Mám žiť sama v zdedenom dome?

9. jún 2025

Ahojte dievčatá,
potrebujem sa s niekým poradiť, možno len vypísať. Zdedila som dom po starých rodičoch. Má asi 15 rokov, je vo veľmi dobrom stave. Problém je, že žijem sama. Nemám deti, nemám partnera. A momentálne mám svoj byt, ktorý mi celkom vyhovuje. Dom je väčší, záhrada, starostlivosť okolo neho... a ja si kladiem otázku – má zmysel tam bývať sama? Alebo by bolo rozumnejšie dom predať a tie peniaze radšej investovať alebo si ich odložiť? Veľmi sa v tom motám. Na jednej strane si hovorím, že dom je dar, ktorý som dostala, možno príležitosť na nový začiatok. Na druhej strane mám trochu strach z toho, že budem sama v dome, hlavne večer, v zime... že mi to bude veľa.

Má niektorá z vás skúsenosť s tým, že žije sama v dome? Oplatí sa to? Alebo sú to len starosti navyše? Budem vďačná za každú radu, pohľad, skúsenosť 🙏❤️

vler
9. jún 2025

Na tvojom mieste by som dom predala

domiklik
9. jún 2025

Prenájmi ho

kaktusik007
9. jún 2025

alfa a omega vsetkeho --- poloha, poloha a este raz poloha. Lebo porovnavat byt v centre okresneho mesta a dom - aj ked iba 10rocny a v dobrom stave - niekde na lazoch vhornej dolnej.... sa proste neda.
Vies z domu normalne existovat? myslim pracovne, dochadzat a tak...

lebo akoze dom je zrut penazi, avsak byt sa ti lahsie da do prenajmu ako dom, a dom ma brutalnu vyhodu zahrady 🙂 ano, je to praca navyse - ale poskytuje ti to aj adekvatne viac podnetov na realizaciu 🙂

eeffka
9. jún 2025

Sama zena sa tam zodries, keby som podedila dom, predala by som ho a mozno kupila nejaky mensi, s malou zahradou, kosit nemam problem ani bazen si napustit 🤣🤣🤣ale zahradkarka nie som. Alebo mozno terasovy byt

luccija
9. jún 2025

Ja by som si ho nechala

eeffka
9. jún 2025

@kaktusik007 ale ty si Macgyver 😁 videla som tvoje prerabky na streche

balerina2025
9. jún 2025

a prenajat?

independent_woman
9. jún 2025

Ja by som tam isla byvat. Pomalicky si ho prerabala na svoj obraz a ked nebodaj pride nejaky chlap (a aj odide), dom je stale tvoj

kaktusik007
9. jún 2025

@eeffka 😀 😀 😀 -- jaaj, pobavilo... ale ano, beriem - teraz idem akurat stavat garaz pre traktorovu kosacku 🙂

balerina2025
9. jún 2025

treba zistit ake su naklady, ked sa nebojis ist tam, tak chod a prenajimaj byt 🙂 ten je tiez tvoj takze abyn si chapala, peniaze isto drz v nehnutelnosti, inac stracaju na hodnote dakde v banke podla mna....?

autor
9. jún 2025

Dom sa nachádza v blízkosti Bratislavy.

balerina2025
9. jún 2025

ved naparadu, napis mi ja zhanam :D

ukgirls
9. jún 2025

daj ho do podnajmu .. neskor ak budes mat rodinu sa zide ..

eeffka
9. jún 2025

V kazdom pripade by som tam skusila byvat a uvidis, byt prenajmi. Predat mozes aj o rok, po 1.zime

joesvk
9. jún 2025

Ja by som ostala v byte.
Ale ty si spíš plusy a mínusy, čo.je pre teba výhodné .

hradnapani
9. jún 2025

predala by som a kupila dalsi byt a ten prenajimala, mas pasivny prijem a tie peniaze "neprejes"

balerina2025
9. jún 2025

@hradnapani nie je lepsie prenajimat dom?

hradnapani
9. jún 2025

@balerina2025 kazdy to vnima inak. Za mna skor ten byt. Ale v podstate je to jedno - tu druhu nehnutelnost je idealne spenazit prenajmom, ci uz ten dom preda alebo nie.

lilian183
9. jún 2025

Skús tam istý čas bývať a potom vidíš. Môžeš bývať v dome, byt dať do prenájmu,alebo dom. Ale ak dáš niečo do prenájmu tam treba byť opatrný lebo ak nájomníci nebudú platiť a sú tam deti nemožeš ich vyhodiť. Slovenská legislatíva je taká . Daktori si do zmluvy o prenájme dávajú podmienky žiadne deti a ani zvieratá.

balerina2025
9. jún 2025

@hradnapani suhlasim

som_realistka
9. jún 2025

V podstate je to "skoro novy" dom, ak ta to tam taha, vyskusaj si to na rok, dva, zatial daj do prenajmu byt. Uvidis, alebo predaj a kup si mensi s malou zahradkou a byt stale prenajimaj, moznosti mas vela.

btus
9. jún 2025

dom by som dala do prenájmu, nepredávala. Peniaze v nehnutelnosti sa zhodnocujú najlepšie. Ale možno by som vyskúšala v ňom bývať. Ja som celý život bývala v dome, okrem 10 rokov, potom sme si postavili dom. Nešla by som do bytu. Okolo domu máš toľko práce, koľko si dovolíš. Mňa napr záhradka baví, nemáme bazén, kosenie kosačkou nie je veda ( niekedy som vedela aj kosou, ale už som dávno kosou nekosila 🙂 ) Môžeš aj vyskúšať bývať v dome a byt dať do prenájmu. Ale isto nepredávaj.

olimuc
9. jún 2025

Isla by som byvat do domu a byt prenajimala. Keby ma to prestalo bavit prenajmem dom a idem do bytu. Teraz si sama … ale mozno za ron to bude inac

janinah
9. jún 2025

Urcite by som nepredavala,cena bude len stupať.Zalezi aky si typ,aku mas pracu,ci vies chytit kosačku do ruky.Napr.moja dcera je prekladateĺka a jej sen je žit v dome a prekladat knihy vonku pod stromom a aj k tomu speje.Tiez som zdedila dom a nepredam,mam k nemu aj citovy vzťah a piplačku v zahrade milujem.Ale nebyvam tam.
Ty tiez sama do smrti byť nemusiš.

hankab
9. jún 2025

Bala by som sa byvat sama v dome. Vo velkych priestoroch trpim vecer paranojou, ze tam niekto okrem mna este je 🙈 byvame v dome a stacilo mi, ked priatel minuly rok odchádzal pracovne na par tyzdnoviek. Stacilo, ze trochu silnejsie zafukal vietor, na dvore sa nieco pohlo a uz som mala scenáre v hlave ako ma urcite prisiel niekto zabit..
Takze sama do domu nie. Bud by som ho prenajala, co ale nemusi byt jednoduche. Alebo predala, dopriala si byvanie v 2-izbovom novsom bytiku s mini zahradkou a k tomu terajsi byt do prenajmu. V buducnosti ho mozes predat a ist do 4izbaku v pripade zalozenia si rodinky.

liusa82
9. jún 2025

ja mám tiež dom a keby som sama ostanem v ňom určite.Nemám deti,no polovičku už hej ale tak keby sa rozideme alebo čo tak ja by som nemenila za byt.Lenže treba si to tam prispôsobiť aby to sama žena potom zvládla.Ja mám taký bez roboty akoby by som bola aj v byte.Podlahovka,klima atd.Kosiť si pokosim aj sama raz za čas a ak nie pre extra lenivých existujú aj kosačky automaty.Alebo by som si niekoho zavolala keby dačo musím opraviť.U mňa to nie je dôvod isť do bytu.Ale to je na každom.Mňa by z domu nedostal nikto aj keby som tu úplne sama bez nikoho

balerina2025
10. jún 2025

@liusa82 dom je dom, to sa neda s bytom porovnat

janka_266
10. jún 2025

pokiaľ by sa Vám v pohode dochádzalo do práce a je obývateľný, tak ja by som sa tam dočasne skúsila presťahovať. ide leto, na dvore je lepšie ako v byte. samozrejme závisí aj od toho, aký máte vzťah k záhrade a pod. ale pre začiatok by stačila tráva a bazén :D len bývaním zistíte, či by ste to tam zvládli a či by ste vôbec chceli bývať v dome. ja by som nemenila.

mantilka
10. jún 2025

Nepíšeš koľko máš rokov. Plánuješ si niekedy založiť rodinu ?
Poznám ženu, ktorá takto býva sama. Časom si našla priateľa a navštevujú sa.
Ja by som sama do domu nesla, je to drina.Byvam v dome, viem čo to je. Asi by som ho dala do podnájmu. Ale nič o tebe neviem...takto sa ťažko radi.

carter30
10. jún 2025

Ak máš po 50-tke, predala by som. V 40-tke by som išla do domu. Ale bude nonstop robota okolo, už len šuhaja okolo toho všetkého.
Asi by som to zatiaľ prenajala