icon

Spoločné peniaze a aj tak každý míňa "svoje"

29. okt 2021

Ahojte,
Ja si tak klepem na čelo, že som hlúpa. Najväčšia chýba v mojom živote asi. Žijem s priateľom pár rokov, donedávna sme mali každý svoj účet, no ja som ho presviedčala, že majme jeden, keď sme rodina. Máme deti.
Zarábal dobré, no má aj veľa výdavkov (šeky, výživné, jeden dlh). Ja mám materskú, výživné od ex, rodinné prídavky, čiže sme sa mohli mať ako v bavlnke...
Aj sme si vytvorili teda jeden účet, z neho mu platím všetky pohľadávky, a pekne sme vedeli odložiť. No on je chronicky míňač peňazí.
Kým mal účet sám, dal polku do nájmu, zaplatil si šeky a zvyšné som sa nestarala. Pred mesiacom dal výpoveď v práci
Teraz len kupuje, vždy mu niečo treba, nový mobil, novú navigáciu, pílu na stromy, kosačku, do auta stále niečo. Nie malé položky. Pominal všetko, aj moje úspory, lebo nestíham sledovať koľko vyberá z karty, koľko kde čo platí kartou, čo všetko objednal. Zobrala som mu kartu, zrazu začal chodiť na brigádu, vraj mi všetko vráti. No už mesiac chodí a nič mi nedal, vraj mu ešte nevyplatila. Včera som mu našla v nohaviciach keď som dávala prať 100€. Nič som mu nepovedala, ráno mi volal, či som nenašla peniaze, lebo vraj pýtal zálohu, aby ho neoklamala, no chcel zatajiť, minúť a keď som sa ho opýtala, tak sa smial, že preháňam. Keby bol férový, dal by mi ju, nech odložím, či už jemu, alebo keď už všetko vzal deťom, nech im niečo kúpim. Ja už nevládzem. Mám chuť mu zrušiť prístup na účet a nech sa stará sám. A koľko toho poje, ani nepíšem aj 400€ mesačne len on Všetko všetko som mu platila.

Strana
z4
autor
29. okt 2021

A ja musím obracať každé euro, aby som mohla kúpiť mlieko a plienky. Som to ja hlúpa. Ľúbim ho, ako muža, aj otcom je dobrý, ale nie je zodpovedný, neviem ako mu povedať, že stačilo, buď mi bude dávať každé euro a ja mu budem nadelovat na deň, alebo nech sa stará o všetko on, nech si platí sám a nech sa stravuje sám. Mne stačilo moje...teraz nemám ani to.

kvetinka75
29. okt 2021

tak ich znova rozdel a hotovo

autor
29. okt 2021

@kvetinka75 len on bude mať a ja nič

kvetinka75
29. okt 2021

akože nebudeš mať nič? Nech má každý svoj príjem a výdavky na polovicu. Aspoň tie pravidelné, nájom, strava - vieš koľko cca miniete mesačne. A doteraz si mala aké peniaze, kým ste nemali spoločný účet? Veď to isté by bolo aj teraz nie?

konikkon
29. okt 2021

Nie ste zobrati, nič ti nebráni zrušiť mu prístup a hospodáriť si peniazmi každý zvlášť. Jednoduché. Horšie je, že otec tvojich deti im odtrha od úst pre svoje somariny. Najlepšie bude, keď s počítas, koľko ti ma mesačne dat na bývanie, stravu, nájom atď. To nech ti da. Zvyšok pravdepodobne minie.

liljana
29. okt 2021

Spolocny ucet je nanic, ked je jeden "rozhadzovac" a este aj sebec. To naozaj len ozajstny magor si kupi novy mobil za uspory zeny na materskej. A ze si nevsimol, lebo bol zvyknuty minat, nie je opravedlnenie. Ked nepracuje, nech si to odvykne.

nicicka
29. okt 2021

Nechápem...Čo si predstavuješ že ti tu napíšu? Však keď to fungovalo keď ste nemali spoločný účet tak sa k tomu vráťte. Bodka. Čo iné by si chcela čítať?

sasanka605
29. okt 2021

Sama si si pekne povedala ze si hlupa, teraz to rozdel naspat a nech si chlapec chodi na brigadu a kupuje drahe veci zas pekne zo svojho. Este by sa patrilo aby ti vratil uspory ktore minul.

autor
29. okt 2021

@kvetinka75 áno bolo, len mala som aj úspory a on mi pominal aj to. Chcem docieliť, aby mi vrátil aspoň polovicu. Veď za tri mesiace mi minul viac ako 15tisic eur, plus svoju výplatu. Mne mesačne stačilo tých 300€ so všetkým. A zrazu nemám ani to. Ani neviem kedy sa to zvrtlo do takého štádia.
On teraz bude mať cca 1000€ na míňanie keď sa polovicu do bytu ..a ja 200. On si odloží, alebo asi skôr minie a ja nikdy nenasetrim naspäť.
Že ja som taká hlúpa. 😟😥 Viem že neskoro plačem...ja som mu vzala kartu, aby neminal ďalšie, musím ešte zrušiť trvalé príkazy a nech sa stará .

autor
29. okt 2021

@sasanka605 veď práve, ale nevráti. Lebo kým bude mať on sám pre seba, tak nedá nič.

0silvia0
29. okt 2021

nezodpovedný týpek so spoločným účtom či rozdeleným účtom, toto je vec charakteru, toto by som žiť nechcela.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
29. okt 2021

účty rozdeľ a nech ti spláca mesačne čo ti dlží. TAk všetky účty, výdavky, presuň na neho. No fakt si bola blbá. Nehnevaj sa, ale čím si prosím ťa rozmýšlala? To čo ťa toto napadlo? Veď si musela aj pred tým vedieť ako hospodári. No veľká škoda tých peňazí. Ja by som ho dorazila, toľko peňazí minúť na kraviny. A okrem toho, je to priateľ, nie manžel. Takže rodina v pravom zmysle slova to nie je. Ja by som mu všetko popredávala. Ťažko takto dokážeš koľko minul z tvojich. Právne asi nevymáhateľné.

lenka1993
29. okt 2021

Veď keď ti tvrdí že ti vráti treba ísť k notárovi a dať splátky. Nech spláca. Keď nespláca tak exekútor. Nie ste zobratý, nie ste rodina. Keby mi chlap minul toľko € letel by aj s kufrom brutálnou rýchlosťou.

kvetinka75
29. okt 2021

no žiadne že on si odloží, pekne mu nadel, nech platí všetko a nech ti vracia čo minul. Ja by som ho tak hnala. Debila nezodpovedného. Ale aj ,,teba,,. Ve´d si musela vidieť ako ti míňa peniaze. To či prečo čakala kým nepríde až na 0? Veď to nespravil z dňa na deň

liljana
29. okt 2021

Su ludia, co zarobia a obratom vsetko minu. Potom cakaju na dalsiu vyplatu. A Ty si mu dala pristup k dalsim peniazom...
Majte oddelene ucty, jeden spolocny a posielajte nan dohodnutu sumu. On ma mat pristup len na ten svoj, kde mu zostanu peniaze po prevode na spolocny.
Mate spolu dieta, nie je to na rozchod. Ale musis zobrat financie do svojich ruk.

squ1rrel
29. okt 2021

Okamžite si vytvor nový účet na ktoré ti budu chodiť tvoje príjmy. Z toho prvého účtu plaťte všetky výdavky až do nuly a svoj nový účet použi len tie nevyhnutné veci. Ak má tvoj muž kreditky, nech ti ich na čas dá do úschovy aby nevytváral dlh. Musíš sa s ním otvorene porozprávať aká je situácia a aké máš očakávania a dohodnúť sa na pravidlách. Bude to ťažké lebo tak ako alkoholik si nevie priznať ze ma problém, takisto si on nebude chcieť priznať ten svoj.
Neboj sa, dá sa to zachrániť ale je to tvrdá práca.

basska_b
29. okt 2021

Nie ste zobrati a spoločný účet? Kto je majiteľ nového, spoločného účtu? Veď mu zruš kartu i prístupy a bude. Ak je on majiteľ, tak si založ nový. A nech ti to pekne vráti

autor
29. okt 2021

@nicicka áno fungovalo, len som chcela mať prehľad kde míňa a koľko platí, lebo ja som si dokázala našetriť aj z toho mala. A urobila som hlúposť, už viem. Len ako prísť naspäť k peniazom čo som mala a neznicit vzťah, len kvôli peniazom.

trema
29. okt 2021

Tak toto nie.. minul ti 15000, ty si pekne odkladaj tych 300€ a potom aj celu výplatu, nech vsetko plati on, a potom, ked si znova nasetris tych 15000, mozes znova prispievat na domacnost aj ty

mable123
29. okt 2021

svoje úspory by si si mala dať na sporiaci účet na tvoje meno alebo si si mala vytiahnúť a odložiť kdesi, keď si videla pohyb na účte... Nová doba žena sponzoruje muža... Keď ho miluješ nie je čo riešiť

nicicka
29. okt 2021

Neznicit vzťah kvôli peniazom? A on si položil otázku z čoho bude žiť rodina keď on minie na blbosti? Neviem či by som chcela vôbec taký vzťah zachraňovať. Lebo jeho štýlom môžte zostať na ulici. A zo vzťahu sa žiť nedá 😔

trema
29. okt 2021

Ako sa k tomu frajer postavil? Je mu to luto, chce ti tie peniaze vratit? Alebo len mavol rukou, ze hmm, stalo sa..?

heleninamama
29. okt 2021

@elizabet173 Nevieš čítať, veď je to dobrý chlap aj otec a ona ho miluje. 😂 Pre Kristove rany, aký bol potom ten zlý v jej živote, ktorého opustila, hoci s ním má tiež deti?
@anonym Akákoľvek láska z mojej strany by sa skončila, keby muž minul čo i len euro z mojich úspor. Bol tu trefný koment - Vy rodinu nemáte - len si sa s deťmi namotala na cudzieho nezodpovedného chlapa, bez jeho spoznania si si dala urobiť ďalšie decko (asi aby si mala ten imagonárny pocit, že ste rodina) a každý si aj tak žije po svojom. Toto pochop ako prvé.
Dúfam, že Ti je jasné, že takýto chlap Ti tých 15 000 nikdy nevráti. Je už len na Tebe, čo s tým urobíš. Ja by som hlavne zisťovala, kde peniaze skutočne skončili - tipujem zatajené dlhy, exekúcie, gamblovanie...

autor
29. okt 2021

@basska_b ja som majiteľom účtu, kartu som mu zobrala, lenže všetky platby idú z účtu a on svoje míňa, lebo má vyplácané na ruku. Lebo vraj mu nič nedala ešte, až včera som zistila, že klame. Bohvie koľko už dostal a mne nedal ani korunu no on má všetko poplatene, pokupene a ešte aj svoje.
Dostal vyplatu napríklad 3000€, 1000€ som mu poplatila aj s bytom a mobilom a internetom a stravou to už je...a 2000€ som mohla odložiť. No on minul ďalších 4000€. á takto to išlo tri mesiace a ešte nevravím že treba jesť, deťom mlieko, a povie že poďme na výlet pred deťmi, tak už nepoviem že nie, lebo je to drahé. Ja by som bola zlá, že nejdeme, nie on.
Od dnes bude ináč. A keď sa mu nepáči, tak nech si ide k inej ktorá ho bude živiť aj jeho deti a jeho dlhy platiť. 🙄 Zničilo ma to. Nie som na peniaze, ale aby mi za tri mesiace minul úspory a ešte klamal, stačilo 😟

mable123
29. okt 2021

15 000 EURO ZA 3 mesiace ???? tak ty si iná naivka... Je mi do plaču aj za Teba.

nicicka
29. okt 2021

Ak zarobí 3000 e, tak je to slušne. Dá sa z toho vyhrabať. Ale chce to nastaviť systém. A musí spolupracovať...

basska_b
29. okt 2021

Och bože, to je riadne zle 😢 a to je človek, ktorému si verila, až kým neprišlo na takýto brutálne nezodpovedný prístup k peniazom. Dúfam, že sa spamätá chlapec

heleninamama
29. okt 2021

@anonym Možno Ťa moje slová zabolia - Ty si na paniaze a zrejme tým Ťa ohúril, že povedal, že zarobí 3 000. Už si sa videla bohatá a vybabrala si sama so sebou. Chcela si mať prístup k jeho peniazom, rozhodovať o nich a prehliadla si všetky varovné signály - a tu určite nejaké boli.
Ale Ty na jeho peniaze právne nemáš žiadny nárok, ani Tvoje deti, len to spoločné. A hlavne, chlap robí na čierno a vyplácajú ho na ruku, čiže Ti určia aj mizerné alimenty. A vo finále nezaplatí ani tie. V každom prípade je takýto vzťah ako Tianic.

gladys_07
29. okt 2021

Mna by mega zaujimalo co robi ten chlap robi. 3000€ mesacne…? Ale zaroven chodi v case nezamestnanosti po brigadach. No pravnik ani manazer to asi nebude 🤔

Preco si mu po prvej, druhej, tretej minutej tisicke netresla po hlave ci mu neprasi. Ty na materskej on nezamestnany a mina uspory na capaciny.

Asi by som mu okrem nakladov na zivot vystavila aj „splatkovy kalendar“, kedy ti ma tych 15k vratit. Otazka je, aku buducnost ma tento vztah…

Strana
z4