Spoločný účet so svokrovcami
Mam otazku....Resp.ma niekto skusenost?
Mame moznost byvat u svokrovcov. Mali by sme vlastne pochodie a vchod. Maju velky niekolkogeneracny dom a zije tu este muzova sestra s rodinou.
Dnes ked sme tuto moznost rozoberali, svokrovci navrhli aby som potom zrusila ucet.Vraj oni vsetci maju spolocny.
Vsetko sa z neho plati (ucty, telefony, nakupy).Ked by som sla kupit potraviny tak pohoda.No ak by sme chceli nieco vacsie, poradili by sme sa. Napr.umyvacku...
Hlava mi to neberie...
@nancy171 ved preto tomu celemu nerozumiem, z toho co napisala po stranu tri mam pocit, ze si vzala cudzieho pana, o ktorom nic nevie, co je sice smutne ale je to aj o nej, pretoze to predsa bezne ludia nerobia. Okrem toho, ze nemaju spolu peniaze, o ktorych by rozhodovala nejaka rada. Minimalne preto, ze tieto rovnostarske skupiny vzdy niekoho potrebuju "obrat o peniaze" a obvykle sebe nadelia bez pytania ....to asi nie je len o sektach, ked sa toto niekde na Slovensku bezne praktizuje, teda aspon podla zakladatelky temy je to bezne.
Ved ak ludia nepracuju v rovnakom JRD na dedine, na rovnakej pozicii, tak maju rozne platy a neviem si predstavit situaciu, napr. ona s najvyssim platom, alebo ona a jej manzel s najvyssimi platmi, aby mali suhlas svagrinej s tretinovym platom na nakup vymyslim si listkov na koncert, alebo drahsiu knihu, ktoru ona moze chciet. Vobec nehovorim ako sa riesi to, ak jedna rodina bude mat 7 deti a druha 1, znamena to, ze ide dobrovolne dotovat inu rodinu? Alebo ako to vlastne cele funguje, normalne by som k nim dobehla na nejaky mensi sociologicky prieskum, lebo ma to zaujima aj ako to riesili doteraz...ako ze ty si chces kupit holiaci strojcek, najnovsi Phillips a kedze stoji 500eur tak spada do kategorie rozhodne rada, teda ona to tam odprezentuje ze ho chce a svokor a svagor maju podotazky na co a ci jej nestaci iny, pripadne aj nic ako staci svagrinej a svokre? A ona teda povie dakujem za vypocutie, tak si skusim najst nieco do 20cky, aby to bolo ok? Ako fakt ma to zaujima....plus ako sa davaju do poradia veci, ktore su dolezite, prvy je svokrin alkohol a cigi? Alebo? Aku sancu maju v tomto systeme normalne zdravo vyrast deti....ved o tom pisem, ze toto predsa musela vediet a myslim si, ze aj ten pan farar, ku ktoremu asi chodia vsetci...no viac dvihnut tlak dnes nepotrebujem, ja len ze sa pise rok 2022 a ten by mal byt aj celoslovensky platny.
🤣prosim? Si robite srandu😁Ani na spolocne nakupy nevidim dovod, ked mate svoju bytovu jednotku , a celkovo s niekym byvat nieje dobre....
@lucka867 ponahravaj svokrovcov na mobil ako sa k tebe chovajú, pusti to rodičom ako ti tu niekto radil ak sú neveriaci... veď ty si psychicky týraná a môže sa to odraziť aj na tvojom zdraví žiť v takom prostredí a tie detičky.. chlap ti bude platiť alimenty. Či chodia do kostola či nie, také správanie si nesmie dovolit ani najväčší neznaboh. Aký máš vôbec vzťah s mužom, veď by som si s ním nemohla nájsť ani spoločnú reč teda okrem detí😔 aj keby boli neviem aká kresťanská rodina, je dôležité čo je v srdci a či sa vedia pozrieť do zrkadla samý na seba.. a presne preto by som vypadla.. to je hnus naozaj. Urob to kvôli deťom...😔
Pokud niesi hlúpa tak to nerob. Toto po tebe nemôžu chcieť len chora hlava toto vymysli. 🤦♀️
@pieksamaki no ale opravte ma ak sa mylim, ale nie su financie, velkost rodiny, sposob vychovy deti, byvanie a pod take zakladne veci, ktore si preberiete so svojou polovickou najneskor v stadiu zasnub?
Ja nesudim ani autorku ani zenys tazkymi osudmi, co tu pisu, ale dojaze ma velmi prekvapit, ze toto niekto neriesi pred svadbou. Ja som toto mala prediskutovane pocas prveho mesiaca chodenia (aby som mohla odist z kratsej cesty, ak bude treba). Jasne, ze cloveku nenapadnu len tak zhurta rozne veci na co sa opytat (pr. ako fungujes doma s uctom), ale za zakladnu vec povazujem to co som vyssie pisala, teda aj financie (o tych sme sa bavili uz ked sme boli zasnubeni, ale to sme boli po 4 mesiacoch chodenia 🙂
uz sme manzelmi 5 rokov a ked mame len nezhody, tak su to bezne veci a nie v tychto zasadnych veciach.
Navrhni im, že môžu zrušiť svoj účet a posielať všetky financie tebe.
Prosím Vás nerobte to !!!!!! Aj keď skromnejšie choďte bývať sami. To by bol začiatok konca ! A na spoločný účet rýchlo zabudnite- NIKDY !!!
to by som radšej so suedou mala 😀
Stále čakám na vyjadrenie autorky lebo toto mi zdravý rozum neberie :D
@kikatina14 ja mam taky dojem je to výmysel. Ze sa nekdo nudí.
Sodoma gomora 🤦😮 mňa by zaujímalo kto disponuje s účtom a čo ak ten človek zomrie... celá rodina odstavená od peňazí... úžasné 👏👏
Nikdy by som na to nepristúpila.. odsťahujte sa do podnájmu a začnite konečne žiť... veľa šťastia 🍀❤️
@lucka867 ja nemam az slov co to ty mas doma za peklo a zo srdxa ti prajem, aby si mala cim skor od toho pokoj, ale nie samovraždou ako si sponinala, ale prave naopak, ze zacnes novy zivot so svojou rodinou teda detmi mimo nich, daleko od nich. A naozaj ale naozaj nechapem, preco si i nadalej s manželom, ktory si ta nevie zastat alebo co nemysli na tvoje zdravie a nechce odist od rodičov prec.obycajne som za udrzanie manzelszva zubami nechtami, ale toto je uz tak daleko za hranicu, ze tam uz nevidim ziaden priestor na diskusiu. Tu by bolo uz len bud ja alebo oni. Preco toto dovolis ha? Preco to znasas povedz mi. Ved toto je psychicke tyranie a tvoj muz sa prizerá a ty to znasas dobrovolne?? Ved maj trosku sebaucty a nenechaj to tak. Co ti alebo kto ti moze podat pomocnu ruku aby sa to zmenilo?
@nancy171 viete niekedy sa do vztahov valime ako deti....nedozreti, s ruzovymi okuliarmi...plny ocakavani, v nejakej dobe.....kazdy s nejakym pozadim so svojej rodiny, vychovou. Ja sama by som nesla prikladom....museli sme sa zobrat..2010.....lebo sme otehotneli....dva dni po svadbe mi manzel oznamil ze zobral spotrebny uver....a potom dalsi a a dalej a dalej......ani to nejde vysvetlit ako je zivot komplikovany, naco vsetko nemame dosah a co sposobi jeden podpis na manzelskej zmluve...... to by bol dlhy pribeh....nech su dvaja ludia akokolvek stari...ci mladi...neda sa predpokladat to co urobi druhy , kazdy sa nejako zachovame v nejakej situacii..... niekedy ani komunikacia nepomoze....nemozete menit volu druheho cloveka.
Ono podla mna je fajn, ze to napisala a urcite to zmeni......ja mam teda ínu skusenost s pripravou na manzelstvo 2010 ...podla vas ako pisete v 2018 by bolo nase manzelstvo anulovane.....🙂
Žiadny spoločný účet. Jedine keď tak s mužom kvôli poplatkom za účet. A neviem či je to dobrý nápad, keď manžel je na takéto veci zvyknutý. Časom pri spoločnom bývaní môže robiť manžel nátlak nech to máte po kope. Svokra si nájde priestor a čas na to, aby tlačila kapusty synovi do hlavy. A keďže tam je ešte sestra a má už aj rodinu,, ach to spoločne bývanie veľmi nevidím ok. Prídu nezhody, hádky ako vyššie píšu... Bude tam tam dusno...drzim palce v správnom rozhodnutí.
A to ma byt akoze co? JRD? Zacina to velmi zaujimavo!!! Mlada rodina potrebuje vlastnu identitu a nezavislost. Je na zamyslenie ako to Vas manzel takto dlho vydrzal ale HLAVNE ako planuje viest VASU spolocnu rodinu a domacnost v buducnosti. Bola by som VELMI opatrna s vlastnymi financiami a vobec by som sa nebala porozpravat sa o tom s rodinnym psychologom- sama alebo aj s manzelom. Kazdy dospely muz (normalny) chce stat na svojich vlastnych nohach a ako vdacny syn moze prispiet financne cas od casu rodicom z “vlastneho uctu” Nemyslim si, ze je vsetko v poriadku so systemom, ktory opisujete. Ja to vidim ako “ varovny signal/ red flag” Davajte si pozor a dobre si to zvazte. Drzim palce
No som zvedava aj ja ako to dopadlo s mužom. Toto je riaden extrém. OK prispievať im na energie a pod na ich účet dobre ale že úplne spoločný účet to je psycho. Riadne vyčúraní svokrovci. A bývanie nikdy a ešte keď ste tam tri rodiny no dovi dopo. Ak by nebolo iného východiska ok jedno poschodie, uzavreté pred ostatnými a normálne ako samostatný byt, že kuchyňa vlastná, práčka a pod všetko aby si vedela fungovať sama..
No tak to v žiadnom prípade, hľadajte si vlastné bývanie. A tri rodiny pokope, určite nie.........
😁 Toto je snad vtip. Moze toto niekto mysliet vazne?
Prebehla som zbezne komentare ale nevidela som, ci autorka ma deti, ale dufam, ze este nie. Mozno sa len teraz zobudila do reality a je este cas utiect bez nasledkov 🙏
@smolkatravel podľa mňa to je odrb…píše že muža takže pravdepodobne sú svoji , bohvie ako dlho spolu sú a ona doteraz nevedela že jej chlap odovzdáva výplatu svojej mame??? Za každým keď jej chcel niečo kúpiť alebo kúpiť dačo do domácnosti tak si pýtal od mami peniaze ? No neviem neviem .. niečo mi tu smrdí a podľa mňa to niekto fajne zahral aby rozpútal fajnu konverzáciu ..
@pieksamaki komunikacia je zaklad, vyjasnovanie si pozicii, moznosti, predstav, hodnot to vsetko je pravdaze nie stale rovnako jednoduche, pretoze dvaja zistia az po svadbe a tehotenstve asi ako vy, ze sa nezhoduju, no komunikovat spolu musia a pokial toto nefunguje, tak ten jeden by mal nastavovat hranice a zrkadlo nie sa prisposobovat a trpiet.
Hranice a zrkadlo, znamena, ze by ten vas manzel mal mat stopku spolocnemu gazdovaniu s peniazmi, ze by bolo od prveho takto ala prekvapenie uveru nastavene vlastne financovanie a tym myslim aj s pravnou upravou BZM pre gambling, drogy, netusim co....a ak by neslo, tak rozvodom, pretoze inak jedna strana sa dostava na hranicu svojich moznosti a co je najpodstatnejsie, to vlastne zrkadlo zacina mat tak rozmazane, ze vo finale pise ako @lucka867, pretoze sa x krat dostane do situacii, kedy uz ma pocit, ze ani nie je kam ustupit.
Teda aj kazdy nas podpis a rozhodnutie moze sposobit len to, co tomu sami dovolime.
Neviem, co vsetko je za tym u vas, no drzim palce a cislo na linku pre zeny, ktore som davala pod prispevok autorky plati pre vsetky zeny, aj pre vas, je dobre o tom zacat hovorit, krok po kroku menit situaciu. Drzim palce!
@kikatina14 ked vtacka lapaju pekne mu spievaju, možno mamce nevadilo financovať priateľku, ved je to vlastne investicia ☺️ a v dnešnej dobe rovnosti si mozno partnerka platila sama, zaraba totiz, skromná, nepotrebuje vyzvedat... Popravde mna by ani nenapalo, ze dospely muz ma ucet spolu s mamusou.
Ale teda cisto špekulácie su toto 😂 mozno manzelia nie su, ved hádam v dnesnej dibe by spolu byvali skor, boli by spolu dlhšie a toto by sa prevalilo...
@atinkaa ano....to zrkadlo viem dat az priamo....ale neboo to tak na zaciatku....ano vtedy som sa prisposobovala....a cakala..mala ocakavania......ale druha strana nerozumie....posielala som manzela aj odborne....zensky mozog a muzsky funguje inak.....tam zial aj splacanie dlhu za cloveka ktory ma postihnute dieta prislo.....manipulacia..osobny bankrot......takze o to tazsie...myslim ze v tomto som akcnejsia a odhodlanejsia...vzdy som cestne vsetko vratila..ale ano..kazdy mame hranice inde.
@lucka867 ahoj.. zaujímalo by ma, že tvojmu manželovi na vás vlastne záleží? Ja by som odišla s deťmi ak by on nechcel odísť... Takýto teror to sa divím že tam si, veď hlavne kôli deťom to musíš spraviť .. a keď nemáš kam, k tvojim rodičom dočasne sa nedá?
Nikdy som nepochopila ženy "trpitelky"... Ja by som utiekla a mojím deťom nikto teror robiť nebude a bodka! Myslí prosím na ne keď ti už nezáleží na sebe 😢😢😢
@lucka867 och tak toto sa ani neda citat, strasne nieco. Inak ani som nemusela pozerat profil a tusila som, ze si z Oravy. Proste tam este funguju niekde ludia takto.
Uz ti to tu viacere napisali - musis si uvedomit ze si tyrana zena. Dlhodobo psychicky tyrana - nielen manzelom, ale hlavne svokrovcami. Musis v sebe najst silu to zmenit. Koli sebe a koli detom. Vzdy sa da nieco urobit. Ked uz mas samovrazedne myslienky, tak uz sa blizis na dno svojich sil. Ak si veriaca, uvedom si, ze vlastne aj ty mas hriech - prepac ze to takto pisem. Miluj svojho blizneho, ako seba sameho. Boh nam kaze, aby sme milovali seba! Len clovek, ktory ma rad seba moze naozaj milovat aj inych.
Skus na obratit na nejake organizacie, ktore pomahaju tyranym zenam. Rozhovor s odbornikmi ti pomoze najst iny pohlad na vec, hladat ine moznosti.
Chcem sa spytat, ako ty zareagujes na svokrine "co si kupila?". Aj jej povies, ukazes?? Co by sa stalo keby jej povies "vas do toho nic!" A pojdes si dalej?
Az ma vynieslo zo stolicky fakt, hnus a grc takito falisni katolici, pre tych je osobitne miesto v pekle nachystane!!

@nancy171 konecne ...nas sa take nepytali.....ale konecne vhodne ....aj v cirkevnej nauke