Spoločné peniaze a aj tak každý míňa "svoje"
Ahojte,
Ja si tak klepem na čelo, že som hlúpa. Najväčšia chýba v mojom živote asi. Žijem s priateľom pár rokov, donedávna sme mali každý svoj účet, no ja som ho presviedčala, že majme jeden, keď sme rodina. Máme deti.
Zarábal dobré, no má aj veľa výdavkov (šeky, výživné, jeden dlh). Ja mám materskú, výživné od ex, rodinné prídavky, čiže sme sa mohli mať ako v bavlnke...
Aj sme si vytvorili teda jeden účet, z neho mu platím všetky pohľadávky, a pekne sme vedeli odložiť. No on je chronicky míňač peňazí.
Kým mal účet sám, dal polku do nájmu, zaplatil si šeky a zvyšné som sa nestarala. Pred mesiacom dal výpoveď v práci
Teraz len kupuje, vždy mu niečo treba, nový mobil, novú navigáciu, pílu na stromy, kosačku, do auta stále niečo. Nie malé položky. Pominal všetko, aj moje úspory, lebo nestíham sledovať koľko vyberá z karty, koľko kde čo platí kartou, čo všetko objednal. Zobrala som mu kartu, zrazu začal chodiť na brigádu, vraj mi všetko vráti. No už mesiac chodí a nič mi nedal, vraj mu ešte nevyplatila. Včera som mu našla v nohaviciach keď som dávala prať 100€. Nič som mu nepovedala, ráno mi volal, či som nenašla peniaze, lebo vraj pýtal zálohu, aby ho neoklamala, no chcel zatajiť, minúť a keď som sa ho opýtala, tak sa smial, že preháňam. Keby bol férový, dal by mi ju, nech odložím, či už jemu, alebo keď už všetko vzal deťom, nech im niečo kúpim. Ja už nevládzem. Mám chuť mu zrušiť prístup na účet a nech sa stará sám. A koľko toho poje, ani nepíšem aj 400€ mesačne len on Všetko všetko som mu platila.
Ale to bolo chyba, že si sa o jeho peniaze nestarala.Asi míňal vždy ..neviem aký zodpovedný muž sa rozsupne, keď je bez práce a má potrebu si všetko nakúpiť.peniaze maj na starosti ty
@gladys_07 on robil normálne na zmluvu, v tom vaše je nezamestnaný len na brigádu chodí. A povedal že mu ešte nič nevyplatila, lenže našla som mu vo vrecku 100€, aj keď odo mňa včera pýtal.
Ty si tých 3000 aj reálne videla? A prečo niekto dá výpoveď ak má taký príjem? Klame tá a ty mu to berieš...
Problem nie je spolocny ucet, ale nevyzrety partner. Treba sa porozpravat a vysvetlit mu, ze take veci ako napr. mobil, sa mozu kupovat az vtedy, ked mate zabezpecene nutne veci, ak to nebude chapat, tak potom treba ist cez cisla, vycislit mu, co je nutne kazdy mesiac zaplatit a tolko penazi musi byt a ak by nahodou nieco ostalo, tak potom sa treba pozriet, co dalej treba. Ak ani cisla nepomozu, tak potom je nutne to riesit nejako radikalne.
@janinah áno. Videla, aj pásky. Chodili mi na účet. Lenže vybral viac ako dal.
A prečo dal výpoveď?
@dskjhfdlkdjhl takému nevysvetlis pokupil veci pre seba z jej peňazí kým dáke boli.cakam odpoveď na otázku koľko reálne z tých 3000 ona videla resp.kolko mesačne jej dal na deti a domácnosť....
@dskjhfdlkdjhl veď práve, on mi veril, že všetko poplatim, vybavím. A zvyšok míňal aj cez.
@nicicka už nechcel pracovať v zahraničí.
Tak si sadnúť a na papier všetko podpisovať kde presne sa tá kopa peňazí minula.je schopný vás zadlžiť.pozor na to.a prečo dal výpoveď v tak dobre platenej práci?
Práca v zahraničí sa končí tak.ze má dotyčný slušne našetrene.co má on?
Hovoríš že ti za 3 mesiace minul viac ako 15000€ a ty si to nemala "čas sledovať".? To naozaj mi chceš tvrdiť že si nevedela že počas 3 mesiacov ti zobral 15000€ ? Však mala si to stopnúť po prvom mesiaci, zobrať kartu a zrušiťu prístup do účtu. sama hovoríš že ti chodil výpis, tak vysvetlí prečo si tri mesiace sedela na riti a hojdala nohami keď si vedela že ti miznú údajne tisíce € z účtu. To si bola komplet mimo že si to "nemala čas sledovať"? Ak je toto pravda , čo veľmi neverím lebo to znie ako sci-fi že baba na rodičovskej si nechá veselo 3 mesiace ťahať tisíce eur a ona chudinka to "nevidí", tak si za to môžeš len ty sama že si to nestopla. Môžeš si rozprávať čo chceš ale tisícové pohyby na účte sis musela všímať hneď. To nieje 20€ . Čo už. Nech ide chlap späť do roboty a spláca. A ty si hlavne v živote s ním už účet neotvor. Daj podmienku že bude výplata chodiť na tvoj účet , ty budeš hospodáriť s peniazmi a všetko platiť a jemu dáš akurát kapesné keď je nezodpovedný.
Ako moze niekto minut za 3 mesiace 15000eur a ani si to nevsimnut? neviem, nepochopim. Mozno 3000eur budis ale 15000? Cize ked prvy mesiac minul cca 5000eur tak si si to ani nevsimla? ked vies aky je mala si sa denne prihlasovat do online bankovnictva a pravidelne kontrolavat vsetky pohyby na ucte a zarazit to vcas
Ale na SK nemá šancu za mesiac zarobiť 3000e. Z čoho chcete žiť?
Oddelenie účtov je dobrá prevencia aby nemíňal tvoje peniaze. Ale je to príliš málo. Z čoho budete žiť, až nedajbože prídete o príjem, alebo sa objavia nečakané vyššie výdavky? Ak je to naozaj len o tom, že sa nevie kontrolovať pri utrácaní ale inak je rozumný, prišla by som s jasným návrhom, že ty budeš správca rodinných financií. Jeden účet, na ktorý máš prístup len ty. Tam budú chodiť príjmy vás oboch. Ty zaplatíš všetky potrebné účty, vrátane jeho dlhu a výživného, a ty mu dáš raz týždenne vopred dohodnutú sumu na ľubovoľné míňanie. Z toho ti splatí dlh. Samozrejme, rovnaké vreckové budeš mať k dispozícii aj ty. Predpokladá to ale, že ty si naozaj tak zodpovedná, aby si sa nestala naopak ty tou, čo bude míňať na jeho úkor. Znie to dosť drasticky, ale ak mu na rodine záleží a uvedomuje si svoju nezodpovednosť, mal by na to pristúpiť aj pre svoje dobro. Za iných okolností si ja osobne neviem predstaviť život s takýmto mužom.
@gladys_07 Asi točí v noci kabelkou na diaľnici :D
Dáš si spoločný účet s chlapom kt. akože miluješ a nevšimneš si že tam nemá ani cent z tých 3000 euro výplaty na účte... Tak ja dám 15 000 na spoločný, čo šetrím x rokov a debil čo akože zarobí 3000 nedal nič.... No nič kdesi tie peniaze musia byť , nech mu tu kabelku Louis Vuitton začne predávať na bazári, oblečenie, motorovú pílu a nech mu vybieli domácnosť... Aspoň čosi dostane naspäť.... Ach všetci toľké peniaze zarábajú ale 20 euro aj rok vracajú :D
Nasa babka mala jedneho syna, slobodneho mladenca, ktory robil, ale aj popil, pofajcil. Nikdy neodlozil. Aby nieco odlozil, zacal jej davat vyplatu. Vypytal si vzdy na cigarety a co bolo treba. Babke to po nejakom case neslo do hlavy. Spocitala si to a zistila, ze si od nej vybral vzdy viac, ako jej dal. O dost viac. Tak mu povedala, nech sa o svoje peniaze stara sam a da jej pokoj. 😂
@janinah práca ani tak dobre platená nebola, skôr diéty
je to gembler, prestavkuje na zapasoch alebo na automatoch, cim skor dat na liecenie lebo skoncite na mizine
mna by zaujimalo ako ti chce tie peniaze splacat, po akych ciastkach, do akej doby? nechapem, ze niekto moze tak marnotratne uvazovat a pominat este aj cudzie peniaze, akoze dovidenia, hlavne aby mal vobec zaujem sa poriadne zamestnat a mat aj pravidelny prijem
@diusqa761 hej, ako sci-fi ako píšeš. To nie naraz, ale po čiastke. Ja mám bočný účet, kde som previedla všetky peniaze vyplatila čo bolo treba a potom som dala na hlavný účet napríklad 300€ , no o dva dni tam bolo mínus, tak zase som musela dať, aby som mohla ísť na nákup, no medzitým on potrebuje niečo, čiže ďalšia stovka mimo, a tak celý mesiac, to sa nazbieralo. Keď som mu povedala, že mi ide do mínusu, tak vraj on nevidí koľko tam je peňazí. Takže ani moja chýba, že som mu nedala limit. Už som sa poučila.
@apostolko nie je gambler, gamblera som mala doma, to je veľký rozdiel. On platí z účtu somariny. Nevyberá. A keď, tak len 10€ a dá bloček.
Gamblera si uz mala…ty si teda vies vybrat. Neskusis aj normalneho chlapa teraz?
tak mu pober vsetky veci ktore pominal a zacni ich predavat. Ved musia byt ako nove. Niektore by si mozno mohla vratit? To je debil. Popalila si sa. Neplac nad rozliatym mliekom, pokus sa dostat tie peniaze nejako spat. Ale nespoliehaj sa na to prosim Ta, uz s nimi akokeby nerataj, vysporiadaj sa tym. Tvoja chyba za ktoru nemozes. Nevedela si.

@nicicka no už nie. Dal výpoveď.