icon

Spoločný účet rodičov

19mejko
18. apr 2022

Ahojte, prosím poraďte ako to je so spoločným účtom rodičov, jeden z rodičov zial umiera je to len otázkou času. Mali ste dáku skúsenosť keď sa to teda stane, či bude mať ten druhy rodič ktomu účtu prístup alebo ho zablokuju.ci aký je postup. Mam obavy co potom ďalej...

Strana
z2
judit47
18. apr 2022

@kat_ vsetko sa robi k minute umrtia nie ked to notar zacne riesit,presne pre tieto dovody ze ludia by povyberali poprepisovali vsetko

sasa1310
18. apr 2022

@judit47 ono áno. On to vie, ale nerieši. Jemu to je jedno či si rodina vybrala či nie. On len z tej sumy zoberie notársky poplatok. Preto sa vždy do dedičského ráta všetok majetok v deň úmrtia. Nie koľko je reálne na tom zablokovanom účte

kat_
18. apr 2022

@sasa1310 ano viem, nejasne som sa vyjadrila, treba vybrat cim skor.. my sme zial dufali, ze to inak dopadne a tuto moznost sme nepripustali :/

mima1
18. apr 2022

@spadnutaslivka
@judit47 no mozno ako kde a ako kto. Myslela som ze neriesia. My mame teraz rok aj mesiac od umrtia otca a par dni nazad sme mali prve pojdenavanie a oznamili nam len sumu uctu a majetky. A to som vyberala resp prevadzala peniaze v den umrtia.

judit47
18. apr 2022

@sasa1310 ano tak ako hovoris🙂
Nastastie trovy za pohrem prevysovali majetok zosnuleho takze sa nic notarovi nedavalo

mima1
18. apr 2022

@judit47 tak ale my napr nemame ani cas umrtia. Obhliadajuci lekar nam napisal do spravy len datum hodinu neurcil

judit47
18. apr 2022

@mima1 tak sa to potom bere k polnoci daneho dna.

V naso pripade zomrela v nemocnici takze lekarska sprava to presne pisala.

marco2
18. apr 2022

Môj otec zomrel vo štvrtok večer, v piatok rano sme išli na matriku a do potrebnej služby , poobede do banky vybrať peniaze všetko čo sa dalo, ale do dedičského išiel zostatok ku dnu úmrtia a z toho sme platili notárovi , lepsie bude ak peniaze vyberiete ešte za zivota

lenka2813
18. apr 2022

@spadnutaslivka ani u nas neskumali rozdiel...u nas zial otcova druzka co mala pristup k jeho veciam, tak po otcovej smrti si vybrala z jeho karty 🙈..prisli sme na to az na dedicskom,ze je tam rozdiel...vobec to neriesili ...ale ze ak sme chceli my, mohli sme to riesit, ale nemali sme uz sil na take veci....

elizabet173
18. apr 2022

@judit47 myslím, že sa to berie k polnoci aj keď zomrie človek v nemocnici

19mejko
autor
18. apr 2022

@viestta to veru neviem musím to zistit ale prosím ta aký je v tom rozdiel, účet zablokuju tak ci tak ci ? Keby mamina dala účet rýchlo na seba ako majitelka ešte za života otca? Mohla by nim disponovat kedykoľvek aj po jeho smrti ?

viestta
Odpoveď bola odstránená
19mejko
autor
18. apr 2022

@viestta takže s novým mamininim účtom môže ona po smrti manipulovať aj každý deň toho sa jej nik nedotkne dobre tomu rozumiem ?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
wicka5
18. apr 2022

Baby,ale tu píšu,že: citujem:1. V prípade, že manželia mali spoločný účet, na ktorom obaja figurovali ako majitelia, banka účet neblokuje a druhý z partnerov s ním môže naďalej narábať. " https://hnonline.sk/prakticke-hn/1906051-peniaz...

19mejko
autor
18. apr 2022

@cocolino234 urážaj si niekoho iného, zatoze sa človek nikdy s takými vecami nestretol pretože rodicia boli vždy zdraví a chcem pomôcť mamine, aby jej nič nechybalo a aspoň počuť radu od skusenejsich, riešiť situáciu. Som dospelá predstav si a bohužiaľ aj vtakom veku človek zisťuje ze v ťažkých chvíľach človek ešte zakopne o hnusnych ľudí čo vedia len urážať a co zozrali celú múdrosť sveta. Svoju radu si nechaj pre seba a do budúcnosti maj aspoň štipku ľudskosti pre človeka ktorému je ťažko a ak ju v sebe nemáš tak aspoň nepíš sprosté urážlivé komentáre !

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
wicka5
18. apr 2022

@zoro9836 ano viem, len my napr. mame takyto spolocny uz vyse 20 rokov ... a mozno aj oni mali taky, preto som to sem dala

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
lilke
18. apr 2022

Určite nech si zdravý rodič hneď otvorí nový účet na svoje meno, časť sumy nech si prevedie na nový účet.
Spoločný účet bude hneď po úmrtí zablokovaný a pôjde do dedičského konania.
@zoro9836 mal si šťastie, mali ste benevolentnejšieho notára. Teta si tiež takto vybrala, v deň úmrtia uja, a veru mala problémy.

judit47
18. apr 2022

@zoro9836 ide o viacero veci pri konani…

Uvediem priklad…Umrel rodinny prislusnik na ucte mal 500€ ziadny iny majetok nemal.
Ten kto vybavoval pohreb zaplatil 1300€ na pohreb. Pocas dedicskeho konania teda najskor musel byt uspokejny ten co zaplatil pohreb nasledne notar a potom dedici.Kedze sa prevalilo pri prvom jednani ze celych 500€ vybral jeden z dedicov tak pri dedicskom sa nedelilo nic lebo mali ist vsetky peniaze tomu co platil pohreb-jemu bolo jedno a nechcel riesit ze tie peniaze ,,ukradlo,,dieta zosnuleho nechal to tak-ale mohol povedat,ze ano tie peniaze chcem a riesilo by sa to s bankou atd.

V tvojom pripade si asi dedil ty tak bolo jedno ze si si tie peniaze vzal…

19mejko
autor
18. apr 2022

Ďakujem každému dobrému človeku za rady a skúsenosti, dost ste mi pomohli, hneď zajtra pôjdem s maminou do banky a zalozime nový účet dal by boh aby sme to stihli.

sasa1310
18. apr 2022

@19mejko

Strana
z2