Spoločné financovanie domácnosti bez manželstva
Ahojte,prosím ako fungujete pri financovaní domácnosti( myslím energie,náklady na stravu) keď nie ste manželia a žijete spolu v jednom byte/ dome? Máte spoločný účet kde posielate mesačne časy výplaty? Alebo ako?
Každý máme svoj účet plus jeden spoločný, tam posielame každý dohodnutu sumu a z toho platíme spoločne náklady na život - elektrika, internet,tv, koncesionárske poplatky, strava, mačky atď ale aj povinnosti v domácnosti sú spolocne. A ostatok si každý financuje zo svojho auto, paušál, hobby atd.
Ale ak má jeden väčší výdavok tak si nepožičia ale peniaze navzájom a ten druhý nemá problém zatiahnuť viac. Čo sa týka dovoleniek sa vieme vždy dohodnúť, s tým že on platí viac, aj keď teda ja mám ešte dieťa.
Ono je jedno ako to majú iný, dôležité je aby to vyhovovalo vám obom, aby ste našli cestu a spôsob ktorý bude vyhovovať vám dvom.
Ja osobne by som do spoločného účtu našla ani s manželom nieto ešte partnerom, alebo aby jeden druhému odovzdával výplatu. Ale to som ja. Ak to niekomu vyhovuje inak je to tiež v poriadku.
Inak ono systém 50:50 nemusí hneď znamenat že každý dá rovnakú sumu. Ono to môže byť aj rovnaké percento z platu , férové v prípade ak je dosť veľký nepomer v plate. A takisto 50:50aj domácnosť.
Len taký podotok.
Ono princíp 50:50 by dovedený do dôsledkov znamenal aj to, že domáce práce (vrátane starostlivosti o deti) by bolo treba nejako ohodnocovať a zarátavať do tých podielov. Teda ak sa chlap o deti nestará vôbec, pri kojencovi by sa žene mali zarátavať teoretické náklady na opatrovateľku, vynásobené cca. štyrmi (lebo ide o nepretržitú prevádzku). To by kopa mužov bola v hlbokom mínuse, nie ako teraz, že si žena často siaha do vlastných úspor (všetky takéto ľutujem, najmä ich výber partnera)...
Len taký podotok.
Ono princíp 50:50 by dovedený do dôsledkov znamenal aj to, že domáce práce (vrátane starostlivosti o deti) by bolo treba nejako ohodnocovať a zarátavať do tých podielov. Teda ak sa chlap o deti nestará vôbec, pri kojencovi by sa žene mali zarátavať teoretické náklady na opatrovateľku, vynásobené cca. štyrmi (lebo ide o nepretržitú prevádzku). To by kopa mužov bola v hlbokom mínuse, nie ako teraz, že si žena často siaha do vlastných úspor (všetky takéto ľutujem, najmä ich výber partnera)...
@hefo verim, ze v domacnosti dvoch dospelych a rozumnych ludi, nik neocakava, ze model 50/50 funguje pocas obdobia, kedy jeden z partnerov nema alebo ma obmedzeny prijem (rodicovska, PN, obdobie bez prace) a ak ano, tak potom ako pises velmi zly vyber partnera
Fungovali sme rovnako ako v manželstve. Peniaze boli spoločne a vsetko sme platili z jedného účtu.
Si myslim ze to zavisi od situacie. My sme sa spoznali ked som bola na vyske, on uz skoro 10 rokov pracoval. Takze od zaciatu vpodstate platil kde sme isli. Kupil byt, ja som sa k nemu nastahovala. Ked sme isli spolu na nakup, alebo niekde, platil on. Nakupy som robila aj ja a nikdy sme si neporovnavali uctenky kolko sme minuli. To ze ja som neplatila tolko, neznamena ze som peniaze rozflakala. Vpodstate som postupne setrila aj ako som si platovo lepsila. Po niekolkych rokoch sme sa zobrali. Ked som ostala na materskej tak som vedela normalne fungovat a nemusela som si pytat peniaze. Vpodstate som prevzala vydavky na malu. Oblecenie, poplatky skolka, kruzky, teraz skola. Ked sme sa rozhodli kupit pozemok, tak som vedela prispiet. Velke vydavky stale plati iba on. Vpodstate rovnako fungujeme ako pred manzelstvom. Nikdy neriesil peniaze. Ani ked som zacala pracovat tak nevyzadoval aby som specialne nieco prispievala. Ani sme sa o tom nikdy nerozpravali. Vzislo nam to nejako prirodzene.
Ale keby sme zacinali spolu rovnako od nuly, tak predpokladam, ze by sme si velke vydavky delili a asi by som sa snazila aby to bolo pomerovo k platu.
@anonym_autor pred manželstvom sme fungovali rovnako aj v manželstve. Manžel platil nájom, svoje výdavky, neksor ked si kúpil auto všetko okolo neho. Ja som platila väčšinou ak sme niečo do bytu menšie kupovali, myslím dekorácie, malý nábytok, uteráky posteľné, drogéria atď.. to ešte bol.podnajom teda.. a stravu sme nejak neriešili, podľa toho kto šiel nakúpiť, ak spolu, nejak sme za postriedali alebo platil on.. zarábal samozrejme viac a ja som ešte študovala. Potom sme si postavili dom, vzali sa, ja som začala zarábať viac ale nejak to ostalo ze hypo, všetky účty okolo domu auta platí on, stravu drogériu ja..každý nejake svoje minanie..ale rozumne .väčšie výdavky spolu preberieme.. každý si zvyšok odlozime na bočný účet, on ma nasporene viac ale to je zároveň spoločná rezerva (na hypo ak by sme prišli o prijem)..mame ju na účte kde mam prístup aj ja.

@anonym_autor koho je byt?každý máme svoj účet muž mi pošle určitú čiastku na stravu a iné výdavky, on platí energie hypo nemáme, čo sa ušetrí minieme spolu nevyratavame kto čo dal, zarobil.Urcite každy zvlášť účet.On má vyšší plat tak platí viac, ale zase ja som dala viac do bývania