Spoločný účet, keď žena zarába viac
Ahojte. S manželom máme 3 účty, môj,jeho a spoločný. S kamarátkou sme sa o tom rozprávali a naznačila mi, že takto by nedokázala fungovať, veď v manželstve má byť všetko spoločné, oni majú jeden účet. Pomyslela som si, že jej sa to ľahko hovorí, keď jej manžel zarobí niekoľkonásobne viac. Pre ňu tým pádom jeden účet znamená zvýšenie životnej úrovne. Pre mňa by ale jeden účet znamenal, že by som tých peňazí mala menej, aspoň teda zdanlivo. Nechcem aby ste mi písali, že v manželstve majú byť financie spoločné atď. skor ma zaujíma, či som pokrytec len ja, alebo to má takto viacero žien. Ide o to, že ak by zarábal manžel viac ako ja, jeden spoločný účet by mi nevadil, znamenalo by to, že by som mala viac peňazí k dispozícii v podstate zadarmo, ak by som ich nezarobila ja. Manžel avšak zarobí podstatne menej (je šikovný, ale ja som na tom kariérne lepšie).Dostávam sa teda k pointe. Som za jeden poločný účet ak by manžel zarábal viac, ale kým zarábam viac ja, tak som za oddelené účty vďačná. Na spoločný účet ( z 3 účtov čo máme) prispievam teraz viac ja, ak by som išla na rodičák, na spoločný účet by prispieval viac manžel. Ale teoreticky by mi nevadil ani jeden účet, ak by to znamenalo, že sa mám zrazu "lepšie" vďaka manželovi. A tak ma milé ženy zaujíma, čo si myslíte. Som pokrytec a vypočítavá žena? Alebo ste za jeden účet preto, lebo to pre vás znamená, že sa máte lepšie, ale keby ste zarábali podstatne viac, oddelené účty by Vám nevadili? Dakujem za odpovede.
@zuzanockamt možno ak boli od začiatku uvedení obaja tak to nezrušia no po novom sa to nedá
@sasa1310 V banke nám dali jasnú odpoveď, nič nebude zablokované, mama sa na to pýtala, keďže otec bol v ohrození života.
@matullienka Áno, od začiatku obaja.
@zuzanockamt tak preto mňa chcel dopísať muž pred 12 rokmi a už to nešlo uZ som mohla byť len disponent
@matullienka Naši ten účet majú minimálne 30-35 rokov založený.
@zuzanockamt aj naši majú dlho ale bol písaný iba na otca a neskôr dopisali maminu ako disponenta, chceli to ísť zmeniť aby boli obaja majitelia presne pre prípad úmrtia a už nám povedali, že to nejde rovnako ako povedali mne a mužovi.
@zuzanockamt a máš to aj na papieri? Účet musí byť zablokovaný, keďže ide do dedičského konania a druhý majiteľ účtu nie je jediný právoplatný dedič. Aj kvôli notárskemu poplatku musí byť zablokovaný účet.
@sasa1310 Ok, asi pracuješ v SLSP a vieš to lepšie ako to vedia na pobočke. Ešte raz píšem, mama sa bola pýtať, čo ďalej s účtom, aby mala ako platiť výdavky spojené s pohrebom atď. Odpoveď bola jasná - nerobíte nič - účet využívate tak ako doteraz, nič sa nezablokuje. Bola to akútna situácia, potrebovali sme vedieť jasnú, presnú a pravdivú odpoveď. Keďže stav bol veľmi akútny.
@zuzanockamt nie, nepracujem v slsp. Toto nie je o slsp. To je o povinnosti každej banky. Každá banka je povinná zablokovať účet majiteľa, ktorý umrel. Takže vám nepovedali správne.
@sasa1310 Určite povedali. Majitelia sú obaja.
@zuzanockamt nepovedali. Je to ich povinnosť a s účtom sa nesmie až do dedičského konania narábať a nedostane sa do neho ani disponent.
@sasa1310 Ok, vieš určite lepšie ako my celú situáciu 🤦
@sasa1310 Mama nie je disponent, sú majitelia obaja.
@zuzanockamt mas to od nich na papieri? Lebo to, čo ti povie nejaka pani za prekážkou je irelevantné. Po smrti sa účet automaticky blokuje, lebo ide do dedičského konania, kde sú aj iní dedici. Cize po jeho smrti (je známy deň aj čas podľa umrtneho listu) ty nemôžeš vybrať z neho peniaze ani na ten jeho pohreb.
@lienka.7 Už som písala predtým, že máme info z banky, máme papiere k účtu, toho sa držíme a nie toho, čo sa píše na MK. Naši to majú ošetrené, práve kvôli tejto situácii. Práve preto sa na to boli pýtať a riešiť to. A veru na ten pohreb z účtu vyberú - aj to sa dá v SLSP zariadiť.
@zuzanockamt no nech sa paci, ja som zažila uplne inú situáciu. Ale nemám záujem sa tu hádať, téma bola uplne ina.
@pupavka234 nie si pokrytec si úprimná.Ty platíš dovolenky, auto prečo???keď píšeš, že on si viac dopraje a podobne.Urcite nie spoločný ucet
SLSP nikdy nemala moznost mat dvoch majitelov uctu. Vzdy je jeden majitel, jeden disponent, a tak bolo aj pred 30 rokmi, ked SLSP prisla na Slovensky trh. Takze ucet po smrti majitela bloknu. Na pobocke vam dali uplne zle info.
@zuzanockamt
@zuzanockamt je to hlúposť čo píšeš.Nedaj Boh sa otcovi niečo stane a mama môže všetko minút?A čo by išlo do dedičstva?over si to ešte raz ty a nie mama
@drahomirrra
@zuzanockamt tak ako píše drahomira, máte zlé info z pobočky, majiteľ je len jeden, druhý je disponent. Viem to, mám tam účet vyše 20 rokov. Ešte by som si to overila na centrále banky, lebo som si 100% istá, že v prípade úmrtia, účet zablokujú a mamina nevyberie ani cent.
Ak ti tu 100 ľudí napíše, že máš zle info, tak asi niečo pravdy na tom bude. Ale hádať sa nejdem.
@drahomirrra
@eliska13 ďakujem za starostlivosť...overené to máme, už som o tom písala...ja si to overovať nepotrebujem...aj tak všetko,čo by išlo do dedičstva pôjde druhému rodičovi.
@tanyag Ďakujem, v banke sa to už riešilo.
@pupavka234 ale je normálne že platíš viac ak viac zarábas. Peniaze čo zarobia, sú predsa spoločne.
@sasa1310 ja tiez mam ine info a to, ze v minulosti mala takmer kazda komercna banka v ponuke ucet, kde boli rovnocenne vedeni dvaja majitelia a vztah k uctu bol na urovni M a M (majitel) pricom kazdy mohol disponovat samostatne (ano aj pri umrti jedneho z majitelov) a potom bola takato moznost z roznych dovodv zrusena, takze aktualne iba jeden M a x disponenta
ako je to ale dnes s tymi "starymi uctami" a co sa udeje po umrti by som si fakt radsej overila, kedysi bol toto presne predajny argument - ze ucet nebude zablokovany
a teda este doplnim informaciu, ze v minulosti sa tie spolocne ucty manzelov neblokovali, banka skratka vystavila potvrdenie o vyske zostatku na ucte, ku dnu umrtia jedneho z majitelov a to bola informacia relevantna pre dedicske konanie
@petamich Áno, presne takto sa to dá ošetriť.
@drahomirrra, hneď dvakrát zle. Jednak SLSP neprišla na trh pred 30 rokmi ale oveľa, oveľa skôr, dávno za sociku fungovala sporiteľňa. A okrem toho dlho predlho ponúkali spoločne účty, až kdesi pred rokom 2000 ich zrazu nemali v ponuke.
My máme tri účty. Jeden je môj, jeden ma muž a jeden je spolocny. Na ten spolocny dávame 50 % z výplat a z toho ako rodina fungujeme. Chápem ta. Kopec chlapov je takých, že im vadí, keď žena zarába menej. Akurát je to taky stereotyp, že žena má menej. Si proste taky človek... mňa by zaujímalo, ako fungukete s jedlom, s rolickami toaletného papiera, s dovolenkári, s pracim práškom. Kde je ta hranica, že toto je fifty/fifty a je to ôk, a toto je už to, s čím máš ako viac zarábajúci problém?
@vroni Pokial dobre viem, nepiseme tu o dejinach, ale o banke s licenciou, ktora vstupila na penazny a kapitalovy trh v 91. V tom istom roku si moji rodicia zakladali ucet a uz vtedy bol jeden majitel a jeden disponent. A to je 32 rokov spat.
@pupavka234 prepáč ale 😄 dúfaj, že takto nebude uvažovať tvoj manžel, až budeš na neho finančne odkázaná ( choroba, úraz, rodičák atď. atď.) Vieš manželstvo = rovnaká životná úroveň, spoločný majetok a mimo iného v dobrom i v zlom 🤷♀️ diskusiu som nečítala..

@zuzanockamt účet musí byť zablokovaný po smrti, pretože ide do dedičského konania