icon

Spoločný účet

natsa
26. apr 2014

z manželom sme mali dlho spoločný učet no rozhodal sa že budeme mať každy svo-vraj neviem hospodárit,takže všetko deleno 2.tak som si zrátala poplatky a tie mu budem dávat.lahko sa mu skáče ked zarobí viac ako ja.ked odratam poplatky za byt a stravu tak mi nezostane nič.

mirka414
26. apr 2014

@natsa chodíš uz do prace alebo si doma so synom?dobre, deľba peňazí??ok tak aj deľba ostatných vecí, čiste veci ,navarený obed to by som chcela mat zaplatené alebo nech si vari a perie sam!staranie sa o syna?ok na polovicu pol dna ty,pol dna muz alebo ak nie tak nech platí ak to uz nieje o manželstve tak potom ostáva uz len takýto boj.ja som bola vcera od 18 do pol noci v práci potom som zasa isla do druhej prace od 8hodiny rana do 16 a moj pindal,že malej je dlho...no do kelu so mnou jej dlho nieje???reku kúrnik nevies jej spravit nejaky program?ok ja pridem domov,das mi peniaze o ktore pridem a spravím malej program...zrazu to išlo a aj upratané bolo 🙂 treba len nakričat a pojde to.teraz som mu povolila obojok a išiel s kamošmi do McDonald u a ja som isla na nákup s dcérkou a neskor tiez do McDonaldu 🙂

0silvia0
26. apr 2014

@svetluska82 kontrolovať tampóny? no to snáď nemyslíš vážne 😲 Toto keby mne manžel povedal, tak by som vypleštila oči, otvorila ústa a nespamätala sa ani do troch dní 😒

svetluska82
26. apr 2014

@babullka1 no hej, trapny je. ALe on to ma odsledovane od svojich rodicov, ti maju roky oddelene ucty svokor dokonca svokre kupoval vlozky,. A moj muzicek zil do 30-tky s nimi, takze to spravanie a hospodarenie je rokmi obkukane....Zacina sa trosku spamatavat, uvidime, ako to dopadne. Ale urcite to nie je idealne manzelstvo. Ja som bola zasadne prito dvom uctom,ale fakt sa nedalo, bola som riadne obmedzovana .... 😠

laurika25
26. apr 2014

@zuzanockamt no mne chodi len RD a z toho platim malemu poistku,sebe a sem tam stravu .. vela penazi tam nikdy nemam aj ked si niekedy setrim...a ked sa opyta tak v pohode,neni to tajne ale on sa moc o to nezaujimal.. ked nieco treba zaplatit tak zaplatim aj ja ked mam peniaze.. ja jeho ucet zatial moc nevyuzivam,vystacim si s mojimi peniazmi..-🙂zatial to neriesime ..No ked budem mat prijem tak mozno aj moje vydavky budu vyssie a mozno on strati pracu a otoci sa to.. no zatial nevidim do buducnosti.

babullka1
26. apr 2014

@svetluska82 ja z casti viem o com pises..ale nie az takyto "teror" ..... ale so spolocnym uctom mam fakt zle skusenosti.... cize ja som jednoznacne za dva... a hospodarit spolocne v ramci moznosti a financii oboch. 😉

0silvia0
26. apr 2014

ženy, obdivujem vás čo všetko ste ochotné vydržať v manželstve. Ale neviem či takto má vyzerať skutočné manželstvo. Podľa mňa je manželstvo rovnocenný vzťah o tolerancii, úcte, vzájomnom pochopení a hlavne láske. Či tí vaši manželia si nepamätajú čo nasľubovali pred oltárom?

sisaha
26. apr 2014

@natsa ok, chod si zriadit ucet, ale polovicu z vydavkov rataj ako % podiel z vysky vyplaty. A urcite by som si vystavila cennik za zehlenie, pranie, upratovanie a aj sex...Aj sluzby nieco stoja. A suhlasim s vyssie - je to zaciatok konca.

lulu369
26. apr 2014

@natsa ach tý chlapi, ale toto ma teda poriadne zaskočilo ☹ my sme s manželom spolu 10 rokov (manželia sme takmer 6 rokov), spoločný účet máme síce len od svadby, no od kedy som začala pracovať dávali sme si peniaze dokopy, boli to naše peniaze, nie moje a jeho peniaze....

natsa
autor
26. apr 2014

pred chvýlou som sa ho pýtala že či sa ide rozvádzať-vytreščil oči.Hovorím mu že toto sa robí ked sa dvaja rozvádzaju a nie ked žiju spolu.hovorí my že dobre ale že aby som si davala pozor čo kupujem,je pravda že si kupim nejaku sladkost z ktoro sa zasadne nedelím alebo take čačky mačky on si kupy na seba raz za rok ale štve ma do vyvrtiek že všade pchá nos a je ozaj málo vecí ktoré pred ním neutajím,na všetko príde

mirka414
26. apr 2014

@natsa urcite mam na nejaku tu sladkosť ci čačku nárok aby si si kúpila.stanov si nejaku sumu mesacne na tieto drobnosti a do toho nech ti tvoj nerýpe.

babullka1
26. apr 2014

@natsa neviem si predstavit ze by som musela pred partnerom zatajovat co kupim 😔 stanovte si niaku sumu len kazdy sam na seba teda ....ked uz to inak nejde.... 😒

0silvia0
26. apr 2014

@natsa ja neviem, ja by som mala strašnú chuť na tvojom mieste urobiť si z neho srandu, pretože mne je to jeho sliedenie čo minieš totálne smiešne: Kúpila by som si sladkosti, na ktoré máš samozrejme nárok, prázdne obaly by som položila na stôl a tvárila by som sa strašne previnilo. Začala by som asi takto: vieš čo sa mi stalo? dostala som strašnú chuť na sladkosti, sama som ich zožrala a mám z toho strašné výčitky svedomia, nevieš mi poradiť čo mám teraz urobiť?
Alebo si som kúpila pár sladkostí, polovicu z nich by som nezjedla a nechala pre neho a povedala by som mu, že som sa s ním pekne podelila aby mu nebolo ľúto a nezávidel 😉
Neviem, ja by som to skúsila obrátiť na ironicko-sarkastickú srandu, možno by mu docvaklo aké úbohé je jeho správanie.

svetluska82
26. apr 2014

@natsa podla mna a mojej skusenosti, kontrola neprestane, tieto nedorozumenia budu caste. Otazka je, ako sa s tym popasujes. JA si robim co cchem, nic nezatajujem, ak vrieska, alebo buzeruje odchadzam prec. Bola som aj v poradni-sama pravdaze, tak sa riadim tymto heslom. KAzdy am svoj ucet, a teraz mozno budem za svinuchu, ked nema pracu a prijem an drzovku budem pytat polovicu za seky.

zita19
26. apr 2014

@babullka1 Moj mava tiez take "zachvaty prenesmiernej sporivosti". Zvycajne sa sporieva na mne a detoch. Raz sme boli na velky nakup a ja som si kupila vlozky. Uz v obchode zacal dudrat, cestou to vazne rozoberal, ze preco tie, vsak boli aj lecnejsie. Tak som sa vytocila, ze na ulici som sa rozziapala, ze ked si ich bude strkat medz nohy on, tak si moze kupit aj najlacnejsie. Ja si kupim take ake mne vyhovuju. 😝 😝 😝 Ludia sa obzerali, on cerveny... Dlho sa neopovazil ani pindnut na temu co a kolko sa nakupuje...

babullka1
26. apr 2014

@zita19 to si spravila fakt super...ja nechapem co ty chlapi ...poniektori maju v hlave..... ked takto uvazuju to je fakt choreee...

svetluska82
26. apr 2014

@zita19 vidis, aj aj som to mohla takto spravit.....ked mal reci pri tamponoch.....Lebo tiez nekupujem tie uplne najlacnejsie 🙂 Super reakcia

misinka26
26. apr 2014

Nečítala som ostatné príspevky ale príde mi to riadne divné, veď ste manželia a všetko, čiže aj peniaze sú spoločné, to na čo sa hrá ??? Na to kto viac zarobí ??? Ja si tiež občas kúpim aj to čo mi netreba ale muž mi nikdy ale nikdy nepovedal, že veľa míňam a že všetko deleno dvomi ??? ... To už čo je ???

0silvia0
26. apr 2014

@zita19 no vidíš, takto treba ísť na lakomcov a sporovlivcov 😀 😀 😀 treba u nich vyvolať červenú farbu xichtu za každú cenu. Mám taký dojem že k takýmto mužom patria skôr energické, rázne ženy ktoré si vždy povedia svoje. Submisívnu ženu takýto muž zničí 😒

misinka26
26. apr 2014

@natsa Fúú už som čítala aj zvyšok 🙂 To by tvoj muž somnou nevydržal ani deň, ja si nakupujem na čo mám chuť a na čo má chuť malý a môj muž tiež ...

zita19
26. apr 2014

@0silvia0 presne ako pises. Chlapi furt skusaju ci im prejde. Obzvlast slabosi si musia budovat svoje ego. Zakomplexovany chlap je cista katastrofa pre manzelstvo. Ak sa im podari manipulaciou dosiahnut pocit viny u druhych su najstastnejsi. Ak narazia, tak zalezu, lebo nemaju tolko sil aby sa presadili nejak inac, len ponizovanim. Taky chlap sa nikdy nazmeni. Zmenit sa da len pristup k nemu. Niekto najde dost sily sam od seba, niekomu treba pomoct najst cestu. Najlepsie pomoze najst sposob a cestu psycholog. Ja som si presla tiez svojim malym peklom, kym som dosla na to, ze on sa nezmeni, musim sa zmenit ja. Teraz su mi jeho manipulativne metody uz len na smiech. On zistil, ze mu hocico neprejde a tak sa aj podla toho sprava. Ked zas dostane svoj "zachvat dolezitosti" chvilu ho necham a potom ho zrusim. Stoji to vela sil, ale stoji to za tu namahu. Nie kvoli mne, jemu ale kvoli detom.
Alebo to co najrychlejsie skoncit a ist od neho prec, nech sa placa sam zo sebou. Aj ked niekedy ani to nepomoze. Poznam pripad, ked sa manzelka s detmi odstahovala a potom rozviedla od takehoto prenesmierne sporovliveho chlapa. Kazdy rok boli na sude, lebo sa pokusal ju obvinit z toho, ze na seba mina vyzivne co on plati, kupuje veci, co deti nepotrebuju (kvalitnu stravu, ovocie, oblecenie, kruzky, tabory, spolocne dovolenky...). Musela odkladat kazdy blocek a dokladovat mu na sudoch, ze nemina peniaze na zbytocnosti. Par krat to skoncilo tak, ze mu nakoniec vyzivne zvysili. 😅

0silvia0
26. apr 2014

@zita19 no asi v niektorých manželstvách sa ego egom prebíja a bojuje sa na manželskom poli 😒 Až keď sa prestane bojovať, až vtedy môže nastať manželská harmónia, ale to musia chcieť obaja. Ak jeden z nich stále tasí pomyseľnú šabľu, harmónia je v nedohľadne 😖
Aj moji rodičia sú slabým odvarom tejto témy. Otec mal tiež vždy tendenciu škrtiť rodinný rozpočet, mama bola dosť rozhadzovačná a tiež rýpali do seba, bojovali, ale mamino ego vždy vyhrávalo a mala lepšiu "mluvnicu", tak otec musel zložiť zbrane. Aj v mojom manželstve sme najprv bojovali o to, kto z koho, ale keď sme pochopili, že tadiaľto cesta nevedie a zaviedli sme do manželstva veľa humoru, nadhľadu, až vtedy začalo naše manželstvo kvitnúť a dokonale ladiť. Ani som netušila (po tom, čo som videla doma), že manželstvo môže byť takáto príjemná inštitúcia (klop, klop, klop) 🙂

zita19
26. apr 2014

@0silvia0 Joj, tak to mas fajn. U nas to na prijemnu instituciu nepostupilo. Ale nejak to dobojujeme, ked sme vydrzali 33 rokov 😀 😀 😀

svetluska82
26. apr 2014

@0silvia0 prezrad recept na prijemnu instituciu.... 😖

25daniela
26. apr 2014

@0silvia0 aj mna zaujima ten recept, ja som sice taky nebojovny typ, ale ked si manzel zacne uz velmi dovolovat, tak sa nenecham, lebo by zo mna spravil "nesvojpravnu" 😀 😀 😀 takze mu sem tam musim aj ja ukazat, kde je jeho miesto

moni244
26. apr 2014

baby, my mame spolocny ucet uz 4 roky, odkedy mame hypotsku, bolo to vyhodnejsie a to sme manzelia len 2 tyzdne ale zijeme spolu 8 rokov a nikdy my nekecal do toho, co kupujem a ani nekontroloval, co kde a za kolko som kupila, mne pride chore taketo chovanie.
Ale zase je pravda, ze my mame tento model v eodine, aj jeho aj moj otwc odovzdavali vyplaty mamam a oni hospodaria s peniazmi. A zase manzel nevie platit ucty z IB, vsetko robim ja, na nakupy chodi so mnou len posledny 1,5 rok, odkedy mame dceru a sama by som ak nakup aj kocik neodvliekla

0silvia0
26. apr 2014

@zita19 čo nie je, môže byť, ja som vydatá zatiaľ len 13 rokov, ale mám pocit že náš vzťah rokmi získava na kvalite. Jaj ale teraz ma premkol taký nepríjemný pocit 😒 Dúfam že o rok nebudem zakladať tému: manžel ma podvádza 😎
@svetluska82
@25daniela
recept na príjemnú inštitúciu mám napísať? No to ste mi dali ale ťažkú úlohu 🙂 Ale zhrnula by som to takto: základom je vzájomný rešpekt, úcta, láska, humor. Treba si niekedy urobiť aj srandu sám zo seba a nebrať veci príliš vážne a hlavne si nedomýšľať. Môj manžel mal tendenciu upozorňovať na moje chyby (je odo mňa o 11 rokov starší) a mňa sa to strašne dotýkalo, urážala som sa a vracala som mu to späť odúvaním sa, zlou náladou a samozrejme som ho kritizovala aj ja (to bol ten vzájomný boj). Až keď som pochopila, že on to robí každému a vôbec to nemyslel zle, skôr v dobrom z takého otcovského pohľadu. Ja som to brala príliš osobne a brala som to ako osobnú urážku a toto robilo v našom vzťahu najväčšie napätie. Keď som to pochopila a prestalo mi to vadiť a sama som si z nejakej mojej chyby urobila srandu, odvtedy si už ani nepamätám že by sa ma niečo takto dotklo. Ale na druhej strane môj manžel vie tiež prijať kritiku, vôbec nie je urážlivý a keď ho na niečo upozorním, berie to na vedomie a vždy sa to snaží napraviť. Takže keď sme toto napätie odstránili, nie je čo riešiť. Akceptovali sme jeden druhého takéto, aký je a nesnažíme sa jeden druhého meniť. My sme sa pre peniaze nikdy nehádali, takže tam sme trenice nikdy nemali, vždy sme sa dohodli čo treba kúpiť teraz a čo odložiť na inokedy. Povahou sme si dosť podobní, takže ani tam napätie nie je že jeden potrebuje ticho a druhý zábavu a priateľov a na výchovu detí máme tiež podobné názory.
A keď je reč o spoločných financiách, u nás je to zariadené tak, že máme jeden účet na moje meno (tento účet som mala ešte pred svadbou) na ktorý chodí len moja výplata a z toho sa platia trvalé príkazy, energie atď. a manžel dostáva peniaze v hotovosti a z tých žijeme (strava, šeky, ostatné výdavky). Nemáme peniaze rozdelené na moje a tvoje, všetko je naše 🙂

huginko
26. apr 2014

nie sme síce manželia, ale od začiatku nášho vzťahu máme každý svoj účet ....nám to takto funguje, on nekontroluje mňa a ja jeho... jediný pokus mať spoločný účet stroskotal hneď na začiatku...a tak sme zostali pri overenom....hypotéku, plus ostatné platby týkajúce sa bývania platíme na polovicu a ostatné platíme spoločne, raz on a raz ja... 🙂 aspoň si nič nemôžme v budúcnosti vyčítať.

25daniela
26. apr 2014

@0silvia0 ale presne to, musi ostat respekt, ucta, uznanie, laska, lebo zalubenost vyprcha a spadnu aj ruzove okuliare🙂 my nemame spolocne ucty, brali sme sa ako zreli, dospeli ludia, kazdy so svojimi navykmi. Vzdy sa dohodneme co treba teraz a co neskor a kedze skoro vsetko teraz manzel financuje sam, pokial nieco potrebujem, nemam problem to dostat. Ale ja som veeelmi nenarocna, najviac spotrebuju nase financie deticky.
Nikdy neriesime co nakupujeme, proste sa kupuje vsetko co je potrebne. Ja nemam problem si kupit aj drahsie aj akciove potraviny a drahy tiez tak. Co mam odskusane a je to dobre, tak to kupujem pravidelne aj ked je to neake drahsia potravina npr bio.

25daniela
26. apr 2014

@natsa urcite az take skrblenie a kontrola nevedu k nicomu dobremu. Pokial obaja nieste taki 😀 😀 😀
A ked su potom problemy, zvycajne ma z toho problem iba ten, kto nieje zgrlos. Najhorsie na tom je to, ze sa urcite vlastnosti s vekom zhorsuju a to zgrlenie patri k nim. Urcite to treba co najskor zarazit a nedovolit, aby s tebou manzel tak manipuloval. V manzelstve mate jedno kto kolko zaraba, berie sa to na polovicu. Asi by pomohlo stanovit si neaku malu sumu na vlastne veci a nenechat si do toho hovorit. Ja by som s drzgrosom nebola, kedze som doma a staram sa o deti (zatial), a nemam prijem. Rodicak za prijem nepovazujem a neviem si ani predstavit, ze by sme mali z neho zit...

sunshineka
26. apr 2014

@0silvia0 nemozes hned odsudzovat,ked nevies ako ona hospodari.chlapi vzdy zenam vykrikovali a volakedy zeny neminali peniaze na seba,len striedmo.mozno sa mu zda,ze casto sedi u kadernika alebo mina vela na kozmetiku a ine hovadiny.nepisem,ze je to tak,ale moznosti je vela.nuz keby toto mne povedal,tak by som povedala ok,ale nakupy,co sa tyka potravin budes robit ty.nech si ide do obchodu a zbada ceny.nech ide kupit maso a podobne vysoke polozky.staci ist na zakladny nakup a hlava sa mu zatoci pri pokladni z cien.niektori chlapi,ktori len nosia domov peniaze a tam ich podiel v domacnosti konci ani len netusia,ake su ceny.ja mojho posielam na nakupy,nech vidi a nie je prekvapeny kam odchadza najvacsia polozka