Spoločný účet, keď žena zarába viac
Ahojte. S manželom máme 3 účty, môj,jeho a spoločný. S kamarátkou sme sa o tom rozprávali a naznačila mi, že takto by nedokázala fungovať, veď v manželstve má byť všetko spoločné, oni majú jeden účet. Pomyslela som si, že jej sa to ľahko hovorí, keď jej manžel zarobí niekoľkonásobne viac. Pre ňu tým pádom jeden účet znamená zvýšenie životnej úrovne. Pre mňa by ale jeden účet znamenal, že by som tých peňazí mala menej, aspoň teda zdanlivo. Nechcem aby ste mi písali, že v manželstve majú byť financie spoločné atď. skor ma zaujíma, či som pokrytec len ja, alebo to má takto viacero žien. Ide o to, že ak by zarábal manžel viac ako ja, jeden spoločný účet by mi nevadil, znamenalo by to, že by som mala viac peňazí k dispozícii v podstate zadarmo, ak by som ich nezarobila ja. Manžel avšak zarobí podstatne menej (je šikovný, ale ja som na tom kariérne lepšie).Dostávam sa teda k pointe. Som za jeden poločný účet ak by manžel zarábal viac, ale kým zarábam viac ja, tak som za oddelené účty vďačná. Na spoločný účet ( z 3 účtov čo máme) prispievam teraz viac ja, ak by som išla na rodičák, na spoločný účet by prispieval viac manžel. Ale teoreticky by mi nevadil ani jeden účet, ak by to znamenalo, že sa mám zrazu "lepšie" vďaka manželovi. A tak ma milé ženy zaujíma, čo si myslíte. Som pokrytec a vypočítavá žena? Alebo ste za jeden účet preto, lebo to pre vás znamená, že sa máte lepšie, ale keby ste zarábali podstatne viac, oddelené účty by Vám nevadili? Dakujem za odpovede.
Urcite nie si vypocitava. Najdolezitejsie je aby ste s manzelom mali jasno. U nas je zdielany nazor, ze moje peniaze su moje peniaze a jeho peniaze su nase peniaze. Ale kazdy to ma inak a nie je jeden spravny sposob.
@pupavka234 podla mna nie si zla osoba ja zarabam tiez podstatne viac a fungujeme na uplne samostatnych financiach-kazdy mame svoje ucty a platime kazdy nejake ucty. Ja sa snazim pokryt dovolenky, synov drahy kruzok a kazdy nakup, kde ideme spolu. Zeny, ktore Ti tu pisali aka si nemozna si nevsimaj-predpokladam, ze maloktora z nich je v obdobnej pozicii, vacsinou zarabaju menej alebo rovnako ako ich partneri. Za mna by som sa necitila dobre, keby som vsetky peniaze “zdielala” s partnerom a nemyslim ani, ze by to jemu robilo dobre, je hrdy a je chlap, ma vlastne zazemie a dokaze sa o seba aj o nas plnohodnodne postarat. Vo vztahu sa ma clovek citit dobre a manazment penazi je sucastou toho. Nie si zly clovek, co pises je pochopitelne a podla mna viac nez ferove, kedze na konci dna aj tak platis vacsinu veci. A nie za mna to nema ani nic s manzelstvom-keby som bola vydata citila by som to podobne 🙂. Drz sa a negativne komentare zien co netusia ake to je si nevsimaj🫶🏻
@nessi01 Dakujem za rozumnu a povzbudivu odpoved, ano dost ma tu zvozili na to, ze platim väčšinu účtov :D respektujem ale kazdy nazor a pomohlo mi pozriet sa ma to z ineho uhla. Podla mna vela zien pochopi moje zmyslanie az ked je v podobnej situacii, aj ked rozmyslam ciastocne sebecky ale my zeny castokrat tahame za kratsi koniec, je narocnejsie karierne uspiet v muzskom svete a stoji to vela namahy, tak potom to ovplyvnuje aj zmyslanie a pohlad na svet a financie.
@natalienka12 ano ak to vnimas tak,ze keby on zarabal viac,ze si za spolocny ucet,ale ak ty zarobis viac tak nie,je to viac ako pokrytecke,je to bezcharakterne a vypocitave,ja by som takeho partnera nechcela..
Tak je to sebecké, ale pokiaľ tie peniaze vieš sporiť a potom z nich platíš napr.spolocnu dovolenku alebo čokoľvek pre vás dvoch je to v poriadku.😊
@pupavka234 ja som v úplne rovnakej situácii ako ty a teda nerozmýšľam a nikdy som tak nerozmýšľala. Neviem či je kariernejšie ťažšie uspieť medzi mužmi , ja som s tým nikdy problém nemala . U mňa tvoje chovanie nemá pochopenie, obzvlášť ak by to bolo naopak , to už by si problém profitovať z toho čo zarobí manžel nemala najmenší problém. Za partnera by som ťa nechcela.
@pupavka234 účty máme oddelené. Každý si platí svoje a potom sa vždy dohodneme kto čo kúpi.... Alebo kto čo platí na dovolenke... (napr. Ja naftu a drahý utraty) a mne osobne to vyhovuje
Kazdy nech to ma ako mu vyhovuje.Ja zarabam viac,chcem mat vlastny ucet a nikdy by som do spolocneho nesla.Ano ako pises,niekomu ako napr.kamaratke sa dobre tak trosku "parazituje" na spolocnych financiach,ked partner zaraba niekolkonasobne viac.To mas potom ako banku.
Mňa pobavilo to že keby zarábal viac tak si za jeden spoločný účet ale keďže on zarába menej tak vadi. V tomto prípade áno, si pokrytec a vypočítava ženská.
Môj muž zarába viacej ako ja a nechcem spoločný účet. Každý má svoj, každý platí iné výdavky, o peniazoch sme sa nehádali a vždy sa vieme dohodnúť .. ale tvoj štýl formulácie je vypočítavy. Sorry
@pupavka234 ano si pokrytec ak to ci mat alebo nemat spolocny ucet posudzujes iba podla vysky prijmu. My mame kazdy svoj ucet, ziaden spolocny a fungujeme normalne.
Neviem si predstavit mat iba spolocny. To akoze ked pojdem muzovi kupit darcek, tak hned vie kde, co a za kolko? 🤷🏼♀️ alebo keby sa nebodaj stalo najhorsie, tak ten spolocny ucet sa zablokuje kym neprebehne dedicske konanie a zrazu nemam pristup k peniazom.
V pripade rozvodu je to aj tak jedno, na akom ucte su peniaze, lebo muz ma narok na polovicu penazi na tom tvojom a aj opacne.
@pupavka234 veiš čo? na jednej strane áno, je to sebecké, ale po mojich životých skúsenostiach ti poviem, chápem ťa. My máme každý svoj účet, výdavky - cca na polovicu. Ja si zvlášť platím svoje - kaderníčka, masáž, obedy, kávičky, oblečenie a muž zase svoje - oblečenie, pivá s kámošmi a pod. Zarábame momentálne rovnako. Ale doma momentálne ťahám viac ja - čo sa týka domácnosti - upratovanie, pranie, varenie. Žena má viac výdavkov na seba - leto šaty, sukne, sandále, lodičky, mužovi stačí pár kraťasov, botasky, príp. sandále kto nosí, tričká a hotovo. Kaderníčka, masáž, - stojí to viac ako kaderníčka u muža. Takže prečo si nenechať svoj príjem pre seba?
@pupavka234 mame tiež oddelene účty a 1 šetriaci. Nikdy mi moj nenavrhol spoločný účet (aj ma to kedysi trápilo). Teraz mi vyhovuje, že mám svoj účet, lebo moj príjem je 3x vyšší…muz je sikovny, ale aspon mu nebude trapne, keď uvidí moj celkový príjem😁 vie, že moj príjem je vyšší, ale nevie o koľko😉 a hovorí sa, že láska nie je o peniazoch, tak načo na tom niečo meniť😁
ja zarobím v čistom 6000, muž 4000 a máme oddelené účty ...má sa za to cítiť menejcenne, že zarobí menej ? :D
Ženské uvažovanie... Ked zarobí žena menej spoločné financie si prijateľné lebo veď ona je vo výhode a zvezie sa, keď zarobí viac neexistuje spoločný účet, aby náhodou nebola v nevýhode.
A to si myslím, že chlap by sa mal vždy vedieť postarať sa o ženu a o rodinu, no žena by nemala byť od jeho financií závislá a už vôbec nie vypočítava..
Takže odpoveď na otázku, áno, si pokrytec a si vypočítavá🤷🏽♀️
@pupavka234 sama si napisala keby muž zarába viac nevadilo by ti ,keď ty zarabas viac vadí ti Ano u mna si pokrytec
@pupavka234 ano sebec a pokrytec zena si vybera chalapa aj preto ze sa chce mat lepsie. Taku toleruje muz len pokial je atraktivna .neskor odkopne poznam take.
U nás má každý svoj a spoločný, kde každý mesiac odložíme istú sumu každý zo svojej výplaty. Môj muž zarába lepšie, ale aj keby som zarábala lepšie ja neviem si predstaviť takéto zmýšľanie- prepáč. Veď manžel je tvoja najbližšia osoba v živote, rozmýšľať o tom, že zarábam lepšie a preto mi nevyhovuje spoločný účet mi príde ako nejaké obchodné partnerstvo - a take veci v manželstve nemajú čo robiť.
@pupavka234 Ano, si pokrytec, sebec a riadne vypocitava zena.
@anjelicek26 My to máme úplne tak isto ako vy. 17 rokov sme spolu a ešte sme sa kvôli peniazom nepohádali.
To vážne si napísala, že keby muž zarábal viac, tak by ti to nevadilo, ale keď zarába menej tak, už je to problém?! A potom sa ešte opýtáš, že či si pokrytec a vypočítavá?! Odpovedz si sama, ale teraz bez srandy.🤷Alebo sa opýtam inak, čo čakáš, že ti tu napíšeme?!

@drahomirrra, v tom roku sa rozdelila pôvodná Československa, sporiteľňa na Slovensku a českú, nevznikla žiadna "nová" banka, moja mama zakladala účet v 78, bol na dvoch majiteľov, ja v 96, tiež bol na dvoch majiteľov. Kamoška zakladala v roku 2000 a už sa na dvoch majiteľov nedalo.