte nemusíš riešiť ani polovicu z toho čo treba okolo domu
Dom je pre samotnú ženu náročný na údržbu.
Viem čo je to mať citový vzťah k domu.Na tvojom mieste pirozmyslam kto raz bude po mne defiť a zaangažujem tu osobu do starostlivosti o dom a aj právne to ošetrim.aby to bolo prw obe strany vyhodne a spravodlive.Možno dáky synovec....
Byt by som dala do prenajmu alebo predala.
@anonym_autor predala by som obdvoje nehnuteľnosti a kúpila dvojizbový byt s terasou.
vyskúšaj bývať začas v byte, začas v dome. čo sa ti bude lepšie zdať.
len s domom je veľa roboty a dom bez šikovného pracovitého chlapa je dosť na figu.
@anonym_autor ide aj o to aký si človek. Aké máš záujmy. Ak napríklad rada cestuješ predala by som dom a časť odložila a za časť cestovala. Minimálne daj aspoň jedno do prenájmu nech na tom neprichádzaš o peniaze. Ale v tvojom prípade by mi nebolo ľúto ani predať keďže nemáš deti ani muža nie je to pre koho držať..
Išla by som do menšieho domu, známy takto žije - malý 2-izbový domček a malá záhradka so záhradným domčekom. Financie ti na to vyjdu. A ono aj keď budeš stará a nebudeš vládať, vždy sa predsa nájde niekto, kto vie pomôcť vrámci okolia. Do bytu s veľkou terasou by som nešla. Tam si nemôžeš napr. zastrešiť alebo robiť úpravy, musíš dať schváliť každú úpravu. Možno je to v každej bytovke iné. Ja som šla z domu do bytu s veľkou terasou a veľmi ľutujem. Ináč zatiaľ by som dala byt do prenájmu, ak zaplatíš ročný poplatok nejakému skúsenému správcovi alebo realiťákovi, o všetko sa postará v prípade problémov. Škoda nechávať byt prázdny.
@anonym_autor v prvom rade, že ti v dobrom závidím
Že sa pasuješ s takýmito príjemnosťami a neriešiš existenčné problémy
Dobre sa to číta, to myslím naozaj vážne 👍☺️
Predala by som dom,lebo by som sama v dome nechcela ostať
Kúpila by som si pekný 2,možno 3 izbak,nakoľko ani vnúčatá nemáš a s fakt peknou terasou, kde si poprípade môže pobehať aj domáce zvieratko
A cestovala a cestovala
Nech sa dobre rozhodneš 🙏🥳
@anonym_autor predat dom aj byt a kupit si nievo vyhovujuce. Mensi dom s mensou zahradkou v meste.
Ak sa ti uz nechce starat o dom, isla by som do zdedeneho bytu a dom predala a cestovala, odlozia si finanncie na starobu, pripadny domov dochodcov, aby si s dostojnostou dozila. Ak tuzis po zahrade a mas k domu velmi silny citovy vztah, nechaj si dom a predaj byt a z toho financuj opravy a starostlivost o dom. Ved urcite najdes niekoho, kto za financnu odmenu pokosi, opraví, vymení.
@anonym_autor Predala by som dom, kúpila si veľký byt s veľkou terasou. Menší byt mozes prenajať a zvysok peňazí z domu uzit
Ja by som ostala v dome kym vladzes a bavia ta prace v zahradke a zvazila by som prenajimanie bytu. Najmy su teraz riadne drahe, pekne ti to bude zarabat peniaze a zaroven mas dalsi dochodkovy pilier. Ked sa ti zmeni zivotna situacia, lahko predas dom aj byt a najdes si mensi nizkonakladovy domcek alebo byt s terasou. Kym to nepyta jest, neriesila by som predaj.
@pribinak ako kde. Záleží od správcu.
@isis234 už len to že v paneláku nemá záhradu a nemusí sa starať
V paneláku má akurát tak travnicek kde ai môže pre radosť kopkat
Brána a plot….to jej tiež v paneláku odpadá
A nebudem písať niečo o streche a ostatných opravách
Vymaľovať byt a dom je tiež neporovnateľne
A xx dalších faktorov
Ja by som si nechala dom, predala byt a za peniaze by som si najala niekoho na pomoc okolo domu a urcite by som este zvazila, ci predsalen nedam sancu niekomu vstupit do mojho zivota
@anonym_autor nechala by som si čas na rozmyslenie. Prenajala byt a z nájmu by som uhradila náklady na dom, prípadne výpomoc- záhradkár, upratovacia služba. Ak by mi to nevyhovovalo, tak predam oboje a kupim novu nehnutelnost.
Ja nechápem ľudí čo napíšu že na dome treba riešiť záhradu..stačí zatravbit pokosiť prípadne nasadiť trvalky ktoré treba raz za rok ostrihať..aké si to urobíte také to budete mať .ja by som do bytu nešla išli by mi na nervy revajuce deti a tak celkovo nulové súkromie
@anonym_autor zostat v dome, ponechat si byt, ucty dat len na minimum. O par rokov uvidis.

@anonym_autor ja by som určite radšej predala byt a nechala si dom už keď nechcete byt prenajímať.